Σκηνής Διάλογοι.
Η Σωφέρ Θεάτρου Ζωή Ταυλαρίδου συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων συνομιλώντας με ανθρώπους της σκηνής.
Ένα μικρό ήσυχο και υπερκαταναλωτικό χωριό της Ρωσίας, έχει καταδικαστεί σε αιώνια άγνοια και ηλιθιότητα από την πλούσια οικογένεια του χωριού. Όμως, όλα αλλάζουν όταν ο νέος δάσκαλος, Λέων Τολτσίνσκι, εμφανίζεται στο χωριό και αρχίζει έναν αγώνα να μορφώσει την πιο «ηλίθια» κοπέλα του χωριού. Εκεί γνωρίζει και βρίσκεται αντιμέτωπος με τους… ιδιαίτερους και όχι τόσο έξυπνους κατοίκους του χωριού, ερωτεύεται και πολεμάει να τους ελευθερώσει όλους από κατάρα του Κουλιέτσνικοφ. Άραγε, θα καταφέρει να σπάσει την κατάρα μέσα σε 25 ώρες και να γίνουν όλοι έξυπνοι;
Τα θεατρικά έργα του Αμερικανού Νηλ Σάιμον διακωμωδούν και καυτηριάζουν τη μεσοαστική κοινωνία και τους θιασώτες της. «Οι Ηλίθιοι» αποτελούν μια κωμωδία με στοιχεία ανατρεπτικής φάρσας η οποία θίγει το ζήτημα της ηθελημένης άγνοιας και της προκατάληψης, της επιβεβλημένης εκ των άνω «βλακείας». Οι εξουσίες, ως γνωστόν και καθομολογημένον, παράγουν τις προκαταλήψεις, προκειμένου να χειραγωγήσουν τις μάζες, κι αυτό αποτυπώνεται στον θεματικό πυρήνα του έργου. Η κοινωνικο-πολιτική αυτή κωμωδία μέσα από τεχνικές παραμυθιού, παρωδιακής διάθεσης και παιγνιώδους κι αυθόρμητης κωμωδίας, σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και με τη σκηνοθετική υπογραφή του Άγγελου Κουρέπη, αποδεικνύει πως η αγάπη προς τον άνθρωπο και τη μόρφωση υπερβαίνει κάθε αυταρχισμό, κάθε εξουσία, και κατ΄ επέκταση απελευθερώνει, καλλιεργεί, εν τέλει διαμορφώνει έναν καλύτερο κόσμο. Ο Έρωτας, ως διαχρονικός και ανυπέρβλητος από μηχανής θεός, προσδίδει το αναγκαίο φως στο ζοφερό «σκοτάδι».
Ο Θάνος Πουμάκης και ο Άλκης Γκόσιος, ο Σλόβιτς ο Δικασάπης/Χασαπιστής και ο Τάδε Τάδε Σκέτσκυ ο Βοσκός αντίστοιχα, μας παρουσιάζουν την ανατρεπτική κλασική αυτή κωμωδία και μοιράζονται τις ιδιαίτερές τους σκέψεις και συναισθήματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει, συνυφαίνοντας το έργο με στοιχεία της σημερινής κοινωνικο-πολιτικής πραγματικότητας. Μιλούν για τους χαρακτήρες που υποδύονται, τα βαθύτερα νοήματα του έργου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί στην πόλη μας, τους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους για το μέλλον.
Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα αφενός από τη βιογραφική τους παράθεση αφετέρου από τη συνέντευξη που ακολουθεί.
Ο Θάνος Πουμάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Καλαμαριάς. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών με κατεύθυνση Υποκριτικής και τα τελευταία χρόνια εργάζεται επαγγελματικά ως ηθοποιός στη Θεσσαλονίκη. Το θεατρικό ντεμπούτο του έγινε το Δεκέμβριο του 2022 στην παράσταση “Ο Λούκυ Λουκ και ο λευκός ιππότης” σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, και ακολούθησε τον ίδιο μήνα το “Σκρούτζ” σε σκηνοθεσία Εύας Στέφα. Τον Οκτώβριο του 2023 συμμετείχε στην παράσταση “Το μπουφάν της Χάρλεϋ” με τη Μαριάννα Τουμασάτου σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου.
Φέτος, τον Δεκέμβριο παίζει στους “Ηλίθιους” του Νηλ Σάιμον σε σκηνοθεσία Άγγελου Κουρέπη στο Θέατρο Αθήναιον. Από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι και σήμερα, ο Θάνος διατελεί και μέλος της θεατρικής ομάδας Μικρός Βορράς, παίζοντας καθημερινά σε παραστάσεις της εφηβικής σκηνής, στην “Οδύσσεια” του Ομήρου και την “Ελένη” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, και σε συνεννόηση με σχολεία.
Προσωπικό σημείωμα του Θάνου: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Μικρός δεν είχα καμία επαφή με τα θεατρικά γεγονότα, πέρα από τις κλασικές μονοήμερες που μας πηγαίναν στο δημοτικό. Κάποια στιγμή στο λύκειο έτυχε να παρακολουθήσω μία παράσταση αθηναϊκής παραγωγής που είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Το χειροκρότημα στο τέλος με έκανε να ανατριχιάσω. Ασυναίσθητα μπήκα για δύο δευτερόλεπτα στη θέση των ανθρώπων που μας κοίταζαν από τη σκηνή και φαντάστηκα το τι μπορεί να νιώθουν. Αυτό ήταν. Έδωσα πανελλαδικές με την προοπτική να περάσω σε μια σχολή στην πόλη μου, βάζοντας και τη σχολή θεάτρου μέσα σε αυτές. Την ημέρα των αποτελεσμάτων όλα είχαν γίνει από μόνα τους. Εννιά χρόνια μετά έχω στα χέρια μου το Μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Όταν πριν δυο χρόνια πήρα απόφαση να αφήσω την εστίαση και να ασχοληθώ αποκλειστικά με το θέατρο, δεν ήξερα πού μπορεί να με οδηγήσει αυτό. Από τη μία, υπάρχει η γλυκιά αίσθηση ότι ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό που μου αρέσει και θέλω, και παράλληλα με γεμίζει σαν άνθρωπο και με ικανοποιεί. Από την άλλη υπάρχει τεράστια οικονομική ανασφάλεια, πολύ άγχος και ατελείωτες ώρες μακριά από το σπίτι μου. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχω βρει μια ισορροπία, για να μπορώ να αφιερώνω όλες αυτές τις ώρες που χρειάζονται οι πρόβες και να το ευχαριστιέμαι κάθε φορά, σαν να είναι η πρώτη φορά».
Ο Άλκης Γκόσιος γεννήθηκε το 1994 και μεγάλωσε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Το 2016 αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή ‘’Ανδρέας Βουτσινάς’’ με την πιστοποίηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Διετέλεσε μέλος της ερασιτεχνικής ομάδας θεάτρου και παραδοσιακών χωρών του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδά για αρκετά χρόνια, πριν ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Συμμετείχε στην παιδική παράσταση «Τομ Σόγιερ» (2014-2015) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Νανά Νικολάου, στην παράσταση «Τρεις τύποι για γέλια και για κλάματα» (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015) που περιόδευσε στη Βόρεια Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα, στις παιδικές παραστάσεις «Σκρουτζ! Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία» (Δεκέμβριος 2015-Ιανουάριος 2016) σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Ψαλτόπουλου, στον «Ρομπέν των δασών» (άνοιξη-καλοκαίρι 2016) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοβανίδη, στο «O γύρος του κόσμου σε μια ευχή» (Δεκέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019), στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (Σεπτέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019) και στο «Πήτερ Παν» (Σεπτέμβριος 2019-Απρίλιος 2020) τα τρία τελευταία σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.
Σε συνεργασία με τον Μικρό Βορρά συμμετείχε και συμμετέχει στις παραστάσεις: «Τρεις…και ο Αίσωπος», (Σεπτέμβριος 2021 έως σήμερα) σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Νικολαΐδη, στο «Ο ραφτάκος των λέξεων” (Σεπτέμβριος 2022- Σεπτέμβριος 2023) σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Επίσης, τον απολαύσαμε στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» (Οκτώβριος 2023 έως και σήμερα), σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, και στο έργο «Στη χώρα των θαυμάτων the musical» (Μάιος 2023) σε σκηνοθεσία Νίκου Ορτετζάτου. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στην ταινία «Έξοδος 1826» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα.
Τον Δεκέμβριο που διανύουμε εμφανίζεται στους “Ηλίθιους” σε σκηνοθεσία Άγγελου Κουρέπη στο Θέατρο Αθήναιον και στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς Άλκη Γκόσιο και Θάνο Πουμάκη για τη συνέντευξη που παραχώρησαν στη Σωφέρ και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή τους. Ευχαριστούμε επίσης το Θέατρο Αθήναιον για τη θερμή φιλοξενία του!
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου και ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
ΑΘΗΝΑΙΟΝ
«Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον.
Ένα μικρό ήσυχο και υπερκαταναλωτικό χωριό της Ρωσίας, έχει καταδικαστεί σε αιώνια άγνοια και ηλιθιότητα από την πλούσια οικογένεια του χωριού. Όμως, όλα αλλάζουν όταν ο νέος δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκι εμφανίζεται στο χωριό και αρχίζει έναν αγώνα να μορφώσει την πιο ηλίθια κοπέλα του χωριού.
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κουρέπης. Ερμηνεύουν: Βασίλης Βασιλείου, Άλκης Γκόσιος, Ασπασία Δήμου, Αλεξάνδρα Κασιούμη, Άννα Μαρία Κόκκινου κ.ά.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 (έως 17/12)
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ.