Από τη Μαρία Γρηγοριάδου.
Ο Σταμάτης Πακάκης είναι ένας νέος, πολύπλευρος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Ασχολείται κυρίως με τη μουσική και το θέατρο. Γεννήθηκε στη Ρόδο ενώ ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται αξιοζήλευτες μουσικές σπουδές, εμφανίσεις στις μεγαλύτερες σκηνές της χώρας και συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διπλωματούχος Μονωδίας και Κλασικής κιθάρας, έχει πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών της μουσικής, είναι κάτοχος του Diploma Performance in Music Theatre, Popular Vocals, Grade 8 in Classical signing του London College of Music.
.

.
Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια σε ωδεία με θέμα την Όπερα και τα Μουσικοπαιδαγωγικά Συστήματα. Ο Σταμάτης Πακάκης έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις όπως το «Ως την άκρη του ονείρου» μια παράσταση για παιδιά της Κέλλυς Σταμουλάκη ή το « Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συμμετοχές σε μιούζικαλ και όπερα όπως η «Εύθυμη Χήρα» του Franz Lehar, ο «Ερωτόκριτος» και οι «Στοιχειωμένοι» του Δημήτρη Μαραμή, «Carmen» σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, «Η Κόρη της Καταιγίδος» μια οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Αποτελεί έκτακτος χορωδός στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ. Είτε ως χορωδός, είτε ως μονωδός, είτε ως ηθοποιός έχει εμφανιστεί σε όλους τους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της χώρας όπως η ΕΛΣ, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Θέατρο Ολυμπία, Ακροπόλ, Φάουστ αλλά κι άλλα πολλά.
Τα τελευταία χρόνια ανεβάζει και σκηνοθετεί δικές του παραστάσεις στο θέατρο Faust. Το πρώτο του εγχείρημα ήταν το έργο «ΜΑΝΑ» το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε σε βιβλίο με CD.

.
Μετά την επιτυχία, λοιπόν, της μουσικοθεατρικής παράστασης «ΜΑΝΑ», της κοινωνικής κωμωδίας «550», ο Σταμάτης Πακάκης επιστρέφει στο Θέατρο Faust με τη σκηνοθεσία του έργου του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος γράφτηκε το 1956 από το Γιάννη Ρίτσο και συμπεριλήφθηκε στην ποιητική συλλογή «Τέταρτη Διάπλαση» αποσπώντας το κρατικό βραβείο ποίησης. Η υπόθεση αφορά την ιστορία μιας ηλικιωμένης Γυναίκας, η οποία ξεδιπλώνεται με τη μουσική του πρώτου μέρους της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Στο έργο ο χρόνος τρέχει αδίστακτος, η Γυναίκα εξομολογείται σ’ ένα Νέο την ιστορία της και μαζί την ιστορία της χώρας μας. Παρατηρούμε την κοινωνία να αλλάζει και να μετατρέπεται σε μια νέα και δυναμική. Μέσα από αυτό το έργο γινόμαστε μάρτυρες της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής της Ελλάδας του τότε.
.

.
Ο σκηνοθέτης δηλώνει «Ένα όνειρο ζωής εκπληρώνεται! Η ποίηση είναι μία αγαπημένη μου ενασχόληση. Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ο αγαπημένος μου ποιητής. Θυμάμαι στην παιδική μου ηλικία να τραγουδάω, ως μέλος παιδικής χορωδίας, μελοποιημένη την ποίησή του και να προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα νοήματα της.» ενώ για το έργο, το οποίο σκηνοθετεί συμφώνα με τη δική του αισθητική και τις καλλιτεχνικές ιδέες του, αναφέρει «Θέλησα να μείνω πιστός στο κείμενο και να δώσω μία προσωπική σφραγίδα στην παρουσίασή του και στην αποκωδικοποίηση των νοημάτων του, λαμβάνοντας υπόψιν και μελετώντας τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου.»
Ένα ενδιαφέρον διαχρονικό έργο με μια νέα σκηνοθετική ματιά, «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Σταμάτη Πακάκη αποτελεί μια παράσταση που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Κι όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας όσοι ήταν θεωρητική κατεύθυνση θα πρέπει να το δουν ενώ όσοι δεν ήταν θα πρέπει να πάνε για να δουν τι έχασαν.
Φωτογραφικό υλικό