Ο αθέατος… κομπλεξισμός στο θεατρικό χώρο! Από τον «Παλμό των Φουαγιέ» της Π. Στασινοπούλου
Αγαπώ το Πάσχα για τους συμβολισμούς του, όπως προκύπτουν μέσα από κορυφαίες αντιθέσεις… Κοντά στα Πάθη και το μαρτυρικό θάνατο, μια Ανάσταση… μετά το κρασί του Μυστικού Δείπνου, το όξος και η χολή… σε απόλυτη συνύπαρξη η αφοσίωση και η προδοσία, η πίστη και η άρνηση… δίπλα- δίπλα η Παναγία και η Μαγδαληνή… Όχι, δεν ξεφεύγω από το θέμα μου, αντίθετα οι μέρες που προηγήθηκαν και «χώρεσαν» σε ένα Θείο Δράμα (καθόλου τυχαία η λέξη) κραυγαλέες αντιθέσεις, μου δίνουν εύστοχη αφορμή για σύνδεση με τον… θεατρικό χώρο- αυτός που άλλωστε, χάρη στα λογής ανθρώπινα δράματα με την έννοια της δράσης, οφείλει εξ ορισμού την υπόστασή του. Και δίπλα στη φωτεινή, μαγική, υπέροχη πλευρά του, τη θεατή από τους πολλούς, υπάρχει και μια «σκοτεινή» όπισθεν, θεατή από λίγους. Και δεν εννοώ πιθανές «ενδοοικογενειακές» ίντριγκες ή κάποιο θλιβερό παρασκήνιο, καθότι τα σχετικά μόνον οι μετέχοντες γνωρίζουν εκ των έσω και ουδείς άλλος. Αναφέρομαι χωρίς περιστροφές σε «σκοτεινές» αντιδράσεις λαμπερών (ή μη) επί σκηνής καλλιτεχνών, όταν δέχονται αρνητική κριτική…
Εδώ είμαστε! Δεν υπάρχει καλλιτέχνης που ερωτώμενος περί κριτικής, να μην απαντήσει με το κλισέ «φυσικά και δέχομαι την κριτική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη»… Εμένα μου λες;;; Ας δούμε τί εννοεί επί του πρακτέου…. Προηγουμένως όμως οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντικότατη διευκρίνιση: Η καλοπροαίρετη κριτική δεν αρκεί να γράφεται με καλή πρόθεση, πρέπει και να διαβάζεται με παρόμοια! Τί ωφελούν η εντιμότητα, ειλικρίνεια, σεβασμός, τεκμηρίωση του γράφοντα, όταν ο αναγνώστης διαβάζει με προκατάληψη, ιδιοτέλεια, εμπάθεια, αρνητική προδιάθεση; Είναι προφανές ότι με παρόμοιες προϋποθέσεις θα εισπράξει αυτό που θέλει και βολεύει τα κίνητρά του… όσο καλοπροαίρετο και έντιμο αν είναι ένα κείμενο, μπροστά στην όποια προκατάληψη ή παγιωμένη/ αμετακίνητη αντίληψη, θα είναι πάντα ανίσχυρο… ουδείς «κολλημένος» με κάτι είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αντίλογο, ούτε για αστείο! Οπότε, αγαπητέ καλλιτέχνη, προκειμένου να αξιολογήσεις έντιμα την καλή προαίρεση μιας κριτικής, οφείλεις από την πλευρά σου να τη διαβάζεις – αν όχι με αντίστοιχη καλή προαίρεση, τουλάχιστον με ανοιχτό, καθαρό μυαλό!
Το οποίο θα σου επιτρέψει να διαχωρίσεις την «ήρα από το στάχυ» και να διακρίνεις τις καλές ή μη προθέσεις αυτού που εκφέρει γνώμη για τη δουλειά σου. Διότι βεβαίως και υπάρχουν κακοπροαίρετες κριτικές, υποκινούμενες από δόλιες σκοπιμότητες, από προσωπικές συμπάθειες/ εμπάθειες/ αντιπάθειες, από μια «κακιασμένη» προσωπικότητα… Εσύ ωστόσο με τις κατεξοχήν ευαίσθητες κεραίες και το εκπαιδευμένο κριτήριο, είναι αδιανόητο να μην «ψυχανεμιστείς» έστω, αν υπάρχει «λάκκος στη φάβα»… αν η όποια – θετική ή αρνητική κριτική σου ασκείται, είναι καθαρή, τεκμηριωμένη και ειλικρινής ή υποκινούμενη, άστοχη, εμπαθής, κοινό «γλείψιμο» και πάει λέγοντας… κι αν δεν το ψυχανεμιστείς με την πρώτη, είναι βέβαιο ότι με τη δεύτερη ή την τρίτη θα μπορείς πλέον και να το υπογράψεις! Διότι αν δεν είσαι σε θέση- εσύ ο καλλιτέχνης, να διακρίνεις κάτι αντιληπτό από το μέσο θεατή/ αναγνώστη… είτε κάτι δεν πάει καλά με τη δική σου ικανότητα αντίληψης, είτε το «κόλλημά» σου σε τυφλώνει και προκαλεί σύγχυση γενικώς… Το οποίο κόλλημα μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα…
Μπορεί φερ’ ειπείν να σχετίζεται με τη δεδομένη ανασφάλεια του καλλιτέχνη που εκτίθεται και θέτει μόνιμα τον εαυτό του στη κρίση των άλλων. Μπορεί να αφορά σε μειωμένη κριτική ικανότητα – εν προκειμένω μιας… κριτικής, Πιθανότητα να έχει να κάνει με υπέρμετρη αλαζονεία, έπαρση, σύνδρομο ανωτερότητας, που αδυνατούν να δεχτούν «πλήγμα» από μια αρνητική κρίση και βολεύονται μόνο με κολακείες, έστω και ψεύτικες αυλοκολάκων… Ίσως ακόμη, το εν λόγω κόλλημα σχετίζεται με μια de facto αντίληψη που έχει διαμορφώσει ο καλλιτέχνης για το έργο του και δεν δέχεται από κανέναν αμφισβήτηση… έστω κι αν ο «κανένας» είναι αυτός στον οποίο απευθύνεται! Δεν αποκλείεται επίσης να παίζουν οικονομικά κίνητρα, φοβούμενος αρνητικές επιπτώσεις στο ταμείο… Γεγονός είναι ότι ψεύδεται όταν λέει «δέχομαι την καλοπροαίρετη κριτική», διότι όταν είναι αρνητική, την αντιμετωπίζει με όλα τα παραπάνω σύνδρομα που δεν του επιτρέπουν να διακρίνει τις πιθανές αγαθές προθέσεις της. Γι αυτόν καλοπροαίρετο είναι ΜΟΝΟ ένα είδος κριτικής, η θετική! Κι αν αγγίζει την υμνολογία, ακόμη καλύτερα! Άλλωστε «γλείψε – γλείψε» όλο και κάτι «επωφελές» προκύπτει εκατέρωθεν…
Και βέβαια όταν πρόκειται για θετική γνώμη, ο γράφων χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του καλλιτέχνη. Είναι «ειδικός», ακριβής, εύστοχος, εύστροφος, καταρτισμένος κλπ. και φυσικά πάντα ευπρόσδεκτος μεταξύ των «τιμητικά» προσκεκλημένων, καθότι πέραν της ματαιοδοξίας του αλαζόνα που κανάκεψε, οι ύμνοι του πιθανόν προσέφεραν και «χείρα βοηθείας» στο ταμείο. Όταν όμως ο ίδιος άνθρωπος της «έντιμης θετικής γνώμης» εκφραστεί για κάποια θεατρική δουλειά αρνητικά- επίσης έντιμα και φυσικά με επιχειρήματα… με έναν μαγικό τρόπο «μεταλλάσσεται» σε άσχετο, άστοχο, αστοιχείωτο, ηλίθιο κλπ. για να μείνουμε στα… κομψά! Και εννοείται ότι η πρώην εκτίμηση πάει (μακρινό) περίπατο, ακολουθεί κατάταξη στη μαύρη λίστα των «ανεπιθύμητων» και πέρα από την οργή του θιγμένου, θα υποστεί την τιμωρία που του αξίζει, για να καταλάβει ο άσχετος μαλάκας, πόσο ακριβό είναι το τίμημα της ειλικρίνειας και να πάρει ένα μάθημα προς «συμμόρφωση» με την πιάτσα… Αν θέλει δωρεάν πρόσβαση προκειμένου να γράψει, «οφείλει» βάσει άγραφου (εμπορικού) νόμου να γράψει θετικά! Αν η παράσταση είναι τρισάθλια, βάσει του ίδιου νόμου, «οφείλει» να το κάνει γαργάρα! Έντιμο, έτσι; Αντιδράσεις εκβιαστικού τύπου, εκδικητικές, σε πλήρη αντίφαση με το πνεύμα της τέχνης, που δεν σχετίζονται καν με τη φυσιολογική, ανθρώπινη πίκρα όταν δέχεται κανείς επίκριση…
Το γεγονός ότι τα γραφόμενα μπορούν πανηγυρικά να επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν από πληθώρα θεατών- καθότι ουδείς γράφει παρακολουθώντας… ιδιωτικά- είναι μια λεπτομέρεια που δεν αφορά τον εξοργισμένο κρινόμενο. Του οποίου η έπαρση δεν αφήνει περιθώριο να προβληματιστεί έστω, όχι από τον «ανίδεο» απαξιωμένο γράφοντα- αλλά από τις αυθόρμητες γνώμες άγνωστων θεατών, που… όλως τυχαίως ταυτίζονται μαζί του ή ακόμα πλειοδοτούν! Προφανώς κάποιοι καλλιτέχνες απαιτούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για τους θεατές που θα τους επιλέξουν, τη… θεατρική κατάρτιση. Και μόνον αφού καταθέσουν σχετικά «διαπιστευτήρια», θα τους επιτραπεί η έκφραση γνώμης, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη! Διαφορετικά είναι ΟΛΟΙ άσχετοι, κρετίνοι, εμπαθείς, ανεξάρτητα που με τον πολύτιμο οβολό τους «χτίζουν» παρόμοιες καριέρες και γεμίζουν τσέπες. Ναι, είναι απόλυτα κατανοητό αγαπητέ καλλιτέχνη να προσδοκάς τη δικαίωση, όμως πώς είναι δυνατόν να την εισπράξεις όταν υποτιμάς βάναυσα το θεατή, του προσφέρεις φτήνιες, γκρεμίζεις την εμπιστοσύνη του, χρησιμοποιείς την αποδοχή που κέρδισες ως κράχτη, με μοναδικό στόχο τα φράγκα; Θα μας τρελάνεις;;;
Το ρητό λέει «το χρήμα πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς». Για τον κομπλεξικό καλλιτέχνη όμως, ουδέν μισητόν! ΚΑΙ το χρήμα ΚΑΙ η δόξα εξίσου λατρεμένα ως απόλυτες προτεραιότητες και «μη μου τους κύκλους τάραττε»… γιατί μαύρο φίδι που σ’ έφαγε! Έτσι είναι αγαπητοί, αν έτσι νομίζετε, μόνο που «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», για να ολοκληρώσω τον κύκλο των ρητών. Και απορώ που μεταξύ άλλων δεν αντιλαμβάνεστε ότι με παρόμοιες σπασμωδικές αντιδράσεις, απλά ενδυναμώνετε και προσθέτετε πόντους σε αυτόν που στοχοποιείτε ως «απέναντι»… Θλιβερό!
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #Θεατρομανία #ΠαλμόςΤωνΦουαγιέ #ΠίτσαΣτασινοπούλου #ΑρνητικήΘεατρικήΚριτική #ΚόμπεξΚαλλιτεχνών #ΕπιπτώσειςΚριτικής
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
==================================================================================
ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
===========================================================================
Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
Φωτογραφικό υλικό