Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών με θέμα: «Δημιουργία Διαβαλκανικού Δικτύου Παραστατικών τεχνών. Όροι κι προϋποθέσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Κυριακή 16 & τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025.
Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παραστατικές Τέχνες» του ΕΑΠ, ύστερα από πρωτοβουλία του Αστέριου Πελτέκη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ.

Νίκος Κούκης (Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου – Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ) – Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Διευθυντής του ΜΠΣ «Παραστατικές Τέχνες» του ΕΑΠ) – Εμμανουήλ Κουτούζης (Πρύτανης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου) – Γιαννούλα Καρύμπαλη Τσίπτσιου (Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ)

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που αφορούν στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών, δίνοντας έμφαση στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται στη σύγχρονη εποχή, μέσα από την ανάπτυξη ενός ολιστικού δικτύου παραστατικών τεχνών. Με κεντρικό άξονα της ιδρυτικής αυτής συνάντησης το «διάλογο» Ελλάδας και Βαλκανίων στο πεδίο των Παραστατικών Τεχνών, υπήρχαν τέσσερα πάνελ συζητήσεων με τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες:
• Αρχαίο θέατρο
• Νεότερο και σύγχρονο θέατρο.
• Μουσικό θέατρο
• Χορός

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης)
Η Γιαννούλα Καρύμπαλη Τσίπτσιου, Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του συνεδρίου, τόνισε: «Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων διαθέτει πλουσιότατο πολιτιστικό απόθεμα – όχι μόνο υλικό αλλά και άυλο -, προσφερόμενο ως μαρτυρία για την ανάδειξη του λαϊκού και του λόγιου πολιτισμού των χωρών στην εξελικτική του πορεία μέσα στο χρόνο. Άυλο, πολιτιστικό απόθεμα αναδύεται και από τις παραστατικές τέχνες, υπό τους ποικίλους μανδύες, τους οποίους ενδύονται, με αποτέλεσμα ο ρόλος τους ως μαρτυριών πολιτισμού να προβάλλει σημαντικός. Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί η αναμφισβήτητη πολυπολιτισμικότητα της περιοχής, με πληθυσμούς που ανήκουν σε διαφορετικές εθνότητες, θρησκείες και γλωσσικές ομάδες, η σπουδαιότητα του διαλόγου με επίκεντρο το αρχαίο, νεότερο και σύγχρονο θέατρο, το μουσικό θέατρο και το χορό, αναδεικνύεται προφανής».

Βασίλης Γάκης (Αναπληρωτής Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας)
Ο Εμμανουήλ Κουτούζης, Πρύτανης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, παίρνοντας το λόγο, υπογράμμισε: «Ως ένα πραγματικά Ανοικτό Πανεπιστήμιο, είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε την πλατφόρμα για μια τόσο ενδιαφέρουσα και απαραίτητη συζήτηση. Η ανταλλαγή ιδεών και η συνεργασία που θα πραγματοποιηθούν εδώ, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο του πεδίου, αλλά και για τον εμπλουτισμό της κοινής μας κατανόησης σχετικά με το τι σημαίνει να ερμηνεύουμε, να δημιουργούμε και να βιώνουμε τις τέχνες στον 21ο αιώνα. Ανακοινώνω με χαρά, ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, γεγονός που θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι έχει μεγάλες προοπτικές».

Νίκος Κούκης (Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών») – Εμμανουήλ Κουτούζης (Πρύτανης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου) – Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Διευθυντής του ΜΠΣ «Παραστατικές Τέχνες» του ΕΑΠ)

Παντελής Βουτουρής (Πρόεδρος ΘΟΚ) – Γιαννούλα Καρύμπαλη Τσίπτσιου (Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ) – Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)

Βαρβάρα Γεωργοπούλου (Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ανεπιστήμιο Πελοποννήσου) – Δέσποινα Κοσμοπούλου (Καθηγήτρια ΣΕΠ ΜΠΣ Παραστατικές Τέχνες ΕΑΠ. Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΠΑΤ ΕΑΠ) – Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Διευθυντής του ΜΠΣ «Παραστατικές Τέχνες» του ΕΑΠ) – Νίκος Κούκης (Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών») – Χρίστος Γαλιλαίας (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) – Γιαννούλα Καρύμπαλη Τσίπτσιου (Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ) – Liviu Lucacci (“I.L. Caragiale” National Theatre in Bucharest) – Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Η διοργάνωση περιελάμβανε ομιλίες, πάνελ συζητήσεων, παρουσιάσεις & θεατρικά δρώμενα ενώ υπήρχε η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής καθώς και η αναμετάδοση των εκδηλώσεων, μέσω live streaming. Συμμετείχαν διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και έγκριτοι εκπρόσωποι των Παραστατικών Τεχνών από πολλές βαλκανικές χώρες, οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε ομιλίες, ανακοινώσεις και κύκλους συζητήσεων. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα από φοιτητές και φοιτήτριες της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Πανεπιστημίου Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου (I.L. Caragiale UNATC).

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ) – Γιαννούλα Καρύμπαλη Τσίπτσιου (Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ) – Χρυσή Κληματσούδα (Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δήμου Θέρμης) – Παντελής Βουτουρής (Πρόεδρος ΘΟΚ)
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης), ο Ιάσων Φωτήλας (Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού), ο Βασίλης Γάκης (Αναπληρωτής Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας) και ο Νίκος Κούκης (Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών»).
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του τόμου «Contemporary Perspectives on Greek Theatre», μια σημαντική συνεργασία του ΠΜΣ «Παραστατικές Τέχνες» του ΕΑΠ με το επιστημονικό περιοδικό «CONCEPT» του Εθνικού Πανεπιστημίου Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου (I.L. Caragiale UNATC).

