Τέσσερις νέες σημαντικές παραγωγές έρχονται στις σκηνές του ΚΘΒΕ το μήνα Μάρτιο. Τέσσερις νέες πρεμιέρες, με τρία σύγχρονα έργα και μια μουσικοθεατρική παραγωγή, που μαζί με τις παραστάσεις που συνεχίζουν έρχονται να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα του ΚΘΒΕ – «ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΖΙ» και το 2024- και να δώσουν στους θεατές ένα μεγάλο εύρος επιλογών.
Έναρξη κάνει η παραγωγή «96%», μια παράσταση – ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Πρόδρομου Τσινικόρη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμμετοχικού project “Landscapes of Devastation” (Τοπία Καταστροφής) και ξεκινάει ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις: Θεσσαλονίκη- Μαδρίτη- Βερολίνο.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η πρεμιέρα της παράστασης «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel, μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Λυκόφως», με την οποία ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Guy Cassiers, στην πρώτη του συνεργασία με το ΚΘΒΕ, έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Τρίτη πρεμιέρα, σε πανελλήνια πρώτη, της παραγωγής «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», ενός πρωτότυπου μουσικού θεατρικού έργου των Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου, που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. Μια παράσταση- φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα, η οποία αποτελεί μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.
Τέλος, σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα, θα παρουσιαστεί το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της», με το οποίο, μετά το «Γάλα» και τους «Αγνοούμενους – μια ενδιαφέρουσα ζωή», συμπληρώνεται η τριλογία του συγγραφέα με θέμα τους ανυπεράσπιστους.
Δείτε αναλυτικά, τις τέσσερις νέες παραγωγές που έρχονται τον Μάρτιο στο ΚΘΒΕ:
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
«96%»
Μια παράσταση – ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης
Πρεμιέρα: Πέμπτη 21|03|2024
Το ευρωπαϊκό συμμετοχικό project “Landscapes of Devastation” (Τοπία Καταστροφής) ξεκινάει ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις: Θεσσαλονίκη- Μαδρίτη- Βερολίνο. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, μόνο για 10 παραστάσεις, όπου το κοινό θα παρακολουθήσει το «96%», μια παράσταση – ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια με περισσότερους/ες από 300 εφήβους/ες σε σχολεία.
Πρόκειται για μια συνεργασία του ΚΘΒΕ με τη Schaubühne (Βερολίνο) και το La Joven (Μαδρίτη), που χρηματοδοτείται από το γερμανικό Ίδρυμα EVZ (Μνήμη, Ευθύνη, Μέλλον), σε συμπαραγωγή με την εταιρεία Too Far East Productions.
Το «96%» αφηγείται μια ιστορία σκοτεινή και λησμονημένη, τα ίχνη της οποίας όμως είναι ακόμα εδώ. Η παράσταση – ντοκιμαντέρ, επιχειρώντας μια αρχαιολογία του παρόντος, τα αναζητά, όχι μόνο σε μελέτες, αρχεία και μαρτυρίες, αλλά και με επιτόπια έρευνα στη σημερινή πόλη, στους δρόμους, στα κλειστά μαγαζιά, στα παλιά και τα καινούργια κτίρια, ακόμα και στο ίδιο το Κρατικό Θέατρο.
Λίγα λόγια για το έργο
Τον Μάρτιο του 1943 αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς. Μέχρι τον Αύγουστο θα εκτοπιστούν εκεί 50.000 Εβραίοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Το 96% της εβραϊκής κοινότητας της πόλης εξολοθρεύεται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι περιουσίες που αφήνουν πίσω τους περνούν σε χέρια μεσεγγυούχων, έπιπλα και σκεύη καταλήγουν σε χριστιανικά σπίτια και εμπορικά καταστήματα, οι μαρμάρινες πλάκες του παλιού νεκροταφείου τοποθετούνται στα πιο απίθανα σημεία της πόλης. Η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα των Βαλκανίων, που έδωσε κάποτε στην πόλη τον τίτλο “Μητέρα του Ισραήλ”, σβήνεται από τον χάρτη ενώ μια νέα κοινωνική και οικονομική ελίτ αναδύεται.
Ποιοι αντιστάθηκαν και ποιοι συντάχθηκαν με τη βία; Πως κατασκευάστηκαν οι μηχανισμοί μνημοκτονίας και αποσιώπησης και ποιος είναι άραγε ο ρόλος ενός θεάτρου; Γιατί η παλιά αυτή ιστορία μας ενδιαφέρει και πως αφορά το δικό μας μέλλον; Σε μια προσπάθεια κριτικής προσέγγισης μιας περασμένης εποχής, η καλλιτεχνική ομάδα επί σκηνής, συνομιλεί με καλεσμένους από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης και καταθέτει τα ευρήματα της έρευνάς της για να συνθέσει μια νέα ιστορική και κοινωνική τοιχογραφία της “πόλης των φαντασμάτων”.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Πρόδρομος Τσινικόρης, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Στρούλια, Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Παναγιώτης Μανουηλίδης, Φωτισμοί: ΕλίζαΑλεξανδροπούλου,Επιστημονική σύμβουλος / Υπεύθυνη εκπαιδευτικών εργαστηρίων: Τατιάνα Λιάνη, Βοηθός Σκηνοθέτη ΚΘΒΕ: Νατάσσα Δαλιάκα, Βοηθός Σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη, Οργάνωση Παραγωγής TooFarEast: Νίκος Μαυράκης, Οργάνωση Παραγωγής ΚΘΒΕ: Μαρία Λαζαρίδου
Ώρες παραστάσεων Τετάρτη: 19:00 Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00 Σάββατο: 18.00 & 21:00 Κυριακή: 19:00
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Φιλίπ Κλοντέλ
Πρεμιέρα: Παρασκευή 22|03|2024
Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν».
Ακροβατώντας ανάμεσα στην τεχνολογική αρτιότητα της παράστασης και την απλότητα της προσωπικής αφήγησης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου, μάς μυεί σε μια προσωπική σκηνική πρόταση που αφήνει πίσω της την παντοδυναμία της φόρμας, φωτίζοντας το ζωτικό περιεχόμενο της ιστορίας, επιστρέφοντας έτσι στη ρίζα του θεάτρου, που δεν είναι άλλη από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.
Μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γκι Κασίερς Μετάφραση: Ασπασία Σιγάλα Απόδοση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Diederik De Cock – Ηλίας Φλάμμος Σχεδιασμός Video: Bram Delafonteyne – Sibilylle Meder Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλια Κόη Ενδυματολόγος: Χάρης Σουλιώτης Δ/νση Παραγωγής Λυκόφως: Κωνσταντίνα Αγγελέτου Production Manager Toneelhuis.: Tanja Vranchen Παραγωγή: ΚΘΒΕ – Λυκόφως (Γ. Λυκιαρδόπουλος)
Διασκευή: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης Ηχητικός Σχεδιασμός: Diederik De Cock – Ηλίας Φλάμμος Σχεδιασμός Video: Bram Delafonteyne – Sibilylle Meder Βοηθός Σκηνοθέτη: ΣύλιαΚόη Ενδυματολόγος: Χάρης Σουλιώτης Δ/νση Παραγωγής Λυκόφως: Κωνσταντίνα Αγγελέτου Production Manager Toneelhuis.: Tanja VranchenVrancken Τεχνική Διεύθυνση Λυκόφως: Βίκτωρ Berkan Παραγωγή: ΚΘΒΕ – Λυκόφως (Γ. Λυκιαρδόπουλος)
Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη- Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ)
«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»
Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού
Πρεμιέρα: Πέμπτη 28|03|2024
Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση
«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών, έρχεται το Μάρτιο στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννουδημιουργούν ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.
Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.
Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη.
Το έργο του Γιώργου Ανδρέου και του Οδυσσέα Ιωάννου αναφέρεται στην χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1920 και το 1960. Σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν το Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι σε όλες του τις εκδοχές – Σμυρνέϊκο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό.
Σαράντα χρόνια αριστουργημάτων δίπλα σε θριάμβους και καταστροφές του Ελληνισμού.
Σαράντα χρόνια συναρπαστικά, συνταρακτικά, αλησμόνητα. Και χάρη στην εφεύρεση της ηχογράφησης, οι μαγικές φωνές είναι πάντα κοντά μας, ηχούν και συγκλονίζουν, γεννώντας την βιωματική διδαχή που μόνο η Παράδοση μπορεί να προσφέρει, από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά.
Με αφορμή, βιογραφικά και πραγματικά γεγονότα το έργο αφηγείται την Ιστορία όχι όπως έγινε “στ’ αλήθεια”, αλλά “πειράζοντας” κάποιες παραμέτρους της αναρωτιέται πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς.
Περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια – ορόσημα από την πολύτιμη Ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού (Σμυρνέικα, Παραδοσιακά καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του Λαϊκού Τραγουδιού μας).
Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο ερμηνεύτριες του Τραγουδιού και μία ηθοποιός:
– Την “παλιά” ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου, τραγουδίστρια από τις σημαντικότερες του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού.
– Την “νεότερη” ερμηνεύει η ΚορίναΛεγάκη, μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς του Τραγουδιού μας.
-Την κόρη- αφηγήτρια υποδύεται η Παναγιώτα Βιτετζάκη.
– Συμμετέχουν γυναίκες ηθοποιοί σε χαρακτηριστικές δράσεις.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης,Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης,Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου, Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Video & graphics: Mike Rafail,Βοηθοί σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Εύη Σαρμή
Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου(Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου(Λάχεσις) Έκτακτη αντικατάσταση: Εύη Κουταλιανού
Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες: Μαρίκα 1: ΚορίναΛεγάκη Μαρίκα 2: Ελένη Τσαλιγοπούλου
Μουσικοί επί σκηνής:
Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς(ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος Σακαρέλης/ Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε)
Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00 Πέμπτη- Παρασκευή: 21:00 Σάββατο: 18:00- 21:00 Κυριακή: 19:00
ΦΟΥΑΓΙΕ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη
Μία τρελή… τρελή… τραγωδία
Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
Πρεμιέρα: Σάββατο 30|03|2024
Το έργο «Πήρε τη ζωή στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μια τρελή… τρελή… τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.
«To έργο παρουσιάζει τρεις περιπτώσεις ανθρώπων: ένας ψυχοθεραπευτής ως εκπρόσωπος της Επιστήμης, ένας θεατρικός συγγραφέας ως εκπρόσωπος της Τέχνης και, τέλος, μια διαφημίστρια ως εκπρόσωπος της Επικοινωνίας. Και οι τρεις είναι διαχειριστές του λόγου και της εικόνας, διανοούμενοι και επιτυχημένοι. Απέναντί τους, ένας μοναχικός άνθρωπος, η Φωτεινή, που δεν ξέρει να διαχειρίζεται τίποτα, εκτός ίσως από τη φαντασία και τις αναμνήσεις της». Έτσι περιγράφει ο Βασίλης Κατσικονούρης το «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της», που έγραψε το 2006-2007. Στη συνέχεια αναφέρει ότι το «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» θα μπορούσε να θεωρηθεί το τρίτο έργο μιας τριλογίας που ξεκινά με το «Γάλα» και συνεχίζεται με τους «Αγνοούμενους – μια ενδιαφέρουσα ζωή», στην οποία θα έδινε τον τίτλο «Η τριλογία των ανυπεράσπιστων».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα Σκηνικά: Φρόσω Λύτρα, Δανάη Πανά Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης Πρωτότυπη μουσική: DNA (Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας) Χορογραφία-επιμέλεια κίνησης-βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Κελέση Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Άννα Ευθυμίου (Βέρα), Φαίη Κοκκινοπούλου (Φωτεινή), Δημήτρης Σιακάρας (Αντρέας), Νίκος Τσολερίδης (Κάρολος)
Χορεύτρια επί σκηνής: Αναστασία Κελέση
Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00 Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00 Σάββατο: 19.30 & 21.15 Κυριακή: 19:00