Η παράσταση «Τσιτάχ, η ερημιά του τερματοφύλακα» βασισμένη στο θεατρικό μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη και σε σκηνοθεσία της Ερμίνας Κυριαζή συμμετέχει με δύο υποψηφιότητες στα 13α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης, με τον Γιώργο Νινιό να διεκδικεί την υποψηφιότητα του Α’ Ανδρικού ρόλου και φιναλίστ στα Βραβεία κοινού. Η Τελετή Απονομής που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος kulturosupa θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στο Θέατρο Αυλαία.
Στον παλμό των 13ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης, συνέντευξη της Ερμίνας Κυριαζή στην Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα.
“Το χειροκρότημα του κόσμου είναι το μεγαλύτερο βραβείο”
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου 1992-1995. Είναι ιδρυτικό μέλος της επαγγελματικής θεατρικής ομάδας και θεάτρου δρόμου TEATRO-THEAMA με έδρα την Αθήνα 1999-2006 και της θεατρικής ομάδας ΑΠΕΙΡΟ 2018. Δουλεύει ανελλιπώς στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης από το 1992 με θιάσους όπως το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, το θέατρο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ του Δημήτρη Πιατά, το Μέγαρο Μουσικής, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, την Εταιρία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, το θέατρο Versus Λεμεσού, το θέατρο ΕΝΑ.
Έχει παίξει σε πάνω από 60 παραστάσεις και έχει σκηνοθετήσει έργα όπως το «Τσιτάχ,η ερημιά του τερματοφύλακα» του Β. Κατσικονούρη, το «Καγκουρώ», του ιδίου, τις «Γυναίκες από χώμα» του Κοραή Δαμάτη, «Το Γάλα» του Β, Κατσικονούρη και άλλα. Διδάσκει θέατρο από το 1995-2000 στο Intercollege Λεμεσού, εγκεκριμένο κολλέγιο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θέατρο, καθώς και σε θεατρικά εργαστήρια από το 1995. Το 2018-2022 δημιουργεί στη Λεμεσό το δικό της θεατρικό στούντιο και διδάσκει παιδιά και ενήλικες. Από το 2017-2023 διδάσκει Υποκριτική στη δραματική σχολή Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, (Σατιρικού θεάτρου) και από το 2023 στην Αθηναίικη σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη. Έχει συνεργαστεί στην τηλεόραση σε σειρές του ΑΝΤ1 «Μπρούσκο», «Δίδυμα φεγγάρια», «Το μυστικό της πεταλούδας», «Οργή», «Ψυχοκόρες» και άλλα.
Ε.Π.: Πώς νιώθετε για τις δύο σημαντικές υποψηφιότητες που διεκδικεί η παράσταση στα 13α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης;
Ε.Κ.: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή. Εμείς όπως γνωρίζετε δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για κανένα αποτέλεσμα εάν αυτό δεν φτάσει στο κοινό και ο θεατής έχει την ανταπόκριση που μας τιμά και μας χαροποιεί. Το κοινό μας επέλεξε για αυτή τη θέση και εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι…»
Ε.Π.: Περιμένατε αυτήν την πορεία της παράστασης, να φτάσει στις υποψηφιότητες;
Ε.Κ.: «Ξέρετε, εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε πολύ ανασφαλείς μέχρι τη στιγμή που «ξεγεννάμε», όπως λέμε μία παράσταση και πραγματικά η αγωνία μας είναι πολύ μεγάλη μέχρι να δούμε εάν το «νεογέννητο παιδάκι» μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επιβιώσει ή όχι και όπως φαίνεται εδώ, ο κόσμος μας αγκάλιασε με πάρα πολύ μεγάλη αγάπη και αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό. Όταν βέβαια πιστεύεις κάτι πάρα πολύ και είσαι εκεί, δοσμένος με όλο σου το είναι, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι αυτοί οι κραδασμοί που εσύ αισθάνεσαι έχουν ανταπόκριση και φτάνουν με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους που σε παρακολουθούν. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο γιατί είναι σαν μια συνενοχή σε κάτι που εσύ ονειρεύτηκες… Με τον Γιώργο ονειρευτήκαμε αλλά δεν ξέραμε ποια θα είναι η πορεία, η ανταπόκριση…»
Ε.Π.: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Γιώργο Νινιό;
Ε.Κ.: «Με τον Γιώργο γνωριστήκαμε σε ένα σήριαλ που παίζαμε και οι δυο μας στην Κύπρο, «Το μυστικό της πεταλούδας». Από την άλλη, εδώ και πολλά χρόνια έχω συνεργασία με τον Βασίλη Κατσικονούρη που είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και έχω σκηνοθετήσει το «Καγκουρώ» στην Κύπρο. Έτσι, φτάσαμε και στο «Τσιτάχ».. Όταν πρωτοδιάβασα το κείμενο άρχισα να το εικονοποιώ και αυτό για μένα σημαίνει ότι μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά». Του είπα ότι μου αρέσει πάρα πολύ και ο Βασίλης μου απάντησε ότι σκέφτεται τον Γιώργο. Εννοείται ότι συμφώνησα αμέσως γιατί και εγώ τον Γιώργο θα μπορούσα να σκεφτώ για το συγκεκριμένο έργο. Και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας….Έγινε μια μικρή παραγωγή στην Κύπρο με δέκα παραστάσεις και μετά για δέκα πάλι παραστάσεις ήρθαμε στην Αθήνα, στο θέατρο Σταθμός κατόπιν Θεσσαλονίκη και εντέλει, η αγάπη του κόσμου μας οδηγεί και για τρίτη σεζόν!»
Ο Βασίλης το έργο το είχε γράψει για τον Τάκη Σπυριδάκη που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας και αυτό ήταν πάρα πολύ συγκινητικό.
Ε.Π.: Αποτελεί το βραβείο καταξίωση για τους καλλιτέχνες; Είναι σημαντικό για τη δουλειά τους;
Ε.Κ.:«Ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης αλλά και όλοι οι αφανείς ήρωες μιας παράστασης παίρνουν ένα βραβείο κάθε βράδυ με το χειροκρότημα του κόσμου. Έτσι λοιπόν, μία πρόταση για το βραβείο κοινού είναι μεγάλη επιβράβευση και τιμή. Εκεί που μπορεί να αναρωτιέσαι πώς πας, εάν πας καλά, έρχεται αυτή η πρόταση από το κοινό που σου επιβεβαιώνει ότι πας μια χαρά και να συνεχίζεις παρακάτω…».
Ε.Π.: Ποιες δυσκολίες ή προκλήσεις αντιμετωπίσατε στην παράσταση;
Ε.Κ.: «Το «Τσιτάχ» από μόνο του, έτσι όπως ακούγεται ο τίτλος σου δίνει την αίσθηση ότι είναι μια αντρική υπόσταση που όμως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Έχει ως όχημα έναν μοναχικό τερματοφύλακα, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με τα πιστεύω του, με τις ηθικές του αξίες για να μπορέσει να διαχειριστεί μια πρόκληση αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Αυτό όλο λοιπόν, αποτελεί μόνο το όχημα γιατί αυτό που θέλαμε ήταν αυτή η γραφή, αυτός ο τρόπος που θεωρητικά είναι αντρικός να διεισδύσει μέσα η γυναικεία ματιά και να αφαιρεθεί οποιοδήποτε φράγμα που εμποδίζει και διαχωρίζει το φύλο. Έτσι δημιουργεί μια καινούρια ταυτότητα που δεν ανήκει ούτε στη γυναίκα αλλά ούτε στον άντρα και μέσα από αυτή προκύπτουν πράγματα που δεν αφορούν μόνο τους άντρες ή τις γυναίκες αλλά τις ποιότητες του ανθρώπου.. Επίσης, η χρήση της μαριονέτας που προέκυψε ήταν και αυτή μέρος αυτής ακριβώς της ανάγκης, ως σύμβολο..»
Ε.Π.: Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στο κοινό που σας ψήφησε;
Ε.Κ.: «Πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στον κόσμο που με τόση αγάπη αγκάλιασε την παράσταση και εμάς. Μας δίνει μεγάλη τροφή ώστε να μπορούμε να κοινωνούμε κάτι που δημιουργούμε με μεγάλη αγάπη…»¨.
“Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία στην εκδήλωση!!”
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά, αναλυτικά κλικ στα μπλε:
- Στο θέατρο Αυλαία την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 η 13η Τελετή Απονομής (1ο Δελτίο Τύπου)
- Αυτές είναι οι 155 παραστάσεις που διεκδικούν Βραβεία Κοινού & Κριτικής Επιτροπής.
- Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής & Κοινού
- Οι 10 παραστάσεις που διεκδικούν τα 3 Βραβεία Κοινού
- Ο πολυσχιδής Κρίτωνας Ζαχαριάδης σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
- Άρθρα: Σχολιάζοντας τα 13α ΘΒΘ, Ένας Εορτασμός της Θεατρικής Τέχνης (Γ. Μπαστουνάς). «Μύθοι» και «αλήθειες» περί των ΘΒΘ (Πίτσα Στασινοπούλου).
- Νέο έπαθλο στα ΘΒΘ από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Τα 13α ΘΒΘ τιμούν την ομάδα « Όλα Καλά» με το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικής Ομάδας 2024
- Την σπουδαία Κυρία Ντενίση τιμούν τα 13α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2024
- Ο Μαέστρος Μιχάλης Χατζηαναστασίου στη σκηνή των 13ων Θεατρικών βραβείων Θεσσαλονίκης έρχεται να καταπλήξει!
- Γνωρίστε τα 45 μέλη της Κριτικής Επιτροπής των 13ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2024
- Πρόσκληση προς θεατρόφιλους. Απονείμετε τα Βραβεία Κοινού στην Τελετή Απονομής. Allof
- Η Αφίσα των 13ων ΘΒΘ 2024
- Live η Τελετή Απονομής Βραβείων από το GRD Radio με όλο το προσκήνιο και παρασκήνιο.
- Τα Νέα Πρόσωπα και πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες μιλούν στην “Κ”: Ανδρομάχη Γεωργιάδου, Ματθαίος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκος, Arion Theater Group
- Νέο δελτίο Τύπου με όλες τις πληροφορίες
- Συνεντεύξεις: Αποστόλης Τότσικας, ομάδα Ολα Καλά, Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Σοφία Καλεμκερίδου, Allof, Ερμίνα Κυριαζή, Κατερίνα Γερονικολού
- Συνεργάτες, συντελεστές, υποστηρικτές, χορηγοί.
Qrcode
Tags:#13αΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης2024 #ΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης #ΘΒΘ #13ΘΒΘΒ2024
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 – ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:00 – Ώρα έναρξης: 21:30 – SOLD OUT
Καθημερινές αναφορές, αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα επιμέρους της μεγάλης βραδιάς στη ροή δημοσιεύσεων των ΘΒΘ της Κουλτουρόσουπα.