Άχθος αρούρης
Πότε ένα ανθρώπινο δημιούργημα θεωρείται έργο τέχνης; Η τέχνη είναι ζήτημα γούστου τελικά ή όχι;
Αυτά απασχολούν τον Θεόκλητο όταν δημιουργεί τον Ήρωα Μούρτζουφλο, ένα άσχημο και καμπουριασμένο κατασκεύασμα, με οξύ νου όμως που του αρέσει να διαβάζει πολύ. Η Άννα, η σύζυγός του, αποτροπιασμένη από το δημιούργημά του, φέρνει στο σπίτι ως αντιστάθμισμα την Ντόλι, μια πανέμορφη, αφελή όμως, ζωντανή κούκλα. Μέσα στο χάος αυτής της σχέσης γεννιέται ο γιος τους, που άργησε να έρθει στη ζωή τους.
Ο Χρυσόγονος θα μεγαλώσει σε ένα σπίτι δίχως φωτογραφίες, αναζητώντας το παραμικρό που θα του θυμίσει έστω και λίγο τον πατέρα του που χάθηκε όταν ήταν μικρός. Δεν του επιτρέπεται να πει καν το όνομά του και η μητέρα του αρνείται πεισματικά να μιλήσει γι’ αυτόν. Στο εξοχικό τους, θα ανακαλύψει τον Μούρτζουφλο και την Ντόλι –ξεχασμένους εκεί από καιρό– και θα προσπαθήσει να γνωρίσει μέσω αυτών τον πατέρα του.
Ένα θεατρικό έργο που μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις του σήμερα, της εποχής της λήθης και της επιδερμικής ομορφιάς. Μια ιστορία για το πώς έχουμε λησμονήσει να μιλάμε για την ψυχή του ανθρώπου και μας απασχολεί μόνο η γενετική του εξέλιξη.
*
Ο Γιώργος Ι. Σπανουδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει μέχρι σήμερα. Διδάσκει μαθηματικά σε δημόσιο σχολείο της Μέσης Εκπαίδευσης και εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ασχολείται και με τα εικαστικά.
Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του Η αγωνία του μέτρου (2023).
Το Άχθος αρούρης είναι το πρώτο θεατρικό έργο που κυκλοφορεί.
Αγάπη ή πώς να γεννήσεις κάποιον απ’ τον κώλο σου
445 φορές είχαν μόνο ο ένας τον άλλον. Η Α και ο Κ κάθε ημέρα υπάρχουν μαζί, αλλά διαφορετικά. Ανήλικοι ενήλικοι, αδέρφια, εραστές, γονείς και δολοφόνοι ο ένας του άλλου. Καταδικασμένοι σε έναν αέναο κύκλο συνύπαρξης δίχως τελειωμό. Όλα αλλάζουν όταν η Α αποφασίζει να σπάσει αυτήν τη λούπα. Τότε, ένα μικρό μωρό που θα ονομαστεί Αγάπη θα γεννηθεί. Εκείνη θα μετατραπεί στην τιμωρία για όλα τα λάθη της ανθρώπινης ύπαρξής τους.
*
Η Μαριάντζελα Κατσιαβριά γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και σκοπεύει να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο των Σπουδών Φύλου. Φοίτησε για τρία χρόνια στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία όπου και έγραψε πέντε θεατρικά έργα. Έκτοτε διατελεί μέλος και συνιδρύτρια της θεατρικής ομάδας Atropa Belladonna στην οποία τελεί χρέη συγγραφέα και συσκηνοθέτιδας.
Το έργο της Αγάπη ή πώς να γεννήσεις κάποιον απ’ τον κώλο σου, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από τη θεατρική ομάδα Μωβ Αμόκ τον Μάιο του 2024, είναι το πρώτο της βιβλίο.