7α Θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης 2017: Μια μεγάλη γιορτή για το θέατρο.
Στις 19 Ιουνίου και ώρα 21:00 στο Θέατρο Αθήναιον συνέβη κάτι πάρα πολύ όμορφο. Άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο συνεργάστηκαν δημιουργικά για να χαρίσουν μια όμορφη βραδιά όπου τον κυρίαρχο λόγο τον είχε ο θεατρικός κόσμος. Παραστάσεις που ξεχώρισαν την φετινή χρονιά σε μικρές και μεγάλες σκηνές της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλες εξ’ Αθηνών ορμώμενες βρέθηκαν στο επίκεντρο και βραβεύθηκαν για το όμορφο αποτέλεσμα που χάρισαν στο κοινό. Λίγο μετά τις 20:00 άρχισαν να συγκεντρώνονται τόσο οι θεατρόφιλοι όσο και οι καλλιτέχνες και σταδιακά οι κενές θέσεις άρχισαν να μειώνονται.
Όταν πλέον οι καλεσμένοι είχαν καθίσει στις θέσεις τους, τα φώτα χαμήλωσαν και ο ιδρυτής της Κουλτουρόσουπας Γιάννης Τσιρόγλου ανέλαβε να ανοίξει την τελετή τονίζοντας την σημασία αυτών των βραβείων για την πόλη μας. Η Γεωργία Βεληβασάκη με τους Υπερήρωες πήραν την μουσική σκυτάλη και μας ταξίδεψαν με τις όμορφες μελωδίες τους, ερμηνεύοντας τραγούδια με μοναδικό τρόπο. Όμως, τελετή απονομής χωρίς βραβεύσεις δεν υφίσταται και γι’ αυτό ήρθαν γρήγορα στη σκηνή η ηθοποιός VanessaBarre και η δημοσιογράφος Χριστίνα Κανατάκη, οι οποίες με χιούμορ και διάθεση παρουσίασαν τις υποψηφιότητες και μαζί με τους απονεμητές χάρισαν τα βραβεία στους νικητές. Η τελετή στο σύνολό της διεξήχθη υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Κωνσταντίνου Αθυρίδη.
Δεν μπορεί να μην ξεχωρίσει κανείς κάποιες πολύ ιδιαίτερες στιγμές αυτής της τελετής όπως ήταν η απονομή του βραβείου τιμητικής διάκρισης στην ηθοποιό Σοφία Φιλιππίδου, η οποία παρέλαβε το βραβείο από τον προσωπικό της φίλο Χρήστο Διάφα και εμφανώς συγκινημένη το αφιέρωσε στη μητέρα της. Ο λόγος της δεν ήταν μόνο καθησυχαστικός, αφού μας διαβεβαίωσε ότι παραμένει πιστή στις επάλξεις και έχει ακόμη πολλά να δώσει αλλά και άκρως χιουμοριστικός, κάτι που χαρακτηρίζει ούτως ή άλλως την σπουδαία ηθοποιό, με την αυθόρμητη και πηγαία κωμικότητα.
Ο Τάκης Χρυσικάκος, ένας πολύ σημαντικός ηθοποιός που έχει δώσει ιδιαίτερο θεατρικό στίγμα στη Θεσσαλονίκη, ήταν αυτός που παρέλαβε το Βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο», η οποία θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της και την επόμενη σεζόν. Ο ηθοποιός επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα βραβεία, αποφάσισε να παραλάβει το συγκεκριμένο γιατί του το δίνει μια πόλη που δεν κατευθύνεται από συμφέροντα και που είναι απαλλαγμένη από τον επιβαλλόμενο προσανατολισμό στο θέατρο.
Το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου θα δινόταν στην Δέσποινα Μπεμπεδέλη για την ερμηνεία της στην παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» πράγμα που δεν κατέστη δυνατό λόγω των υποχρεώσεων της ηθοποιού. Ωστόσο, η κ. Μπεμπεδέλη έστειλε τις ευχαριστίες της στους διοργανωτές των Βραβείων αλλά και τον κόσμο που στήριξε την παράσταση μέσω ενός βίντεο, το οποίο και προβλήθηκε στην τελετή.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή της παραλαβής του 1ου Βραβείου Κοινού από τον θίασο της παράστασης «Το κλουβί με τις τρελές», της τελευταίας παράστασης του σημαντικού για τη Θεσσαλονίκη σκηνοθέτη και ηθοποιού Αχιλλέα Ψαλτόπουλου. Η ηθοποιός Έλενα Κωνσταντινίδου ζήτησε από το κοινό αντί της ενός λεπτού σιγής, να χαρίσει στον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο ενός λεπτού χειροκρότημα για την προσφορά του στην τέχνη.
Ο μεγάλος νικητής της τελετής ήταν η συγκλονιστική παράσταση «Ο Υπολοχαγός του Ίνισμορ», η οποία κέρδισε πέντε βραβεία και ο σκηνοθέτης της παράστασης, Σπύρος Αθηναίου κουράστηκε να ανεβοκατεβαίνει στη σκηνή του Αθήναιον. Παράσταση της χρονιάς αναδείχθηκε η «Οικογενειακή Γιορτή», κάτι που δεν προξένησε εντύπωση καθώς η παράσταση εκτός από τα μόνιμα sold out, έτυχε και διθυραμβικών κριτικών. Η συγκεκριμένη παράσταση κέρδισε δύο ακόμη βραβεία, αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά και του δεύτερου ανδρικού ρόλου. Τα δύο πρώτα βραβεία απένειμε το «Κρατικό στο Κρατικό», αφού ο Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού παρευρέθη στην τελετή και παρέδωσε ο ίδιος τα βραβεία στον Γιάννη Παρασκευόπουλο, τον σκηνοθέτη της παραγωγής του ΚΘΒΕ που έλαμψε φέτος.
Οι άνθρωποι του θεάτρου τίμησαν την τελετή που διοργανώνει κάθε χρόνο η ιστοσελίδα Κουλτουρόσουπα με αγάπη και μεράκι. Είναι σημαντικό να στηρίζονται τέτοιες προσπάθειες τόσο από τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες όσο και από το θεατρόφιλο κοινό. Στόχος της Κουλτουρόσουπας είναι να τονωθεί το θέατρο της Θεσσαλονίκης και να πάψει να αντιμετωπίζεται ως θεατρικό παιδί της Αθήνας. Η πόλη μας έχει αυτόνομο θέατρο το οποίο έχει ακόμη πολλά να δώσει, αρκεί να βρει ευήκοα ώτα να ακούσουν τι έχει να πει.
Ας ελπίσουμε ότι χρόνο με τον χρόνο αυτή η γιορτή θα έχει όλο και περισσότερους καλεσμένους. Ελπίζουμε να περάσατε και εσείς καλά.
;
ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΔΩ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό