Σκηνής Διάλογοι.
Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου Ζωή Ταυλαρίδου, για την Κουλτουρόσουπα.
«Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί» σε σκηνοθεσία του Ηλία Καλπάκα και δραματουργική σύνθεση της Βιργινίας Πασχάλη είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση για τη γιορτή της γυναίκας.
Βρισκόμαστε σε µια εσωτερική αυλή σε µια φτωχογειτονιά της μεταπολεμικής Ελλάδας του ΄50. Κατακαλόκαιρο. Ένα ασβεστωμένο πεζούλι είναι το σημείο συνάντησης των γυναικών, της γειτονιάς.
Τα κύρια πρόσωπα που συµµετέχουν στο θεατρικό αυτό έργο, η Ελένη, η Αγνή, η Κατερίνα και η Μαρία. Την ώρα που ξετυλίγουν, μέσα από τις αφηγήσεις τους, το νήμα της ζωής τους, τις αγωνίες, τα βάσανα, τους έρωτες, τις απώλειες, τα οικογενειακά τους δράματα, ταυτόχρονα ξετυλίγεται και η ιστορία της Ελλάδας. Μέσα από τις εκμυστηρεύσεις τους, μαθαίνουμε τον αγώνα τους για επιβίωση, τους καημούς τους, τα όνειρα για µια καλύτερη ζωή. Όλη την ουσία της ανθρώπινης ζωής, όπως τη βίωσαν οι γυναίκες αυτές. Όπως τη βίωσαν και χιλιάδες άλλες γυναίκες εκείνη την εποχή σε όλη την Ελλάδα. Ίδιες µε εκείνες που ακούγαμε από τις γιαγιάδες και τις μανάδες µας όταν ήμασταν παιδιά…
Για µία πιο ολοκληρωμένη σκηνική παρουσία αλλά και την υποβλητική ατμόσφαιρα της δραματοποίησης που θα φορτίσει το θεατρικό δρώμενο, τα δραματοποιημένα κείμενα αποδίδονται µε τη συνοδεία τραγουδιού, ζωντανά επί σκηνής, ελαφράς μουσικής και χορών της δεκαετίας του ‘50.
Το σκηνογραφικό κοµµάτι της όλης παράστασης µε τα λευκά σεντόνια, το παλιό ξύλινο τραπέζι και τις ξύλινες καρέκλες, αλλά και τα παλιά χρηστικά αντικείμενα, μιας άλλης εποχής συμπληρώνουν παράλληλα τη χρονική δράση της δραματοποίησης. Τέλος, τη μουσική επένδυση της θεατρικής παράστασης «ντύνει» χορευτικά το Χορευτικό Τμήμα Παραστάσεων του Συλλόγου Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ‘40 & του ’50 «Jitterbugs SKG».
Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση εδώ
Η θεατρική ομάδα «Λέσχη Ανάγνωσης & Θεάτρου», του Συλλόγου Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ’40 & του ’50 «Jitterbugs SKG» ανεβάζει την παράσταση σε συμπαραγωγή με την εταιρία THE DESIGN ROOM / Οργάνωση Παραγωγή και Προώθηση Πολιτιστικών Δράσεων, Εκθέσεων και Φεστιβάλ, η συµµμετοχή της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα στην αρτιότητα της συγκεκριμένης παράστασης.
Η παράσταση θα ανεβεί με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Τρίτη 16 & Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
Εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου κάθε έτους και αποτελεί ένα μικρό φόρο τιμής στη γυναίκα σύμβολο, µε μια συρραφή δραματοποιημένων λογοτεχνικών κειμένων διαφόρων περιόδων και συγγραφέων από τη Νεοελληνική και όχι µόνο Λογοτεχνία, εν είδει αφηγήσεων γυναικών στη δεκαετία του 1950, διανθισμένων με μουσικές και χορευτικές «ανάσες» της εποχής.
Μέρος των εσόδων, από τις δύο παραστάσεις, θα δοθούν ως οικονομική ενίσχυση µε την μορφή αγοράς προϊόντων αναγκαίων για τη Δομή «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους» του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Λέσχη Ανάγνωσης και Θεάτρου, τους Jitterbugs Skg, για την πολύ όμορφη κουβέντα και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Ευχαριστούμε επίσης το Bazaari Café για τη ζεστή φιλοξενία του.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου και ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com