13α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2024
Η Τελετή Απονομής των 13ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2024 που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος kulturosupa θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στο Θέατρο Αυλαία.
Η βραδιά πέρα από βραβεύσεις σε όλες τις 17 κατηγορίες περιλαμβάνει θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά, ανασκόπηση περιόδου 2024, επώνυμες παρουσίες και φυσικά πολλές εκπλήξεις.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της παρουσίασης των 13ων Θ.Β.Θ. 2024 και συνεχίζοντας με καθημερινές δημοσιεύσεις στην «Κ», εδώ σας παρουσιάζουμε όλο το περιεχόμενο του προγράμματος που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι την ημέρα της μεγάλης βραδιάς.
Ο Μαέστρος Μιχάλης Χατζηαναστασίου στη σκηνή των 13ων Θεατρικών βραβείων Θεσσαλονίκης έρχεται να καταπλήξει!
Ο Μιχάλης Χατζηαναστασίου είναι συνθέτης και σολίστ κιθάρας και καθηγητής Συγκριτικής Μουσικολογίας. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 25 Δεκεμβρίου του 1972. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές από πολύ μικρή ηλικία ενώ δεν άργησαν οι διακρίσεις, καθώς απέσπασε συνεχείς υποτροφίες ως εξαιρετικό ταλέντο, χαρακτηρίζοντάς τον “παιδί θαύμα”.
Στα 11 του χρόνια δίνει το 1ο του ρεσιτάλ κιθάρας στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στα 13 του χρόνια μόλις, ξεκινά την συνθετική καριέρα, γράφοντας και ενορχηστρώνοντας μουσική για θέατρο σε παιδικούς θιάσους του Ράδιο Σίτυ. Από τότε έως και σήμερα, έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους θιάσους της χώρας, συνθέτοντας μουσική, κυρίως, για έργα και συγγραφείς κλασσικού ρεπερτορίου. Σε ηλικία μόλις 15 ετών κατακτά το Α’ Βραβείο και Χρυσό μετάλλιο ερμηνείας σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας.
Απέκτησε το πτυχίο κλασικής κιθάρας, Αρμονίας και Ενορχήστρωσης με βαθμούς Άριστα παμψηφεί ενώ τελείωσε το δίπλωμα κιθάρας με Α’ Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης και Χρυσό μετάλλιο ερμηνείας από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έχει κατακτήσει δύο Α’ βραβεία με επαίνους ερμηνείας, σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κιθάρας (στο Γκρανιάνο της Ιταλίας και την Βαλένθια της Ισπανίας) και ένα Α’ Βραβείο κοινού, στην κατηγορία: πρωτότυπη μουσική σύνθεση ταινίας μικρού μήκους στον Παγκόσμιο διαγωνισμό “Eye of the year” του FiLm MuSeUm Institute of Amsterdam. Είναι κάτοχος διδακτορικού Συγκριτικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου “Oscar Espla” του Alicante της Ισπανίας.
Τον Ιούνιο του 2023 τιμήθηκε από την καλλιτεχνική επιτροπή των Θεατρικών βραβείων Θεσσαλονίκης με το Α’ Βραβείο πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης για την θεατρική του κιθαρωδία “Φαίδρας Άτοπος”.
Ερωτώμενος τι σημαίνει για εκείνον Μουσική και Θέατρο μας απάντησε «Η μουσική για μένα αποτελεί την μοναδική οδό έκφρασης, επικοινωνίας και αποκωδικοποίησης των πάντων. Ζω, συνεργώ και εξελίσσομαι μέσα από αυτήν.
Το θέατρο από την άλλη, αποτελεί το σταυροδρόμι όλων των τεχνών. Δεν ξέρω και δεν μ’ ενδιαφέρει αν τελικά οδηγεί στο φώς, σίγουρα όμως περνάς μέσα απ’ τα σκοτάδια του “Εγώ” το οποίο πρέπει να εφεύρεις μα και να διαφυλάξεις, δίχως όμως να χαθείς μέσα σ’ αυτή σου την προσπάθεια και … θα χαθείς, αν επενδύσεις στην τύχη και τον τζόγο των εντυπώσεων.
Ως καλλιτέχνης, δεν αναγνωρίζω το τυχαίο.
Η τύχη είναι η ερωμένη των αμύητων κι’ η παραμάνα του όχλου, τίποτα παραπάνω δηλαδή, από διαφυγόντα δεδομένα που αγνοώ. Άλλως είμαι υποχρεωμένος να ανεχτώ το μοιραίο και να δικαιολογήσω την αμέλεια, την ανοχή, την “μακάρια χλιαρότητα” και εν τέλει, την ενοχή των κακόβουλων και μοχθηρών, των άνανδρων και ελεεινών, των τιποτένιων, των ψυχοδύσμορφων.
Υπάρχουμε ως ανέτοιμοι θεατές, σε έναν κόσμο έτοιμο για όλα.
Το θέατρο ίσως και να μας σώσει, μιας κι’ οι … ήρωες απέτυχαν οικτρά.»
Έως σήμερα έχει διευθύνει Όπερες και Συμφωνικά έργα , έχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ, κονσέρτα και master classes σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει συγγράψει μελέτες και διατριβές μουσικολογικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου. Έργα του παίζονται ανά την υφήλιο από μικρά και μεγάλα συμφωνικά μουσικά σύνολα.
Το θέατρο Τέχνης, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τον έχουν τιμήσει επανειλημμένα, πρόσφατα έλαβε και τιμητική πλακέτα για τη συνολική συνεισφορά του στον πολιτισμό.
Ο Μιχάλης Χατζηαναστασίου, μουσικός ιδιαίτερος, αιρετικός, ανατρεπτικός με ξεχωριστό στυλ κι αισθητική έχει αναλάβει τη μουσική επένδυση στα 13α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος με μεγάλη χαρά μας μίλησε γι’ αυτόν τον ρόλο που έχει αναλάβει στη θεατρική βραδιά δηλώνοντας: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που για άλλη μια φορά η καλλιτεχνική διεύθυνση των θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης, με τιμά με την επιλογή της να αναλάβω την ευθύνη της μουσικής διεκπεραίωσης της επίσημης τελετής απονομής.
Είμαι από τους καλλιτέχνες εκείνους που στήριξα εν τη γενέσει της ετούτη την διοργάνωση, την στηρίζω και θα εξακολουθώ να την στηρίζω για έναν και μοναδικό λόγο.
Θεωρώ πως τούτος ο πολιτιστικός θεσμός δίνει μια σημαντική δημοκρατική δυνατότητα στο φιλοθεάμον κοινό να ορθώσει ανάστημα, λόγο και … ρόλο στα θεατρικά δρώμενα, υποδεικνύοντας έτσι και κατευθύνοντας ενίοτε την πορεία και την εξέλιξη ενός θεατρικού πονήματος.
Ο έντιμος ανταγωνισμός και η εποικοδομητική αποδοχή μιας επιβράβευσης, αποτελεί – κατά την γνώμη μου – το “νερό στον μύλο” για έναν άνθρωπο της Τέχνης να συνεχίσει να παράγει έργο, κριτική, άποψη, δράση και ενίοτε … αντίδραση.» ενώ μας παρακάλεσε να κάνουμε υπομονή για το τι θα δούμε να μας παρουσιάζει επί σκηνής καθώς δεν ήθελε να μας αποκαλύψει κάτι αλλά να μας κρατήσει σε αγωνία.
Μαζί με τον σπουδαίο μαέστρο στη σκηνή τιυ θεάτρου Αυλαία και ο αισθαντικός τραγουδιστής Αθανασιάδης Πέτρος.
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή και δε μένει παρά να περιμένουμε να τον απολαύσουμε επί σκηνής στις 14 Ιουνίου στο θέατρο Αυλαία σε μια βραδιά αφιερωμένη στο θέατρο.
Κείμενο: Μαρία Γρηγοριάδου
Φωτογραφίες: Ειρήνη Μπαιρακτάρη, Ηλίας Οικονόμου (Studio Μπαιρακτάρη, Π. Τσαλδάρη 8, Νεάπολη Τηλ: 231 061 1979).
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά, αναλυτικά κλικ στα μπλε:
- Στο θέατρο Αυλαία την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 η 13η Τελετή Απονομής (1ο Δελτίο Τύπου)
- Αυτές είναι οι 155 παραστάσεις που διεκδικούν Βραβεία Κοινού & Κριτικής Επιτροπής.
- Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής & Κοινού
- Οι 10 παραστάσεις που διεκδικούν τα 3 Βραβεία Κοινού
- Ο πολυσχιδής Κρίτωνας Ζαχαριάδης σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
- Άρθρα: Σχολιάζοντας τα 13α ΘΒΘ, Ένας Εορτασμός της Θεατρικής Τέχνης (Γ. Μπαστουνάς). «Μύθοι» και «αλήθειες» περί των ΘΒΘ (Πίτσα Στασινοπούλου).
- Νέο έπαθλο στα ΘΒΘ από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Τα 13α ΘΒΘ τιμούν την ομάδα « Όλα Καλά» με το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικής Ομάδας 2024
- Την σπουδαία Κυρία Ντενίση τιμούν τα 13α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2024
- Ο Μαέστρος Μιχάλης Χατζηαναστασίου στη σκηνή των 13ων Θεατρικών βραβείων Θεσσαλονίκης έρχεται να καταπλήξει!
- Γνωρίστε τα 45 μέλη της Κριτικής Επιτροπής των 13ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2024
- Πρόσκληση προς θεατρόφιλους. Απονείμετε τα Βραβεία Κοινού στην Τελετή Απονομής. Allof
- Η Αφίσα των 13ων ΘΒΘ 2024
- Live η Τελετή Απονομής Βραβείων από το GRD Radio με όλο το προσκήνιο και παρασκήνιο.
- Τα Νέα Πρόσωπα και πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες μιλούν στην “Κ”: Ανδρομάχη Γεωργιάδου, Ματθαίος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκος, Arion Theater Group
- Νέο δελτίο Τύπου με όλες τις πληροφορίες
- Συνεντεύξεις: Αποστόλης Τότσικας, ομάδα Ολα Καλά, Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Σοφία Καλεμκερίδου, Allof, Ερμίνα Κυριαζή, Κατερίνα Γερονικολού
- Συνεργάτες, συντελεστές, υποστηρικτές, χορηγοί.
Qrcode
Tags:#13αΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης2024 #ΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης #ΘΒΘ #13ΘΒΘΒ2024
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 – ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:00 – Ώρα έναρξης: 21:30 – SOLD OUT
Καθημερινές αναφορές, αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα επιμέρους της μεγάλης βραδιάς στη ροή δημοσιεύσεων των ΘΒΘ της Κουλτουρόσουπα.