Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου, Ζωή Ταυλαρίδου.

.
Έχει προταθεί για τον ρόλο του στην παράσταση «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, μια παραγωγή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Βασιλικό Θέατρο.
Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που ενισχύει ποιοτικά, επιβραβεύει, διευρύνει, εμπλουτίζει και φέρνει σε επαφή το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας -κι όχι μόνο- με τους καλλιτέχνες που έχει ήδη θαυμάσει στη σκηνή. Χαίρομαι κι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ανήκω στην οικογένεια αυτή ως θεατής, ως θεατρική συντάκτρια, ως ερασιτέχνης ηθοποιός κι ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Θεατρικών Βραβείων εδώ και πολλά χρόνια. Και σας διαβεβαιώ πως απολαμβάνω ιδιαίτερα να επικοινωνώ, να γνωρίζω από κοντά και να συνομιλώ με νέα πρόσωπα της σκηνής (τουλάχιστον στην πόλη μας), με τοπικούς θιάσους, με πρωτοεμφανιζόμενες κι ερασιτεχνικές ομάδες, οι οποίες με πολύ κόπο, αυτοθυσία, πάθος και πενιχρά οικονομικά μέσα ανεβάζουν παραστάσεις, τις περισσότερες φορές ισάξιες ή και καλύτερες των μεγάλων παραγωγών.
%202023.png)
Κι εδώ θα σας παρουσιάσω τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα της σκηνής στην πόλη μας, όπως προτάθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των Θ.Β.Θ, για να τα γνωρίσετε καλύτερα, καθώς η ερμηνεία τους στις παραστάσεις όπου συμμετείχαν κρίθηκε άξια επαίνου και θαυμασμού. Πρόκειται για παραστάσεις που αγαπήθηκαν πολύ και από το κοινό. Άλλωστε συνηθίζω να παραμένω στο θέατρο και μετά τη λήξη τους, απολαμβάνοντας τον ενεργειακό απόηχό τους και παρατηρώντας τους θεατές που αποχωρούν ή περιμένουν υπομονετικά να χαιρετίσουν και να φωτογραφηθούν με τους/τις ηθοποιούς.
Βίτσιο, θα μου πείτε. Είναι όμως από τις πιο λυτρωτικές στιγμές για αυτόν που λατρεύει το θέατρο, να αφουγκράζεται τον μετά-χρόνο και μετα-χώρο του έργου, την καθαρτήριο επίδραση της σκηνής. Κι αυτή φαίνεται στα πρόσωπα τόσο των αποχωρούντων θεατών όσο και των ηθοποιών τη μαγική ώρα της υπόκλισης.
Γιάννης Σύριος.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο ήταν στα παιδικά εργαστήρια της Κάρμεν Ρουγγέρη. Όταν έκλεισε τα 18 του, μπήκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εκεί συναντήθηκε με ανθρώπους (καθηγητές και συμφοιτητές), οι οποίοι τον προχώρησαν σκαλοπάτια μπροστά, πρώτα απ’ όλα ως άνθρωπο κι έπειτα ως καλλιτέχνη. Παράλληλα, είχε περάσει και στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τον απολαύσαμε και στο τηλεοπτικό του ντεμπούτο στο σίριαλ του Alpha «Αυτή η νύχτα μένει».
Ο ρόλος του ως «Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλεστασκόφ» στο έργο «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, του χάρισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου στα –προσεχή- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023. Ο πρωτοεμφανιζόμενος φέρελπις ηθοποιός, Γιάννης Σύριος, επιλέχτηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Επιθεωρητή από τον Γιάννη Κακλέα, πριν ακόμη αποφοιτήσει από τη σχολή του, κι ήλθε στη Θεσσαλονίκη, για να μας ταξιδέψει στον δικό του θεατρικό κόσμο.

.
Ζ.Τ. Έχεις προταθεί από την Κριτική Επιτροπή των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ως υποψήφιος για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου για τον ρόλο σου στην παράσταση «Ο Επιθεωρητής». Πώς αισθάνεσαι για αυτήν την υποψηφιότητα;
Γ.Σ. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να είμαι υποψήφιος για ένα τέτοιο βραβείο.
Ζ.Τ. Ποιος είναι ο θεματικός πυρήνας και ο στόχος της παράστασης αυτής; Πώς αισθάνθηκες τον συγκεκριμένο ρόλο στο πετσί σου; Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε και σε δυσκόλεψε στο να τον υποδυθείς;
Γ.Σ. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Μια μαύρη κωμωδία, για την ακρίβεια, μια σκληρή κοινωνική σάτιρα της εποχής του Γκόγκολ, πιο επίκαιρη από ποτέ. Το έργο μιλάει για μια κοινωνία που έχει ως βασικά συστατικά της δομής της την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση. Σε μια τέτοια κοινωνία, λοιπόν, όσο εύκολα βρίσκεσαι στη θέση του θύτη, αλλά τόσο εύκολα βρίσκεσαι και στη θέση του θύματος. Αυτό παθαίνουν οι “θεσμικοί” της επαρχίας αυτής. Οι οποίοι -από μια απλή παρεξήγηση- θεωρούν ως ανώτατο επιθεωρητή του κράτους έναν χαραμοφάη, μέθυσο νέο, τον Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλεστακόφ, ο οποίος κατά τύχη βρέθηκε εκεί με τον κολλητό του, καθώς βρίσκονταν σε “διακοπές διαρκείας”. Ο Χλεστακόφ, εκμεταλλευόμενος την παρεξήγηση αυτή, προχωράει σε μια διαδικασία ανεξέλεγκτης κραιπάλης. Δωροδοκείται από τους “θεσμικούς”, παίρνει λεφτά από τον φτωχό λαό, μέχρι που φτάνει στο σημείο να πουλήσει έρωτα στη γυναίκα και στη κόρη του Επάρχου ταυτόχρονα.

Ο ρόλος μου είναι εκείνος του Χλεστακόφ. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα με αυτόν τον ρόλο ήταν το να καταλάβω γιατί ένας νέος άνθρωπος, στον οποίον δίνεται η δυνατότητα -έστω κι από παρεξήγηση- να ξεγυμνώσει ένα ολόκληρο “βρώμικο” σύστημα και να το αλλάξει ριζικά, καταλήγει να βουτάει πιο βαθιά σε αυτό και να γίνεται χειρότερος από τους άλλους. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη θαυμάσω σε αυτόν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή. Έχει το θάρρος να γευτεί την κάθε πτυχή της με όποιο κόστος. Αυτό είναι κάτι που με μετακίνησε και μένα ως προσωπικότητα.
Ζ.Τ. Βιοπορίζεσαι μόνο από το θέατρο ή ασκείς κι άλλο επάγγελμα; Μπορεί ο ηθοποιός να ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο στην Ελλάδα;
Γ.Σ. Μέχρι στιγμής έχω την τεράστια τύχη να ζω από τη δουλειά μου. Όμως, κακά τα ψέματα, για όλους τους νέους ηθοποιούς, και όχι μόνο, αυτό είναι κάτι σχετικό. Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη χώρα να ζεις μόνο από το θέατρο. Σχεδόν ακατόρθωτο, καθότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Φυσικά, σε μια κοινωνία που μας αναγνωρίζει απλώς ως απόφοιτους λυκείου, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν.
Ζ.Τ. Τι κατά τη γνώμη σου λείπει από τις θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης ή/και της Αθήνας;
Γ.Σ. Αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί, κατά τη γνώμη μου, και σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη είναι “ο χώρος“. Ο “χώρος” όπου νέοι δημιουργοί θα μπορούν να παράγουν έργο και να αφοσιώνονται σε αυτό με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που αυτό απαιτεί. Υπάρχουν τρομερά ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιηθεί από τη πολιτεία όπως θα έπρεπε.
Ζ.Τ. Με τι ασχολείσαι αυτήν την περίοδο; Πού θα σε δούμε τη νέα σεζόν;
Γ.Σ. Αυτήν την περίοδο είμαι στο “Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός” του Ο. Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα. Είναι μια συμπαραγωγή της ομάδας Naan και του ΚΘΒΕ. Οι παραστάσεις θα γίνουν τον Ιούλιο, στο Παλατάκι. Για τη νέα σεζόν υπάρχουν διάφορα, πολύ όμορφα σχέδια, αλλά ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμα.
Ζ.Τ. Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον; Τι προσδοκίες έχεις για τη μελλοντική θεατρική σου πορεία;
Γ.Σ. Αυτό που ελπίζω για τη μελλοντική θεατρική μου πορεία είναι να είναι μια πορεία γεμάτη “συναντήσεις“. “Συναντήσεις” ουσιαστικές. Από αυτές που σε μετατοπίζουν, πρώτα απ’ όλα εσένα, ως άνθρωπο. Με ανθρώπους, με έργα, με ρόλους. Αυτός νομίζω είναι ο μεγαλύτερος πλούτος αυτής της δουλειάς.
Δείτε τις Υποψηφιότητες για το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Προσώπου 2023
.
12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:15 – Ώρα έναρξης: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με σειρά προτεραιότητας)
.
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά, αναλυτικά κλικ στα μπλε:
-Στο θέατρο Αυλαία την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 η 12η Τελετή Απονομής (1ο Δελτίο Τύπου)
–Τα ΘΒΘ τιμούν το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς με το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικής Ομάδας 2023
–Πρόσκληση προς θεατρόφιλους. Απονείμετε τα Βραβεία Κοινού στη Τελετή Απονομής
–Η Μαέστρος Μαίρη Κωνσταντινίδου διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης στη Τελετή Απονομής Βραβείων
– Live η Τελετή Απονομής Βραβείων από το GRD Radio με όλο το προσκήνιο και παρασκήνιο.
–Δείτε όλες τις Υποψηφιότητες (Κριτικής Επιτροπής & Κοινού) σε 17 βίντεο.
–Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
–Τον μεγάλο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο τιμούν τα ΘΒΘ
–Η Αφίσα των 12ων ΘΒΘ 2023
–Τα Νέα Πρόσωπα μιλούν στην “Κ”: Κωνσταντίνος Αβράμης, Γιάννης Σύριος, Σεμίραμις Αμπατζόγλου, Αποστολία Γκούτη
–Ο Μαέστρος Μιχάλης Χατζηαναστασίου παρών στη Τελετή Βραβείων μιλά στην “Κ”
–Συνεντεύξεις: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Μαίρη Κωνσταντινίδου, Ελευθερία Τέτουλα.
–Γνωρίστε τα 44 μέλη της Κριτικής Επιτροπής των 12ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2023
.
Tags:
#12αΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης2023
#ΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης
#ΘΒΘ #12ΘΒΘΒ2023
.
.