Συνομιλεί (και γράφει) η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.
Το αστυνομικό θρίλερ του Στράτου Ναλμπαντίδη, «Εύχομαι να πεθάνεις» σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου έρχεται στο Θέατρο Artbox Fargani. Tο έργο απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερου θεατρικού σεναρίου από την Πανελλήνια Ένωση Συγγραφέων. Είναι μια ιστορία γεμάτη σασπένς, μυστήριο και αγωνία, ένα έργο καλοδουλεμένο, με πολύπλοκους χαρακτήρες, παράλληλες ιστορίες και καλά κρυμμένα μυστικά.
Η Βαρβάρα Δουμανίδου με μαεστρία φέρνει αυτό το αστυνομικό, ψυχολογικό θεατρικό θρίλερ στα όρια της κινηματογραφικής εμπειρίας. Το έργο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 21:00.
Η Υπόθεση.
Χειμώνας του 1954 στην Αγγλική επαρχία. Σε μια μικρή πόλη λίγο έξω από το Λονδίνο, στην έπαυλη του πλούσιου γαιοκτήμονα James Rowden, όλα είναι έτοιμα για τους αρραβώνες της μικρής κόρης της οικογένειας, Patricia, με τον νεαρό εκπαιδευτή αλόγων, Mason Holeman. Η δεύτερη σύζυγος του Rowden, Margaret, με τη βοήθεια της οικονόμου Ethel, έχουν φροντίσει να είναι όλα στην εντέλεια. Όλα είναι στην εντέλεια εκτός από την παρουσία της μεγάλης κόρης, Sandy, η ψυχολογική αστάθεια της οποίας ίσως αναστατώσει τη γιορτή. Οι καλεσμένοι λίγοι και εκλεκτοί. Ανάμεσα τους, η φίλη της Patricia, Eliza Dolliver, ο συνταγματάρχης Henry Walker, ο γείτονας, νεαρός αξιωματικός του ναυτικού, Albert Kempster, και φυσικά ο αγαπημένος φίλος του ιδιοκτήτη, επιθεωρητής Edward Bloodworth, που ευελπιστεί να είναι αυτό το σαββατοκύριακο μια έκτακτη ευκαιρία για χαλάρωση και ξεκούραση από τις αστυνομικές υποθέσεις του. Εκείνο το παγωμένο βράδυ όμως, τίποτα δεν προετοίμασε τους παρευρισκόμενους για αυτό που θα ακολουθούσε. Ένας πυροβολισμός ήρθε να διαταράξει την ησυχία της νύχτας και όλα άλλαξαν. Ποιος το φανταζόταν πως ένας από αυτούς, σε αυτή τη βραδιά χαράς, θα κείτονταν νεκρός;
Στη συζήτηση που θα παρακολουθήσετε ο Στράτος Ναλμπαντίδης, συγγραφέας και ηθοποιός του έργου, μας περιγράφει την πορεία που ακολούθησε στη συγγραφή του, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που συνάντησε σε αυτήν. Κύρια πηγή έμπνευσής του αποτελεί η Άγκαθα Κρίστι και μεγάλη του λατρεία τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Μας εκφράζει τη χαρά του για τη βράβευση του έργου του, η οποία αποτελεί και την κινητήριο δύναμη στο ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης. Παρόλο τον εποχικό του χρωματισμό, το έργο απηχεί σκέψεις, ιδέες και ήθη και της δικής μας εποχής, καθώς ο συγγραφέας ήθελε να προσδώσει έναν πιο διαχρονικό χαρακτήρα στο έργο και να δημιουργήσει ένα αμάλγαμα χαρακτήρων και ηθικών σφραγίδων.
Λόγω της αισθητικής αξίας και δαιδαλώδους πλοκής τού «Εύχομαι να πεθάνεις», σύσσωμη η ομάδα των Θεατροκάπηλων υποστήριξε το ανέβασμά του στη σκηνή, ως κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό μετά την πολύχρονη ιστορία της ομάδας σε κωμωδίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπέρβασης της σκηνικής «ρουτίνας» και πρόκλησης του καινούργιου και του αδοκίμαστου, έγινε και η πρόταση στη Βαρβάρα Δουμανίδου να σκηνοθετήσει το έργο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη σκοτεινή του χροιά και φωτίζοντας παράλληλα τα σκοτεινά του σημεία, με την ευρηματική της σκηνοθεσία και το φλεγματικό χιούμορ που διαθέτει. Η συνταγή είναι πολύ δυνατή και εκτελείται επί σκηνής από μια ομάδα αληθινών εραστών της τέχνης, με πολύ μεράκι, οίστρο, ευγένεια και ταπεινότητα, τους Θεατροκάπηλους.
Ο Βασίλης Δομουκτσής, ο Απόστολος Μπακίρης, ο Βλαδίμηρος (Άκης) Δράμος, ο Κωνσταντίνος Μπάρκος, η Θωμαή Ντόκου, η Ιωάννα Παπάζογλου, η Τιμοθέα Μαλλούση και η Γεωργία Παπαδοπούλου (με σειρά παρουσίασης του έργου) μας περιγράφουν τα χαρακτηριστικά των ρόλων τους, εκφράζοντας συναισθήματα για το έργο και την εποχή του, τι τους αρέσει σε αυτό, τι τους προκαλεί, τι τους δυσκολεύει και πώς το διαχειρίζονται ερμηνευτικά. Η Θωμαή Ντόκου επίσης μάς αφηγείται πώς ιδρύθηκε και πώς λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια η ομάδα των Θεατροκάπηλων.
Η συζήτησή μας ολοκληρώνεται με τη Βαρβάρα Δουμανίδου, η οποία με πολλή τρυφερότητα μάς μιλά για τη σκηνοθετική της επιμέλεια και ευθύνη, καθώς και για τη συνεργασία της με τους Θεατροκάπηλους, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της σχέσης αυτής. Το «Εύχομαι να πεθάνεις» αποτελεί ένα πολύ όμορφο ταξίδι σύνθεσης και συνδημιουργίας ανάμεσα στους Θεατροκάπηλους και τη Βαρβάρα Δουμανίδου, μια αναμέτρηση δυνάμεων, ένα θεατρικό big bang, μια αναζωογόνηση και ένα υπέροχο δώρο… για όλους μας.
Συντελεστές:
Κείμενο: Στράτος Ναλμπαντίδης Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου Make upArtist: Ιωάννα Mπουρνάζη, Πηνελόπη Στάθη (Μakeup Academy Thessaloniki της Μαριάννας Βλασίδου) Φωτογραφίες – Προωθητικό video: Στέλιος Δουλγερίδης Γραφιστική επιμέλεια: Ιωάννα Παπάζογλου, Άννα Βλαχογεωργακοπούλου
Διανομή:
James Rowden: Bασίλης Δομουκτσής Margaret Rowden: Θωμαή Ντόκου Patricia Rowden: Γεωργία Παπαδοπούλου Sandy Rowden: Τιμοθέα Μαλλούση Mason Holeman: Κωνσταντίνος Μπάρκος Albert Kempster: Bλαδίμηρος Δράμος Eliza Doliver: Ιωάννα Παπάζογλου Ethel Loney: Ευαγγελία Προεστοπούλου Henry Walker: Απόστολος Μπακίρης Edward Bloodworth: Στράτος Ναλμπαντίδης
Παραστάσεις:
Σάββατο 18 στις 21.00 Κυριακή 19 στις 20.00 Παρασκευή 24 στις 21.00 Σάββατο 25 στις 21.00 Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 13€ & Μειωμένο 10 € (Φοιτητικό – Ανέργων – Άνω των65)
Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο Θεάτρου , ticketservices & goldmall.gr
Ευχαριστούμε θερμά τους Θεατροκάπηλους και τη Βαρβάρα Δουμανίδου για την εμπιστοσύνη τους, τη φιλική τους διάθεση, την ευγένεια και το ποδαρικό τους στη στήλη μας. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη Βαρβάρα Δουμανίδου για τη φιλοξενία της στον όμορφο χώρο του εργαστηρίου της, τους Thespians. Τους ευχόμαστε «καλό ταξίδι» και καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, δημιουργία και πολλή τύχη!
Το ίδιο ευχόμαστε και σε όλους εσάς, τους αγαπημένους αναγνώστες μας.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις των Θεατροκάπηλων και των Thespians στους συνδέσμους εδώ και εδώ
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου, ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
Ακολουθήστε τη Σωφέρ Θεάτρου στα κοινωνικά δίκτυα: εδώ, εδώ, εδώ & εδώ