Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου, Ζωή Ταυλαρίδου.
Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Σε εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που ενισχύει ποιοτικά, επιβραβεύει, διευρύνει, εμπλουτίζει και φέρνει σε επαφή το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας -κι όχι μόνο- με τους καλλιτέχνες που έχει ήδη θαυμάσει στη σκηνή. Χαίρομαι κι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ανήκω στην οικογένεια αυτή ως θεατής, ως θεατρική συντάκτρια, ως ερασιτέχνης ηθοποιός κι ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Θεατρικών Βραβείων εδώ και πολλά χρόνια. Και σας διαβεβαιώ πως απολαμβάνω ιδιαίτερα να επικοινωνώ, να γνωρίζω από κοντά και να συνομιλώ με νέα πρόσωπα της σκηνής (τουλάχιστον στην πόλη μας), με τοπικούς θιάσους, με πρωτοεμφανιζόμενες κι ερασιτεχνικές ομάδες, οι οποίες με πολύ κόπο, αυτοθυσία, πάθος και πενιχρά οικονομικά μέσα ανεβάζουν παραστάσεις, τις περισσότερες φορές ισάξιες ή και καλύτερες των μεγάλων παραγωγών.
%202023.png)
Κι εδώ θα σας παρουσιάσω τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα της σκηνής στην πόλη μας, όπως προτάθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των Θ.Β.Θ, για να τα γνωρίσετε καλύτερα, καθώς η ερμηνεία τους στις παραστάσεις όπου συμμετείχαν κρίθηκε άξια επαίνου και θαυμασμού. Πρόκειται για παραστάσεις που αγαπήθηκαν πολύ και από το κοινό. Άλλωστε συνηθίζω να παραμένω στο θέατρο και μετά τη λήξη τους, απολαμβάνοντας τον ενεργειακό απόηχό τους και παρατηρώντας τους θεατές που αποχωρούν ή περιμένουν υπομονετικά να χαιρετίσουν και να φωτογραφηθούν με τους/τις ηθοποιούς.
Βίτσιο, θα μου πείτε. Είναι όμως από τις πιο λυτρωτικές στιγμές για αυτόν που λατρεύει το θέατρο, να αφουγκράζεται τον μετά-χρόνο και μετα-χώρο του έργου, την καθαρτήριο επίδραση της σκηνής. Κι αυτή φαίνεται στα πρόσωπα τόσο των αποχωρούντων θεατών όσο και των ηθοποιών τη μαγική ώρα της υπόκλισης.
Σεμίραμις Αμπατζόγλου.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είχε την τύχη να ασχολείται με το θέατρο ερασιτεχνικά από το σχολείο. Επομένως, έτσι προέκυψε η επιθυμία της να ασχοληθεί κι επαγγελματικά με αυτό. Όντας ένα παιδί αρκετά εσωστρεφές, βρήκε στο θέατρο τον χώρο και τον τρόπο να επικοινωνεί και να εκφράζεται. Σπούδασε στη δραματική σχολή «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο.
.
Ο ρόλος της “Τρούντελ” στο έργο «Σε εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία και μουσική επιμέλεια του Χρήστου Θεοδωρίδη στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, της χάρισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου στα –προσεχή- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023.

.
Ζ.Τ. Έχεις προταθεί από την Κριτική Επιτροπή των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ως υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου για τον ρόλο σου στην παράσταση «Σε εσάς που με ακούτε». Πώς αισθάνεσαι για αυτήν την υποψηφιότητα;
Σ.Α. Τους ευχαριστώ πολύ, είναι μεγάλη μου χαρά και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια υποψηφιότητα που προέκυψε από τη συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη παράσταση.
Ζ.Τ. Ποιος είναι ο θεματικός πυρήνας και ο στόχος της παράστασης αυτής; Πώς αισθάνθηκες τον συγκεκριμένο ρόλο ‘’στο πετσί σου’’; Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε και σε δυσκόλεψε στο να τον υποδυθείς;
Σ.Α. Η παράσταση αφορά στη συνάντηση 9 διαφορετικών ανθρώπων σε ένα σπίτι στο Βερολίνο. Καθένας από αυτούς, με τις προσωπικές του ιστορίες, τα τραύματα, τις φοβίες, καλούνται να μοιραστούν με τους θεατές «τί θα έλεγαν αν κατέβαιναν αύριο στην ειρηνική συγκέντρωση που πρόκειται να συμβεί». Είναι μία παράσταση που, κατά τη γνώμη μου, βασικό της διακύβευμα είναι να «ξυπνήσει» σε όλους μας την ελπίδα και την ανάγκη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το μέλλον, αφού πρώτα έρθουμε αντιμέτωποι και παραδεχτούμε όλες μας τις φοβίες, τις ήττες προσωπικές αλλά και συλλογικές.
Ασχολήθηκα με τον χαρακτήρα της Τρούντελ. Ένα σύγχρονο κορίτσι στην ηλικία μου που αντιμετωπίζει, και λόγω του νεαρού της ηλικίας της, πιο «ετοιμοπόλεμα» την κατάσταση. Είναι έτοιμη να αγωνιστεί για τα όνειρά της και τις επιθυμίες της, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως και η ίδια δε φοβάται και δε διστάζει να μιλήσει και να εκφραστεί. Προσωπικά θεωρώ πως παρά την κοινή ηλικία που με συνδέει με την Τρούντελ, υστερώ αρκετά στη δυναμική με την οποία αγωνίζεται, ερωτεύεται, ονειρεύεται, ζει. Ίσως σε μένα τελικά να νικά ο φόβος. Νομίζω, λοιπόν, πως αυτό είναι και το στοιχείο που με ενέπνευσε και παράλληλα με δυσκόλεψε περισσότερο.
Ζ.Τ. Βιοπορίζεσαι μόνο από το θέατρο ή ασκείς κι άλλο επάγγελμα; Μπορεί ο ηθοποιός να ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο στην Ελλάδα;
Σ.Α. Παρά το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο προσπαθώ να ασκώ μόνο το επάγγελμα μου, δεν θεωρώ πως κάτι τέτοιο για έναν νέο ηθοποιό της ηλικίας μου είναι εφικτό. Στην Ελλάδα, ο ηθοποιός που μπορεί να βιοποριστεί αποκλειστικά από το επάγγελμά του δυστυχώς αποτελεί μια εξαίρεση στον κανόνα.

.
Ζ.Τ. Τι κατά τη γνώμη σου λείπει από τις θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης ή/και της Αθήνας;
Σ.Α. Το στοιχείο που αποζητώ περισσότερο σε μια θεατρική παράσταση είναι η «ανάγκη να μιλήσω ανοιχτά για θέματα που με/μας αφορούν», ένα ειλικρινές μοίρασμα στο εδώ και το τώρα. Αυτό είναι που πιστεύω θα ήθελα να βλέπω περισσότερο στις θεατρικές σκηνές της Ελλάδας.
Ζ.Τ. Με τι ασχολείσαι αυτήν την περίοδο; Πού θα σε δούμε τη νέα σεζόν;
Σ.Α. Αυτήν την περίοδο, έχοντας πάλι επιστρέψει στην Αθήνα και χωρίς να έχω κλείσει κάποια δουλειά για το πολύ άμεσο μέλλον, προσπαθώ να κρατάω τον εαυτό μου σε καλή φυσική κατάσταση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Για τη νέα σεζόν, επειδή, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για ό,τι έχει συζητηθεί, θα ήταν προτιμότερο να μην ανακοινώσω κάτι.
Ζ.Τ. Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον; Τι προσδοκίες έχεις για τη μελλοντική θεατρική σου πορεία;
Σ.Α. Ορμώμενη από τη θεματολογία της παράστασης, αλλά και την επικαιρότητα που δεν σταματά να με εκπλήσσει, προσδοκώ σε ένα μέλλον λιγότερο βίαιο. Πιστεύω στην ανάγκη της γενιάς μου για αλλαγή και για αυτό ελπίζω σε ένα μέλλον με λιγότερους συμβιβασμούς και περισσότερη σωστή διεκδίκηση των όσων δικαιούμαστε. Επαγγελματικά, βασικότερη επιθυμία μου είναι να είμαι χαρούμενη. Να υπάρχω σε δουλειές που με αφορούν και με εξελίσσουν.
Δείτε τις Υποψηφιότητες για το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Προσώπου
.
12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:15 - Ώρα έναρξης: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με σειρά προτεραιότητας)
.
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά, αναλυτικά κλικ στα μπλε:
-Στο θέατρο Αυλαία την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 η 12η Τελετή Απονομής (1ο Δελτίο Τύπου)
-Τα ΘΒΘ τιμούν το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς με το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικής Ομάδας 2023
-Πρόσκληση προς θεατρόφιλους. Απονείμετε τα Βραβεία Κοινού στη Τελετή Απονομής
-Η Μαέστρος Μαίρη Κωνσταντινίδου διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης στη Τελετή Απονομής Βραβείων
- Live η Τελετή Απονομής Βραβείων από το GRD Radio με όλο το προσκήνιο και παρασκήνιο.
-Δείτε όλες τις Υποψηφιότητες (Κριτικής Επιτροπής & Κοινού) σε 17 βίντεο.
-Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
-Τον μεγάλο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο τιμούν τα ΘΒΘ
-Η Αφίσα των 12ων ΘΒΘ 2023
-Τα Νέα Πρόσωπα μιλούν στην "Κ": Κωνσταντίνος Αβράμης, Γιάννης Σύριος, Σεμίραμις Αμπατζόγλου, Αποστολία Γκούτη
-Ο Μαέστρος Μιχάλης Χατζηαναστασίου παρών στη Τελετή Βραβείων μιλά στην "Κ"
-Συνεντεύξεις: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Μαίρη Κωνσταντινίδου, Ελευθερία Τέτουλα.
-Γνωρίστε τα 44 μέλη της Κριτικής Επιτροπής των 12ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2023
.
Tags:
#12αΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης2023
#ΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης
#ΘΒΘ #12ΘΒΘΒ2023
.
.