“Rien ne va plus”. Ένας μονόλογος της Μαργαρίτας Καραπάνου με δόντια… Είδαμε και σχολιάζουμε.

1871 Views
“Rien ne va plus”. Ένας μονόλογος της Μαργαρίτας Καραπάνου με δόντια… Είδαμε και σχολιάζουμε. “Rien ne va plus”. Ένας μονόλογος της Μαργαρίτας Καραπάνου με δόντια… Είδαμε και σχολιάζουμε.

“Rien ne va plus”. Ένας μονόλογος της Μαργαρίτας Καραπάνου με δόντια…

Είδαμε και σχολιάζουμε.
Βρεθήκαμε στο θεατρικό μονόλογο “Rien ne va plus” στο στο Black Box του 104, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Μαργαρίτας Καραπάνου και σε μια  θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία του Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου.
Στον ένα και πρωταγωνιστικό ρόλο η Φένια Σχοινά.
Rien ne va plus και τα πάντα στο παιχνίδι σταματούν. Ορολογία που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες κατά καιρούς και προέρχεται από τη ρουλέτα. Είναι η στιγμή, στο παιχνίδι, που δεν μπορείς να επηρεάσεις πια το μέλλον, είτε θετικά είτε αρνητικά. Τότε που ακούγεται από τον κρουπιέρη το περίφημο “Rien ne va plus” ή  χάνεις ή κερδίζεις ότι έχεις «μιζάρει». Και συνήθως χάνεις.
Και η Μαργαρίτα Καραπάνου εμπνεύστηκε από τη «μοιραία» στιγμή. Καταργώντας το όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίωσης, στριφογυρίζει με αναίδεια τους ρόλους, ξεγελώντας εαυτόν και αναγνώστες και  μας προσφέρει δυο διάχυτους μυθιστορηματικούς ήρωες. Τη συγγραφέα Λουΐζα και τον κτηνίατρο Αλκιβιάδη. Η αφήγηση πραγματοποιείται στο πρώτο ενικό και διαπραγματεύεται τι άλλο, μια ερωτική σχέση. Η Λουΐζα και ο Αλκιβιάδης είναι ένα ζευγάρι ερωτικό (εκείνος μάλιστα διαθέτει και μωβ μάτια/το εξωπραγματικό), που μας προσφέρουν την ιστορία τους με κάθε λεπτομέρεια. Τη ζωντανή σεξουαλικότητα, τη θυματοποίηση και το σαδισμό, την ελευθερία και τη δέσμευση, το κωμικό μιας συνύπαρξης, το αδιέξοδο της ατομικής εξόδου.
Ωστόσο θεωρούμε ότι ο κινητήριος μοχλός της Καραπάνου σε αυτό το βιβλίο είναι ο αμείλικτος κύκλος της γονιμότητας και της στειρότητας (εκτός φυσικά του λογοτεχνικού ύφους και των αναπάντεχων στοιχείων). Κύκλος εφάμιλλος του θανατικού που συνειδητά ή ασυνείδητα επηρεάζει τις όποιες μας κινήσεις και φυσικά εκείνες τις ερωτικές. Και το ασυνείδητο της Καραπάνου ήταν ευτυχώς για μας πολύ ανοιχτό, χωρίς να θέλουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο στο παρόν.  Ως προς αυτά τα τελευταία θεωρούμε εύστοχο το βιβλίο ερμηνευτεί από μια νέα ηθοποιό. Μοναχά οι νέοι μπορούν ακόμα με ψυχραιμία να διαχειριστούν τη θεματική της γονιμοποίησης/γονιμότητας ή στειρότητας  και να τη μεταφέρουν χωρίς  τα πολλά , τα συν, που βαραίνουν στο χρόνο. Άλλωστε και η ίδια η Καραπάνου διατήρησε φύση και θέση πάντα μια νεανικότητα…
Riennevaplus… και η Φένια Σχοινά ερμήνευσε μόνη πάνω σε ένα λιτό σκηνικό, σε μια λιτή παράσταση -ο λόγος της συγγραφέως είναι ούτως ή άλλως πολύς. Κινήθηκε με άνεση και εκείνο το δημιουργικό άγχος του καινούργιου, φέροντας σχέσεις και συσχετισμούς ακριβώς όπως “παιχνιδιάρικα”  κρατούσε και τη βαλίτσα της. Λόγος επαρκώς αφηγηματικός, οικειότητα που σκοτώνει  ευγενικά και ναι ένας μονόλογος με δόντια, από μια «φρέσκια» ηθοποιό. 
Παρά ταύτα θα επιθυμούσαμε σκηνοθετικά, περισσότερη σωματικότητα, περισσότερη ένταση και λίγο από εκείνο το αιώνιο αγαθό του ιδρώτα! Μας κατάπιε φαίνεται κατά πολύ η γραφή της Μαργαρίτας.
Ωστόσο η ταυτόχρονη/εξυπηρετική, ως προς την υπόθεση, προβολή του βίντεο ήταν ακριβής, αν υποθέσουμε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί άνετα και να κινηματογραφηθεί.
Μας άρεσαν οι φωτισμοί,
η σκηνογραφία
και τα κουστούμια
ενώ βρήκαμε άστοχη την πρωτότυπη μουσική επένδυση.
Εν κατακλείδι [=]
H παράσταση «Rien ne va plus» είναι για την τόλμη της Φένιας Σχοινά και για να δείτε επί σκηνής ένα συγκλονιστικό βιβλίο.
Βαθμολογία
5 στα 10
Απόδοση-Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Πρωτότυπη μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Σκηνογραφία: Μάριος Ράμμος
Βίντεο: Giannis Gizmo
Ηθοποιός βίντεο: Λεωνίδας Αργυρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Πατσαλής
Φωτογραφίες: Χριστίνα Σιδηροπούλου
Παίζει: Φένια Σχοινά
Πληροφορίες εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 5 € (φοιτητικό)
Κρατήσεις
Τηλ.: 210 3455020
Ηλεκτρονικά:
www.104.gr

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
με 0 Σχόλια 2489 Views

Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μεντή στο Θέατρο Σοφούλη.Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη