Όταν Ηρώ Μουκόυ & Άρης Μπαφαλούκας μίλησαν για την «Φωνή της Λουντμίλα» στην Θεατρική Κουλτουροβραδιά της «Κ».

2085 Views
Όταν Ηρώ Μουκόυ & Άρης Μπαφαλούκας μίλησαν για την «Φωνή της Λουντμίλα» στην Θεατρική Κουλτουροβραδιά της «Κ». Όταν Ηρώ Μουκόυ & Άρης Μπαφαλούκας μίλησαν για την «Φωνή της Λουντμίλα» στην Θεατρική Κουλτουροβραδιά της «Κ».

 


Ήταν Δευτέρα 9 του Μάρτη του 2020 όταν η Κουλτουρόσουπα είχε συνάντηση με την «Φωνή της Λουντμίλα». Μια παράσταση που κυριολεκτικά ευτύχησε να παρουσιαστεί για ένα διήμερο στο θέατρο Αυλαία όπου μετά το τέλος της πρώτης μέρας, είχε προγραμματιστεί Θεατρική Κουλτουροβραδιά στο φουαγιέ το θεάτρου με τη παρουσία σκηνοθέτη και πρωταγωνίστριας.
 
Και λέμε ευτύχησε... καθώς τρεις μέρες μετά έκλεισαν τα θέατρα όλης της χώρας έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Υγείας με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Σήμερα, δυο χρόνια μετα, ο κορωνοϊός ζει και βασιλεύει και δυστυχώς τον κόσμο κυριεύει, ωστόσο και η ζωή συνεχίζεται παρόλα τα χίλια δυο προβλήματα. Όπως και το θέατρο. Είναι εδώ, παραμένει ζωντανό και αγωνίζεται για την επιβίωσή του με παραστάσεις που αξίζει να επαναλαμβάνονται.

Οπως είναι και  «Η Φωνή της Λουντμίλα - Το χρονικό του Τσερνόμπιλ» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αυλαία το σαββατοκύριακο 15 και Κυριακή 16 Ιανουαρίου στις 21:00, όπου το βράδυ του Σαββάτου μετά το τέλος της παράστασης θα απονεμηθεί στην Ηρώ Μουκίου το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου που κατέκτησε στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020 και το έπαθλο θα αποδώσει η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ κα Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (σχετικά διαβάστε εδώ)

Με αφορμή λοιπόν το θεατρικό αυτό γεγονός, θυμίζουμε μια υπέροχη βραδιά που ζήσαμε στο φουαγιέ του Αυλαία στα πλαίσια Θεατρικής Κουλτουροβραδιάς είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να συνομιλήσουμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης Αρη Μπαφαλούκα και την ηθοποιό Ηρώ Μουκίου και βέβαια, με παρουσία πολλών θεατών.
.
 
Ξεκινώντας, ο λόγος δόθηκε στην πρωταγωνίστρια, ζητώντας την να εκφράσει τι συναισθήματα αποκόμισε από την πρεμιέρα της Θεσσαλονίκης, αλλά και «επιστροφής» της σε αυτή την ηρωίδα, 6 χρόνια μετά… 
 
Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Σα να μην πέρασε μια μέρα… σε τέτοιο βαθμό που τεχνικά δεν πειράχτηκε απολύτως τίποτα, σκηνοθετικά οι οδηγίες φρεσκάρισαν απλά τις μνήμες, μέχρι και τα ρούχα που φορούσε τότε στο «Ιλίσια - Βολονάκης», παρέμειναν τα ίδια!
 
.
Ο «ιθύνων νους», σκηνοθέτης Άρης Μπαφαλούκας αναφέρθηκε στο πως έφτασε στα χέρια του το βιβλίο του δημοσιογράφου Gunnar  Bergdahl, πως το οραματίστηκε θεατρικά και γιατί επέλεξε την Ηρώ Μουκίου ως ιδανική για το ρόλο της Λουντμίλα.
.
Απαντώντας γιατί δεν πρόσθεσε άλλο πρόσωπο στη δράση του έργου, η απόφασή του ήταν συνειδητή. Καθώς πρόκειται για μια συνέντευξη, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, θεωρώντας πως η καταγραφή της μαρτυρίας μιας πολύπαθης τραγωδίας, όφειλε να αποδοθεί μόνο από την ίδια, γεγονός που θα την έκανε ακόμη πιο σπαραχτική και με επόμενο στόχο , η οργή αυτής της 22χρονης κοπέλας για τα τότε γεγονότα να παρουσιαστεί όσο πιο ακέραια γίνεται, και μετέπειτα του βωβού πόνου της.
 
.
Τα τεχνικά στοιχεία της παράστασης (σκηνικά, φώτα, μουσικά), που τόσο άρεσαν στο κοινό, σχολιάστηκαν και από τους δυο και ειδικά το τουλπάνι που χωρίζει τις ευτυχισμένες μέρες της ηρωίδας από το ζοφερό παρόν, χαρακτηρίζοντας το ως «άφιλτρη ωμή πραγματικότητα».
 
 
Πολύς λόγος έγινε για την Λουντμίλα και το τι χαρακτήρας είναι. «Αγριοκάτσικο» την χαρακτήρισε η Η. Μουκίου, όπως και τι αντίκτυπο είχε η συνέντευξη στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και ποια εκτίμηση είχαν  οι ομοεθνείς της μετά την έκδοση του βιβλίου.
Γενικότερα δεν χαίρει άκρας συμπάθειας καθώς θεωρείται η «σταρ» της υπόθεσης, για κάποιους εκμεταλλεύτηκε το δράμα της, ενώ σήμερα αποτραβηγμένη απ΄ όλα αυτά αποφεύγει κάθε είδους προβολή.
.
Οσο για το θέμα του παιδιού που απέκτησε 3 χρόνια μετά και δεν εξηγείται στην παράσταση, παραμένει ένα μυστήριο… γιατί και η ίδια δεν αποκάλυψε, για δικούς της λόγους, ποτέ...   
 
Τα γεγονότα που συνέβησαν στο Τσερνόμπιλ το 1986 και οι τραγικές συνέπειες που προκάλεσε η έκρηξη σε όλο τον κόσμο, ήταν ένα θέμα που σε συνδυασμό με το περιεχόμενο της παράστασης, αλλά και το μέλλον της, απασχόλησε τη θεατρική Κουλτουροβραδιά της «Λουντμίλας» μέχρι και το κλείσιμο της. 

Δείτε αναλυτικά όλο το βίντεο της βραδιάς. 

.
Βιντεο - Υπόκλιση από τη παράσταση (09/03/2020):
  
.2222  222
. .
-k-

ΑΥΛΑΙΑ
«Η Φωνή της Λουντμίλα» του Gunnar Bergdahl.
-1ο Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020
-Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης θα αποδώσουν το έπαθλο στην Ηρώ Μουκίου μετά το τέλος της παράστασης 15/01
Είδαμε 2018, βαθμολογήσαμε με 6,8 και σχολιάζουμε εδώ
-Η ΗΡΩ ΜΟΥΚΙΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ "Κ" ΕΔΩ
Το έργο αφορά στην εκ βαθέων συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνομπίλ. Ο άντρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του, επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα.
 
Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας.
Ερμηνεύουν: Ηρώ Μουκίου.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 στις 21:00
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
.
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, κλικ εδώ.
.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
με 0 Σχόλια 2743 Views
Mια σπουδαία καλλιτέχνις με τόλμη, με όραμα, με πάθος για την τέχνη της και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος «γεμάτος» από εμπειρίες, κατασταλαγμένος και ώριμος καλλιτεχνικά σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη