Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου, Ζωή Ταυλαρίδου.

Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μεντή στο Θέατρο Σοφούλη.
Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που ενισχύει ποιοτικά, επιβραβεύει, διευρύνει, εμπλουτίζει και φέρνει σε επαφή το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας -κι όχι μόνο- με τους καλλιτέχνες που έχει ήδη θαυμάσει στη σκηνή. Χαίρομαι κι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ανήκω στην οικογένεια αυτή ως θεατής, ως θεατρική συντάκτρια, ως ερασιτέχνης ηθοποιός κι ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Θεατρικών Βραβείων εδώ και πολλά χρόνια. Και σας διαβεβαιώ πως απολαμβάνω ιδιαίτερα να επικοινωνώ, να γνωρίζω από κοντά και να συνομιλώ με νέα πρόσωπα της σκηνής (τουλάχιστον στην πόλη μας), με τοπικούς θιάσους, με πρωτοεμφανιζόμενες κι ερασιτεχνικές ομάδες, οι οποίες με πολύ κόπο, αυτοθυσία, πάθος και πενιχρά οικονομικά μέσα ανεβάζουν παραστάσεις, τις περισσότερες φορές ισάξιες ή και καλύτερες των μεγάλων παραγωγών.
%202023.png)
Κι εδώ θα σας παρουσιάσω τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα της σκηνής στην πόλη μας, όπως προτάθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των Θ.Β.Θ, για να τα γνωρίσετε καλύτερα, καθώς η ερμηνεία τους στις παραστάσεις όπου συμμετείχαν κρίθηκε άξια επαίνου και θαυμασμού. Πρόκειται για παραστάσεις που αγαπήθηκαν πολύ και από το κοινό. Άλλωστε συνηθίζω να παραμένω στο θέατρο και μετά τη λήξη τους, απολαμβάνοντας τον ενεργειακό απόηχό τους και παρατηρώντας τους θεατές που αποχωρούν ή περιμένουν υπομονετικά να χαιρετίσουν και να φωτογραφηθούν με τους/τις ηθοποιούς.
Βίτσιο, θα μου πείτε. Είναι όμως από τις πιο λυτρωτικές στιγμές για αυτόν που λατρεύει το θέατρο, να αφουγκράζεται τον μετά-χρόνο και μετα-χώρο του έργου, την καθαρτήριο επίδραση της σκηνής. Κι αυτή φαίνεται στα πρόσωπα τόσο των αποχωρούντων θεατών όσο και των ηθοποιών τη μαγική ώρα της υπόκλισης.
Αποστολία Γκούτη.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καβαλάρι, ένα χωριό λίγο πιο έξω από την Θεσσαλονίκη. Η πρώτη της επαφή με το τραγούδι έγινε στα μαθητικά της χρόνια, όπου δημιούργησε μαζί με άλλους ένα συγκρότημα και στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς παρουσίαζαν αγαπημένα τραγούδια υπό τη μορφή συναυλιών. Είχε την τύχη να έχει καθηγητή έναν μουσικό από τους «Χειμερινούς Κολυμβητές», ο οποίος την ενθάρρυνε κι αποτέλεσε έμπνευσή της στα πρώτα της βήματα. Αργότερα, ως φοιτήτρια οικονομικών σπουδών διέμεινε στο κέντρο της πόλης. Tότε ήταν που ξεκίνησε η ενασχόλησή της με το τραγούδι πιο συστηματικά κι επαγγελματικά.
.
Η επαφή της με τη θεατρική σκηνή προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο, διότι τα τελευταία χρόνια διδάσκει μουσική και τραγούδι στα εργαστήρια του θεάτρου Σοφούλη. Βέβαια, υπήρχε στο μυαλό της ως επιθυμία χρόνια πριν, κάτι το οποίο είχε εκμυστηρευτεί στην Παυλίνα Χαρέλα, οπότε η χαρά της ήταν μεγάλη, όταν ήλθε η πρόταση για τη Ρόζα. Ο συνδυασμός τραγούδι και θέατρο αποτελεί πλέον προτεραιότητα για αυτήν στην επαγγελματική της πορεία, ώστε να επιτευχθεί προσωπική ανάπτυξη και να διευρυνθούν οι ορίζοντές της.

Ο ρόλος του alter ego της “Ρόζας” στο έργο «Ρόζα Εσκενάζυ, η Bασίλισσα του Ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μεντή, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου στο Θέατρο Σοφούλη, της χάρισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου στα –προσεχή- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023.
Ζ.Τ. Έχεις προταθεί από την Κριτική Επιτροπή των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ως υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου για τον ρόλο σου στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου». Πώς αισθάνεσαι για αυτήν την υποψηφιότητα;
Α.Γ. Αισθάνομαι ενθουσιασμό γι΄ αυτή την τιμή και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που η συμμετοχή μου στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου», άφησε καλές εντυπώσεις. Ευχαριστώ πολύ τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης για την υποψηφιότητά μου καθώς και την παραγωγή του Θεάτρου Σοφούλη για την εμπιστοσύνη της.
Ζ.Τ. Ποιος είναι ο θεματικός πυρήνας και ο στόχος της παράστασης αυτής; Πώς αισθάνθηκες τον συγκεκριμένο ρόλο ‘’στο πετσί σου’’; Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε και σε δυσκόλεψε στο να τον υποδυθείς;
Α.Γ. Η παράσταση αναφέρεται στη ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας Ρόζας Εσκενάζυ. Στο κείμενο του Παναγιώτη Μεντή αποτυπώνονται προσωπικές και επαγγελματικές της στιγμές με βασικό πυρήνα την ανάδειξη της έντονης προσωπικότητάς της, του δυναμισμού της και του επαναστατικού της χαρακτήρα ως γυναίκας, που εκείνη την εποχή διεκδικούσε την ισότητα, ακολουθώντας μέσα από κακουχίες το όνειρό της. Στην παράσταση υποδύομαι τη Ρόζα επί σκηνής, συνοδευόμενη από δύο μουσικούς, τον Γιώργο Ματθαίου (ούτι και κιθάρα) και τον Γιώργο Ψάλτη (βιολί). Ερμηνεύω, κατά τη διάρκεια της αφήγησης-αναπόλησης της Παυλίνας Χαρέλα ως Ρόζας μεγάλης ηλικίας, τραγούδια της που έγιναν μεγάλες επιτυχίες κι εξακολουθούν να ακούγονται έως και σήμερα. Χαρακτηριστικό στοιχείο της παράστασης είναι η ένθερμη συμμετοχή του κοινού, καθώς μέσα από αυτά τα ακούσματα (τραγούδια), που οι προηγούμενες γενιές μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες, μεταφέρονται οι μνήμες ενός ολόκληρου πολιτισμού. Η καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας, Αντώνη Λουδάρου, σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν καθοριστική!

Μελέτησα λοιπόν σε βάθος την ερμηνευτική προσωπικότητα της μεγάλης τραγουδίστριας καθώς και του ταπεραμέντου της, και προσπάθησα να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι λοιπόν οικείο και γνώριμο πλέον για μένα να μπαίνω στο ¨πετσί¨ του ρόλου της Ρόζας, της οποίας η φωνή παραπέμπει σε ακούσματα της Ανατολής, ακούσματα τα οποία είχα κι εγώ από τη γιαγιά μου. Η γιαγιά μου λοιπόν είναι και η έμπνευσή μου. Το μόνο άβολο που αντιμετώπισα, ήταν η εξοικείωση με το περιβάλλον της θεατρικής σκηνής, όπου πλέον δεν ερμηνεύω απλώς τα τραγούδια, αλλά ταυτόχρονα υποδύομαι κι έναν ρόλο. Η συμμετοχή μου στην παράσταση και το πρώτο μου βήμα επί σκηνής αποτέλεσε το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση μουσικοθεατρικών σπουδών και ο συγκεκριμένος ρόλος μού έδωσε τόλμη και αυτοπεποίθηση, ώστε να ακολουθήσω και άλλα μονοπάτια, εκτός της μουσικής.
Ζ.Τ. Βιοπορίζεσαι μόνο από το τραγούδι ή ασκείς κι άλλο επάγγελμα; Μπορεί ο καλλιτέχνης να ασχολείται αποκλειστικά με την τέχνη του στην Ελλάδα; Ποια είναι η κατάσταση των μουσικών σκηνών στη Θεσσαλονίκη;
Α. Γ. Η επαγγελματική ενασχόληση ενός καλλιτέχνη αποκλειστικά με την τέχνη του είναι προνόμιο στην εποχή μας. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, ανάγκασε πολλούς καλλιτέχνες να εργάζονται και σε άλλους τομείς, εκτός της τέχνης τους, με συνέπεια την έλλειψη χρόνου για έμπνευση και δημιουργία. Οι οικονομικές μου απολαβές προέρχονται αποκλειστικά από το τραγούδι και τη μουσική καθώς και της διδασκαλίας. Η εικόνα των κλειστών μουσικών σκηνών με θλίβει ιδιαιτέρως. Οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν εύκολα πια σε μια ποιοτική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Βέβαια ως αισιόδοξη προσωπικότητα, πιστεύω και εύχομαι ότι η πόλη μας θα ανθίσει και πάλι μουσικά!
Ζ.Τ. Με τι ασχολείσαι αυτήν την περίοδο; Πού θα σε δούμε τη νέα σεζόν;
Α.Γ. Αυτή την περίοδο η «Ρόζα» είναι η βασική μου επαγγελματική δραστηριότητα. Αν και ο πρώτος κύκλος έκλεισε, αναμένεται με τη νέα σεζόν να την ξαναδείτε στο Θέατρο Σοφούλη. Το ταξίδι αυτό μόλις άρχισε, με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον… Επίσης, τις επόμενες μέρες θα ανέβουν οι παραστάσεις των εργαστηρίων του θεάτρου και δουλεύουμε πυρετωδώς μαζί με τους μαθητές για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ζ.Τ. Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον; Τι προσδοκίες έχεις για τη μελλοντική θεατρική σου πορεία;
Α.Γ. Ελπίζω στο μέλλον να εξελιχθώ ως άνθρωπος αλλά και ως επαγγελματίας και να είμαι τυχερή και περήφανη για τις επιλογές μου. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, ώστε να τα ξαναπούμε γεμάτοι με εμπειρίες και με τη σοφία που αποκτούμε με το πέρασμα των χρόνων. Σας ευχαριστώ πολύ!
Δείτε τις Υποψηφιότητες για το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Προσώπου κι εδώ:
.
.
12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:15 - Ώρα έναρξης: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με σειρά προτεραιότητας)
.
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά, αναλυτικά κλικ στα μπλε:
-Στο θέατρο Αυλαία την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 η 12η Τελετή Απονομής (1ο Δελτίο Τύπου)
-Τα ΘΒΘ τιμούν το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς με το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικής Ομάδας 2023
-Πρόσκληση προς θεατρόφιλους. Απονείμετε τα Βραβεία Κοινού στη Τελετή Απονομής
-Η Μαέστρος Μαίρη Κωνσταντινίδου διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης στη Τελετή Απονομής Βραβείων
- Live η Τελετή Απονομής Βραβείων από το GRD Radio με όλο το προσκήνιο και παρασκήνιο.
-Δείτε όλες τις Υποψηφιότητες (Κριτικής Επιτροπής & Κοινού) σε 17 βίντεο.
-Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
-Τον μεγάλο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο τιμούν τα ΘΒΘ
-Η Αφίσα των 12ων ΘΒΘ 2023
-Τα Νέα Πρόσωπα μιλούν στην "Κ": Κωνσταντίνος Αβράμης, Γιάννης Σύριος, Σεμίραμις Αμπατζόγλου, Αποστολία Γκούτη
-Ο Μαέστρος Μιχάλης Χατζηαναστασίου παρών στη Τελετή Βραβείων μιλά στην "Κ"
-Συνεντεύξεις: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Μαίρη Κωνσταντινίδου, Ελευθερία Τέτουλα.
-Γνωρίστε τα 44 μέλη της Κριτικής Επιτροπής των 12ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2023
.
Tags:
#12αΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης2023
#ΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης
#ΘΒΘ #12ΘΒΘΒ2023
.
.