Rss title here https://kulturosupa.gr:443/theatromania/ put the rss description here. +Wed, 07 Jun 2023 12:41:00 +0300 en hourly 1 https://kulturosupa.gr:443/ https://kulturosupa.gr:443/upload/logo.png Rss title here https://kulturosupa.gr:443/ <![CDATA[Γιάννης Σύριος: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/sirios-50006/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/sirios-50006/#comments +Wed, 07 Jun 2023 12:41:00 +0300 167 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/sirios-50006/  Έχει προταθεί για τον ρόλο του στην παράσταση «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, μια παραγωγή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Βασιλικό Θέατρο.


]]>
 Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου, Ζωή Ταυλαρίδου.


 

.
Έχει προταθεί για τον ρόλο του στην παράσταση «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, μια παραγωγή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Βασιλικό Θέατρο.
 
Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που ενισχύει ποιοτικά, επιβραβεύει, διευρύνει, εμπλουτίζει και φέρνει σε επαφή το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας -κι όχι μόνο- με τους καλλιτέχνες που έχει ήδη θαυμάσει στη σκηνή. Χαίρομαι κι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ανήκω στην οικογένεια αυτή ως θεατής, ως θεατρική συντάκτρια, ως ερασιτέχνης ηθοποιός κι ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Θεατρικών Βραβείων εδώ και πολλά χρόνια. Και σας διαβεβαιώ πως απολαμβάνω ιδιαίτερα να επικοινωνώ, να γνωρίζω από κοντά και να συνομιλώ με νέα πρόσωπα της σκηνής (τουλάχιστον στην πόλη μας), με τοπικούς θιάσους, με πρωτοεμφανιζόμενες κι ερασιτεχνικές ομάδες, οι οποίες με πολύ κόπο, αυτοθυσία, πάθος και πενιχρά οικονομικά μέσα ανεβάζουν παραστάσεις, τις περισσότερες φορές ισάξιες ή και καλύτερες των μεγάλων παραγωγών.
 Κι εδώ θα σας παρουσιάσω τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα της σκηνής στην πόλη μας, όπως προτάθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των Θ.Β.Θ, για να τα γνωρίσετε καλύτερα, καθώς η ερμηνεία τους στις παραστάσεις όπου συμμετείχαν κρίθηκε άξια επαίνου και θαυμασμού. Πρόκειται για παραστάσεις που αγαπήθηκαν πολύ και από το κοινό. Άλλωστε συνηθίζω να παραμένω στο θέατρο και μετά τη λήξη τους, απολαμβάνοντας τον ενεργειακό απόηχό τους και παρατηρώντας τους θεατές που αποχωρούν ή περιμένουν υπομονετικά να χαιρετίσουν και να φωτογραφηθούν με τους/τις ηθοποιούς.
 
Βίτσιο, θα μου πείτε. Είναι όμως από τις πιο λυτρωτικές στιγμές για αυτόν που λατρεύει το θέατρο, να αφουγκράζεται τον μετά-χρόνο και μετα-χώρο του έργου, την καθαρτήριο επίδραση της σκηνής. Κι αυτή φαίνεται στα πρόσωπα τόσο των αποχωρούντων θεατών όσο και των ηθοποιών τη μαγική ώρα της υπόκλισης.
 
Γιάννης Σύριος.
 
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο ήταν στα παιδικά εργαστήρια της Κάρμεν Ρουγγέρη. Όταν έκλεισε τα 18 του, μπήκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εκεί συναντήθηκε με ανθρώπους (καθηγητές και συμφοιτητές), οι οποίοι τον προχώρησαν σκαλοπάτια μπροστά, πρώτα απ' όλα ως άνθρωπο κι έπειτα ως καλλιτέχνη. Παράλληλα, είχε περάσει και στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τον απολαύσαμε και στο τηλεοπτικό του ντεμπούτο στο σίριαλ του Alpha «Αυτή η νύχτα μένει».
 
Ο ρόλος του ως «Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλεστασκόφ» στο έργο «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, του χάρισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου στα –προσεχή- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023. Ο πρωτοεμφανιζόμενος φέρελπις ηθοποιός, Γιάννης Σύριος, επιλέχτηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Επιθεωρητή από τον Γιάννη Κακλέα, πριν ακόμη αποφοιτήσει από τη σχολή του, κι ήλθε στη Θεσσαλονίκη, για να μας ταξιδέψει στον δικό του θεατρικό κόσμο.
 
.
Ζ.Τ. Έχεις προταθεί από την Κριτική Επιτροπή των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ως υποψήφιος για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου για τον ρόλο σου στην παράσταση «Ο Επιθεωρητής». Πώς αισθάνεσαι για αυτήν την υποψηφιότητα;
Γ.Σ. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να είμαι υποψήφιος για ένα τέτοιο βραβείο.
 
Ζ.Τ. Ποιος είναι ο θεματικός πυρήνας και ο στόχος της παράστασης αυτής; Πώς αισθάνθηκες τον συγκεκριμένο ρόλο στο πετσί σου; Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε και σε δυσκόλεψε στο να τον υποδυθείς;
Γ.Σ. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Μια μαύρη κωμωδία, για την ακρίβεια, μια σκληρή κοινωνική σάτιρα της εποχής του Γκόγκολ, πιο επίκαιρη από ποτέ. Το έργο μιλάει για μια κοινωνία που έχει ως βασικά συστατικά της δομής της την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση. Σε μια τέτοια κοινωνία, λοιπόν, όσο εύκολα βρίσκεσαι στη θέση του θύτη, αλλά τόσο εύκολα βρίσκεσαι και στη θέση του θύματος. Αυτό παθαίνουν οι "θεσμικοί" της επαρχίας αυτής. Οι οποίοι -από μια απλή παρεξήγηση- θεωρούν ως ανώτατο επιθεωρητή του κράτους έναν χαραμοφάη, μέθυσο νέο, τον Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλεστακόφ, ο οποίος κατά τύχη βρέθηκε εκεί με τον κολλητό του, καθώς βρίσκονταν σε "διακοπές διαρκείας". Ο Χλεστακόφ, εκμεταλλευόμενος την παρεξήγηση αυτή, προχωράει σε μια διαδικασία ανεξέλεγκτης κραιπάλης. Δωροδοκείται από τους "θεσμικούς",  παίρνει λεφτά από τον φτωχό λαό, μέχρι που φτάνει στο σημείο να πουλήσει έρωτα στη γυναίκα και στη κόρη του Επάρχου ταυτόχρονα.

Ο ρόλος μου είναι εκείνος του Χλεστακόφ. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα με αυτόν τον ρόλο ήταν το να καταλάβω γιατί ένας νέος άνθρωπος, στον οποίον δίνεται η δυνατότητα -έστω κι από παρεξήγηση- να ξεγυμνώσει ένα ολόκληρο "βρώμικο" σύστημα και να το αλλάξει ριζικά, καταλήγει να βουτάει πιο βαθιά σε αυτό και να γίνεται χειρότερος από τους άλλους. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη θαυμάσω σε αυτόν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή. Έχει το θάρρος να γευτεί την κάθε πτυχή της με όποιο κόστος. Αυτό είναι κάτι που με μετακίνησε και μένα ως προσωπικότητα.
 
Ζ.Τ. Βιοπορίζεσαι μόνο από το θέατρο ή ασκείς κι άλλο επάγγελμα; Μπορεί ο ηθοποιός να ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο στην Ελλάδα;
Γ.Σ. Μέχρι στιγμής έχω την τεράστια τύχη να ζω από τη δουλειά μου. Όμως, κακά τα ψέματα, για όλους τους νέους ηθοποιούς, και όχι μόνο, αυτό είναι κάτι σχετικό. Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη χώρα να ζεις μόνο από το θέατρο. Σχεδόν ακατόρθωτο, καθότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Φυσικά, σε μια κοινωνία που μας αναγνωρίζει απλώς ως απόφοιτους λυκείου, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν.
 
Ζ.Τ. Τι κατά τη γνώμη σου λείπει από τις θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης ή/και της Αθήνας;
Γ.Σ. Αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί, κατά τη γνώμη μου, και σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη είναι "ο χώρος". Ο "χώρος" όπου νέοι δημιουργοί θα μπορούν να παράγουν έργο και να αφοσιώνονται σε αυτό με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που αυτό απαιτεί. Υπάρχουν τρομερά ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιηθεί από τη πολιτεία όπως θα έπρεπε.
 
Ζ.Τ. Με τι ασχολείσαι αυτήν την περίοδο; Πού θα σε δούμε τη νέα σεζόν;
Γ.Σ. Αυτήν την περίοδο είμαι στο "Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός" του Ο. Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα. Είναι μια συμπαραγωγή της ομάδας Naan και του ΚΘΒΕ. Οι παραστάσεις θα γίνουν τον Ιούλιο, στο Παλατάκι. Για τη νέα σεζόν υπάρχουν διάφορα, πολύ όμορφα σχέδια, αλλά ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμα. 
 
Ζ.Τ. Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον; Τι προσδοκίες έχεις για τη μελλοντική θεατρική σου πορεία;
Γ.Σ. Αυτό που ελπίζω για τη μελλοντική θεατρική μου πορεία είναι να είναι μια πορεία γεμάτη "συναντήσεις". "Συναντήσεις" ουσιαστικές. Από αυτές που σε μετατοπίζουν, πρώτα απ' όλα εσένα, ως άνθρωπο. Με ανθρώπους, με έργα, με ρόλους. Αυτός νομίζω είναι ο μεγαλύτερος πλούτος αυτής της δουλειάς.
 
Δείτε τις Υποψηφιότητες για το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Προσώπου 2023
.
12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:15 - Ώρα έναρξης: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με σειρά προτεραιότητας)

Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.α. θα προλογίσουν όλο αυτό το διάστημα στην «Κ». 
 Δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι:  ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/sirios-50006/feed/
<![CDATA[«Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού» με τον Πάνο Βλάχο στο θέατρο Συκεών και Δάσους.]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/tixia0os-50005/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/tixia0os-50005/#comments +Wed, 07 Jun 2023 12:28:00 +0300 3 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/tixia0os-50005/  Το απόλυτο «talk of the town» των τελευταίων ετών σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα


]]>
 

Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Ιουλίου, Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
Πέμπτη 27 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους
Παρασκευή 28 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
 
Το απόλυτο «talk of the town» των τελευταίων ετών σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
  
Μετά από δύο «σε εξαντλητικό βαθμό» sold out σεζόν και πολλά θεατρικά βραβεία, η «παράσταση της χρονιάς» που αποθεώθηκε από 140.000 θεατές και για την οποία παραμιλάνε δύο χρόνια τώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάνει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία.
 
Οπότε, το απόλυτο talkofthetown, το πλέον πολυπόθητο θεατρικό εισιτήριο, ταξιδεύει! Αυτή τη φορά σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
 
Για να έχουν την ευκαιρία οι απανταχού θεατρόφιλοι να απολαύσουν μια παράσταση με δαιμονική ενέργεια, τραγούδια, ζωντανή μουσική και καυστικό χιούμορ από μια ομάδα ηθοποιών που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας βιωματικά το δικό τους σήμερα μέσα από την ιστορία του έργου.
 


Οι Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Παναγιώτης Κατσώλης και Στέλιος Πέτσος -πάντα υπό τη σκηνοθετική οδηγία του Γιάννη Κακλέα- μας μυούν στο καυστικό και καταγγελτικό σύμπαν του Ντάριο Φο!
 
Ο Ντάριο Φο, αυτός ο δαιμόνιος δραματουργός, βασιζόμενος σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιταλίας σε καιρούς έντασης, έγραψε μια αριστουργηματικά φαρσική και καταγγελτική σάτιρα για τη βία, την ηλιθιότητα, την αυθαιρεσία της εξουσίας, κατασκευασμένα ψεύδη και τη σκόπιμα «τυφλή» Δικαιοσύνη, υπηρέτη ενός συστήματος διαφθοράς.
 


ΤΟ ΕΡΓΟ
Μέσα από μια έξυπνη και επίκαιρη κωμωδία, η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονται τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον έκτο όροφο μπορεί να αποτελέσει λύση όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος»!
 
Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.
 
Λέει ο Ντάριο Φο: «Το έργο παίζεται από τον καιρό που γράφηκε με αμείωτη επιτυχία. Ίσως γιατί στη ζωή πληθαίνουν κάθε τόσο η αιματοχυσία, οι βόμβες τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σκάνδαλα… Πάντα από τα ίδια συστήματα που οργανώνουν τη βία και που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι.»
 
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στην παράστασή μας το έργο, η πλοκή και η ανατρεπτική ματιά του συγγραφέα είναι η βάση για να σχολιάσουμε με χιούμορ την δική μας πραγματικότητα ακολουθώντας και την άποψη του Ντάριο Φο: «Δεν θεωρώ ένα έργο μου ολοκληρωμένο, αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις. Ακόμη και σήμερα όποιος ανεβάζει κείμενά μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου πρέπει να ξέρει πως έχει να κάνει με ένα υλικό ρευστό, ικανό να το προσαρμόσει κανείς και να το πλάσει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας και να ανασύρει αναφορές που θα κάνουν την πλατεία του θεάτρου να θυμώσει, να σκεφτεί, να γελάσει.»
 
Με αφορμή το έργο του Ντάριο Φο η παράσταση ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού. Μία διαχρονική δαιμονική, αστεία και επικίνδυνη φιγούρα για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο. Αρχίζουμε από τη γέννησή του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνο και καταλήγουμε στο εδώ και τώρα.
 
«Είμαι εδώ είμαι μια στιγμή,
αφορμή για ρωγμή με τιμή,
χωρίς τιμή είμαι το πάν – δωρεάν.
Έχω περίεργες ορέξεις
για λέξεις
με λόγια κοφτερά
κόβω τα φτερά
σε ψεύτες και απατεώνες.
 
Άλλα λόγια τα κάνω λάμες
που κόβουν τις παλάμες
αυτών που κλέβουν τους αγώνες
που βάζουν ψέματα στα βλέμματα
σε όσους γελάνε για να ξεγελάνε.
 
Όχι δεν διψάω για αίμα
θέλω να ρίξω φως στο ψέμα
σε αυτά που μένουν στα σκοτάδια
σ’ αυτούς που σκότωσαν με χάδια
 
Πήρα ανάσα μα δεν την κράτησα
Κοίτα πως τρέχω,
ποτέ δεν σταμάτησα
βρήκα την τέλεια ευκαιρία
να πω αυτή την ιστορία:
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική σύνθεση: Βάϊος Πράπας
Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Βλάχος
Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου, Ρέα Σαμαροπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού
Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση
Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Διαφήμιση SocialMedia: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ
 
Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης.
Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας
 
ΠΕΜΠΤΗ 6 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ»
 
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
 
Γενική είσοδος: 20€

]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/tixia0os-50005/feed/
<![CDATA[Τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη με τον Άρη Σερβετάλη έρχονται στο Θέατρο Δάσους. Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vatraxia-50003/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vatraxia-50003/#comments +Wed, 07 Jun 2023 11:52:00 +0300 3 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vatraxia-50003/ Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας

]]>
 

Δευτέρα 11 & Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου
Θέατρο Δάσους
Θεσσαλονίκη
 
 Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας

Γνωστοί για τις ατμοσφαιρικές, σχεδόν ονειρικές τους παραστάσεις, η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης, παρουσιάζουν τη νέα τους παράσταση: «Βατράχια» του Αριστοφάνη. Μια σύγχρονη διασκευή της αγαπημένης αριστοφανικής κωμωδίας, η οποία πραγματεύεται την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας.
 
Στη μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία, που περιλαμβάνει και το Επιδαύριο σκηνοθετικό της βάπτισμα, η Έφη Μπίρμπα παραδίδει μια κωμωδία με DNA τραγωδίας σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, διασκευή σε συνεργασία με τους Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Άρη Σερβετάλη και μουσική του Constantine Skourlis. Τη διανομή συμπληρώνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκος Σαλής.Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή. Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα την μεγάλη ιδέα της σωτηρίας της κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.
 


Συντελεστές
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα
Διασκευή: Έφη Μπίρμπα, Άρης Σερβετάλης, Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Μουσική: Constantine Skourlis
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρβέλας
Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα, Βασιλεία Ροζάνα
Επιμέλεια κίνησης: Μιχάλης Θεοφάνους
Βοηθός σκηνοθέτιδας-καλλιτεχνική συνεργάτις: Δάφνη Αντωνιάδου
Βοηθός σκηνογράφου-καλλιτεχνική συνεργάτις: Βάσια Λύρη
Βοηθός ενδυματολόγων-καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Σύμβουλος ήχου: Νικόλας Καζάζης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Social Media-Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παραγωγή: Χώρος Τέχνης
 
Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής

ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημέρα: Δευτέρα 11 & Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου
 
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vatraxia-50003/feed/
<![CDATA[«Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από το Εθνικό θέατρο: Μια τολμηρή παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου σε Επίδαυρο και περιοδεία.]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/ippolitos-50002/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/ippolitos-50002/#comments +Wed, 07 Jun 2023 11:26:00 +0300 3 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/ippolitos-50002/ «Δεν ξέρει πως του άνοιξα τις πύλες του Άδη η μέρα του αυτή είναι η τελευταία»

]]>
 

 
-Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
7 και 8 Ιουλίου 2023
-Θέατρο Δάσους
7 Σεπτεμβρίου
.

«Δεν ξέρει πως του άνοιξα τις πύλες του Άδη

η μέρα του αυτή είναι η τελευταία»
 
To Εθνικό Θέατρο ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη που θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Ιουλίου σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου με μια σπουδαία ομάδα συνεργατών και με έναν δυναμικό 24μελή θίασο ηθοποιών και μουσικών.
.
Το έργο, που εγκαινίασε άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων το 1954, ανεβαίνει εδώ σε μια τολμηρή παράσταση που αναδεικνύει το άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, την καταλυτική δύναμη του πάθους στις ζωές των ανθρώπων, τη γύμνια της ύπαρξης, τις καταστροφικές συνέπειες της αδιαλλαξίας αλλά και της υπέρβασης των φυσικών νόμων και των ανθρώπινων ορίων.
 


Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Άρτεμης, έχει εμμονή με την αγνότητα, απαξιώνει τον έρωτα, υβρίζει το γυναικείο φύλο. Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν τη σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στη μητριά του Φαίδρα. Η παράσταση εστιάζει στη μορφή της Αφροδίτης που στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.
 


Ποιος άραγε ευθύνεται για την τραγωδία; μοιάζει να αναρωτιέται ο Ευριπίδης. Ο θεός ή ο άνθρωπος; Στα χέρια του Ευριπίδη το μυθικό μοτίβο της σεξουαλικής επιθυμίας μιας γυναίκας για έναν νεότερο άντρα αναβαθμίζεται σε μία αδυσώπητη σύγκρουση ανάμεσα στην ανθρώπινη βούληση και τη θεϊκή δύναμη. Στον πυρήνα αυτού του διλήμματος βουτά η σκηνοθεσία που διερευνά με ακρίβεια και ευαισθησία όλα τα δίπολα, αναδεικνύοντας έτσι την πολυπλοκότητα των ψυχολογικών και ηθικών θεμάτων που θίγονται. Από τη μία η εγκράτεια κι από την άλλη ο πόθος, από τη μία το ιερό κι από την άλλη το βέβηλο, από τη μία η εκδίκηση και από την άλλη η θυσία, από τη μία ο λόγος από την άλλη η σιωπή.
 


Το σκηνικό της παράστασης, ένα βαλτώδες δυστοπικό τοπίο με αγρωστώδη φυτά και νερό, αντανακλά την ερημιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην παράσταση η Αφροδίτη κρατώντας μία κάμερα, και μέσα σε υποβλητική μουσική, κινηματογραφεί και αναμεταδίδει ζωντανά
 
σε μονοπλάνο όλη τη δράση, παρουσιάζοντας χωρίς μοντάζ στο κοινό πτυχές και λεπτομέρειές της. Ο θίασος κινείται σε όλη την έκταση του αρχαίου Θεάτρου, μέσα, γύρω και πίσω από την ορχήστρα, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, ιχνηλατώντας τη μετ’ εμποδίων διαδρομή ανάμεσα στην αγνότητα και τη λαγνεία, ανάμεσα στην άγνοια και τη γνώση, ανάμεσα στην ίδια την πτώση του ανθρώπου και την εξιλέωσή του.
 


Ο Ιππόλυτος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1937 σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με Ιππόλυτο τον Αλέξη Μινωτή και Φαίδρα την Κατίνα Παξινού. To 1953, ανέβηκε ξανά από το Εθνικό Θέατρο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και πάλι σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, και το επόμενο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, με Ιππόλυτο τον Αλέκο Αλεξανδράκη και Φαίδρα την ΈλσαΒεργή, εγκαινιάζοντας άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων που την επόμενη χρονιά (1955) καθιερώθηκε επίσημα με την ίδια παράσταση. 
 


Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Δραματουργική επεξεργασία-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: EύαΜανιδάκη
Κοστούμια: Εύα Γουλάκου
Μουσική σύνθεση-Ενορχήστρωση: Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Χορογραφία: Aλέξανδρος Σταυρόπουλος
Σχεδιασμός βίντεο: Παντελής Μάκκας
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Παυλόπουλος
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Μπραουδάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Βλάχμπεη
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη
Βοηθός φωτίστριας: Λάμπρος Παπούλιας
Βοηθός σχεδιαστή βίντεο: Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
 
 
Διανομή (αλφαβητικά)
Διαμαντής Αδαμαντίδης   Υπηρέτης
Κόρα Καρβούνη  Φαίδρα
Δημήτρης Παπανικολάου  Εξάγγελος
Μαρία Σκουλά Τροφός
Έλενα Τοπαλίδου   Αφροδίτη/Άρτεμις
Γιάννης Τσορτέκης    Θησέας
Ορέστης Χαλκιάς   Ιππόλυτος
 
ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Ιωάννα Λέκκα, Αμαλία Νίνου, Μελίνα Πολυζώνη, Ηρώ Χαλκίδη
 
ΧΟΡΟΣ ΚΥΝΗΓΩΝ
Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Νίκος Γονίδης, Νίκος Γρηγοριάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης,   Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Μάριος Χατζηαντώνη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
.
Μουσικοί επί σκηνής
Γιάννος Γιοβάνος (τσέλο), Γιάννης Παπαδόπουλος (keyboards), Βαγγέλης Παρασκευαΐδης (βιμπράφωνο- κρουστά), Σπύρος Πολυχρονόπουλος (electronics)
 
Φωτογραφίες παράστασης: Ανδρέας Σιμόπουλος
Βίντεοπαράστασης: Παντελής Μάκκας
 
Η παράσταση περιέχει γυμνό και προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω.
H παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/ippolitos-50002/feed/
<![CDATA[Εξουσία, φύλο και πολιτική: Mε «Βάκχες» η Έλλη Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη!]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vakxes3-50001/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vakxes3-50001/#comments +Wed, 07 Jun 2023 10:57:00 +0300 3 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vakxes3-50001/ ....παντρεύει τον αρχαίο μύθο με την έρευνα πάνω στη ρευστότητα των φύλων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα νέα μέσα, τον χορό και τον ήχο. Η δραματουργός βυθίζεται στον ομιχλώδη κόσμο της επιθυμίας.

]]>
Η διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνοθέτις μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας σε μεγάλα Φεστιβάλ και σημαντικές συνεργασίες με φορείς εκτός συνόρων, όπως με το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας την χρονιά που μας πέρασε. Εδώ, εμπνέεται από τον μύθο, γράφει και σκηνοθετεί τις Βάκχες, μια διεθνή συμπαραγωγή που γνώρισε τη θερμή αποδοχή κοινού και κριτικών στην πρώτη της παρουσίαση στο La Filature, Scène Nationale Mulhouse της Γαλλίας.

 
Οι Βάκχες έχουν προσκληθεί τον Ιούνιο σε δύο από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, στο Holland Festival του Άμστερνταμ (10&11 Ιουνίου) και το Festivalde Marseilleτης Γαλλίας (21 & 22 Ιουνίου) και θα παρουσιαστούν αμέσως μετά στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (4-6 Ιουλίου - Πειραιώς 260).


 
Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, έχοντας καθιερωθεί διεθνώς με τις καινοτόμες αναγνώσεις και μεταφορές αρχαίου δράματος και κλασικών έργων, αλλά και την υβριδική της θεατρική γλώσσα, συνεχίζει την άοκνη καλλιτεχνική της πορεία, διερευνώντας στις Βάκχες τις δομικές θεματικές που διαπνέουν την καλλιτεχνική της πορεία: την εξουσία, το φύλο και την πολιτική.
 
Στη δημιουργία του πολύγλωσσου αυτού έργου συνέβαλε η παρουσία του Βενεζουελάνου αλχημιστή των ήχων Ariah Lester, αλλά και η ευφάνταστη χορογραφία των Γάλλων Christophe Béranger και Jonathan Pranlas-Descours (Sine Qua Non ART)στην παράσταση διερευνάται μια queer παραστατική γλώσσα – ποπ αλλά με κλασικά οπερατικά ξεσπάσματα, χορευτική και κινηματογραφική ενώ γίνεται χρήση live video. Το queer εδώ σχετίζεται με τον τρόπο κατανόησης όχι μόνο των έμφυλων ταυτοτήτων αλλά και της αισθητικής, της πολιτικής, της γλώσσας.
 

 

Οι Βάκχες


Οι Βάκχες της Έλλης Παπακωνσταντίνου αποτελούν μια πρωτότυπη ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας, που παντρεύει τον αρχαίο μύθο με την έρευνα πάνω στη ρευστότητα των φύλων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα νέα μέσα, τον χορό και τον ήχο. Η δραματουργός βυθίζεται στον ομιχλώδη κόσμο της επιθυμίας.
 
Η Αγαύη και ο Τειρεσίας περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να χτυπήσει τη Γη ένας μετεωρίτης που οι επιστήμονες αποκαλούν «Διόνυσο». Ο Διόνυσος έρχεται με σάρκα και οστά και καθοδηγεί τους ήρωες προς το Δωμάτιο του Πόθου. Δεν υπάρχει πιο τρομακτικό δωμάτιο. Για να το φτάσουν, πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο της αποκάλυψης, της πτώσης, της μόλυνσης, της φθοράς, της ντροπής. Ο θεός Διόνυσος δεν δέχεται την άρνηση, την αναβολή, την περιφρόνηση. Θα εκτελέσει την αποστολή του με κάθε κόστος.
 


Σύλληψη – Σκηνοθεσία Έλλη Παπακωνσταντίνου
Κείμενο Έλλη Παπακωνσταντίνου, Χλόη Τζία Κολύρη, Κάκια Γουδέλη
Χορογραφία Sine Qua Non ART / Christophe Béranger & Jonathan Pranlas-Descours
Μουσική σύνθεση Ariah Lester
Ηλεκτροακουστικές συνθέσεις – Interactive Sound Design Installation – Τεχνικός συντονισμός Λάμπρος Πηγούνης
Σκηνογραφία Μαρία Πανουργιά
Video Art – Live Video Performance Παντελής Μάκκας
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φωτισμού Μαριέττα Παυλάκη
Σχεδιασμός σεισμογράφου Γιάννης Κρανιδιώτης
Βοηθός σκηνοθέτριας Σπύρος Σουρβίνος
Σύμβουλος έρευνας Λουίζα Αρκουμανέα
Συνεργασία στη δραματουργία Ariah Lester, Χάρης Καλαϊτζίδης
 


Φωτογραφία Alex Kat
Trailer Σιδέρης Νανούδης
 
Οργάνωση παραγωγής περιοδείας Laurent Langlois
Διεύθυνση γραφείου ODC Τζίνα Ζορμπά
Β΄ βοηθός σκηνοθέτριας Χριστιάνα Τόκα, Κατερίνα Σαββόγλου
Γ΄ βοηθός σκηνοθέτριας Κατερίνα Χριστάκη
Βοηθός σκηνογράφου Σοφία Θεοδωράκη
Βοηθός Video Artist Ανθή Παρασκευά-Βελουδογιάννη
 
Παίζουν Ariah Lester, Γιώργος Ιατρού, Χαρά Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Βασίλης Μπούτσικος, Άρης Παπαδόπουλος
 
Πρεμιέρα 2023: La Filature, ScèneNationale Mulhouse, Festival Vagamondes (FR) 17-18.03.2023
Holland Festival (NL) 10-11.06.2023
Festival de Marseille (FR) 21-22.06.2023
Athens Epidaurus Festival (GR) 4-6.07.2023
Romaeuropa Festival (IT) 30.09-1.10.2023
Espace des Arts, ScèneNationale Chalon Sur Saône (FR) 12-13.10.2023
Teatro Nazionale di Genova (IT) 10-11.11.2023
 
ΠαραγωγήODC Ensemble
 
Συμπαραγωγή
La Filature, ScèneNationale Mulhouse (FR), Holland Festival (NL), Festival de Marseille (FR), Athens Epidaurus Festival (GR), Festival La Strada Graz (AT), Romaeuropa Festival (IT), Teatro Nazionale di Genova (IT)
 
Residency
Espace des Arts, ScèneNationale Chalon-Sur-Saône (FR)  
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vakxes3-50001/feed/
<![CDATA[H Αφίσα των 12ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2023]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/12-afisa-49995/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/12-afisa-49995/#comments +Tue, 06 Jun 2023 13:04:00 +0300 3 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/12-afisa-49995/ Σας παρουσιάζουμε την Αφίσα των φετινών, 12ων, Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης


]]>
 

12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:15 - Ώρα έναρξης: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (sold out)
 
Τα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος kulturosupa.gr θα απονεμηθούν την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 και ώρα 21:00 στο Θέατρο Αυλαία. 
.
Η βραδιά πέρα από βραβεύσεις σε όλες τις 17 κατηγορίες περιλαμβάνει θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά, ανασκόπηση περιόδου 2023, επώνυμες παρουσίες και πολλές εκπλήξεις.
----
.
Σας παρουσιάζουμε την Αφίσα των φετινών, 12ων, Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης

Δημιουργικό: Ειρήνη Μπαιρακτάρη.

Ηλίας Οικονόμου 
(Studio Μπαιρακτάρη, Π. Τσαλδάρη 8, Νεάπολη Τηλ: 231 061 1979)
.
.
.
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά (εν εξελίξει), αναλυτικά κλικ στα μπλε:
-Στο θέατρο Αυλαία την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 η 12η Τελετή Απονομής (1ο Δελτίο Τύπου)
-Η ηθοποιός Ελευθερία Τέτουλα παρουσιάζει τα 12α ΘΒΘ 
-Τα ΘΒΘ τιμούν το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς με το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικής Ομάδας 2023
-Πρόσκληση προς θεατρόφιλους. Απονείμετε τα Βραβεία Κοινού στην Τελετή Απονομής
-Η Μαέστρος Μαίρη Κωνσταντινίδου διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης στη Τελετή Απονομής Βραβείων 
live η Τελετή Απονομής Βραβείων από το GRD Radio και όλο το παρασκήνιο.
--Δείτε όλες τις Υποψηφιότητες (Κριτικής Επιτροπής & Κοινού) σε 17 βίντεο.
-Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
-Τον σπουδαίο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο τιμούν τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.
-Η Αφίσα των 12ων ΘΒΘ 2023
.
Tags: 
#12αΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης2023 #ΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης #ΘΒΘ #12ΘΒΘΒ2023
.
.
Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.α. θα προλογίσουν όλο αυτό το διάστημα στην «Κ». Δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι:  ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ 

Ακολουθήστε μας στα social media

       
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/12-afisa-49995/feed/
<![CDATA[Σεμίραμις Αμπατζόγλου: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/semiramis-49993/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/semiramis-49993/#comments +Tue, 06 Jun 2023 10:25:00 +0300 167 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/semiramis-49993/ Ο ρόλος της “Τρούντελ” στο έργο «Σε εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη της χάρισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου στα –προσεχή- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023. 

]]>
Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου, Ζωή Ταυλαρίδου.


 

.
Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Σε εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που ενισχύει ποιοτικά, επιβραβεύει, διευρύνει, εμπλουτίζει και φέρνει σε επαφή το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας -κι όχι μόνο- με τους καλλιτέχνες που έχει ήδη θαυμάσει στη σκηνή. Χαίρομαι κι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ανήκω στην οικογένεια αυτή ως θεατής, ως θεατρική συντάκτρια, ως ερασιτέχνης ηθοποιός κι ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Θεατρικών Βραβείων εδώ και πολλά χρόνια. Και σας διαβεβαιώ πως απολαμβάνω ιδιαίτερα να επικοινωνώ, να γνωρίζω από κοντά και να συνομιλώ με νέα πρόσωπα της σκηνής (τουλάχιστον στην πόλη μας), με τοπικούς θιάσους, με πρωτοεμφανιζόμενες κι ερασιτεχνικές ομάδες, οι οποίες με πολύ κόπο, αυτοθυσία, πάθος και πενιχρά οικονομικά μέσα ανεβάζουν παραστάσεις, τις περισσότερες φορές ισάξιες ή και καλύτερες των μεγάλων παραγωγών.
 


Κι εδώ θα σας παρουσιάσω τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα της σκηνής στην πόλη μας, όπως προτάθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των Θ.Β.Θ, για να τα γνωρίσετε καλύτερα, καθώς η ερμηνεία τους στις παραστάσεις όπου συμμετείχαν κρίθηκε άξια επαίνου και θαυμασμού. Πρόκειται για παραστάσεις που αγαπήθηκαν πολύ και από το κοινό. Άλλωστε συνηθίζω να παραμένω στο θέατρο και μετά τη λήξη τους, απολαμβάνοντας τον ενεργειακό απόηχό τους και παρατηρώντας τους θεατές που αποχωρούν ή περιμένουν υπομονετικά να χαιρετίσουν και να φωτογραφηθούν με τους/τις ηθοποιούς.
 
Βίτσιο, θα μου πείτε. Είναι όμως από τις πιο λυτρωτικές στιγμές για αυτόν που λατρεύει το θέατρο, να αφουγκράζεται τον μετά-χρόνο και μετα-χώρο του έργου, την καθαρτήριο επίδραση της σκηνής. Κι αυτή φαίνεται στα πρόσωπα τόσο των αποχωρούντων θεατών όσο και των ηθοποιών τη μαγική ώρα της υπόκλισης.
 
Σεμίραμις Αμπατζόγλου.
 
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είχε την τύχη να ασχολείται με το θέατρο ερασιτεχνικά από το σχολείο. Επομένως, έτσι προέκυψε η επιθυμία της να ασχοληθεί κι επαγγελματικά με αυτό. Όντας ένα παιδί αρκετά εσωστρεφές, βρήκε στο θέατρο τον χώρο και τον τρόπο να επικοινωνεί και να εκφράζεται. Σπούδασε στη δραματική σχολή «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο.
.
Ο ρόλος της “Τρούντελ” στο έργο «Σε εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία και μουσική επιμέλεια του Χρήστου Θεοδωρίδη στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, της χάρισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου στα –προσεχή- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023. 
 

.
 Ζ.Τ. Έχεις προταθεί από την Κριτική Επιτροπή των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ως υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου για τον ρόλο σου στην παράσταση «Σε εσάς που με ακούτε». Πώς αισθάνεσαι για αυτήν την υποψηφιότητα;
Σ.Α. Τους ευχαριστώ πολύ, είναι μεγάλη μου χαρά και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια υποψηφιότητα που προέκυψε από τη συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη παράσταση.

Ζ.Τ. Ποιος είναι ο θεματικός πυρήνας και ο στόχος της παράστασης αυτής; Πώς αισθάνθηκες τον συγκεκριμένο ρόλο ‘’στο πετσί σου’’; Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε και σε δυσκόλεψε στο να τον υποδυθείς;
Σ.Α. Η παράσταση αφορά στη συνάντηση 9 διαφορετικών ανθρώπων σε ένα σπίτι στο Βερολίνο. Καθένας από αυτούς, με τις προσωπικές του ιστορίες, τα τραύματα, τις φοβίες, καλούνται να μοιραστούν με τους θεατές «τί θα έλεγαν αν κατέβαιναν αύριο στην ειρηνική συγκέντρωση που πρόκειται να συμβεί». Είναι μία παράσταση που, κατά τη γνώμη μου, βασικό της διακύβευμα είναι να «ξυπνήσει» σε όλους μας την ελπίδα και την ανάγκη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το μέλλον, αφού πρώτα έρθουμε αντιμέτωποι και παραδεχτούμε όλες μας τις φοβίες, τις ήττες προσωπικές αλλά και συλλογικές.

Ασχολήθηκα με τον χαρακτήρα της Τρούντελ. Ένα σύγχρονο κορίτσι στην ηλικία μου που αντιμετωπίζει, και λόγω του νεαρού της ηλικίας της, πιο «ετοιμοπόλεμα» την κατάσταση. Είναι έτοιμη να αγωνιστεί για τα όνειρά της και τις επιθυμίες της, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως και η ίδια δε φοβάται και δε διστάζει να μιλήσει και να εκφραστεί. Προσωπικά θεωρώ πως παρά την κοινή ηλικία που με συνδέει με την Τρούντελ, υστερώ αρκετά στη δυναμική με την οποία αγωνίζεται, ερωτεύεται, ονειρεύεται, ζει. Ίσως σε μένα τελικά να νικά ο φόβος. Νομίζω, λοιπόν, πως αυτό είναι και το στοιχείο που με ενέπνευσε και παράλληλα με δυσκόλεψε περισσότερο.
 
Ζ.Τ. Βιοπορίζεσαι μόνο από το θέατρο ή ασκείς κι άλλο επάγγελμα; Μπορεί ο ηθοποιός να ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο στην Ελλάδα;
Σ.Α. Παρά το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο προσπαθώ να ασκώ μόνο το επάγγελμα μου, δεν θεωρώ πως κάτι τέτοιο για έναν νέο ηθοποιό της ηλικίας μου είναι εφικτό. Στην Ελλάδα, ο ηθοποιός που μπορεί να βιοποριστεί αποκλειστικά από το επάγγελμά του δυστυχώς αποτελεί μια εξαίρεση στον κανόνα.
 
.
Ζ.Τ. Τι κατά τη γνώμη σου λείπει από τις θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης ή/και της Αθήνας;
Σ.Α. Το στοιχείο που αποζητώ περισσότερο σε μια θεατρική παράσταση είναι η «ανάγκη να μιλήσω ανοιχτά για θέματα που με/μας αφορούν», ένα ειλικρινές μοίρασμα στο εδώ και το τώρα. Αυτό είναι που πιστεύω θα ήθελα να βλέπω περισσότερο στις θεατρικές σκηνές της Ελλάδας.
 
Ζ.Τ. Με τι ασχολείσαι αυτήν την περίοδο; Πού θα σε δούμε τη νέα σεζόν;
Σ.Α. Αυτήν την περίοδο, έχοντας πάλι επιστρέψει στην Αθήνα και χωρίς να έχω κλείσει κάποια δουλειά για το πολύ άμεσο μέλλον, προσπαθώ να κρατάω τον εαυτό μου σε καλή φυσική κατάσταση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Για τη νέα σεζόν, επειδή, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για ό,τι έχει συζητηθεί, θα ήταν προτιμότερο να μην ανακοινώσω κάτι.
 
Ζ.Τ. Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον; Τι προσδοκίες έχεις για τη μελλοντική θεατρική σου πορεία;
Σ.Α. Ορμώμενη από τη θεματολογία της παράστασης, αλλά και την επικαιρότητα που δεν σταματά να με εκπλήσσει, προσδοκώ σε ένα μέλλον λιγότερο βίαιο. Πιστεύω στην ανάγκη της γενιάς μου για αλλαγή και για αυτό ελπίζω σε ένα μέλλον με λιγότερους συμβιβασμούς και περισσότερη σωστή διεκδίκηση των όσων δικαιούμαστε. Επαγγελματικά, βασικότερη επιθυμία μου είναι να είμαι χαρούμενη. Να υπάρχω σε δουλειές που με αφορούν και με εξελίσσουν.
 
Δείτε τις Υποψηφιότητες για το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Προσώπου
.
12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:15 - Ώρα έναρξης: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με σειρά προτεραιότητας)
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/semiramis-49993/feed/
<![CDATA[«Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή ...πάει περιοδεία]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vagias-49992/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vagias-49992/#comments +Tue, 06 Jun 2023 10:10:00 +0300 3 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vagias-49992/ Ο θησαυρός της Βαγίας, ξεκινά την καλοκαιρινή του περιοδεία  για να μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την υπέροχη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο όμορφο νησί της Αίγινας.

]]>
Α΄ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Φίλοι ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!


Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα, ανέβηκε φέτος για πρώτη φορά στο θέατρο, ΑλάμπραΟ θησαυρός της Βαγίας, ξεκινά την καλοκαιρινή του περιοδεία  για να μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την υπέροχη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο όμορφο νησί της Αίγινας.
.
Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί την αγαπημένη ιστορία, με εξαμελή θίασο και πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Ζωής Τηγανούρια
 
Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, μετά από μια soldout σεζόν στο θέατρο Αλάμπρα εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους, το καλοκαίρι του 2023 η παράσταση μας θα είναι σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα . Η παράσταση μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την υπέροχη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο όμορφο νησί της Αίγινας. Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί την αγαπημένη ιστορία, με εξαμελή θίασο, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια.
 
Το έργο
Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των παιδιών, που διακρίθηκε όχι μόνο για το λογοτεχνικό της έργο, αλλά και για τον διαρκή της αγώνα της για ελευθερία και δικαιοσύνη. Κατά τη γερμανική κατοχή συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση ενώ έγραψε τον Θησαυρό της Βαγίας, το πρώτο της μυθιστόρημα, το 1969, όταν είχε σταματήσει να εργάζεται ως ηθοποιός και να αποσυρθεί στην Αίγινα ως αντίδραση στο δικτατορικό καθεστώς. Απομονωμένη στο νησί, η Σαρή άρχισε να γράφει το έργο ως παιχνίδι με τα παιδιά της, με υλικό από την πραγματική ζωή. Ήρωες του βιβλία είναι τα παιδιά της συγγραφέως μαζί με τους φίλους τους, ενώ όλα τα μέρη που αναφέρονται είναι υπαρκτά. Άλλωστε, όπως αναφέρει και η Δρ Χρύσα Κουράκη, αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο των βιβλίων της Σαρή είναι το βιωματικό γράψιμο και η ανάγκη της ναεκφραστεί μέσα από αυτό. Μια ανάγκη που, όπως ομολογεί και η ίδια, βοηθά το συγγραφέα να σώσει τον εαυτό του.
  
Μια παρέα παιδιών βρίσκονται στο νησί της Αίγινας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί συναντούν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και έχει υπό τη φροντίδα της έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειαςΧαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Όταν μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες!
 
Μέχρι και σήμερα, το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ διδάσκεται και στα σχολεία (στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας). Σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε μορφή graphicnovel, και πάλι από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση του KanellosCob. Παρότι αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς αναγνώστες και στο παρελθόν έγινε τηλεοπτική σειρά (ΕΡΤ, 1984), είναι η πρώτη φορά που το έργο ανεβαίνει στο θέατρο, σε διασκευή της συγγραφέως Μαρίας Σούμπερτ!
 
Η παράσταση
Το KidsTheater, η θεατρική ομάδα που με επικεφαλής τη σκηνοθέτη Αθανασία Καλογιάννη ξεπερνά τα δέκα χρόνια παρουσίας στο χώρο του παιδικού θεάτρου, ξεχώρισε για τις θεατρικές μεταφορές αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Μικρές Κυρίες, Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά, Με οικογένεια κ.α.). Μετά την επιβεβλημένη παύση της πανδημίας, επιστρέφει, αυτή τη φορά με ελληνικό έργο. Τη θεατρική διασκευή έχει κάνει η έμπειρησυγγραφέας Μαρία Σούμπερτ. Η αγαπημένη Ζωή Τηγανούρια γράφει για πρώτη φορά μουσική για το παιδικό θέατρο και ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής. Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου,Αλεξάνδρα Κολαΐτη, ΜέλανιΜαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου.
 
«Η θεατρική διασκευή του έργου βασίστηκε αφενός στο παιχνίδι «κυνήγι του θησαυρού», αλλά και στην αποδοχή του παρελθόντος σαν κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να επαναληφθεί με την ίδια ακριβώς μορφή: το παρελθόν είναι αυτό που ορίζει την ιστορικότητά μας και η μνήμη είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε παρελθόν. Το βασικό ερώτημα που μέσα από την παιγνιώδη διάθεση, το χιούμορ, τα τραγούδια και την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα αναδύεται, είναι εν τέλει αυτό: πώς μπορούμε να χωρέσουμε το παρελθόν μας για να έχουμε ένα μέλλον;», αναφέρει η σκηνοθέτις.
 
Συντελεστές
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Σκηνοθέτης : Αθανασία Καλογιάννη
Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ
Πρωτότυπη Μουσική-Συνθέτης-Σολίστ Ακορντεόν: Ζωή Τηγανούρια
Ενορχηστρώσεις, Ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης
Στίχοι: ΓιάνννηςΠαναγόπουλος Γιάννης Φιλίππου
Β΄Σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος
Σκηνογράφος/Βίντεο-3D Mapping: Σάντυ Σιέμπου
Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου
Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Trailer: Κωνσταντίνος Θάνος
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
 
Παίζουν (αλφαβητικά):
Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, ΜέλανιΜαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου
Διάρκεια: 90 λεπτά
 
Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό-Ανέργων-Παιδικό: 10€
ΑΜΕΑ:5€
Δείτε περισσότερα στο https://www.kidstheater.gr/
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/vagias-49992/feed/
<![CDATA[«Τριγωνοψαρούλης the musical» σε περιοδεία. Πρόγραμμα παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/trigonopsaroulis-49991/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/trigonopsaroulis-49991/#comments +Tue, 06 Jun 2023 09:55:00 +0300 3 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/trigonopsaroulis-49991/ Ο Τριγωνοψαρούλης, το διαφορετικό κίτρινο ψάρι που έχει καθιερωθεί ως ο πιο αγαπημένος Έλληνας λογοτεχνικός ήρωας κλείνει τα 25 και γίνεται Musical!


]]>
 

.

Η Kolossaion Productions και το Θέατρο του Βορρά  μετά τη μεγάλη επιτυχία “ΑΛΑΝΤΙΝ THE SHOW”  με περηφάνια παρουσιάζουν τη νέα περιπέτεια  του πιο αγαπημένου παιδικού λογοτεχνικού μας ήρωα,  του ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗ! σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
 
«Τριγωνοψαρούλης the musical» μια φαντασμαγορική θεατρική παράσταση με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, μαγικές χορογραφίες, εναέρια ακροβατικά, bubble show και πολλές ακόμη εκπλήξεις που θα σας συναρπάσουν.
 
Ο Τριγωνοψαρούλης, το διαφορετικό κίτρινο ψάρι που έχει καθιερωθεί ως ο πιο αγαπημένος Έλληνας λογοτεχνικός ήρωας κλείνει τα 25 και γίνεται Musical!

Χορός, κέφι και όλα τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη ζωντανά στη σκηνή σε μια θεατρική παράσταση που θα σας μείνει αξέχαστη.

Η νέα περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη είναι μια ιστορία επίκαιρη, δυνατή και αισιόδοξη, από την πένα του βραβευμένου δημιουργού του, Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

Μια ιστορία για τη φιλία, τη δύναμη της αγάπης και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ενάντια στο bullying, το ρατσισμό, την ξενοφοβία!Λίγα λόγια για το έργο

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γράφει την ιστορία του Τριγωνοψαρούλη από την αρχή και μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο του βυθού. Στον ύφαλο της Αουρέλια έχει ξεσπάσει πανθαλάσσιος πόλεμος. Θα καταφέρει ο αγαπημένος μας Τριγωνοψαρούλης παρέα με τους φίλους του, την κυρία Σουπιά τον Αστερία και τη Γλώσσα να νικήσουν για ακόμη μια φορά τον Αχινό σε έναν μεγάλο τελικό ψαρόσφαιρου? Τι στάση θα κρατήσει ο Μεγάλος Καρχαρίας? Ελάτε να κολυμπήσουμε μαζί με τον Τριγωνοψαρούλη,  να δούμε από κοντά το μαγικό μαργαριτάρι και να γνωρίσουμε σπάνια θαλάσσια πλάσματα, όπως το Νάρβαλ και τον Τελευταίο Ιππόκαμπο!
 
Μια εντυπωσιακή θεατρική παράσταση, ένα διαδραστικό θέαμα με μουσική, τραγούδι, χορό, ακροβατικά, μας ταξιδεύει στον απίθανο κόσμο του βυθού. Το διαφορετικό κίτρινο ψάρι μας δείχνει τον τρόπο για την αποδοχή της διαφορετικότητας και αναδεικνύει τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας σε μια παράσταση που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Συντελεστές
Κείμενο - Στίχοι: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Μουσική: Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Χορογραφίες: Σμαρώ Κεπαπτσόγλου
Ακροβατικές χορογραφίες: Γιώργος Χιώτης
Φωτισμοί: Γιάννης Κυρατζής
Μουσική Διδασκαλία: Ιωάννης Κοντέλλης
Ενορχήστρωση: Χάρης Γκατζόφλιας
Βοηθός Σκηνοθέτη - χορογράφου: Σοφία Μπαγιοπούλου
Artwork: Σάκης Παπαγιάννης
Παραγωγή: Kolossaion Productions - Θέατρο του Βορρά
 
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ιωάννα Διαμαντούλη, Ελβίρα Πολυτίμη Θεμελή, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Μιχάλης Πίνος, Σέβη Σπύρτου, Χρήστος Ντόβας, Νίκος Χρηστίδης.

Δείτε το trailer
 
Εισιτήρια προπωλούνται και σε επιλεγμένα σημεία προπώλησης στις πόλεις που θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις. Πληροφορίες στο 6987 089 778
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/6 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - Θέατρο Πέτρας
ΔΕΥΤΕΡΑ 26/6 ΓΕΡΑΚΑΣ - Θερινό Σινέ Γέρακας
ΤΡΙΤΗ 27/6 ΘΗΒΑ - Ανοιχτό Θέατρο Μοσχοποδίου

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 3/7 ΝΙΚΑΙΑ - Κηποθέατρο Νίκαιας
ΤΡΙΤΗ 4/7 ΠΑΤΡΑ - Θέατρο Royal (Aύλειος Xώρος)
ΤΕΤΑΡΤΗ 5/7 ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Ανοιχτό Θέατρο ΕΗΜ (Φρόντζος)
ΠΕΜΠΤΗ 6/7 ΑΡΤΑ - Εκθεσιακό Κέντρο - Παραποτάμιο Θεατράκι Άρτας
ΔΕΥΤΕΡΑ 10/7 ΣΕΡΡΕΣ - Θερινό Θεατράκι Δήμου Σερρών
ΤΡΙΤΗ 11/7 ΚΟΖΑΝΗ - Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης
ΠΕΜΠΤΗ 13/7 ΒΟΛΟΣ - Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/7 ΒΕΡΟΙΑ - Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»
ΤΡΙΤΗ 18/7 ΕΔΕΣΣΑ - Θέατρο Γαβαλιώτισσας
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/7 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
ΠΕΜΠΤΗ 20/7 ΧΑΛΚΙΔΑ - Θέατρο «Ορέστης Μακρής»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/7 ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ - Δημοτικό Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/7 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/7 ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ - Κινηματοθέατρο «Άλεξ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/7 ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/7 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - Πλαζ ΕΟΤ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/7 ΡΕΘΥΜΝΟ - Θέατρο Ερωφίλη «Φρούριο Φορτέτζα»
ΔΕΥΤΕΡΑ 31/7 ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ - Τεχνόπολις

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΤΡΙΤΗ 1/8 ΣΗΤΕΙΑ - Άλσος Χλουβεράκη
ΤΕΤΑΡΤΗ 2/8 ΧΑΝΙΑ - Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/8 ΚΑΒΑΣΙΛΑ - Θέατρο Καβάσιλων Φεστιβάλ Δ. Πηνειού
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/8 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΛΗΞΟΥΡΙ - Αύλειος Χώρος 1ου Δημοτικού Σχολείου
ΚΥΡΙΑΚΗ 6/8 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ - Αύλειος Χώρος Ξενία
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/8 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Θέατρο Κάστρου Καλαμάτας
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/8 ΠΡΕΒΕΖΑ - Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος»
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/8 ΚΑΒΑΛΑ - ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ - Ακόντισμα
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/8 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - Θέατρο Αλτιναλμάζη
ΠΕΜΠΤΗ 17/8 ΣΑΜΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/8 ΣΑΜΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/8 ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ - Αμφιθέατρο Ασπροβάλτας
ΤΡΙΤΗ 22/8 ΚΙΛΚΙΣ - Ανοιχτό Θέατρο Λόφου Κιλκίς
ΤΕΤΑΡΤΗ 23/8 ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ - Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ορεστιάδας
ΠΕΜΠΤΗ 24/8 ΞΑΝΘΗ - Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/8 ΚΟΜΟΤΗΝΗ - Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/8 ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Θέατρο Πάρκου Κατερίνης
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/8 ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ - Κινηματοθέατρο «Αθηναία»
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/8 ΛΑΥΡΙΟ - Θέατρο ΑΚΕΛ
ΤΡΙΤΗ 29/8 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Βεάκειο Θέατρο
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/8 ΤΡΙΠΟΛΗ - Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/9 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης
ΔΕΥΤΕΡΑ 4/9 ΛΑΡΙΣΑ - Κηποθέατρο «Αλκαζάρ»
ΠΕΜΠΤΗ 7/9 ΛΑΜΙΑ - Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας
 
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 8:45μ.μ.
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/trigonopsaroulis-49991/feed/
<![CDATA[Τον μεγάλο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο τιμούν τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.]]> https://kulturosupa.gr:443/theatromania/12-tsianos-49987/ https://kulturosupa.gr:443/theatromania/12-tsianos-49987/#comments +Mon, 05 Jun 2023 13:09:00 +0300 3 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/12-tsianos-49987/ Με απέραντο σεβασμό στην καθοριστική, πολύτιμη προσφορά και το αξιέπαινο πολιτιστικό έργο ενός κορυφαίου θεατρανθρώπου που αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για το εγχώριο θέατρο, τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκηςτιμούν τον μεγάλο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο.

]]>
12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:15 - Ώρα έναρξης: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με σειρά προτεραιότητας)
 
Τα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος kulturosupa.gr θα απονεμηθούν την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 και ώρα 21:00 στο Θέατρο Αυλαία. 
.
Η βραδιά πέρα από βραβεύσεις σε όλες τις 17 κατηγορίες περιλαμβάνει θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά, ανασκόπηση περιόδου 2023, επώνυμες παρουσίες και πολλές εκπλήξεις.
----
Τον σπουδαίο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο τιμούν τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. 2023
 
Κάποια αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς είναι σχετικά απλά… έχουν να περιγράψουν μια οριοθετημένη διαδρομή σε συγκεκριμένο χώρο με κάποιους εξέχοντες σταθμούς ή σημαίνουσες συνεργασίες και με λίγες προτάσεις αποδίδουν ένα αρκετά ολοκληρωμένο αποτύπωμα… Υπάρχουν όμως και αφιερώματα που καλούνται να αποδώσουν τα «έργα και ημέρες» ενός τόσο πολυσχιδούς, δραστήριου, εμβληματικού καλλιτέχνη με πολλαπλές ιδιότητες, χαρισματική προσωπικότητα και πορεία αδιανόητα πληθωρική – σχεδόν ταυτισμένη με την εγχώρια ιστορία του θεάτρου, που μελετώντας το βιογραφικό του νιώθει κανείς να «χαώνεται»!Καθώς ανακαλύπτει πόσα λίγα γνώριζε για έναν καταξιωμένο θεατράνθρωπο που η ταπεινότητά του – κοινό γνώρισμα όλων των αυθεντικά μεγάλων μεγεθών με εσωτερική επίγνωση της αξίας τους- δεν επέτρεψε θορυβώδη προβολή του τύπου «δέστε πόσα σπουδαία έκανα» ως είθισται από ανασφαλείς μετριότητες… παρά ψάχνοντας ο ενδιαφερόμενος την καταγεγραμμένη θεαματική πορεία του, αναρωτιέται κάθε τόσο «μα έκανε κι αυτό; Και κείνο; Και το άλλο;» διαπιστώνοντας ότι καθένα από αυτά έγραψε τη δική του μοναδική ιστορία στον θεατρικό χώρο…Ο λόγος για τον σπουδαίο, ξεχωριστό Κώστα Τσιάνο, από τους ελάχιστους που δικαιούνται πανηγυρικά, αδιαμφισβήτητα και ομόφωνα τον χαρακτηρισμό «θεατράνθρωπος» με μεγάλη ουσιαστική προσφορά και για να είμαστε ακριβείς πρόκειται για τον ορισμό της λέξης! Μπορεί να την χρησιμοποιούμε καταχρηστικά για αρκετούς, αλλά ελάχιστοι τη δικαιώσουν σε σημείο που το λεξικό δίπλα στο λήμμα να έχει τη… φωτογραφία τους! Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, χορογράφος, μεταφραστής, μα πάνω απ’ όλα εμπνευσμένος δημιουργός και μέγας οραματιστής του θεάτρου, που δεν έμεινε στη στείρα, ανέξοδη φιλολογία, αλλά πέρασε στην πράξη με δουλειά ακατάπαυστη, έχοντας την ευτυχία να δει τα οράματά του πραγματωμένα να αγκαλιάζονται με θέρμη…


.
Γεννημένος στη Λάρισα, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο σκηνοθέτη και δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη, ενώ για μια δεκαετία συνεργάστηκε με τη Δώρα Στράτου μελετώντας τη λαϊκή παράδοση…
.
Ερμήνευσε δεκάδες σημαντικούς ρόλους στο θέατρο ως ηθοποιός, χορογράφησε πολλές παραστάσεις, έγραψε κείμενα για την Ελληνική Επιθεώρηση, μετέφρασε έργα του Αριστοφάνη, του Αισχύλου, του Ευριπίδη και διασκεύασε για το θέατρο νουβέλες και διηγήματα με μεγάλη επιτυχία. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους θιάσους, θα λέγαμε την «αφρόκρεμα»: Το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν, το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, τους «Δεσμούς» της Ασπασίας Παπαθανασίου, τον θίασο Καρέζη-Καζάκου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Μιμή Ντενίση, τον Γιώργο και τη Νινέτα Λεμπέση, τον Βαγγέλη Λειβαδά και κυρίως με το Εθνικό Θέατρο…Θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην ίδρυση αποκεντρωμένων θιάσων (Θέατρο Ν. Ιωνίας, Νέα Πορεία, Πειραματικό Θέατρο κ.ά.), ενώ το όνομά του μαζί με αυτό της Άννας Βαγενά, έχουν φυσικά ταυτιστεί με το «Θεσσαλικό Θέατρο» ως ιδρυτικά στελέχη, στο οποίο ο Κ. Τσιάνος κατέθεσε ψυχή, όραμα και όλες τις δυνάμεις του για 30 χρόνια, υπηρετώντας το μάλιστα ως καλλιτεχνικός  Διευθυντής για 22 χρόνια.  Στόχος του η δημιουργία αυτόνομου επαγγελματικού (και ΟΧΙ ερασιτεχνικού) θεάτρου «εκτός των (αθηναϊκών) τειχών» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, φιλοδοξώντας να μυήσει το κοινό της περιφέρειας στο σπουδαίο ρεπερτόριο και να καταστήσει οικείο στον τόπο τους το αρχαίο δράμα…


.
Μια πρωτοβουλία εντελώς πρωτοπόρα στα χρόνια της, καθαρά ιδεαλιστική, με προσωπικό κόστος αφήνοντας πίσω μια στρωμένη καριέρα στην πρωτεύουσα, που βέβαια αποτέλεσε την απαρχή και βάση του μετέπειτα καταξιωμένου θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, με πρώτο φυσικά αυτό της Λάρισας. Στα πλαίσια του φιλόδοξου εγχειρήματος που στέφθηκε με πρωτοφανή επιτυχία, σκηνοθέτησε τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη και τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Κονιόρδου, αποσπώντας ύμνους από κοινό και κριτική σχετικά με την ιδιαίτερη σκηνοθετική του άποψη για την τραγωδία, ενώ για την «Ηλέκτρα» τιμήθηκε με το βραβείο «Κάρολος Κουν»…Παράλληλα στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθέτησε την «Εκάβη» με πρωταγωνίστρια την Άννα Συνοδινού, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη,«Βάτραχοι», «Όρνιθες» και «Λυσιστράτη». Στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σκηνοθέτησε τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη και όλες οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος παίχτηκαν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε διεθνή φεστιβάλ. Ο ίδιος, έχοντας συμμετάσχει ως ηθοποιός στην «ιστορική» παράσταση «Όρνιθες» του Κάρολου Κουν που έκανε διεθνή αίσθηση κατά την περιοδεία της στο εξωτερικό, ομολογεί ότι εκείνη η αλησμόνητη εμπειρία τον σημάδεψε και τον ακολουθούσε σταθερά στις δικές του προσεγγίσεις…Ωστόσο για κάποιο διάστημα ανέλαβε επίσης την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ , όπου σκηνοθέτησε την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου και τον «Γάμο» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, ενώ διετέλεσε και αναπληρωματικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο. Κάποια επιπλέον ενδεικτικά δείγματα της δουλειάς του είναι οι παραστάσεις Η Γειτονιά των αγγέλων (2013), Αχαρνής  (2018), Χοηφόροι (2009), Η αυλή των θαυμάτων (2017), Το χρυσό κλειδί (2016), Ζωή χαρισάμενη (2017), το πλέον πρόσφατο πάνω σε δικό του βραβευμένο κείμενο…

Αυτονόητα έχει τιμηθεί για την τεράστια πολιτιστική του προσφορά από πολλούς οργανισμούς και δήμους, έχοντας μεταξύ άλλων διατελέσει και Δημοτικός Σύμβουλος Λαρίσης… Τον Απρίλιο του 2019, ο δήμαρχος Λάρισας ανακοίνωσε τη μετονομασία του Θεάτρου του Μύλου σε «Θέατρο Κώστας Τσιάνος», ενώ βραβεύτηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την συνολική προσφορά του στον χώρο του Θεάτρου…
.
Ο ίδιος, ένας γλυκύτατος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, με λόγο μεστό, συγκροτημένο, λιτό, άμεσο στην απλότητά του, κρατημένος μακριά από τα φώτα της ανούσιας προβολής και ταγμένος ψυχή και σώμα στην Τέχνη του με Τ κεφαλαίο, κερδίζει αβίαστα τον μέγιστο θαυμασμό-σεβασμό για πολλά και σπουδαία που σπανιότατα έχουν την ευλογία να συναντώνται σε έναν μόνο άνθρωπο… όπως η αυθεντική κουλτούρα, το λαμπερό πνεύμα, το σπάνιο ήθος, το καταξιωμένο ταλέντο, οι αξιοθαύμαστες ικανότητες, η επίμονη εμπνευσμένη δουλειά, η πληθωρική καλλιτεχνική δράση με υψηλά ιδανικά, ανοίγοντας δρόμους πρωτοπόρους, κι αυτό το τελευταίο υπέρτατο εύσημο, δεν γνωρίζουμε πόσοι ελάχιστοι ακόμη δικαιούνται να το φέρουν…Με απέραντο σεβασμό στην καθοριστική, πολύτιμη προσφορά και το αξιέπαινο πολιτιστικό έργο ενός κορυφαίου θεατρανθρώπου που αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για το εγχώριο θέατρο, ως θεσμός Θεατρικών Βραβείων νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή να προσθέσουμε με τη σειρά μας μια ακόμα τιμητική διάκριση στην πλούσια συλλογή του μεγάλου Κώστα Τσιάνου και τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την πρόθυμη ανταπόκρισή του, καθώς η παρουσία ανάλογων, ακριβοθώρητων πλέον μεγεθών «υπό εξαφάνιση», λαμπρύνει ουσιαστικά έναν πολιτιστικό θεσμό!
 
Κείμενο: Πίτσα Στασινοπούλου.
Φωτογραφίες: Διαδίκτυο
.
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά (εν εξελίξει), αναλυτικά κλικ στα μπλε:
-Στο θέατρο Αυλαία την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 η 12η Τελετή Απονομής (1ο Δελτίο Τύπου)
-Η ηθοποιός Ελευθερία Τέτουλα παρουσιάζει τα 12α ΘΒΘ 
-Τα ΘΒΘ τιμούν το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς με το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικής Ομάδας 2023
-Πρόσκληση προς θεατρόφιλους. Απονείμετε τα Βραβεία Κοινού στην Τελετή Απονομής
-Η Μαέστρος Μαίρη Κωνσταντινίδου διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης στη Τελετή Απονομής Βραβείων 
live η Τελετή Απονομής Βραβείων από το GRD Radio και όλο το παρασκήνιο.
--Δείτε όλες τις Υποψηφιότητες (Κριτικής Επιτροπής & Κοινού) σε 17 βίντεο.
-Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
-Τον σπουδαίο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο τιμούν τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.
.
Tags: 
#12αΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης2023 #ΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης #ΘΒΘ #12ΘΒΘΒ2023
.
.
Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.α. θα προλογίσουν όλο αυτό το διάστημα στην «Κ». Δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι:  ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ 

Ακολουθήστε μας στα social media

       
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/theatromania/12-tsianos-49987/feed/