.
Θεατρική Θεσσαλονίκη θεατρική περίοδος 2017 – 2018
– Η μεγάλη ανασκόπηση της χρονιάς με λόγια Κουλτουροσουπέικα…
-Κότσαρε ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου ένα μισό και επανήλθε ως «Νευρικοί εραστές 2 ½» ξεκινώντας τη δική του θεατρική περίοδο στο Σοφούλη. Με το νέο έτος η νέα του παράσταση τιτλοφορείται «60 λεπτά», ενώ έκπληξη προσκαλεί η φωτογράφιση του θιάσου (αχ αυτοί οι χορηγοί…) μέσα σε -μακριά από δώ φέρετρα…


-Από τα λεγόμενα φιρμάτα… ο μονόλογος του Γιάννη Σκαραγκά η «Κυρά της Ρω» με την Φωτεινή Βαλαβάνη στο Εγνατία και ο «Ριχάρδος Β’» με Σερβετάλη στο Αριστοτέλειον. Ο τελευταίος διώχνει απίστευτο κόσμο…

-Η πρώτη Φρίντα Κάλο της σεζόν είναι με την Έλλη Χρονιάρη που απογοητεύει, ενώ στο κλείσιμο της σεζόν μια άλλη Κάλο συναρπάζει. Η επανάληψη της «Κατσαρίδας» από τον Μικρό Βορρά στον πολυχώρο «ΕΝΩ» συνεχίζει την πορεία [για λίγο μετά και στο Σοφούλη) και στο Αυλαία έρχεται μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές – και σε διάρκεια- επιτυχίες της χρονιάς. Το «Μια Ξεχωριστή Μέρα» σκηνοθετεί υποδειγματικά η Ασπα Καλλιάνη με πρωταγωνιστές την Δήμητρα Ματσούκα και τον Σταύρο Ζαλμά.



-Το υπόγειο πάρκινγκ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2) μετατρέπεται σε σκηνή για μια πρωτότυπη παράσταση-εγκατάσταση, πρόκειται για «Το Σπίτι» όπου ήχοι και εικόνες συνθέτουν ένα περίεργο πλαίσιο θεάματος, αλλά θέατρο δεν το λες για να ξηγιόμαστε…

-Ωστόσο η παράσταση που ξεχωρίζει απ΄ όλες τις άλλες –και με διαφορά- είναι το εμβληματικό έργο «Μπράντ» του Ίψεν που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη από την «Δυιόσκουρος Φοίνιξ» στο Θέατρο Αυλαία. Ένα έργο ταμπού που κανείς δεν τόλμησε να πραγματευτεί και να παρουσιάσει στην χώρα μας, το τολμά ένας ιδιαίτερος και ψαγμένος καλλιτέχνης από τα μέρη μας. Το οποίο ευτύχησε να σκηνοθετηθεί από τον ταλαντούχο Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου, με μια προσέγγιση αξιοθαύμαστη που συνδύασε πολλά και εν μέρει… σοκαριστικά, με κυρίαρχο στοιχείο την ευλογημένη έμπνευση. Εμπορικά όμως, ο κόσμος του γυρίζει την πλάτη…

-Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2018 είναι από τον Σάιμον Μακ Μπέρνι, ηθοποιό, συγγραφέα, σκηνοθέτη και συνιδρυτή του Théâtre de Complicité
«Όσο υπάρχουν καλλιτέχνες και ακροατήρια, όλο και θα λέγονται ιστορίες επάνω στη σκηνή, που πουθενά αλλού δεν θα μπορούν να ειπωθούν» σημειώνει ο Σάιμον ΜακΜπέρνι στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου), στο οποίο κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αρχαία Αθήνα και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του θεάτρου καθώς επίσης και στον Πολύκλειτο που σχεδίασε το θέατρο της Επιδαύρου

-Η εμπορική αποτυχία της Αθήνας «Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ» με Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Φάνη Μουρατίδη έρχεται στους Λαζαριστές και παρότι και εδώ γενικώς δεν αρέσει τα εισιτήρια που κόβει είναι πολύ περισσότερα. Γιατί άραγε;
-Αναμενόμενο σουξέ και για την πολυδιαφημισμένη «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Μέγαρο Μουσικής, όπως και για τον πολυσυζητημένο «Φάρο» του Μακφέρσον με λαχταριστό ανδρικό θίασο, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αιμίλιος Χειλάκη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Ψαρράς και Προμηθέα Αλειφερόπουλο.
-Το ξεχασμένο one dead man show «Τα ραδίκια ανάποδα» με το Γιώργο Γαλίτη επανέρχεται στο Ράδιο Σίτυ, όπως και το «Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…» με ουρές…
-Το αυστηρώς ακατάλληλο (και ολόγυμνο) αντιπολεμικό δράμα «The Curing Room» μετά από 2 χρόνια στο Βολτ κάνει το πέρασμα του από το Αθήναιον. Μια δυνατή σε εικόνα και γεγονότα παράσταση που δυστυχώς αδικείται κατάφορα στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και ένα μέρος ευθύνης φέρει και ο καλός σκηνοθέτης Δ. Καρατζιάς.

-Η Ελλάδα θρηνεί τον θάνατο του τραμπάκουλα… Χάρρυ Κλυνν.
-Η Τελετή Απονομής των 8ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης είναι το μεγάλο θεατρικό γεγονός του μήνα. Φέτος η πραγματοποιείται στο θέατρο Κολοσσαίον τη Τρίτη 22 Μαΐου 2018. Μεγάλος νικητής είναι η παράσταση «Φάρος» όπου κατακτά τρία βραβεία: καλύτερης παράστασης της χρονιάς, ερμηνευτικού συνόλου και β΄ ανδρικού για τον Νίκο Ψαρρά. Ο Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου, δημιουργός του «Μπράντ» του Ιψεν κερδίζει την σκηνοθεσία, τον πρώτο ρόλο και καλύτερου τοπικού θιάσου της χρονιάς (Διόσκουρος Φοίνιξ).

Φωτογραφικό υλικό