Το θέατρο Μαίωτρον στο πλαίσιο του προγράμματός του «Πρώτο βήμα» παρουσιάζει τη τρίτη κατά σειρά παραγωγή του, το θεατρικό έργο της Αναστασίας Καραογλάνη «Πίντερ».
Ο «Πίντερ», ή «το παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και το μη πραγματικό», είναι ένα θεατρικό έργο, τοποθετημένο σ` ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον στη μεγάλη Βρετανία.
Ο καθηγητής Μέριτ (Ευτυχής), υφίσταται μια ηθελημένη κοινωνική αποστασιοποίηση. Είναι αφοσιωμένος στο έργο ζωής του, αυτό της δημιουργίας του καλύτερου συντρόφου του ανθρώπου, βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη.
Είναι παντρεμένος με τη Σάρα, της οποίας η άποψη για τη ζωή διερευνάται και αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια του έργου. Η Αμάντα είναι μια τέως φοιτήτρια του καθηγητή, αλλά ταυτόχρονα ο σύνδεσμος του πανεπιστημίου που ελέγχει την πρόοδο του πρότζεκτ. Η αναφορά της είναι σημαντική για τη χρηματοδότηση του. Είναι όμως μόνον αυτός ο ρόλος της;
Ο τρίτος χαρακτήρας, ο Πίντερ, το ρομπότ, που του δόθηκε το όνομα του θεατρικού συγγραφέα, ένα πλάσμα που τρέφεται από το google, υπηρετεί το ρόλο του στο έπακρο, οδηγώντας στην σταδιακή αποκάλυψη της ζωής του καθηγητή και της ζωής γενικά.
Και τέλος, ο πραγματικός Πίντερ, ο συγγραφέας; Με ποιον τρόπο συνδέεται με τον καθηγητή, ή ακόμη χειρότερα με το ίδιο το ρομπότ;
Τα θέματα που αγγίζονται πολλά και ποικίλα: Η προσωπική επαγγελματική πραγμάτωση ενάντια στην ισορροπημένη οικογενειακή και κοινωνική ζωή, σχέσεις από το παρελθόν που μεταφέρουν την αίσθησή τους ακόμη στο παρόν, η σχέση των δυο φύλων, η ευτυχία.
Η σπουδαιότητα της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τη συναισθηματική, τα πολλά ηθικά θέματα που εγείρονται σχετικά με την κυριαρχία των έξυπνων πλασμάτων τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Η εξέλιξη ενός προσώπου είτε ανήκει στο ανθρώπινο είδος ή σε ένα υβριδικά κατασκευασμένο πλάσμα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το δεύτερο δεν είναι πραγματικό. Θα μπορούσε να είναι ένας αγώνας ανάμεσα στο πραγματικό και το μη πραγματικό;
Το έργο υπόσχεται μια συναρπαστική θέαση-ανάγνωση ,γεμάτη από απροσδόκητες αποκαλύψεις και ανατροπές, ένα τέλος που σου κόβει την ανάσα και πολλά να σκεφτεί κανείς τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει εισβάλει στην καθημερινότητα μας και το ανθρώπινο είδος τείνει να μετατραπεί σε έναν παθητικό δέκτη, ο οποίος υποκλίνεται σταδιακά όλο και περισσότερο σε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία παίρνει κυρίαρχη θέση στην καθημερινότητα του.Αρωγόςσε όλο αυτό, η στο έπακρο εκμετάλλευση της τεχνολογίαςαπό κάθε μορφή εξουσίας που επιδιώκει την επιβολή της δικής της άποψης.
Το ανθρώπινο είδος σε ένα μεταίχμιο σκέψης και προβληματισμού. Η δημιουργία και οι τέχνες δείχνουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση ενός τέτοιου μέλλοντος, να προτείνουν λύσεις να δώσουν στον άνθρωπο την δυνατότητα να εκφράσει αυτά που πιστεύει να κρατήσει επαφή με το υγιές παρελθόν χωρίς να αφορίζει ότι καινούριο και πρωτοποριακό ακολουθεί.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πάψει να δημιουργεί. Παράλληλα ,εξετάζονται οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι σχέσεις μεταξύ τους. Ο αμέριστος εγωκεντρισμός και η απάθεια απέναντι στο πρόβλημα του διπλανού του. Το έργο της κυρίας Αναστασίας Καραογλάνη τολμά να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και μέσα από τους χαρακτήρες του έργου να μας φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Το Θεατρικό έργο κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ανάτυπο.
Σταύρος Παρχαρίδης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Αναστασία Καραογλάνη
Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:
Μαρία Ιωαννίδου
Δόμνα Κατσουπάκη
Μιλτιάδης Μαρέτας
Νικόλας Παπάζογλου
Σκηνικά-κοστούμια Μαρία Παπατζέλου
Μουσική: Νίκος Πανδής
Βίντεο: GianniTselini
Βίντεο installation: Γιώργος Παρχαρίδης
Θέατρο ΜΑΙΩΤΡΟΝ
Αθηνάς 21, περιοχή τούρκικο προξενείο
«Πίντερ» της Αναστασίας Καραογλάνη
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή 5 Μαΐου
και κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.
(Το τριήμερο των εκλογών το θέατρο αργεί)
Κρατήσεις θέσεων στο 6932633127
Τιμή εισητηρίου 10 ευρώ με κράτηση 12 ευρώ Ταμείο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας
6932633127
Πάρκινκ στο «Πάρκινγκ Ροτόντα», επί της Δ. Γούναρη, περιοχή Ροτόντας.
.
-Κ-
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν έως 14/05/2023 στην Θεσσαλονίκη, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023