«Μποστ & Φλωξ»: Ο Χοντρός και ο Λιγνός στην έγχρωμη εποχή με ασπρόμαυρες αποχρώσεις. Είδαμε & σχολιάζουμε

9374 Views
«Μποστ & Φλωξ»: Ο Χοντρός και ο Λιγνός στην έγχρωμη εποχή με ασπρόμαυρες αποχρώσεις. Είδαμε & σχολιάζουμε «Μποστ & Φλωξ»: Ο Χοντρός και ο Λιγνός στην έγχρωμη εποχή με ασπρόμαυρες αποχρώσεις. Είδαμε & σχολιάζουμε

.

Είδε και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

 
 

Μία διαφορετική παράσταση από τις συνηθισμένες ήταν το «Μποστ και Φλωξ» της Δήμητρας Παπαδήμα, που παρουσιάστηκε στο κινηματοθέατρο «Κολοσσαίον». Το κείμενο είναι βασισμένο πάνω στους ήρωες Χοντρός και Λιγνός, οι οποίοι διέπρεψαν την εποχή των ασπρόμαυρων ταινιών. Αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία με την ιστορία να στρέφεται γύρω από την προσπάθεια των δύο ετερόκλητων προσωπικοτήτων να συμβιώσουν και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.


Στα θετικά στοιχεία (+) της παράστασης αρχικά θα ενταχθεί η σκηνοθεσία των δύο πρωταγωνιστών, δηλαδή του Γιάννη Μποσταντζόγλου και του Κώστα Φλωκατούλα, η οποία καταφέρνει να αναδείξει την σχέση των δύο ηρώων με πολύ μετρημένες μεταβάσεις από το γέλιο στο πιο συγκινησιακό πλαίσιο του κειμένου. Μας άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο αξιοποίησαν το διπλό σκηνικό, καθώς και το σκηνοθετικό εύρημα των εναλλαγών αυτού, που προσέθεσε μία ακόμη κωμική πτυχή στην παράσταση.

Οι δύο πρωταγωνιστές κατάφεραν να χειριστούν αριστοτεχνικά το κείμενο. Ήταν ένα πολύ ωραίο δίδυμο, που είχε χημεία με τις μεταβάσεις να γίνονται μεθοδικά και με ισορροπία. Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου κατάφερε να διαχειριστεί τον ρόλο του χωρίς υπερβολές και ανούσιες εντάσεις. Μας έκαναν εντύπωση η καθαρή άρθρωση και οι σωστές αναπνοές που έπαιρνε. Αντιμετώπισε με σεβασμό τις πιο τρυφερές πτυχές του κειμένου και με άνεση τις πιο κωμικές.

Ο Κώστας Φλωκατούλας, αποτέλεσε τον έτερο πόλο του Γιάννη Μποσταντζόγλου, με τον ίδιο να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τα εκφραστικά του μέσα. Ενδιαφέρον είχαν οι μούτες του, που χρωμάτιζαν το κείμενο και αναβάθμιζαν την απόδοσή του.

Ως προς το κείμενο της Δήμητρας Παπαδήμα, αποτέλεσε ένα ωραίο δημιούργημα, που φάνηκε να ρέπει σε συγκινησιακές διαστάσεις. Η νοσταλγία μίας άλλης εποχής, εκείνης του ασπρόμαυρου κινηματογράφου, αλλά και η δύναμη της φιλίας απασχόλησαν όλο το κείμενο, ενώ διαφαίνονταν άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα. Η ιστορία είχε αρχή, μέση και τέλος και παρά το γεγονός, πως είχε κάποια αναμενόμενα στοιχεία κατάφερε να συμπεριλάβει κάποιες εκπλήξεις στην πλοκή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το σημείο που γίνεται αναφορά στην τέχνη και στην ανάγκη της προστασίας και της διαφύλαξής της.Ιδιαίτερη αίσθηση μας έκανε το σκηνικό της Χριστίνας Οικονόμου σε κατασκευή Παναγιώτη Μανίκα, το οποίο είχε προσεχθεί ιδιαίτερα. Το ίδιο λειτούργησε σε δύο επίπεδα, με την πρώτη του όψη να αφορά στο σπίτι των δύο ηρώων και τη δεύτερη όψη του να αφορά στο αγαπημένο τους ρεστοράν και την πλατεία που παρουσίαζαν την τέχνη τους. Ωραία επίσης η απόδοση του χιονιού.

Εξίσου ζεστοί ήταν και οι φωτισμοί, οι οποίοι αύξησαν την δραματικότητα των στιγμών, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας όμορφης εικόνας. Συχνές εναλλαγές και προσοχή στη λεπτομέρεια. Προσεγμένη επίσης και η ενδυματολογία του Πάνου Θάνου, η οποία ήθελε να μας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή. Και τα κατάφερε!

Η μουσικήτου Μάριου Ιβάν Παπούλια ήταν επίσης σε γενναίες δόσεις, συμπληρώνοντας κυρίως τα σημεία των αλλαγών των σκηνών, καθώς και ορισμένες κορυφώσεις ή αστείες στιγμές της πλοκής.Ως προς τα αρνητικά χαρακτηριστικά (-), θα τοποθετούσαμε μία γενικότερη παρατήρηση, η οποία αφορούσε στο κείμενο. Η γενική αίσθηση που δόθηκε ήταν μία μονότονη εξέλιξη σε αρκετές στιγμές. Παρότι παρουσιαζόταν έντονα ως μία κωμωδία, από την ίδια έλειπαν εκείνες οι ατάκες ή οι αστείες πάντως στιγμές που θα έδιναν ένα πιο έντονο κωμικό στοιχείο. Εδώ η κωμωδία υπήρχε μεν, αλλά λειτούργησε κάπως επιδερμικά, ώστε συνεχώς να υπάρχει η αναμονή της κορύφωσης που όμως δεν ερχόταν. Έλειπε εκείνο το «νεύρο» που θα ενεργοποιούσε περισσότερο την πλοκή, αλλά και τη διάθεση των θεατών.

Συνολικά, θα λέγαμε, πως πρόκειται για μία εξαιρετικά επιμελημένη παράσταση σε όλα τα στοιχεία της, που κατάφερε να παρουσιάζει στην ασπρόμαυρη πραγματικότητα μία νότα αισιοδοξίας. Χρειαζόταν ένα «πουσάρισμα» στο κωμικό στοιχείο για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Βαθμολογία:
6,1/10
,
Αποσπάσματα (ερασιτεχνική λήψη)
.
-Κ-

Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν έως 14/05/2023 στην Θεσσαλονίκη, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και σε ποιες αίθουσες προβάλλονται, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.

-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλίαεδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μπαστουνάς Γιώργος
Μπαστουνάς Γιώργος
Ως απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ και με πολλαπλές… καλλιτεχνικές ανησυχίες, δοκίμασα την πένα μου, συντάσσοντας τηλεοπτικές κριτικές, ορισμένες συνεντεύξεις και ένα αστυνομικό-ψυχογραφικό μυθιστόρημα, και τη φωνή μου, διενεργώντας μία εκπομπή στο ραδιόφωνο. Μετά από έναν χρόνο στην kulturosupa έδειξα δείγματα γραφής σε διάφορες στήλες με κυριότερες τις θεατρικές κριτικές, τις συνεντεύξεις με δημοφιλή θεατρικά πρόσωπα, αλλά και με το νέο θεατρικό αίμα, καθώς και τα τηλεοπτικά σχόλια. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, συνεχίζω με περισσότερο πάθος, θέλοντας να προσεγγίσω κάθε θέμα με απόλυτη ειλικρίνεια! Mail επικοινωνίας: georgebastounas@hotmail.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2196 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο