Συγκλονισμένος από την «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ» του Κ.Θ.Β.Ε. Με «Μια Άλλη Ματιά» από τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο.
Όταν το 1998, έσκασε σαν βόμβα η «Οικογενειακή Γιορτή» του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ – η μοναδική του ταινία γυρισμένη με τις αρχές του Δόγματος – καταλάβαμε πως έχουμε να κάνουμε μ’ έναν σπουδαίο σκηνοθέτη και σεναριογράφο. Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών, άλλα 27 Διεθνή Βραβεία και 22 Υποψηφιότητες.
Ο Χέλγκε Χάνσεν, Πάτερ Φαμίλιας και ιδιοκτήτης Ξενοδοχείου-Πύργου, γιορτάζει τα 60α του Γενέθλια, μαζί με την γυναίκα του, την Μητέρα Έλσε. Θα καταφτάσουν για την επίσημη γιορτή θείοι, θείες, αλλά και τα παιδιά του, η κόρη του Ελένε, ο μικρός του γιος Μίκαελ με την γυναίκα του Μέττε και τα παιδιά τους, και ο μεγαλύτερος γιος του ο ανύπαντρος Κρίστιαν που η δίδυμη αδελφή του Λίντα αυτοκτόνησε, στο Σπίτι – Ξενοδοχείο, πριν κάτι μήνες. Και η Μέρα Γιορτής τμηματικά θα μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς η κρούστα της Ευτυχισμένης Οικογένειας λίγο-λίγο θα υποχωρεί, ένοχα μυστικά θα έρχονται στο φως και η βία θα εισβάλλει από παντού. Μάταια ο καθωσπρεπισμός και η εθελοτυφλία θα προσπαθούν να «μπαλώσουν» τα πράγματα. Σκληρό έργο που δεν χαρίζεται στην παθογένεια που κρύβει αυτό το κοινωνικό μόριο που λέγεται οικογένεια. Και κατ’ επέκταση η μεγέθυνσή του, που είναι η ίδια η Κοινωνία.
Και από την στιγμή που το όλο εξελίσσεται σ’ έναν χώρο, αυτόν του Ξενοδοχείου, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς και την θεατρική μεταφορά του. Το 2004, ο βρετανός Ντέιβιντ Έλντριτζ διασκεύασε το σενάριο της ταινίας για το θέατρο, καταθέτοντας στο σύγχρονο δραματολόγιο ένα σπουδαίο έργο. Πριν χρόνια αποτόλμησαν το ανέβασμά του στην Αθήνα. Φέτος ήταν η σειρά του Κ.Θ.Β.Ε., σε μια παράσταση που θα μείνει ορόσημο του καλού θεάτρου. Σε Μετάφραση των Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν και Μανώλη Δούνια.

O Γιάννης Παρασκευόπουλος αγωνίζεται για καλό θέατρο στην πόλη μας, για πάνω από 20 χρόνια. Με πλούσια προϋπηρεσία σκηνοθεσίας στο Κ.Θ.Β.Ε., αντιλήφτηκε πως μια Ιταλική Σκηνή θα αποδυνάμωνε την δυναμική που θα είχε το έργο στον θεατή, κι έτσι, πολύ ορθά, επέλεξε το Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για να στήσει την παράστασή του. Εννοείται πως δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ούτε την παραμικρή εσοχή, ούτε το μπαλκόνι, όπου μάλιστα έστησε έντονες σκηνές βίας, που οι –κατά το πλείστον- αποσβολωμένοι θεατές παρακολουθούν μέσα από τις κλειστές μπαλκονόπορτες. Οι οποίοι θεατές στην Α΄Πράξη κάθονται σε καρέκλες-δίκην καλεσμένων κι αυτοί-σ’ ένα σοφά μελετημένο λαβύρινθο, που καταλήγει στις δυο άκρες του Φουαγιέ σε δυο τεράστια στενόμακρα τραπέζια, ενώ στην Β΄Πράξη που θα δοθεί και η λύση (;) του Γόρδιου Δεσμού, η διάταξη των καρεκλών γίνεται πιο γραμμική.
.
Και οι ηθοποιοί; Μα, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, μπροστά, πίσω μας, περνούν ξυστά από δίπλα μας, ανεβαίνουν πάνω σε επί τούτοις άδειες καρέκλες, ενώ όσοι δεν παίζουν κάθονται σχεδόν ακίνητοι στις δικές τους καρέκλες, παρακολουθώντας όμως άγρυπνα τα διαδραματιζόμενα, έτοιμοι να επέμβουν και να επιβάλλουν πάλι την Τάξη του Καθωσπρεπισμού, όταν αντιληφθούν πως οι καταστάσεις εκτρέπονται πέραν του επιτρεπτού.
.
Σε μια τέτοια δύσκολη, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα, σκηνοθετική άποψη, όπου ο ηθοποιός είναι σχεδόν τετ α τετ με τον θεατή, ο «θεατρινισμός» του ηθοποιού πηγαίνει περίπατο και μένει μόνο να «παίξει» με όλο του το είναι τις καταστάσεις. Και ο Παρασκευόπουλος έπεισε τους πολυπληθείς ηθοποιούς του να «παίξουν» μ’ αυτόν τον τρόπο. Βεβαίως, κάτι ψιλοατοπήματα υπήρξαν, αλλά θεωρούνται αμελητέα μπροστά στο κυριολεκτικά εκθαμβωτικό ερμηνευτικό σύνολο, με επί κεφαλής τα τρία αδέλφια, δηλ. τους Χρίστο Στυλιανού (Κρίστιαν), Κωνσταντίνο Χατζησάββα (Μίκαελ) και Ιωάννα Παγιατάκη (Ελένε).
Η Σοφία Παπαδοπούλου υπεύθυνη και για τον Σκηνικό Χώρο, έντυσε τους πάντες καλόγουστα στα επίσημα ασπρόμαυρα, σ’ αυτήν την Γιορτή-Μνημόσυνο-Κηδεία του Αστισμού και ο έμπειρος Στράτος Κουτράκης φαντάζομαι πως αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του, για να φωτίσει με επιτυχία μια τόσο ανορθόδοξη και «απλωμένη» παράσταση.
Και το κοινό τίμησε την παράσταση με συνεχές sold out. Ίσως και από περιέργεια. Προσωπικά βγήκα συγκλονισμένος. Εύγε σε όλους. Να επαναληφθεί και για τους πάρα πολλούς που δεν μπόρεσαν να την δουν. Ένα από τα θεατρικά must της σεζόν.
.
Οι παραστάσεις έχουν ολοκληρωθεί για τη φετινή σεζόν, πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
==================================================================================
ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
===========================================================================
Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
Φωτογραφικό υλικό