Είδε και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
.
Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, το «μικρό μιούζικαλ», «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» αναβίωσε για πέντε παραστάσεις στη σκηνή Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
.
Η παράσταση αποτελεί παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ήρθε στην πόλη μας για να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.

Λίγα λόγια για το έργο
Το μικρό και ιστορικό αυτό μιούζικαλ, που αποτελεί παραγγελία του 1993 από το νεοσύστατο τότε Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στηρίζεται σε τρεις πρωταγωνιστές που ξεδιπλώνουν την ιστορία του μέσα από τις ιδιόρρυθμες προσωπικότητές τους, την μοναχικότητά τους, την ελπίδα τους, την αναζήτησή τους, το χιούμορ τους και φυσικά την αγάπη τους για τη μουσική. Ο βασιλιάς της μουσικής (Παύλος Πανταζόπουλος) δεν είναι ευχαριστημένος με ό,τι σύγχρονο και καινούργιο έργο ακούει από το μουσικό της αυλής του κι όσο κι αν προσπαθεί να του περιγράψει τι θέλει, τελικά αποτυγχάνει. Ο μουσικός της αυλής (Δημήτρης Ναλμπάντης) βυθισμένος στην απελπισία δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από τη Μούσα. Η Μούσα (Βάσια Ζαχαροπούλου) βρίσκει μια καλή ευκαιρία να ξαναμπεί στη δουλειά καθώς μετά τους μεγάλους συνθέτες και δημιουργούς βρέθηκε «σ’ έναν άμουσο κόσμο, μια Μούσα μονάχη, να σέρνεται…». Έτσι οι δυο τους συνεργάζονται και επιστρατεύοντας τις 7 νότες συνθέτουν ένα υπέροχο κομμάτι που δυστυχώς πάλι αφήνει ασυγκίνητο το βασιλιά. Η ευφυής Μούσα όμως προτείνει στο μουσικό να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να παγιδεύσουν και να πείσουν το βασιλιά. Η Μούσα μεταμορφώνεται σε περιζήτητο και καταξιωμένο συνθέτη από το εξωτερικό και υπόσχεται στο βασιλιά ένα αριστούργημα που μόνο όσοι έχουν καλό γούστο και μουσική ευαισθησία μπορούν να ακούσουν. Έτσι ο «συνθέτης» γεννά ένα νέο μουσικό κομμάτι που όλοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και ο βασιλιάς δείχνει να το απολαμβάνει. Όμως το ακούν; Ο βασιλιάς το ακούει;

Η παράσταση
Ένα όμορφο οικογενειακό μιούζικαλ κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους σε μια αρκετά εντυπωσιακή και φανταστική σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή. Η σκηνοθεσία του κατάφερε και συνδύασε το σύγχρονο και το φανταστικό με το μουσικό και το πραγματικό. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής ήταν τα εντυπωσιακά και ιδιαίτερα σκηνικά και κοστούμια του Κέννυ Μακ Λέλλαν. Ένα φόρεμα πιάνο, εντυπωσιακά καπέλα, ένας διαστημικός θρόνος που θύμιζε καρέκλα κομμωτηρίου, έπαιζαν με το μυαλό και τις εντυπώσεις των μικρών θεατών. Οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου ολοκλήρωναν το εικαστικό αποτέλεσμα και έκαναν πιο χρωματιστό και παραμυθένιο το τοπίο. Όλα αυτά ήταν ιδιαίτερα βοηθητικά για την φαντασία των παιδιών, εικόνες και χρώματα εναλλάσσονταν ώστε να τους κρατούν σε εγρήγορση ενώ το χιούμορ και η θεατρικότητα των ηθοποιών φρόντιζαν να προσφέρουν άφθονο γέλιο στο κοινό. Η μουσική του Νίκου Κυπουργού είναι γνωστή καθώς το μιούζικαλ έχει εκδοθεί και σε άλμπουμ. Απλή, με κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα, κατανοητή τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους, επέτρεπε να ξετυλιχτεί η ιστορία του παραμυθιού μέσα από το λιμπρέτο που έγραψε ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε συνεργασία με το συνθέτη. Ένα λιμπρέτο που μετέφερε μ’ έναν παιχνιδιάρικο κι επίσης απλό τρόπο κάποια βαθιά νοήματα κι αλήθειες στους ακροατές ενώ συγχρόνως προσπαθούσε να γνωρίσει ακόμα και στο αμύητο κοινό διάφορες μουσικές ορολογίες , τεχνικές και έννοιες.

Μέσα σε μια ώρα κυρίως τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον κόσμο της μουσικής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορούσε κανείς να γνωρίσει πολλά περισσότερα πράγματα για αυτόν τον μυστήριο κόσμο απ’ όσα ήταν εμφανή . Ήταν ένα εκπαιδευτικό και κάπως ηθογραφικό έργο. Αυτό που σίγουρα μας άρεσε ήταν η ζωντανή σκηνοθεσία και τα πολύχρωμα σκηνικά ενώ η αναγκαία υπερβολή στην θεατρικότητα και την εκφραστικότητα των ερμηνευτών είναι κάτι που μείωσε λίγο το έργο αλλά συνηθίζεται στις παραστάσεις που απευθύνονται και σε μικρό κοινό.
Το μιούζικαλ της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει» θα ταξιδέψει σε έξι πόλεις της Ελλάδας και η Θεσσαλονίκη ήταν ο πρώτος σταθμός. Στις Σέρρες, την Κομοτηνή, τη Βέροια, τα Ιωάννινα και την Πάτρα η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Είναι μια οικογενειακή παράσταση που προτείνουμε σε όσους θέλουν να περάσουν καλά για μια ώρα και να αγγίξουν κάτι από τον ατελείωτο κόσμο της μουσικής.
.
-k-
.
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν έως 14/05/2022 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 (σχετικά διαβάστε εδώ)
.
Ψ Η Φ Ι Ζ Ε Τ Ε (σχετική δημοσίευση με τη φόρμα ψηφορίας, σύντομα):
-ΠΕΜΠΤΗ 19, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20, ΣΑΒΒΑΤΟ 21, ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ
1η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΟΙΝΟΥ [αφορά όλες τις παραστάσεις 2 ετών, Καλ 2020 – Χειμ. 2022] για την κατάρτιση των 10 επικρατέστερων παραστάσεων.
-ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ & ΚΟΙΝΟΥ
-ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΙΟΥ 2022
Δημοσίευση: Αυτές είναι οι 10 παραστάσεις που διεκδικούν τα 3 Βραβεία Κοινού.
-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27, ΣΑΒΒΑΤΟ 28, ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2022
2η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΟΙΝΟΥ και τελική: Ψηφίζετε τους 3 ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ από την λίστα των 10 επικρατέστερων παραστάσεων.
Φωτογραφικό υλικό