Πήγαμε – είδαμε – σχολιάζουμε…
Η Κουλτουρόσουπα παραβρέθηκε σε μία από τις πιο λαμπερές πρεμιέρες που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρακολουθώντας το μιούζικαλ «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο», με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη αυτή ντίβα του ελληνικού τραγουδιού και περιγράφουμε παρακάτω τις εντυπώσεις μας…
Μια παράσταση-φόρος τιμής στην τραγουδίστρια της ρωμιοσύνης, τη Σοφία Βέμπο. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στη πολυτάραχη ζωή της θρυλικής αυτής ερμηνεύτριας καθώς και στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ένα εντυπωσιακό θέαμα πρόζας και τραγουδιού. Η παράσταση ξεκινάει εξιστορώντας τα πρώτα βήματα της καριέρας της, τις θεατρικές περιοδείες, τους πολέμους,τους διωγμούς, την τεράστια επιτυχία στο Carnegie Hall, τον παράφορο έρωτα της με τον Mίμη Τραϊφόρο μα και την αγιάτρευτη αγάπη της για την πατρίδα, την Ελλάδα της. Που την ταξίδεψε και την τραγούδησε όσο καμία άλλη. Ένα σύμβολο στην ιστορία της χώρας και μια πραγματική αγωνίστρια έως τη δύση της ζωής της.

Και κάπου εδώ ξεκινάει το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται, Μαρινέλλα!
Μια εξίσου μεγάλη κυρία καλέστηκε να δώσει ζωή στην Σοφία Βέμπο και τα κατάφερε σαρωτικά. Το να παρακολουθείς μπροστά σου τη Μαρινέλλα να αποκαλύπτεται σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας μπορεί να θεωρηθεί ως εμπειρία ζωής. Μια αγέρωχη παρουσία να κινείται ακατάπαυστα πάνω στην σκηνή και να αποθεώνεται σε κάθε ερμηνεία τραγουδιού. Με τη μοναδική αυτή κίνηση των χεριών της να δίνει ζωή σε κάθε λέξη και συναίσθημα. Να λάμπει πάνω στην σκηνή και να τραβάει τα βλέμματα από οποιονδήποτε άλλον. Με άρτιες υποκριτικές ικανότητες, αξιοπρεπέστατη, σε ένα κομμάτι που δεν γνωρίζει απόλυτα διότι δεν είναι ηθοποιός. Η σκηνοθετική εντολή ήταν, στην πρόζα και στον τρόπο που μιλούσε να είναι η Βέμπο αλλά στο τραγουδιστικό κομμάτι να είναι η Μαρινέλλα. Ένα ακόμα έξυπνο τρικ της σκηνοθεσίας για να καλυφθεί το χάσμα της ηλικίας, ήταν η παρουσία μιας νεαρής ηθοποιού που ενσάρκωνε τη Βέμπο στα νιάτα της χωρίς να πει λέξη μόνο με εκφράσεις και κινήσεις ντυμένη με τη φωνή της Μαρινέλλας.
Όσο για τη φωνή της και θέλοντας να είμαι ειλικρινής, μην έχοντας αναμνήσεις από την ιδία λόγω της ηλικίας μου, θα τολμήσω να παραφράσω έναν στίχο ενός τραγουδιού(To τραγούδι του Νείλου) που ακούστηκε στην παράσταση… “Ετραγούδαγε η Μαρινέλλα, ετραγούδαγε ο Θεός”…Μεγάλη στιγμή της καλλιτέχνιδος αλλά και ολόκληρης της παράστασης η ερμηνεία του τραγουδιού «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», δημιουργώντας ένα συγκινησιακό κλίμα αποσπώντας ένα χειροκρότημα χωρίς τελειωμό από το κοινό.
Συνεχίζοντας στους υπόλοιπους συντελεστές αξίζει να σταματήσουμε στην ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου, υποδυόμενος τον σύντροφο ζωής της Βέμπο. Με μια ήρεμη και σταθερή φωνή αναλαμβάνοντας και ρόλο αφηγητή μας ταξίδεψε στα μονοπάτια της ζωής της μα και της θυελλώδης αγάπης τους. Απέδωσε μια ερμηνεία ζεστή, με άψογη εκφορά λόγου και πολύ όμορφη φωνή στο σκέλος των τραγουδιών. Επόμενη αξιοπρόσεχτη και ίσως από τις πιο αβανταδόρικες ερμηνείες του θεατρικού έργου, αυτή του Αντώνη Λουδάρου σε μια έκρηξη κωμικότητας και γέλιου! Δουλεμένος ηθοποιός με άνεση και ευχάριστη κίνηση πάνω στην σκηνή παρέσυρε εύκολα τους θεατές να γελάσουν με την ψυχή τους. Τάσος Κωστής και Νεφέλη Ορφανού παρέδωσαν πάνω στο σανίδι την θεατρική τους εμπειρία καθώς και όλο το υπόλοιπο καστ παρουσίασε αξιόλογες ερμηνείες (ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΙΑΝ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ – ΤΖΕΝΗ ΜΠΟΤΣΗ-ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ- ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΑΪΝΗΣ- ΝΤΑΙΖΗ ΣΕΜΠΕΚΟΠΟΥΛΟΥ)
Αναφέροντας ήδη παραπάνω κάποια στοιχεία της σκηνοθεσίας, έφτασε η στιγμή να πούμε γιατί μας άρεσε η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Σαφέστατα μια παραγωγή σαν και αυτή με τα υπέρλαμπρα κοστούμια και σκηνικά καθώς και τα πολλά άτομα που πλαισίωναν τους πρωταγωνιστές αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μια σκηνοθετική επιμέλεια! Αυτό που ξεχωρίσαμε όμως εμείς ήταν η ευρηματικότητα και η καλαισθησία αυτού του εγχειρήματος. Σκηνές όπως αυτές με όλο το θίασο πάνω στην σκηνή κρατώντας μαύρες ομπρέλες να καλύπτονται από τις νιφάδες του χιονιού, ή έναστροι ουρανοί να τραγουδάνε τα όνειρα των χαρακτήρων, ή καταστρώματα πλοίων να γλεντάνε με τη φωνή της Βέμπο, ή και ακόμα εξαθλιωμένοι Έλληνες να βροντοφωνάζουν για την λευτεριά παρουσίασαν μπροστά μας εναλλασσόμενα ένα παραμύθι μα και συνάμα μια ωμή πραγματικότητα. Δημιουργώντας πολύ συχνά αυτό που ορίζει ένα μιούζικαλ, δηλαδή ομαδικές χορογραφίες με ταλαντούχες σκηνοθετικές προσθήκες όπως οι ηθοποιοί που εμφανίζονταν μέσα από ένα μεγάλο φόρεμα – κουστούμι της Μαρινέλλας ή τα θεματικά χορευτικά που παρουσιάζονταν στις παραστάσεις που έκανε η Βέμπο.
Σαν μοναδική ένσταση[-] έχουμε να αναφέρουμε ότι η μεγάλη διάρκεια της παράστασης(180 λεπτά!!!) κούρασε και προκάλεσε μια μικρή κοιλιά στο δεύτερο μέρος του έργου. Αρχή και τέλος της παράστασης η Μαρινέλλα μπροστά από μια μεγάλη φωτογραφία της Βέμπο να θυμάται την απάντηση που έδινε όταν την ρωτούσαν τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει… Και έδινε μία μόνο απάντηση και τότε και τώρα ….Σοφία Βέμπο…
Καταλήγοντας[=]
Μια παράσταση-υπερθέαμα που αξίζει να δείτε, ταξιδεύοντας στη ζωή της μεγάλης αυτής τραγουδίστριας της Νίκης, που έκανε το ταλέντο της φωνή και γροθιά της Ελλάδας… Μα και συγχρόνως βιώνοντας από κοντά ένα θαύμα που ακούει στο όνομα Μαρινέλλα… Δυο γυναίκες, δυο φωνές που ευτυχώς ο χρόνος τις χάραξε ανεξίτηλα στην ψυχή μας…
Βαθμολογία
8 στα 10
Y.Γ. Η παράσταση ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος, κάτι που δυσανασχέτησε τους θεατές, οι οποίοι γέμισαν σχεδόν ολοκληρωτικά το Μέγαρο παρά το ακριβό εισιτήριο της παράστασης! Ποια κρίση;;;
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Η απαστράπτουσα Μαρινέλλα, συνάντησε τα Μ.Μ.Ε. την Τρίτη 4 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Το «Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΒΕΜΠΟ» είναι ένα φιλόδοξο ελληνικό μιούζικαλ πάνω στην πολυτάραχη ζωή και τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο. Ένας ζωντανός θρύλος, η Μαρινέλλα, συναντά επί σκηνής μια άλλη γυναίκα θρύλο, που υπήρξε πρότυπο και έμπνευσή της σε ολόκληρη την καλλιτεχνική της πορεία. Η παράσταση ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, που σημάδεψε η παρουσία της σπουδαίας τραγουδίστριας και θεατρίνας Σοφίας Βέμπο. Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας περνά μέσα από τη μυθιστορηματική ζωή της Βέμπο και η Μαρινέλλα αγκαλιάζει μέσα από το σήμερα το χθες και ξαναδίνει φωνή και ζωή στον κόσμο της «τραγουδίστριας της νίκης».

Ο αριθμός των μειωμένων εισιτηρίων είναι περιορισμένος.