Είδε και σχολιάζει ο Νίκος Γρυλλάκης
.
Είναι σπάνιο να φεύγεις από μια παράσταση με ένα αίσθημα λύτρωσης και ταυτόχρονα βαθιά προβληματισμένος, ξέροντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική μόνο επειδή μοιράστηκες μια ιδιαίτερη εμπειρία με ανθρώπους και έζησες αυτό το οποίο προορίζεται να κάνει η τέχνη. Να ταρακουνάει.
Από την πρώτη φορά που διάβασα για την παράσταση «Η Μικρή μας πόλη» από τη θεατρική ομάδα του «Α.Σ. Τυφλών Ήφαιστος» σκέφτηκα ότι το θέαμα που θα προσφέρουν θα είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον, καθώς «Η Μικρή μας πόλη» είναι ένα έργο που είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ δυνατό και αυτή τη φορά θα παρουσιαζόταν σε μια προσέγγιση με βαθιά ευαισθησία. Από το δελτίο τύπου που προετοίμαζε για ένα ανέβασμα με ιδιόμορφο φωτισμό και αξιοποιώντας την ούτως ή άλλως ιδιαίτερη δομή του Μπενσουσάν Χαν, δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω.
Η εμπειρία που έζησαν οι άνθρωποι που παρακολούθησαν κάποια από τις παραστάσεις στο Μπενσουσάν Χαν δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τρόπο που να είναι δίκαιος σε αυτό που μοιραστήκαμε όλοι. Η βαθιά αλήθεια του μοναδικού έργου του Γουάιλντερ βασίζεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι πολλές φορές δεν βλέπουμε καθαρά, δεν καταλαβαίνουμε, δεν αφουγκραζόμαστε την κάθε στιγμή και αφήνουμε τον φονικό χρόνο να περνάει χωρίς να νιώθουμε τη ζωή στο έπακρο.
Αυτό που αισθάνθηκαν όλοι οι θεατές στην τελευταία παράσταση του εγχειρήματος της ομάδας που παρακολούθησα είναι ότι όλοι μας ακούσαμε και νιώσαμε και αισθανθήκαμε και αφουγκραστήκαμε την κάθε λέξη του κειμένου. Οι ηθοποιοί του θιάσου ήταν όλοι τους συγκινητικοί, από το μικρό παιδί που τόσο γλυκά ανέλαβε να παραδώσει αυτό που του ανατέθηκε μέχρι τις δύο υπέροχες γυναίκες που έπαιζαν τις Κυρίες του έργου, οι οποίες, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, ξεχώρισαν και συγκίνησαν με την αληθινή τους ερμηνεία και με τις πράες φωνές τους.
Η «πειραματική», όπως βαφτίστηκε, σκηνοθετική προσέγγιση αξιοποίησε πολύ ωραία τον χώρο του Μπενσουσάν Χαν και η ζωή στο Γκρόβερς Κόρνερς απλώθηκε στα δωμάτια του ιδιαίτερου κτιρίου. Ο χώρος , λόγω της ιστορικότητάς του, έδωσε στο έργο μια ακόμη μεταφυσική νότα, καθώς στάθηκε ιδανικός για να εξελιχθούν τα τεκταινόμενα της τρίτης πράξης. Νιώσαμε ότι οι ήρωες – σαν αερικά – κυκλοφορούσαν μέσα στους χώρους του Μπενσουσάν νοσταλγώντας μια άλλη εποχή και ανακαλώντας τις μνήμες τους, σκεπτόμενοι το παρελθόν τους και τη ζωή τους όπως ήταν κάποτε.
Ο φωτισμός από τους φακούς έκανε την αίσθηση των ηθοποιών – αερικών ακόμη πιο έκδηλη αλλά λειτούργησε και βοηθητικά για τη μεταθεατρική χροιά του έργου, θυμίζοντας στους θεατές ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι και ηθοποιοί οι οποίοι λένε μια ιστορία μπροστά από έναν άλλου τύπου προβολέα.
Η παράσταση αυτή είναι μια μοναδική θεατρική εμπειρία, όχι γιατί είναι η πιο άρτια παράσταση που θα συναντήσει κανείς εκεί έξω αλλά γιατί χωρίς αμφιβολία είναι η πιο αληθινή. Όσοι βρεθήκαμε εκεί ακούσαμε μια ιστορία από ανθρώπους που βλέπουν και αισθάνονται τα πράγματα, ακούνε και αντιλαμβάνονται τη ζωή και αυτό κατάφεραν να μας το μεταφέρουν, Ακούσαμε τη ζωή, ακούσαμε τα μικρά πράγματα που της δίνουν αξία και τα εκτιμήσαμε λίγο παραπάνω, σκεφτήκαμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι αλλιώτικη και ότι όντως η τέχνη έχει τη δύναμη να κινεί τα πράγματα με άλλες ταχύτητες. Παραφράζοντας τους στίχους του τραγουδιού του Χατζιδάκι που ακούστηκε στην παράσταση «Το βλέμμα τους το φωτεινό κάτι απ’ τη μέρα έχει πάρει».
Μοναδική συμβουλή με φιλική διάθεση: Παίξτε περισσότερες παραστάσεις και βάλτε μέσα στο χώρο λιγότερο κόσμο. Η παράσταση αυτή είναι μια εμπειρία μυσταγωγική και η μυσταγωγία μόνο με λίγο κόσμο νοείται.
“Καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, νιώθουν πέρα ως πέρα τη ζωή όσο τη ζούνε; Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή;”
–
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
–Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία – ΕΔΩ
k–
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
Φωτογραφικό υλικό