Είδε ο Γιάννης Τσιρόγλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα (Πρώτα σχόλια, σύντομα αναλυτική μας κριτική).
Η πολυσυζητημένη παράσταση που ξεκίνησε από την πειραματική σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου και σάρωσε στα αθηναϊκά σαλόνια, έκανε επιτέλους τη μεγάλη της πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Από τον τίτλο κιόλας, «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» σου δημιουργούν ένα μυστήριο και μια ακατανίκητη έλξη. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν αναμενόμενα εκρηκτική, με το Θέατρο Αμαλία να γεμίζει ασφυκτικά «στο άψε σβήσε», εξαντλώντας κάθε θέση για το τετραήμερο 9 με 12 Φλεβάρη.

Μια ιεροτελεστία που σοκάρει και μαγεύει
Πρόκειται για μια παράσταση που δεν την παρακολουθείς απλώς· τη βιώνεις. Είναι ένα θέαμα που σοκάρει, συναρπάζει και «σκιάζει» κάθε συναισθηματικό σου κύτταρο. Τρεις μεγαλόσωμες «γριές», αγκαζέ με τρία ταψιά –σαν αυτά που κάποτε φιλοξενούσαν τις χορτόπιτες της παράδοσης– μετατρέπουν τα απλά σκηνικά αξεσουάρ σε εργαλεία μιας μυσταγωγικής τελετής. Με μια χρήση τόσο εμπνευσμένη που καθηλώνει, οι πρωταγωνίστριες μοιρολογούν, καταγγέλλουν, μαγεύουν και σπαράσσουν από οργή και πίκρα.
Το θέμα; Η μοίρα των γυναικών μιας άλλης εποχής. Εκείνων που γεννήθηκαν κορίτσια σε έναν κόσμο που τις αντιμετώπιζε σαν ζώα, προορισμένες μόνο για να γεννούν, να υπηρετούν και να σωπαίνουν.

«Ροκ» παράδοση και ερμηνείες-φωτιά
Το έργο παρουσιάζεται ως μια άγρια «ροκ» μεταφορά της παράδοσης, όπου η λεπτομέρεια τσακίζει κόκαλα. Τρεις «λεβέντες» ηθοποιοί δίνουν κυριολεκτικά ρέστα επί σκηνής, σε μια από τις πιο απρόβλεπτες και αρτιότερες παραστάσεις της χρονιάς.
-
Η Σκηνοθεσία: Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας υπογράφει μια σπουδαία θεατρική πρόταση, προϊόν βαθιάς έρευνας πάνω στα ντοκουμέντα και τις παραδόσεις της Θεσσαλίας.
-
Η Μουσική: Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης ντύνει την παράσταση με ήχους που πέφτουν σαν «κατραπακιά» στην ψυχή του θεατή.
-
Οι Ερμηνείες: Ο Μιχάλης Αναγνώστου, ο Μανούσος Γεωργόπουλος και ο Πλάτων Γιώργος Περλέρος παραδίδουν μαθήματα σκηνικής παρουσίας, ισορροπώντας ανάμεσα στο απόκοσμο και το απόλυτα ρεαλιστικό.
Είναι μια παράσταση-γροθιά στο στομάχι, που αναδεικνύει τον μυστικισμό της ελληνικής υπαίθρου μέσα από μια σύγχρονη, σχεδόν μεταφυσική ματιά. Η χρήση της μάσκας και η σωματικότητα των ηθοποιών δημιουργούν εικόνες που χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη.
Ειλικρινά, έφυγα με μια «μαχαιριά» στην καρδιά και τον εγκέφαλό μου καρφωμένο στις αγριωπές εκείνες μάσκες. Το θριαμβευτικό χειροκρότημα στο τέλος ήταν το μόνο δίκαιο αποτέλεσμα. Αν θεωρείτε τον εαυτό σας ορίτζιναλ θεατρόφιλο, δεν επιτρέπεται να χάσετε αυτή την εμπειρία.
Οπότε δίκαιο και το θριαμβευτικό χειροκρότημα.
Ευτυχώς ξανάρχονται, Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 του Μάρτη, νομίζω ξέρετε τι πρέπει να κάνετε…
ΑΜΑΛΙΑ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» του Κωσταντίνου Ντέλλα.
Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας μιλά στην Κουλτουρόσουπα, εδώ

Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας και η παράδοσή της στις μαγικές πρακτικές που θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού, γνωστό και ως «το άρμεγμα του φεγγαριού». Οδηγήτριες σε αυτό το μυστικό ταξίδι, τρεις θηλυκές μορφές που συναδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης θεραπεύτριας και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.
Σκηνοθεσία: Κωσταντίνος Ντέλλας. Ερμηνεύουν: Μιχάλης Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 στις 21.00 Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 20.00
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ




