Είδε και σχολιάζει ο Γιώργος Μπαστουνάς
Η κωμωδία «Faux Dario» σε σενάριο του Βαγγέλη Δουκουτσέλη και σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα είναι βασισμένη στο «Λεύτερο Ζευγάρι» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε και περιγράφει τα ένοχα μυστικά ενός ζευγαριού, που αποκαλύπτονται,όταν γυρνάει στο σπίτι, μετά από μία παράσταση του παραπάνω έργου. Συγκρούσεις, αλήθειες, ψέματα, λάθη πρωταγωνιστούν στους διαλόγους του ζευγαριού, οι οποίοι περιγράφουν με κωμικό τρόπο τις κοινές στιγμές και τη συνύπαρξή τους. Η παράσταση είναι στημένη πάνω σε μία συνεχή στιχομυθία των δύο πρωταγωνιστών, την οποία διακόπτουν το τηλεφώνημα της πεθεράς και οι στιγμές, βγαλμένες από ψυχαναλυτικές συνεδρίες.
Αρχικά και στα θετικά (+) της παράστασης το σκηνικό είναι πολύ ωραία δομημένο, έχοντας αξιοποιήσει κατάλληλα τον χώρο της σκηνής για τις ανάγκες του σεναρίου, αναπαριστώντας το σαλόνι του σπιτιού του ζευγαριού. Ο μικρός, αλλά «ζεστός» χώρος του θεάτρου δημιουργεί μία μεστή ατμόσφαιρα, που επιτρέπει στους θεατές να κοιτούν συνωμοτικά μέσα από κλειδαρότρυπα του σπιτιού. Οι θεατές παρεμβαίνουν αρκετές φορές αυθόρμητα, γελώντας με τις κωμικές καταστάσεις και περιγραφές των δύο πρωταγωνιστών.

.
Σεναριακά πρόκειται για ένα κείμενο με αρκετά κωμικά στοιχεία, αλλά και ανατροπές, που παρεμβάλλονται στην πλοκή και συμβάλλουν δραστικά στην εξέλιξη, αποδεικνύοντας, πως δεν είναι όλα όπως φαίνονται.
Σκηνοθετικά, η κωμωδία αποδίδεται στα πλαίσια ενός θεατρικού sitcom με ορισμένα έξυπνα τεχνάσματα, που την αναβαθμίζουν ενώ τις εντυπώσεις κλέβει ο πρωταγωνιστής Γιάννης Λαζαρίδης, ο οποίος φάνηκε να αξιοποιεί υποκριτικά όλες τις κωμικές πλευρές του κειμένου.

Στα αρνητικά (-) της παράστασης, θα ενέτασσα αρχικά, όσον αφορά το σενάριο, ορισμένες μακρόσυρτες στιγμές στη μικρή διάρκεια της παράστασης, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν παραλειφθεί ή έστω περιοριστεί σε κάποιο βαθμό, και ορισμένες βωμολοχίες, που φάνηκαν επιτηδευμένες για να προκαλέσουν γέλιο, χωρίς όμως να το καταφέρνουν σε όλη τη διάρκεια (μάλλον το αντίθετο).
Παράλληλα, οι φωνές και η υπερκινητικότητα των ηθοποιών αποτελούν δείκτες έντασης και δράσης αντίστοιχα, αρκεί να μην χρησιμοποιούνται καταχρηστικά και επαναλαμβανόμενα, γιατί τότε κουράζουν, κάτι που εδώ δυστυχώς συνέβη. Υποκριτικά, η πρωταγωνίστρια Ευτυχία Ψωμά δεν με εξέπληξε, ούτε με έπεισε στο μέγιστο βαθμό, καθώς ναι μεν κατάφερε να αποδώσει τον κυνισμό του ρόλου της, όμως υπήρχαν αρκετές στιγμές υποκριτικής υπερβολής, που υπερέβαιναν τα «επιτρεπτά» πλαίσια αυτού. Τέλος, οι πιο δραματικές στιγμές – σκηνές του ζευγαριού ακροβατούσαν ανάμεσα στη λιτότητα και τον πλεονασμό, και χρήζουν μιας πιο ισορροπημένης αποτύπωσης.
Συνολικά (=), θα έλεγα, ότι η παράσταση σίγουρα δεν αποτελεί την κωμωδία της χρονιάς (δεν νομίζω άλλωστε, πως και η ίδια διεκδικεί έναν τέτοιον τίτλο), αλλά αποτελεί μία αρκετά ωραία στημένη κωμωδία, που βλέπεται ευχάριστα.
Βαθμολογία:
4,5/10
.
-k-
.
ΆΡΑΤΟΣ
«FAUX DARIO» του Βαγγέλη Δουκουτσέλη.

Το έργο “Ελεύθερο ζευγάρι” του Ντάριο Φο, γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης για ένα θεατρόφιλο ζευγάρι. Η συζήτηση για το έργο ξεκινά με ενστάσεις, αλλά στη συνέχεια, ο καθένας προσπαθεί να περάσει απολυταρχικά τις απόψεις του. Κι εκεί γίνεται η αποκάλυψη!
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας.
Ερμηνεύουν: Γιάννης Λαζαρίδης, Ευτυχία Ψωμά.
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 (έως 27/10).
.
Δείτε & αυτά:
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 15/5/2019 έως 14/05/2020 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 10α -επετειακά- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020.
& αυτά:
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
–Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία, κλικ εδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
Φωτογραφικό υλικό