«Γκάρης, το μιούζικαλ» ένας τίτλος οικείος αλλά κι ενδιαφέρον που συνδέει ένα όνομα που έχει αγαπηθεί να αποδίδεται στα γαϊδουράκια με το μουσικό θέατρο. Και κάπως έτσι προκύπτει ένα οικογενειακό μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους.
Είδαμε την παράσταση από την παιδική σκηνή του ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό θέατρο, σε μια πλατεία γεμάτη παιδικές φωνές και χαμόγελα και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο Γκάρης είναι ο κεντρικός ήρωας του ομώνυμου παιδικού βιβλίου της δημοσιογράφου Τασούλας Επτακοίλη, ο οποίος διαθέτει μια ξεχωριστή ιδιότητα να πετάει για να προσφέρει χαρά σε όσους στεναχωριούνται. Έτσι λοιπόν, η Τασούλα, μια ικανή και δυναμική δημοσιογράφος, καθώς αναζητά ένα νέο κι ενδιαφέρον θέμα για το άρθρο της, εμπνέεται από τα γαϊδούρια κι αποφασίζει να ερευνήσει άγνωστες αλήθειες γι’ αυτό το παρεξηγημένο και «κακοποιημένο» οικόσιτο ζωάκι της ελληνικής υπαίθρου. Ώσπου με έναν μαγικό τρόπο πέφτει πάνω στην ιστορία του Γκάρη, ενός γαϊδαράκου που ζει σ’ ένα παραδοσιακό χωριό. Καθώς όμως ζει και μεγαλώνει παρέα με όλα τα ζώα ανακαλύπτει ότι διαθέτει την υπερδύναμη να πετάει. Αλλά πετάει με βάση την ενσυναίσθηση καθώς αυτή η υπερδύναμη ενεργοποιείται όταν αφουγκράζεται και συναισθάνεται τον πόνο ή τον κίνδυνο των άλλων. Έτσι αυτό το γαϊδουράκι αναλαμβάνει να δώσει χαρά κι ελπίδα σε όσα ζώα το έχουν ανάγκη με κριτήριο πάντα το καλό και το δίκαιο. Κι εδώ έρχεται μια απρόσμενη απάντηση στο ρητορικό ερώτημα «Πετάει ο γάιδαρος;».

«Ο Γκάρης, το μιούζικαλ» αποτελεί μια ολοκληρωμένη, πολύχρωμη κι ευφάνταστη οικογενειακή παράσταση της οποίας τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο Βαγγέλης Κουφάκος, την πλούσια σκηνοθεσία ο Τάσος Πυργιέρης και την ευφυή μουσική ο Δημήτρης Μαραμής. Μια παράσταση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών καθώς συνδυάζει ένα κείμενο γεμάτο κοινωνικά μηνύματα αλλά και αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα, που αποδίδονται κατάλληλα μέσα από τους στίχους του Σωτήρη Τριβιζά, με τη δράση, την περιπέτεια και τις γνώριμες εικόνες της ελληνικής επαρχίας. Ένα έργο που μιλά για την διαφορετικότητα, τη συμπόνοια, το δίκαιο, την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση και την αξία της ισότιμης κι αρμονικής συνύπαρξης μέσα από έναν ευρηματικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Τα τραγούδια του Δημήτρη Μαραμή παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου κι αυτό αιτιολογεί και την ονομασία του σε μιούζικαλ. Μελωδίες χαρούμενες και ποικίλες που διατηρούν τη χαρακτηριστική γραφή και ποιότητα του συνθέτη διατηρώντας την ευαισθησίαεπικοινωνούν απευθείας τα αισθήματα των ηρώων ενώ εξελίσσουν την πλοκή του έργου. Ακόμα οι ενορχηστρώσεις κι ερμηνείες μυούν με βιωματικό τρόπο τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Ένα νέο και διαφορετικό δείγμα του συνθέτη που αποδεικνύεται πως αγαπά την ποικιλία και την προσέγγιση ενός νεότερου κοινού.

Όλα αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τους εξαίρετους ηθοποιούς που μας εντυπωσίασαν με τις άριστες επιδόσεις τους στην υποκριτική, το τραγούδι και το χορό συγχρόνως. Άμεσοι κι επικοινωνιακοί μετέφεραν με σαφήνεια στο κοινό το κείμενο. Ιδιαίτερα παραστατικός ήταν ο μαέστρος- αφηγητής Δημήτρης Σακατζής, που ανέλαβε τη δύσκολη αρχή να καθησυχάσει τους μικρούς θεατές και να τους εισάγει στην ιστορία. Ο χαρισματικός Γκάρη, Χρήστος Παπαδημητρίου, ήταν ο καλύτερος φίλος των παιδιών καθώς ήταν ταυτόχρονα τόσο υπερήρωας-γάιδαρος μα και τόσο ανθρώπινος με την ομιλία του, τα συναισθήματά του, τον τρελό χορό του και το πεταγμά του.
Ντυμένοι όλοι με τα πολύχρωμα και φανταχτερά κουστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη έμοιαζαν σα να είχαν βγει πραγματικά από παραμύθι. Οι χρωματιστοί και φαντασμαγορικοί φωτισμοί του Στέλιου Τζολόπουλου έδωσαν ζωντάνια στο έργο ενώ συμπλήρωσαν τα μίνιμαλ κι αρκετά απλά σκηνικά. Οι εντυπωσιακές χορογραφίες του Κωνσταντίνου Γεράρδου αποθέωσαν την κίνηση και γέμισαν ολόκληρη τη σκηνή. Έτσι, όλα πήραν σάρκα και οστά κάτω από την σκηνοθετική καθοδήγηση του Τάσου Πυργιέρη, ο οποίος έδεσε αρμονικά, χωρίς κενά, όλες τις λεπτομέρειες της παράστασης.

Η προσέγγιση των θεμάτων της παράστασης μας ικανοποίησε ιδιαίτερα καθώς ακουμπά με ευφάνταστο και παιχνιδιάρικο τρόπο την παιδική ψυχή μυώντας τη στις βασικές αρχές κι αξίες μιας σύγχρονης κι υγιούς κοινωνίας. Μια παράσταση που αρχικά, εμφανώς θα έλεγε κανείς,μιλά για τη φιλοζωία και τη συμβίωση όλων των όντων στη Γη, αλλά εμβαθύνοντας το μήνυμά της είναι κοινωνικό, που θέλει να μεταφέρει στο μικρότερο αλλά και μεγαλύτερο κοινό τις έννοιες της καλοσύνης, της προσφοράς και του αλτρουισμού. Ένα έργο τόσο γήινο μα συνάμα και τόσο υπερκόσμιο με ομιλούντα ζώα και υπερφυσικές δυνάμεις. Με τη μουσική να ταξιδεύει αβίαστα και μελωδικά τα παιδιά σ’ έναν όμορφο κόσμο, δίνοντάς τους ένα διαφορετικό αισθητικό ερέθισμα. Και όλη η παράσταση ήταν γεμάτη ερεθίσματα εστιασμένα στους μικρούς θεατές, στα παιδιά, που αρχίζουν και διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους μέσα απ’ ότι παρακολουθούν. Και ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης συγχρόνως από ένα παιδικό θέατρο και πόσο μάλλον μιούζικαλ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την Τέχνη και το θέατρο με τέτοιου είδους ποιοτικές παραγωγές είναι η καλύτερη επιλογή για να εξάψει τη φαντασία τους και να τους ταξιδέψει σε διάφορες μορφές τέχνης.

Συμπερασματικά, «ο Γκάρης το μιούζικαλ» είναι μια όμορφη, ποιοτική και ολοκληρωμένη παραγωγή του ΚΘΒΕ για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με έντονο κοινωνικό στίγμα. Μουσική, χορός, χρώματα και φαντασία ταξιδεύουν τους θεατές για παραπάνω από μια ώρα σ’ έναν κόσμο μαγικό. Η παράσταση όχι μόνο δικαιώνει τα γαϊδούρια από την υποτίμηση που έχουν υποστεί αλλά σαν ήρωες συμβάλουν στην αρμονική συμβίωση όλων των ζώων και των ανθρώπων. Και στο τέλος αυτό που βγαίνει αβίαστα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης είναι τοχιούμορ και χαμόγελο και έχουμε όλοι ανάγκη το χαμόγελο. Για όλα αυτά τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
.
.
-Κ-
12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023: Όλες οι πρεμιέρες που θα δοθούν έως 14/05/2023 στην πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής & Βραβεία Κοινού
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, αίθουσες προβολής, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.