Ευφυέστατα και άκρως διασκεδαστικά τα «Τρελά Βατράχια» στο ΚΘΒΕ. Είδαμε & σχολιάζουμε

10772 Views
Ευφυέστατα και άκρως διασκεδαστικά τα «Τρελά Βατράχια» στο ΚΘΒΕ. Είδαμε & σχολιάζουμε Ευφυέστατα και άκρως διασκεδαστικά τα «Τρελά Βατράχια» στο ΚΘΒΕ. Είδαμε & σχολιάζουμε

  

Είδε η 

και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα
 
 
Ο τίτλος της παράστασης αναμφίβολα προκαλεί. Η επισήμανση ότι η υπόθεση βασίζεται σε αληθινά γεγονότα την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, το δε γεγονός της συνεργασίας του ΚΘΒΕ με μια νεαρή Γαλλίδα δημιουργό, η οποία ανέβασε το έργο της στην Γαλλία με τεράστια επιτυχία και ήρθε η ίδια να το σκηνοθετήσει στην Θεσσαλονίκη, κάνει το όλο «πακέτο» ιδιαίτερα ελκυστικό.
.
Πρόκειται για τα «Τρελά Βατράχια» της Μέλοντι Μούρεϊ, που παρακολουθήσαμε στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.



Το έργο…
Μια νεαρή φοιτήτρια ψυχολογίας επισκέπτεται τον γιατρό Στανισλάβ, επιστήθιο φίλο του παππού της Ευγένιου Λαζόφσκι για να μάθει λεπτομέρειες για την δράση τους κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η επίσκεψη γίνεται στα πλαίσια μιας έρευνας σχετικά με τα όρια της ανθρώπινης υπακοής σε εντολές  και κυρίως το γιατί κάποιοι άνθρωποι, έστω και σε μικρό ποσοστό, αρνούνται να υπακούσουν, αντιδρούν και μάχονται για τις ιδέες και τα πιστεύω τους. Ο Στανισλάβ την υποδέχεται με χαρά, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων του και αφηγείται το πώς οι δύο φίλοι, νέοι τότε γιατροί,κατάφεραν σε μια εποχή που κυριαρχούσε ο φόβος και ο παραλογισμός του πολέμου, να αγωνιστούν υπέρ του δικαίου και της ελευθερίας χρησιμοποιώντας ως όπλο την εξυπνάδα, τις επιστημονικές τους γνώσεις και… το εμβόλιο του τύφου.

Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, στην ιστορία δύο Πολωνών γιατρών, των Eugene Lazowski και Stanislaw Matulewicz, που έσωσαν περισσότερους από 8.000 Εβραίους του χωριού Rozwadów της Πολωνίας. Μια συγκλονιστική ιστορία, άγνωστη για τους περισσότερους, που ανακάλυψε η Μ.Μούρεϊ όταν ερευνούσε τις μεγάλες εφευρέσεις που σημάδεψαν την ιστορία της Πολωνίας, την οποία αποφάσισε όχι μόνο να καταγράψει αλλά και να την ζωντανέψει επί σκηνής για να την μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο.



Το κείμενο της Μέλοντι Μούρεϊ, σε μετάφραση του Γιώργου Βουδικλάρη, αποτελεί σαφέστατα ένα από τα θετικότατα (+) στοιχεία της παράστασης. Παρουσιάζει την ιστορία με έναν ευφυέστατα διαφορετικό και εξαιρετικά κωμικό τρόπο, καθιστώντας την εύληπτη, ευχάριστη και άκρως διασκεδαστική, παρά το σοβαρότατο θέμα της. Με λόγο απλό και κατανοητό, ταυτόχρονα όμως βαθυστόχαστο και πλούσιο ηθικών διδαγμάτων,η συγγραφέας, απευθυνόμενη σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, πραγματεύεται γεγονότα της εποχής του 1940, με τόλμη αλλά και χιούμορ. Αξίζει να σημειώσουμε: την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή να θέσει ως αφηγητή τον ένα από τους δύο πρωταγωνιστές, ο οποίος μέσα από τις αναμνήσεις – φαντασιώσεις του, διηγείται τα γεγονότα, την ενδελεχή ψυχογράφηση των εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων των δύο γιατρώναλλά και την ανάδειξη της βαθιάς αδελφικής τους φιλίας.
 


Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η ίδια η συγγραφέας. Πιστή στην φιλοσοφία του κειμένου, δημιουργείμια κωμωδία, γεμάτη κίνηση, ζωντάνια και συνεχή ρυθμό, που ρέει αβίαστα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα έργο εμφανώς δουλεμένο στην λεπτομέρεια, που συνδυάζει υποδειγματικά την σοβαρότητα της υπόθεσης με την κωμικότητα της απόδοσης του, με άρτια σκηνική οργάνωση, εξαιρετική διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, με νεύρο, φρεσκάδα, με χορό και μουσική. Μια «γιορτή» για την νίκη δύο σπουδαίων ανθρώπων απέναντι στον όλεθρο του πολέμου, που εκπέμπει φως, πίστη και ελπίδα.Το σημαντικότερο βεβαίως επίτευγμα της σκηνοθεσίας αποτελεί η ευφυέστατη διαχείριση του χωροχρόνου, καθώς κατορθώνει να μεταφέρει το κοινό από το παρόν (Νέα Υόρκη 1990) στο παρελθόν (Πολωνία 1940) και τανάπαλιν, με συνεχείς αναδρομές και χρονικές μετακινήσεις, χωρίς να κουράσει, ούτε να προβληματίσει στο παραμικρό. Τοποθετώντας μάλιστα τον αφηγητή και την νεαρή ψυχολόγο μέσα στην καρδιά της αφήγησης των ιστορικών γεγονότων(μη διστάζοντας ακόμη και να εμφανίσει πλάι – πλάι τις δύο διαφορετικές ηλικιακές εκδοχές του χαρακτήρα του αφηγητή), τους καθιστά  ταυτόχρονα παρατηρητές και κοινωνούς των δρωμένων στο παρελθόν και συνενώνει αρμονικά τα δύο χρονικά επίπεδα.
 


Πολύ καλές ερμηνείες από το σύνολο του θιάσου του ΚΘΒΕ.
Εξαιρετικός, καταρχάς, ο Γιάννης Χαρίσης, στον ρόλο του Στανισλάβ, του αφηγητή της ιστορίας. Η άνεση και η καθαρότητα στον λόγο του, η ζωντάνια και η επιμέλεια στις κινήσεις, το χιούμορ και η ελεγχόμενη υπερβολή στις εκφράσεις του, τον έκαναν να ξεχωρίσει επί σκηνής. Με την ερμηνεία του κρατούσε ουσιαστικά στα χέρια του την εξέλιξη της υπόθεσης και την διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οδηγώντας τους θεατές σε ένα συναρπαστικό γλυκόπικρο ταξίδι στο παρελθόν. 

Ο Θάνος Φερετζέληςκαι ο Στέλιος Καλαϊτζής, ως το  δίδυμο των γιατρών, ήταν ιδανικοί για τους ρόλους τους. Με εξαιρετική χημεία μεταξύ τους απέδωσαν με πειστικότητα τους δύο, τόσο διαφορετικούς στον χαρακτήρα, καρδιακούς φίλους, που παρά αρχικές διαφωνίες τους συνεργάζονται εν τέλει, προκειμένου να σώσουν τους συμπατριώτες τους. Ιδιαίτερα εκφραστικοί και οι δυο τους, με εξαιρετική κίνηση, καλή εκφορά του λόγου και περίσσεια κωμικότητα, χάρισαν ζωντάνια και ρυθμό στην παράσταση αλλά και  άφθονο γέλιο στο κοινό.



Η Σταυρούλα Αραμπατζόγλου ως Ανασταζί Λαζόφσκι, είχε μια επίσης καλή εμφάνιση. Μια δροσερή νεανική παρουσία αλλά ταυτόχρονα μια επιστήμονας γεμάτη απορίες και ερευνητική διάθεση που γοητεύεται από την αφήγηση του Στανισλάβ και ταξιδεύει μαζί του στα χρόνια του πολέμου.
 
Πολύ καλές εμφανίσεις και από τον Αλέξανδρο Ζουριδάκη, με την απίστευτα κωμική εμφάνιση του ως Χίτλερ, που δικαίως καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, τον Θάνο Κοντογιώργη που ερμήνευσε εξαιρετικά τον Γερμανό Λοχαγό  Στάϊνμαν, ο οποίος, σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης, βοηθά στο τέλος τους γιατρούς να διαφύγουν καιτην Χριστίνα Κωνσταντινίδου στον ρόλο της Άννα Λαζόφσκι, της γλυκιάς συζύγου του ανθρωπιστή επιστήμονα που δίνει κρυφά τον δικό της αγώνα απέναντι στους κατακτητές. Πολύ καλοί ερμηνευτικά και οι λοιποί συμμετέχοντες: ο Αντώνης Αντωνάκος, η Κορίνα Βασιλοπούλου, ηΕύη Κουταλιανού , ο Βασίλης Παπαδόπουλος και η Βιργινία Ταμπαροπούλου. Ένα καλοδουλεμένο σύνολο, με πολύ καλή κίνηση υπό την επιμέλεια της Νίνας Δίπλα.
 


Το σκηνικό της Hélie Chomiac συνέδραμε απόλυτα την σκηνοθετική προσέγγιση του έργου καθώς διευκόλυνε οπτικά το πέρασμα από το παρόν στο παρελθόν με τις ταχύτατες μεταμορφώσεις του. Δύο περιστρεφόμενες, ιδιαίτερα προσεγμένες  κατασκευές μας μετέφεραν χωροχρονικά από το ιατρείο του Στανισλάβ, σε ένα μπαράκι της Νέας Υόρκης αλλά και στο σπίτι των δύο φίλων στο Πολωνικό χωριό στα χρόνια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Ευφυής σύλληψη, άκρως λειτουργική που απέδωσε επιτυχημένα την ατμόσφαιρα του έργου. Τα κοστούμια της Δανάης Πανά, λιτά και συμβατά με τις διαφορετικές εποχές της ιστορίας, συνέβαλαν στην διάκριση των χρονικών επιπέδων της παράστασης και στην δημιουργία ενός ευχάριστου και οικείου σκηνικού περιβάλλοντος.



Αξίζει να σημειωθούν, τέλος, η μουσική επένδυση της παράστασης από τον Simon Meuret  αλλά και οι φωτιστικές επιλογές του Στέλιου Τζολόπουλου που ενέτειναν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις των ηρώων και χάρισαν ζωντάνια και χρώμα στην όλη ατμόσφαιρα του έργου. 
 
Τα όποια αρνητικά (-) στοιχεία της παράστασης, υπερκαλύπτονται από την άρτια απόδοση των αξιών του κειμένου, τα θετικά μηνύματα του και την ελπίδα που αποπνέει ότι υπάρχει καλό στην ανθρωπότητα το οποίο στις δύσκολες στιγμές εκδηλώνεται και θριαμβεύει.   
 
Συμπερασματικά (=)τα «Τρελά Βατράχια» αποτελούν μια παράσταση - ύμνο στην ανθρωπιά, στον αλτρουϊσμό και την αυτοθυσία. Μια ευχάριστη κωμωδία, με πολύ καλές ερμηνείες,η οποία αναδεικνύει στο έπακρον τη σοβαρότητα της ιστορίας που πραγματεύεται, επιβεβαιώνοντας ότι το χιούμορ είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνείς ακόμη και τα πιο σημαντικά ζητήματα…
 

Βαθμολογία:

7,3/10
.
.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Τα τρελά βατράχια» της Mélody Mourey 
Δράμα.
Μέσα από τις μνήμες του Στανισλάβ παρακολουθούμε μια περιπετειώδη και συναρπαστική ιστορία που περιγράφει το ιδιοφυές σχέδιο που κατέστρωσαν οι δύο γιατροί και κατάφεραν, ξεγελώντας τους Ναζί, να σώσουν τις ζωές χιλιάδων εβραίων κατοίκων του χωριού Rozwadów της Πολωνίας.
 
Σκηνοθεσία: Mélody Mourey. 
Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνάκος, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κορίνα Βασιλοπούλου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Στέλιος Καλαϊτζής κ.ά.
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19.00 
..
.
-Κ-

Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν έως 14/05/2023 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, αίθουσες προβολής, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.

-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη