Κωνσταντίνος Αβράμης: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου

5352 Views
Κωνσταντίνος Αβράμης: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου Κωνσταντίνος Αβράμης: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου

Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου, Ζωή Ταυλαρίδου.


 

.
Έχει προταθεί για τη συγγραφική βάση του έργου «Noigandres, Ιστορίες σεξισμένης παιδικότητας» από την Εταιρεία Θεάτρου Πρόταση στον Πολυχώρο Ένεκεν.
 
Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που ενισχύει ποιοτικά, επιβραβεύει, διευρύνει, εμπλουτίζει και φέρνει σε επαφή το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας -κι όχι μόνο- με τους καλλιτέχνες που έχει ήδη θαυμάσει στη σκηνή. Χαίρομαι κι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ανήκω στην οικογένεια αυτή ως θεατής, ως θεατρική συντάκτρια, ως ερασιτέχνης ηθοποιός κι ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Θεατρικών Βραβείων εδώ και πολλά χρόνια. Και σας διαβεβαιώ πως απολαμβάνω ιδιαίτερα να επικοινωνώ, να γνωρίζω από κοντά και να συνομιλώ με νέα πρόσωπα της σκηνής (τουλάχιστον στην πόλη μας), με τοπικούς θιάσους, με πρωτοεμφανιζόμενες κι ερασιτεχνικές ομάδες, οι οποίες με πολύ κόπο, αυτοθυσία, πάθος και πενιχρά οικονομικά μέσα ανεβάζουν παραστάσεις, τις περισσότερες φορές ισάξιες ή και καλύτερες των μεγάλων παραγωγών.
 


Κι εδώ θα σας παρουσιάσω τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα της σκηνής στην πόλη μας, όπως προτάθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των Θ.Β.Θ, για να τα γνωρίσετε καλύτερα, καθώς η ερμηνεία τους στις παραστάσεις όπου συμμετείχαν κρίθηκε άξια επαίνου και θαυμασμού. Πρόκειται για παραστάσεις που αγαπήθηκαν πολύ και από το κοινό. Άλλωστε συνηθίζω να παραμένω στο θέατρο και μετά τη λήξη τους, απολαμβάνοντας τον ενεργειακό απόηχό τους και παρατηρώντας τους θεατές που αποχωρούν ή περιμένουν υπομονετικά να χαιρετίσουν και να φωτογραφηθούν με τους/τις ηθοποιούς.
 
Βίτσιο, θα μου πείτε. Είναι όμως από τις πιο λυτρωτικές στιγμές για αυτόν που λατρεύει το θέατρο, να αφουγκράζεται τον μετά-χρόνο και μετα-χώρο του έργου, την καθαρτήριο επίδραση της σκηνής. Κι αυτή φαίνεται στα πρόσωπα τόσο των αποχωρούντων θεατών όσο και των ηθοποιών τη μαγική ώρα της υπόκλισης.
 
Ο Κωνσταντίνος Αβράμης.
 
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία, παρακολούθησε τη Σχολή πυροδότησης θεατρικής γραφής του Θεάτρου Πορεία (βλ. https://poreiatheatre.com/academy/), με δύο καθηγητές που θα τους είναι αιωνίως ευγνώμων, τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Θανάση Τριαρίδη, καθώς και ένα «τσούρμο άλλα εργαστήρια γραφής και υποκριτικής». Τώρα τελειώνει ένα διεθνές μεταπτυχιακό δραματουργίας. Η δραματουργική βάση της παράστασης «Νoigandres, Ιστορίες σεξισμένης παιδικότητας», σε σκηνοθεσία του Στέλιου Βραχνή, του χάρισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου στα –προσεχή- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023. Απλός και λιτός στη γραφή του, μας απαντά.Ζ.Τ. Έχεις προταθεί από την Κριτική Επιτροπή των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ως υποψήφιος για το βραβείο Νέου Προσώπου για τη δραματουργική βάση της παράστασης «Noigandres». Πώς αισθάνεσαι για αυτήν την πρόταση των κριτικών;
Κ.Α. Αυτήν την περίοδο δεν έχω την πολυτέλεια να ακινητοποιηθώ και να αναρωτηθώ τι αισθάνομαι. Συναγάγω πως η Ομάδα Θέατρο Πρόταση επέτρεψε σε [τουλάχιστον] μία θεατή να ψηλαφίσει τον πυρήνα της σύλληψης. Μου αρκεί.

Ζ.Τ. Τι πραγματεύεται η Noigandres; Ποιος είναι ο θεματικός της πυρήνας και ο στόχος της;
Κ.Α. Το έργο «Νoigandres» φέρει έναν τίτλο δάνειο και ξόρκι. Προέρχεται από τα προβηγκιανά, από τραγούδια τροβαδούρων του 12ου αιώνα, και σαρκώνει, ως τίτλος, τον δεσμό μεταξύ των δύο ιστοριών του έργου. Δύο παιδιά, δυο εφηβάκια κακοποιούνται με πολύ διαφορετικούς τρόπους, συνδεόμενα κάπως μεταφυσικά.

Ζ.Τ. Από πότε ασχολείσαι με το θέατρο, συγγραφικά και ερμηνευτικά; Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς;
Κ.Α. Πρώτα έκανα θέατρο και μετά ξεκίνησα να βλέπω τακτικά. Και, ως έναν βαθμό, λειτουργώ τελείως αντιδραστικά μέσα σε όλο αυτό, δίχως πρότυπα. Μόνο τώρα αρχίζω να χρειάζομαι κάποια δεκανίκια και ανασύρω τεχνικές που έχω μάθει ― κι αυτό γιατί τώρα δουλεύω με σώμα και όχι με τον λόγο, και το σώμα είναι τόσο ανυπόφορα αξιοσέβαστο.Ζ.Τ. Βιοπορίζεσαι μόνο από το θέατρο ή ασκείς κι άλλο επάγγελμα; Μπορεί ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης, ο θεατρικός συγγραφέας να ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο στην Ελλάδα;
Κ.Α. Μέσα από την κατασκευή και εμπορία θεαμάτων, βεβαίως, μπορεί κανείς και να επιβιώνει και να μακροημερεύει ― από το θέατρο όμως όχι. Ας είναι κάτι που αποτρέπει όσους διεκδικούν το πλεονασματικό.

Ζ.Τ. Τι κάνεις αυτή την περίοδο; Υπάρχουν κάποια επαγγελματικά ή προσωπικά σχέδια για το καλοκαίρι; Πού θα σε δούμε τη νέα σεζόν;
Κ.Α. Χτίζουμε με την ηθοποιό Ελένη Νιωτάκη και τη μουσικό Δέσποινα Γεώργα μια παράσταση για την Εύα Palmer Σικελιανού που θα κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο στο μουσείο του Σικελιανού και τον Σεπτέμβριο σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Τον Οκτώβριο θέλουμε να δοκιμάσουμε την «Αγωνία, ιερή» και στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Ζ.Τ. Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον; Τι προσδοκίες έχεις για τη μελλοντική σου θεατρική πορεία;
Κ.Α. Έχω υποσχεθεί πως σε επτά χρόνια θα έχω πάψει να ασχολούμαι με το θέατρο.

Δείτε τις Υποψηφιότητες για το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Προσώπου κι εδώ:

 &#

12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Ώρα προσέλευσης: 20:15 - Ώρα έναρξης: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με σειρά προτεραιότητας)
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά, αναλυτικά κλικ στα μπλε:
-Στο θέατρο Αυλαία την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 η 12η Τελετή Απονομής (1ο Δελτίο Τύπου)
-Η ηθοποιός Ελευθερία Τέτουλα παρουσιάζει τα 12α ΘΒΘ 
-Τα ΘΒΘ τιμούν το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς με το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικής Ομάδας 2023
-Πρόσκληση προς θεατρόφιλους. Απονείμετε τα Βραβεία Κοινού στη Τελετή Απονομής
-Η Μαέστρος Μαίρη Κωνσταντινίδου διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης στη Τελετή Απονομής Βραβείων 
Live η Τελετή Απονομής Βραβείων από το GRD Radio με όλο το προσκήνιο και παρασκήνιο.
-Δείτε όλες τις Υποψηφιότητες (Κριτικής Επιτροπής & Κοινού) σε 17 βίντεο.
-Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
-Τον μεγάλο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο τιμούν τα ΘΒΘ
-Η Αφίσα των 12ων ΘΒΘ 2023
-Συνεντεύξεις: Καλλιόπη ΕυαγγελίδουΜαίρη Κωνσταντινίδου, Ελευθερία Τέτουλα.
-Γνωρίστε τα 44 μέλη της Κριτικής Επιτροπής των 12ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2023 
.
Tags: 
#12αΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης2023
#ΘεατρικάΒραβείαΘεσσαλονίκης
#ΘΒΘ #12ΘΒΘΒ2023
.
.
Συντονιστείτε:  ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ 

Ακολουθήστε μας στα social media

       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ζωή Ταυλαρίδου
Ζωή Ταυλαρίδου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη ένα Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Μεγάλωσα μοναχικά, ζωγραφίζοντας και χορεύοντας τις σκέψεις μου. Από πολύ μικρή αγαπούσα τα παιδιά, κι έγινα δασκάλα. Ώσπου ένα φεγγάρι... ερωτεύτηκα το θέατρο κι άρχισα ξανά να με ανακαλύπτω, ξεστρατίζοντας της πεπατημένης μου πορείας. «Τρίτωσαν” και τα θαύματα της ζωής μου με δύο υπέροχα παιδιά, αγγίζοντας το ιδανικό μου αλλά μετατοπίζοντας το κέντρο βάρος μου κυρίως προς το παιδί. Τα τελευταία 7 χρόνια αρθρογραφώ στην «Κ» με τρεις στήλες: “Σωφέρ Θεάτρου”, “Σκηνής Διαλόγους” «Το Παζλ της Καραμέλας».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή