Από την πρώτη επαφή της «Κ» μαζί της, προκειμένου να την τιμήσει στην 8η διοργάνωση των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης για την μακρόχρονη και σημαντικότατη προσφορά της στο θεατρικό χώρο της πόλης και όχι μόνο, η Τίνα Στεφανοπούλου ήταν ξεκάθαρη. Δηλώνοντας ότι θα ανταποκριθεί μόνο ως εκπρόσωπος της ομάδας Νέμεση και ότι δεν επιθυμεί να τιμηθεί ως πρόσωπο αλλά μέσω αυτής το σύνολο της ομάδας. Μια θέση - στάση ζωής, πιστοποιημένη από μια μακριά διαδρομή που πορεύτηκε μέσα από καλλιτεχνικές συλλογικότητες και ποτέ ατομικά. Από το όραμά της είχε αποκλείσει την προοπτική μιας στενά προσωπικής καριέρας, επιλέγοντας τη δημιουργική συμπόρευση με όσους μπορούσαν να μοιραστούν την ίδια φιλοσοφία και ίσως ανάγκη. Την ανάγκη του «συν»…
Τώρα πώς γίνεται μια απόφοιτος Ιατρικής, μετά το πανεπιστημιακό πτυχίο που θα της εξασφάλιζε σίγουρη επιστημονική καριέρα, να συνεχίσει με θεατρικές σπουδές στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου, είναι μια ιστορία απροσδόκητη, ωστόσο εξηγήσιμη… Διότι όσον αφορά στην Ιατρική, την ενδιέφερε ιδιαίτερα η ψυχιατρική, και για τον λόγο αυτό έδωσε εξετάσεις στην Ιατρική, την οποία ως «καλό παιδί» και προφανώς άξιο, φρόντισε να τελειώσει. . Από την άλλη, μεγαλωμένη μέσα σε περιβάλλον αυθεντικής κουλτούρας, με μητέρα φιλόλογο και πατέρα λάτρη της λογοτεχνίας, ήταν μοιραίο να αγαπήσει τα γράμματα και τις τέχνες, οπότε η έλξη για το θέατρο έμοιαζε φυσική συνέπεια… Ωστόσο το ωραιότερο όλων ήταν ότι το θεατρικό έναυσμα δόθηκε «μέσω» της Ιατρικής! Για την ακρίβεια μέσω της δραστήριας θεατρικής ομάδας του πανεπιστημίου (Φ.Ο.Θ.Κ), όπου για πρώτη φορά και χωρίς κανένα προηγούμενο όνειρο περί ηθοποιίας, ανέβηκε στη σκηνή για την παράσταση «Γκόλφω»…
Κάτι που ομολογεί ότι έκανε με ευκολία που καθόλου δεν συνηθίζει και ότι η απόπειρα λειτούργησε γι αυτήν τόσο καταλυτικά, ώστε στάθηκε ικανή να την οδηγήσει σε πλήρη αναθεώρηση του «στόχου». Η απόλυτη ολοκλήρωση που ένιωσε μέσα από αυτό το εγχείρημα μετέχοντας για δύο χρόνια στη φοιτητική θεατρική ομάδα, της έδειξε το δρόμο που ήταν ταγμένη να ακολουθήσει, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει τις σπουδές της. Απλά μετά το πτυχίο Ιατρικής συνέχισε στη σχολή του ΚΘΒΕ (1980-1983), όπου τα πράγματα αποδείχθηκαν ζόρικα -δηλώνοντας «έχω φάει πολλή απόρριψη από τους δασκάλους μου»- αλλά και με σπουδαίες, ξεχωριστές στιγμές, όπως τα σεμινάρια από ξένους καθηγητές πάνω σε διάφορα θεατρικά είδη.
.
Τελειώνοντας κι έχοντας πλέον αποφασίσει ότι «δεν κάνω για γιατρός», αρχίζει η θεατρική αναζήτηση με στόχο τη συλλογική δουλειά ομάδας. Και εδώ είναι αλήθεια ότι η ιατρική ειδικότητα με τις γνώσεις ψυχολογίας, αποδείχθηκε πολύτιμη για τον τρόπο συνύπαρξης, συνεργασίας ή διαχείρισης ενός συνόλου ανθρώπων με κοινό όραμα. Με πρώτη στάση για δύο χρόνια στο «Αιθερόπλοο», μια ομάδα commediadell’ arte και εν συνεχεία στο «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης» στο θέατρο Άνετον, δουλεύοντας παράλληλα στο ραδιόφωνο και μεταφράζοντας λογοτεχνικά κείμενα, ενώ αργότερα ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια και εργαστήρια. Ακολούθησε το σχήμα «Μουσική επιτόπου» με παραστάσεις μουσικής και λόγου, και από το 1991 μέχρι το 2004, για 13 χρόνια συνέδεσε το όνομά της με τον «ιστορικό» χώρο της Παράθλασης, συνεργαζόμενη με τη Μόνα Κιτσοπούλου και διδάσκοντας στο εργαστήριο.
Μέχρι που απέκτησε το δικό της θεατράκι στη Δελφών, το «Studio ΝΕΜΕΣΗ», για να στεγάσει τα καλλιτεχνικά της οράματα…και εδώ αρχιζει η «ώριμη» περίοδος, όπου οι τρείς ιδιότητες: ηθοποιός- σκηνοθέτης- δασκάλα θεάτρου συνδυάζονται με κύριο άξονα τον ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, και στόχο την διαρκή εξέλιξη όλων των καλλιτεχνών της ομάδας. Ετσι, στο studio ΝΕΜΕΣΗ – εκτός από το ανέβασμα παραστάσεων με κύριο σκηνοθέτη την ίδια- ανοίγουν τις πόρτες τους τα εργαστήρια ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ και ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ( σε συνεργασία με τον Π. Θεοδώρου), απ όπου διαρκώς προκύπτουν νέοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι- … κατά περιόδους λειτουργεί «ομάδας γραφής» για παραγωγή νέων έργων, με ήδη επιτυχημένα δείγματα που εκτιμήθηκαν από το κοινό…- το εργαστήριο αυτοσχεδιασμού που η ίδια αγαπά ιδιαίτερα, οργανώνοντας σχετικές βραδιές… Μια γερά δεμένη, παραγωγική και ουσιαστική καλλιτεχνική συντροφιά που η ίδια αποκαλεί «οικογένεια», με μότο «να είμαστε επαγγελματίες ως προς την ποιότητα δουλειάς μας και ερασιτέχνες ως προς την αμοιβή μας»...
Από την πλευρά της «Κ» νιώθουμε μεγάλη χαρά να τιμήσουμε την Τίνα Στεφανοπούλου ως πολύπλευρο θεατράνθρωπο, για το καλλιτεχνικό ήθος μιας πορείας που ανέδειξε την αξία της συλλογικότητας και την πολυεπίπεδη προσφορά χρόνων στα θεατρικά πράγματα της πόλης με γνώμονα την ποιοτική δημιουργία.
Την ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση!
.
Κείμενο: Καλλιόπη Στασινοπούλου.
.
Τα 8α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2018
Τα 8α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2018, [Βραβεία Κριτικής Επιτροπής και Κοινού], θα απονεμηθούν τη Τρίτη 22 Μαίου 2018 στο θέατρο Κολοσσαίον και ώρα 21.00, σε μία άκρως ψυχαγωγική βραδιά θα παρουσιαστούν βίντεο αποσπάσματα κατηγοριών όλων των υποψήφιων παραστάσεων, μουσικοθεατρικά δρώμενα, τιμητικά αφιερώματα, επώνυμους καλεσμένους κ.α., προσκαλώντας το κοινό και συντελεστές του θεατρικού χώρου να συμμετέχουν σε αυτήν.
Η είσοδος στην Τελετή Απονομής των Βραβείων είναι ελεύθερη για όλους.
---
.
ΔΕΙΤΕ & ΑΥΤΑ
Ενημερώσεις έως την βραδιά Απονομής.
-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ πρώτη ανακοίνωση.
(ημερ. δημ: 15/4/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ δημιουργός της παράστασης «Alexander the Great. Rock Opera» σκηνοθετεί για δεύτερη χρονιά την Τελετή Απονομής.
(ημερ. δημ: 23/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-Τα Θ.Β.Θ. τιμούν την ΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ηθοποιό σκηνοθέτη και δημιουργός του θεατρικού χώρου studio NΕΜΕΣΗ, πρωτοπόρα στη θεατρική διδασκαλία.
(ημερ. δημ: 25/4/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-
Τα ΘΒΘ τιμούν τη μνήμη του
, κορυφαίου θεατρικού παραγωγού που άφησαν εποχή τόσο οι παραστάσεις όσο και οι συνεργασίες του με κορυφαίους πρωταγωνιστές (θα παρευρεθεί η σύζυγος Νινέτα και η κόρη του Νταίζη Λεμπέση).
(ημερ. δημ: 4/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-
Τα Θ.Β.Θ. στηρίζουν και σε αυτή τη διοργάνωση το περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ για τον σπουδαίο κοινωνικό του στόχο και εκπρόσωποί του θα το διαθέτουν προς πώληση
στη διάρκεια της βραδιάς.
(ημερ. δημ: 6/5/2017) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
-ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ όλων των κατηγοριών.
(ημερ. δημ: 7/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
/
-
Τη μνήμη της αξέχαστης ΖΩΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ τιμούν τα 8α ΘΒΘ.
Η βραδιά θα είναι εξ΄ ολοκλήρου αφιερωμένη στη μνήμη της. Θα παρευρεθούν ο σύζυγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η κόρη, Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για να μιλήσουν και να παραλάβουν το τιμητικό βραβείο.
(ημερ. δημ: 4/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-Πρόσκληση Συμμετοχής σε θεατρόφιλους να απονείμουν οι ίδιοι τα 3 Βραβεία Κοινού.
(ημερ. δημ: 9/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-Ο κορυφαίος μουσικός, κειμενογράφος, stand up comedian ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
παρουσιάζει τα 8α Θ.Β.Θ. 2018
(ημερ.δημ:11/5/2018) -Αναλυτικά διβάστε EΔΩ
.
-Το
φιλοτέχνησε και φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά, η κεραμίστα Σάντρα Λεπτοκαροπούλου και θα απονεμηθεί στους νικητές από εξέχουσες προσωπικότητες του θεατρικού και γενικότερα πολιτιστικού χώρου.
(ημερ. δημ: 17/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-
Φετινό –κεντρικό- τιμώμενο πρόσωπο είναι η σπουδαία ηθοποιός
(ημερ. δημ: 14/4/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
,
-ΑΦΙΣΑ & ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2018
.
.
-Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
.
- Σήμερα η μεγάλη βραδιά Απονομής των 8ων ΘΒΘ 2018 - Θέατρο Κολοσσαίον, Τρίτη 22 Μαίου, ώρα 21:00.
-
- Στη μεγάλη γιορτή του Θεάτρου ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους.
.
Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, προσκλήσεις κ.α. για τα 8α ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΣΣΛΟΝΙΚΗΣ 2018, θα «προλογίσουν» όλο αυτό το διάστημα στην «Κ» τη σημαντική βραδιά. Δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι: ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ
.
-Ενημέρωση μέσω εκδήλωσης στο Facebook ΕΔΩ
-Κάντε like στη σελίδα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό