Οι Καλύτερες θεατρικές Παραστάσεις του 2022 by Kulturosupa

28715 Views
Οι Καλύτερες θεατρικές Παραστάσεις του 2022 by Kulturosupa Οι Καλύτερες θεατρικές Παραστάσεις του 2022 by Kulturosupa

 #Ανασκόπηση2022  - Εορταστικά άρθρα και λίστες για το 2022

.
Από τους θεατρικούς συντάκτες του Kulturosupa.gr Τσιρόγλου Γιάννης, Πίτσα Στασινοπούλου, Γιώργος Μπαστουνάς, 'Αννια Κανακάρη, Ειρήνη Σοφιανίδου.
.
Η χρονιά του 2022 θύμισε τις παλιές καλές εποχές με γεμάτα θέατρα και μία ευρεία πολιτιστική κατανάλωση από το «πεινασμένο» στα χρόνια του κορονοϊού κοινό. Η πανδημία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της, με τους συντελεστές όχι απλά να προσπαθούν να προσελκύσουν το κοινό στην εκάστοτε παράσταση που συμμετείχαν, αλλά να καταφέρνουν να συσπειρωθούν και να επαναφέρουν τον κόσμο στα θέατρα.
 
Μία σπουδαία προσπάθεια, που είχε σίγουρα νικητές.
 
Καταγράψαμε από την αρχή του έτους περισσότερες από 100 παραστάσεις και στο τέλος της χρονιάς αξιολογήσαμε εκ νέου, τις καλύτερες από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε!
 
1. «Πανούκλα»
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη.

Με ένα άκρως επίκαιρο και ευθύβολο κείμενο, με μια εξαιρετικά εμπνευσμένη, ουσιαστική σκηνοθεσία, από τις πλέον δημιουργικές και ευφάνταστες που έχουμε δει και με μια ερμηνεία καταπληκτική σε ρόλο-αποκάλυψη, πρόσφερε μια αλησμόνητη θεατρική εμπειρία! Αδιαμφισβήτητα μακράν η παράσταση της χρονιάς που δικαίως σάρωσε τα κορυφαία θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης.
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 8,1 και σχολιάζουμεεδώ
 
2. «Μήδεια»
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης και Μανώλης Δούνιας.
 
Το πρώτο καλοκαίρι στη μετά κορονοϊού εποχή παρουσιάστηκαν αρκετές αξιόλογες παραστάσεις, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η «Μήδεια». Η γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη, που έχει παρουσιαστεί πολλάκις, κατάφερε να εντυπωσιάσει για την εξαιρετικά τολμηρή και με σύγχρονη ματιά μεταφορά.
 
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,9 και σχολιάζουμεεδώ
 
3. «Κάποιος να με προσέχει»   
 Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου.
                                    
Aποτέλεσε μία εμπνευσμένη παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος, με όλα τα στοιχεία της να έχουν δημιουργηθεί προσεκτικά για να φωτίσουν το ιδιαίτερο κείμενο, προσφέροντας μία αίσθηση απόλυτης πληρότητας.
 
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,8 και σχολιάζουμε εδώ
 
4.  «Μεταμόρφωση»
Σκηνοθεσία: Τάσος Σαγρής.
Το αριστουργηματικό κείμενο του Κάφκα με τα πολλαπλά νοήματα αποδόθηκε από μία σκηνοθεσία-αποκάλυψη, η οποία ήταν πλαισιωμένη από ένα επιτυχές σύνολο δευτερευόντων στοιχείων (μουσική, σκηνικό, φωτισμοί) και τον ερμηνευτικό άθλο των πρωταγωνιστών.
 
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,6 και σχολιάζουμε εδώ
 
 
5.  «Συνάντηση»
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης.
Ένα θαυμάσιο, δυνατό έργο με γλυκόπικρη γεύση, βαθιά ουσία, έντονο ψυχολογικό υπόβαθρο, με σοφά λιτή, ρεαλιστική και ισορροπημένη σκηνοθετική προσέγγιση και έναν εξαίρετο Γιώργο Κιμούλη που παρέδωσε … μαθήματα υποκριτικής.
 
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,6 και σχολιάζουμε εδώ
 
6.  «Οι μάγισσες του Σάλεμ» 
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης.

Ένα έργο-διαμάντι της παγκόσμιας δραματουργίας με διαχρονική δύναμη νοημάτων, εξαιρετικά δομημένη πλοκή, διαρκή αναμέτρηση του καλού με το κακό μέσα από φωτεινούς και σκοτεινούς χαρακτήρες, με σπουδαία σκηνοθετική διαχείριση και δεκατρείς ερμηνευτές που κατέθεσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,4 και σχολιάζουμε εδώ
  
 
7.  «Ερωτευμένα άλογα» 
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου.
Μια εξαιρετική παράσταση της ομάδας «Εν δυνάμει» pου πραγματεύεται με τον δικό της άκρως δεξιοτεχνικό και τις περισσότερες φορές κυνικό και σκληρό τρόπο τη θέση του «Έρωτα» ανάμεσα σε ετερόφυλους,  ομόφυλους, άτομα με αναπηρία, άτομα ανασφαλή και μοναχικά, παράλληλα με τον ρομαντισμό και τη νεανική αγνότητα.

-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,3 και σχολιάζουμε εδώ
 
 
8. «Το όνειρο ενός γελοίου»
Σκηνοθεσία: Έφη Μπίρμπα.
Θαυμάσια ερμηνεία ενός σπουδαίου ηθοποιού, αλλά κυρίως την εξαιρετικά εμπνευσμένη, ευρηματική σκηνοθεσία ενός έργου που ουδέποτε φανταζόμασταν ότι μπορούσε να αποκτήσει τόσο ογκώδη υπόσταση

-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,2 και σχολιάζουμε εδώ


9.  «Ζωή…χαρισάμενη»  
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Μια εξαιρετική θεατρική εμπειρία που όχι μόνο δικαίωσε, αλλά ξεπέρασε  τις προσδοκίες μας, με ενδιαφέρουσα απρόβλεπτη πλοκή, πληρέστατη σκηνοθεσία  και μια συγκινητική  εμφάνιση από την Αγγελική Λεμονή, που πρόσφερε στους θεατές  ενενήντα  λεπτά  αληθινά …  «χαρισάμενης ζωής».
 
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,2 και σχολιάζουμε εδώ
 
 
10. «Stand up tragedy»
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Κατζουράκης

Ένα έξυπνο, καλογραμμένο, απολαυστικό κείμενο δια χειρός Κάτιας Γέρου, όπου επέδειξε θαυμαστές ικανότητες… καθώς διακρίναμε στιγμές αυθεντικής έμπνευσης και φαντασίας, τόσο ως προς τη σύλληψη των χαρακτήρων, όσο και ως προς το περιεχόμενο των απόψεών τους, αναπτύσσοντας απρόβλεπτα, αλλά σχεδόν αληθοφανή επιχειρήματα με περίσσιο σαρκασμό, καυστική σάτιρα και ψαγμένο χιούμορ, μακριά από ευκολίες και κλισέ του είδους…

 -Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,1 και σχολιάζουμε εδώ

 
+ 10. «Μια Γερμανίδα Γραμματέας»
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος.
Ενας σπάνιος μονόλογος ντοκουμέντο, μια εξαίρετη παράσταση και για πρώτη φορά ένα ερωτηματικό να πλανάται στα κεφάλια μας από τα πρώτα λεπτά, σα να κοιταζόμαστε αναμεταξύ μας: φασισμός δεν είναι μόνο όσοι τον εκπροσωπούν αλλά κι όσοι δεν κάνουν τίποτα εναντίον του…

 -Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 7,1 και σχολιάζουμε εδώ

.
Σε υψηλά  καλλιτεχνικά επίπεδα αλλά εκτός TOP 10 λίστας, σημειώνουμε:
«Τρελά Βατράχια» (Σκηνοθεσία: Μέλοντι Μούρεϊ),,  «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης), «Αντιγόνη» (Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις), «Βίλα» (Σκηνοθεσία: ), «Ο Κατά φαντασίαν ασθενής» (Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης ), «Σλουθ» (Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης), «Κίνηση ΜΑΤ» (Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Άνθης), «Άγουρα κεράσια» (Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης), «Προστάτες» (Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης).
.
.
Δείτε και αυτά:

.
.
-Κ-

Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν έως 14/05/2023 στην Θεσσαλονίκη, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και σε ποιες αίθουσες προβάλλονται, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.

-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
      
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή