Οι ηθοποιοί που διεκδικούν το βραβείο «Νέου προσώπου» στα 11α ΘΒΘ 2022 μιλούν στην Κουλτουρόσουπα.

7702 Views
Οι ηθοποιοί που διεκδικούν το βραβείο «Νέου προσώπου» στα 11α ΘΒΘ 2022 μιλούν στην Κουλτουρόσουπα. Οι ηθοποιοί που διεκδικούν το βραβείο «Νέου προσώπου» στα 11α ΘΒΘ 2022 μιλούν στην Κουλτουρόσουπα.

 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
Τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος kulturosupa επανέρχονται δριμύτερα και ζωντανά σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής Βραβείων, η οποία προγραμματίζεται για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η βραδιά περιλαμβάνει θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά, ανασκόπηση περιόδου 2020/22, επώνυμες παρουσίες, πολλές βραβεύσεις και εκπλήξεις.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της παρουσίασης των 11ων Θ.Β.Θ. 2022 σας παρουσιάζουμε (με καθημερινές δημοσιεύσεις στην «Κ»δείτε εδώ) όλο το περιεχόμενο του προγράμματος που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι και της 28 Σεπτεμβρίου στην Ε.Μ.Σ. Σας περιμένουμε.

--- 

Οι ηθοποιοί που διεκδικούν το βραβείο «Νέου προσώπου» στα 11α ΘΒΘ 2022 μιλούν στην Κουλτουρόσουπα.


Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες βραβείων διαχρονικά αποτελεί η κατηγορία του «ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ», το οποίο φέρνει στο προσκήνιο ανθρώπους νέους (όχι απαραίτητα ηλικιακά), που εντυπωσίασαν με την παρουσία τους, μαγνητίζοντας θετικά τις εντυπώσεις. Το βραβείο αυτό δίνει με τον πιο διαυγή τρόπο το μήνυμα, πως η καλλιτεχνική πρόοδος δεν σταματά, αλλά ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται με νέα πρόσωπα.

Οι υποψήφιοι για την συγκεκριμένοι κατηγορία είναι οι εξής:


Παρακάτω μας μιλούν αναλυτικά για τα συναισθήματα, που τους προκάλεσε η συγκεκριμένη τους υποψηφιότητα, δίνοντας παράλληλα και ορισμένες πληροφορίες για τον ρόλο, που υποδύθηκαν, προκειμένου να υπενθυμίσουν στο κοινό, που παρακολούθησε την εκάστοτε παράσταση, αλλά και να συστηθούν εξαρχής σε όποιον δεν έτυχε να την παρακολουθήσει.



Η Αλεξάνδρα Σταμούλη από την παράσταση «Football», αναφέρει:
«Στην παράσταση Football υποδύομαι τον ρόλο της Φ. Η Φ. είναι μία ηθοποιός που δεν κατάφερε να γίνει ποδοσφαιρίστρια. Αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου και στέκεται στην κατάκτηση του Μεξικού από τον Ερνάντο Κορτέζ και τους στρατιώτες του. Θέλει να πει την αλήθεια της ιστορίας με κάθε κόστος, πως το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από μια κατακρεουργημένη ετοιμόγεννη Αζτέκα που έπαιξαν ποδόσφαιρο με το έμβρυο της, πως ο λαός έπαιξε μπάλα με το σώμα του Καντάφι και το κεφάλι της Αντουανέττας, πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας άγριας ανάγκης του ανθρώπου να κλωτσά. Θέλει να ρίξει την ενοχή στο κοινό, της ενοχή της διαιώνισης της Μνήμης. Ζούμε με το αίμα της Ιστορίας. Βέβαια, η Φ. είναι ενοχή πριν και πρώτα από όλους. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία περφόρμανς καθώς η επικοινωνία με τους θεατές είναι συχνή. Αυτό κάνει την παράσταση να είναι κάθε φορά κάτι καινούριο.

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο των προβών -οι οποίες άρχισαν μέσα στο δωμάτιο μου τον καιρό της καραντίνας!- θυμάμαι τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στο χτίσιμο ενός χαρακτήρα που συνεχώς ανατρέπει και ανατρέπεται, «πυροβολεί» με φράσεις, βλέμματα και δράσεις. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η αντιμετώπιση του κοινού καθώς τους δίνεται ο χώρος να συνομιλήσουν με τον ρόλο, πράγμα που αναγκάζει τον ηθοποιό να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στον μύθο και τον αυτοσχεδιασμό.

Νιώθω μεγάλη χαρά για την υποψηφιότητα μου στην κατηγορία Νέου Προσώπου. Ωστόσο, νιώθω μεγαλύτερη χαρά για την κινητικότητα που υπάρχει τον τελευταίο χρόνο -μέσα στην καταστολή που επέβαλλε ο κορονοϊός στα καλλιτεχνικά δρώμενα- από νέα παιδιά και ομάδες. Βλέπω πολλούς συμφοιτητές μου από το Τμήμα Θεάτρου υποψήφιους και ελπίζω σε ανάλογη συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Η πιο σημαντική νίκη είναι αυτή της δημιουργίας απέναντι στην σκόνη των καιρών».
 


Ο δεύτερος υποψήφιος, ο Αλέξης Κότσυφας προέρχεται από την παράσταση «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», εξομολογείται:
«Στο συγκεκριμένο έργο (Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ) υπάρχουν 4 ρόλοι, το ίδιο γοητευτικοί και δύσκολοι, κατά την γνώμη μου. Ο ρόλος του Νικ, τον οποίο είχα την ευκαιρία να αναμετρηθώ, αν και στην πρώτη ανάγνωση φαντάζει εύκολος, λόγω της μικρής "κειμενικής συμμετοχής" του, γρήγορα καταλαβαίνει κανείς την τεράστια δυσκολία του συγκεκριμένου ρόλου. Το να "υπάρχεις" στην σκηνή χωρίς να μιλάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ηθοποιών. Επίσης μια ακόμη ιδιαιτερότητα αυτού του ρόλου είναι, πως το κείμενο δίνει ελάχιστες πληροφορίες για τον χαρακτήρα και το παρελθόν του, κάτι που σε "υποχρεώνει" να φανταστείς και να πλάσεις τα κομμάτια που λείπουν. Προσωπικά το βρήκα τρομερά ενδιαφέρον, κάτι σαν έναν λευκό καμβά. Μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης κ. Καραγιάννη, προσεγγίσαμε τον Νικ σαν έναν άνθρωπο αφελή, εγκλωβισμένο, έτοιμο να πουλήσει ακόμα και την ψυχή του στο διάβολο για να ανέλθει οικονομικά και κοινωνικά.

Ευχαριστώ από καρδιάς για την υποψηφιότητα μου στα Βραβεία, ήταν μια μορφή ανταμοιβής για όλη την δουλειά που κάναμε τον περσινό χειμώνα. Επίσης ήρθε στην πρώτη επαγγελματική μου χρονιά στο θέατρο και αυτό είναι μια τεράστια ώθηση για να συνεχίσω».
 


Ο επόμενος υποψήφιος, ο Ιωάννης Καμπούρης, από την παράσταση «Φράνκυ και Τζόνι», υποστηρίζει:
«Ο Τζόνιτου Τέρενς ΜακΝάλι είναι ένας Αμερικάνος μάγειρας των '80s. Δουλεύει σε ένα diner της Νέας Υόρκης. Εκεί γνωρίζει μια σερβιτόρα. Τη λένε Φράνκι. Την ερωτεύεται. Σφόδρα και σφοδρά. Την ερωτεύεται τόσο που, αν κάτι πάει στραβά, κινδυνεύει. Και κινδυνεύει σοβαρά. Κι αν δεν κινδύνευε, ίσως να μην ερωτευόταν. Κι αν δεν κινδυνεύαμε, ίσως να μην ερωτευόμασταν... Η παράσταση αυτή είναι σημαδιακή για μένα. Χτίστηκε με ανθρώπους που αγαπώ, θαυμάζω και σέβομαι όσο λίγους. Χωρίς αυτούς, τίποτα δε θα είχε συμβεί.

Όσον αφορά τα βραβεία, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε που παρακολουθείτε τη θεατρική επικαιρότητα της πόλης και προσφέρετε βήμα.

ΥΓ. Αν σας δώσει οδοντόβουρτσα, μάλλον σας αγαπάει...».
 


Η συμπρωταγωνίστριά του και επίσης υποψήφια Χρύσα Γούτου αναφέρει:
«Η Φράνκι είναι ένα πλάσμα εξαιρετικά ιδιαίτερο, που γοητεύτηκα και συγκινήθηκα μαζί της στην προσπάθειά μου να την πλησιάσω. Ένιωσα μεγάλη "ευθύνη" όσο μεγάλο κι αν ακούγεται, γιατί η Φράνκι είναι μια γυναίκα που έχει υποστεί τη βία σε σχέση της και αυτό είναι κάτι που το κουβαλάει σε όλη την πορεία του έργου, γεγονός που επιφορτίζει τη δράση πολύ έντονα. Φαινομενικά σκληρή και απροσπέλαστη, στο βάθος βαθιά τραυματισμένη.  

Όσο ξετυλίγεται η πλοκή αποκαλύπτονται πτυχές της, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διαφυλάξει από τον καθένα. Ακόμη και από τον εαυτό της. Ο Τζόνιτην διεκδικεί με τρόπο ανθρώπινο, ειλικρινή, μεστό και αυτό δημιουργεί μια αναταραχή στην "τακτοποιημένη" ζωή της.

Μέσα σε μια νύχτα η Φράνκι καλείται να πάρει μια σημαντική απόφαση για την ζωή της: θα παραμείνει μόνη ή θα ενδώσει σε έναν άνδρα που της υπόσχεται μια ζωή γεμάτη τρυφερότητα; Το γοητευτικό κομμάτι της υπόθεσης δεν είναι μόνο η συνύπαρξη των δύο χαρακτήρων στο έργο και επί σκηνής, αλλά η μάχη του καθένα ξεχωριστά με τον εαυτό του. Και οι δυο καλούνται να ξεπεράσουν όρια και στεγανά, που τους εμποδίζουν από το υπάρξουν σε ένα "μαζί".

Αυτή η παράσταση ήταν μια όμορφη διαδρομή, μια πρώτη βουτιά στα βαθιά για εμένα και είμαι πραγματικά ευγνώμων που είχα μια τόσο δυνατή, υποστηρικτική και ακούραστη ομάδα στο πλάι μου».
 


Τέλος, η Χρύσα Μπουγιουκλή, συμμετέχοντας στην παράσταση «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», δηλώνει:
«Στο έργο «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Άλμπι, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη, υποδύομαι την Χάνι. Μία νεαρή γυναίκα η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί στα πρότυπα της εποχής της. Να είναι δηλαδή μία πιστή σύζυγος στο πλαίσιο ενός «καλού γάμου» και «σωστή» για τα πρότυπα της εποχής, γυναίκα. Εύθραυστη, τρυφερή και αρκετά συνεσταλμένη, έχει βρει τον τρόπο να ζει μέσα από την προσοχή τόσο του άντρα της όσο και των γύρω της. Η ανάδειξη της ασθενούς υγείας της, είναι ένα μέσο ώστε να γίνεται η ίδια το επίκεντρο, και να κερδίζει αυτό που επιζητεί. Ωστόσο το πρόσχαρο αυτό πλάσμα με την ευγενική ψυχή, γνωρίζει πως όλα όσα έχει καταφέρει στην ζωή της, στηρίζονται στα ψέματα και στον δόλο και αυτός είναι ο λόγος που βασανίζεται από τις τύψεις και τις ενοχές της. Άτολμη και διστακτική, η Χάνι κατά την διάρκεια του έργου, εξελίσσεται και με την βοήθεια του αλκοόλ, υπερβαίνει τόσο τον εαυτό της όσο και τον κατασκευασμένο εαυτό, όπως τον οριοθετεί η «κοινωνία». Σπάει τα στερεότυπα και τις ψευδαισθήσεις της, μέχρι που φτάνει σε μία ουσιαστική επαφή με την αλήθεια μέσα της, αντιμέτωπη με την δική της πραγματικότητα. Έτσι εκδηλώνονται πτυχές του χαρακτήρα της που δεν είναι εμφανείς από την αρχή του έργου.

Η υποψηφιότητα μου στα 11α θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης 2022, με ικανοποιεί ιδιαίτερα, καθώς είναι μια παράσταση για την οποία αφιερώσαμε όλοι, προσωπική δουλειά. Και το συναίσθημα της ανακούφισης είναι μεγάλο όταν την καταθέτεις στον κόσμο και γίνεται αποδεκτή. Ο ρόλος της Χάνι μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω αχαρτογράφητες πτυχές του εαυτού μου και να υπάρξω ως κάτι που δεν είμαι στην πραγματική μου ζωή. Χαίρομαι που κάτι προσωπικό έγινε κοινό».

Τους ευχαριστούμε και ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία!!!

.
Κείμενο: Γιώργος Μπαστουνάς.

.
11α ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2022: Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.α. θα προλογίσουν όλο αυτό το διάστημα στην «Κ» ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ 

11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00

Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η

Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά:

-Πρόσκληση προς θεατρόφιλουςΓίνε εσύ αυτός που θα απονέμει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 
..
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Μίλερ σε σκην. Γ. Νανούρη, με Π. Δαδακαρίδη & Ι. Παππά στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
«Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Μίλερ σε σκην. Γ. Νανούρη, με Π. Δαδακαρίδη & Ι. Παππά στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
με 0 Σχόλια 4397 Views

Έχοντας ήδη ξεπεράσει τους 45.000 θεατές, η παράσταση «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Γιώργου Νανούρη, με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και την Ιωάννα Παππά συνεχίζει στο Θέατρο Αριστοτέλειον.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή