11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος www.kulturosupa.gr επανέρχονται δριμύτερα και ζωντανά σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής Βραβείων, η οποία προγραμματίζεται για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η βραδιά περιλαμβάνει θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά, ανασκόπηση περιόδου 2020/22, επώνυμες παρουσίες, πολλές βραβεύσεις και εκπλήξεις.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της παρουσίασης των 11ων Θ.Β.Θ. 2022 σας παρουσιάζουμε (με καθημερινές δημοσιεύσεις στην «Κ», δείτε εδώ) όλο το περιεχόμενο του προγράμματος που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι και της 28 Σεπτεμβρίου στην Ε.Μ.Σ. Σας περιμένουμε όλους.
---
Πιστεύοντας πως οι ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης με την αξιέπαινη δουλειά, εφάμιλλη σχεδόν των επαγγελματιών, αλλά χωρίς τη δική τους αίγλη και ποικίλα οφέλη, τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν ειδική κατηγορία Τιμητικού Βραβείου για την «Καλύτερη Ερασιτεχνική Ομάδα».
Φέτος, με μεγάλη χαρά, τιμούμε και βραβεύουμε τους θεατρικούς ομίλους του Κολλεγίου Ανατόλια, Θεατρικός Όμιλος - Drama Club και Όμλος Ελληνικού Θεάτρου για την μακρόχρονη και ποιοτική πορεία τους.
Το Κολλέγιο Ανατόλια θα εκπροσωπήσουν στη βράβευση η κα Λήδα Αντωνίου, Διευθύντρια Εξωδιδακτικών Δραστηριοτήτων του Κολλεγίου Ανατόλια, Άγγελος Κλωνάρης, καθηγητής σύμβουλος Αγγλόφωνου Θεατρικού Ομίλου - Drama Club από το 2000 έως το 2020, και Θανάσης Φωτιάδης, καθηγητής, σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικού Θεάτρου, ενώ τη βράβευση θα συνοδεύσει βίντεο δραστηριοτήτων.
.
.
Το Κολέγιο Ανατόλια, ως μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που μετρά σχεδόν 100 χρόνια παρουσίας στην Πόλη της Θεσσαλονίκης, πέρα από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει στους κόλπους του, ενσωματώνει και Ομίλους που άπτονται θεμάτων που αφορούν σε ποικίλες θεματικές, όπως εκείνη της Γλώσσας, του Προγραμματισμού, των Φυσικών και Θετικών επιστημών, του Πολιτισμού, της Μουσικής αλλά και του Θεάτρου. Η Επιθυμία του Κολεγίου να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, ώστε οι μαθητές – σπουδαστές του να γνωρίσουν το Θέατρο, να το αγαπήσουν και να εντρυφήσουν σ αυτό, οδήγησε στη δημιουργία δύο Θεατρικών Ομίλων: τον Όμιλο Ελληνικού Θεάτρου και τον Αγγλόφωνο Όμιλο τον επονομαζόμενο «Drama club».
Κάνοντας μια Ιστορική αναδρομή, πληροφορούμαστε από προφορικές κυρίως μαρτυρίες πως το Κολέγιο Ανατόλια ήδη από την αρχή της Ίδρυσής του το 1886 στη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας στην περιοχή της Αμάσειας είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το Θέατρο. Επιβεβαιωμένες παραστάσεις του Κολεγίου γίνονται στα μέσα του 20ου αιώνα και μετά, όταν ήδη το Κολέγιο απ' το 1923 έχει εγκατασταθεί πια στην Ελλάδα, καθώς, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το νέο καθεστώς του Κεμάλ και των Νεότουρκων απαγόρευσε τη λειτουργία του στη Μικρά Ασία.

Ο Όμιλος για το Ελληνικό Θέατρο πήρε τη σημερινή του μορφή το 1985 μέσα από την προσπάθεια και τη δουλειά δυο φιλολόγων του κ Παναγιώτη Αντωνίου και της κα Βενετίας Ευσταθίου. Στον Όμιλο μετέχουν μαθητές του κολεγίου αλλά και απόφοιτοί του που υπήρξαν παλιά μέλη της Θεατρικής ομάδας του Οργανισμού. Σήμερα η καθοδήγηση του ομίλου γίνεται από τον φιλόλογο κ Θανάση Φωτιάδη. Στη διάρκεια λειτουργίας του ο Όμιλος έχει με επιτυχία ανεβάσει έργα των Μεγάλων Τραγικών και Κωμικών ποιητών όπως του Ευριπίδη και Αριστοφάνη μα και σπουδαίων νεότερων Ελλήνων δημιουργών όπως έργα του Καμπανέλη, Σακελλάριου, Πατατζή, Ψαθά Ξενόπουλου, Δ. Σωτηρίου, Τσιφόρου αλλά και Αρκά. Κοντά στο ελληνικό ρεπερτόριο έχει παρουσιάσει και έργα σημαντικών ξένων συγγραφέων όπως Μπρεχτ, Μπόστ, Λόρκα. Οι παραστάσεις απευθύνονται και στο κοινό της πόλης και έτσι το Ανατόλια ανοίγεται και μέσα από τις θεατρικές του Παραστάσεις στην κοινωνία.

Οι τεχνικές δραματοποίησης, υποκριτικής Τέχνης, δημιουργικότητας γίνονται κτήμα των μαθητών και μέσα από τον Aγγλόφωνο Όμιλο του Κολεγίου. Έργα του διεθνούς ρεπερτορίου ανεβαίνουν από τον όμιλο εδώ και 43 χρόνια κι οι μαθητές μαθαίνουν και ασκούνται και στο είδος του Μιούζικαλ παρουσιάζοντας έργα όπως: Μάμμα Μία, Γκριζ, Σικάγο, Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αλλά και διασκευές όπως η παράσταση του έργου «Τhe play that goes wrong ….Anatolia edition» που παρουσιάστηκε το 2022 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Μανιτάκη. Τόσο οι παραστάσεις του Ομίλου για το Ελληνικό Θέατρο που ανεβαίνουν στο Θέατρο «Παππάς» τοu Κολεγίου όσο κι οι παραστάσεις του Αγγλόφωνου Ομίλου που ανεβαίνουν στο Θέατρο «Raphael» κερδίζουν το χειροκρότημα των θεατών, που παρακολουθούν ως ηθοποιούς στη σκηνή μαθητές με πολύ μεράκι και αγάπη για το θέατρο να υποδύονται ρόλους και να παρουσιάζουν με αξιοπρέπεια και σύνεση παραστάσεις που σε τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν τις επαγγελματικές θεατρικές δουλειές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι συγκεκριμένοι Όμιλοι έχουν αποτελέσει γόνιμο εφαλτήριο πολλών γνωστών ηθοποιών που φοιτούσαν στα σχολεία του Οργανισμού.
Κείμενο: Ελένη Γιαννακίδου
Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.α. για τα 11α ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2022, θα προλογίσουν όλο αυτό το διάστημα στην «Κ» Δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι: ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ
11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00
Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η
Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά :
..
Ακολουθήστε μας στα social media
Φωτογραφικό υλικό