Την 60χρονη πορεία του Κ.Θ.Β.Ε. τιμούν τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.

13912 Views
Την 60χρονη πορεία του Κ.Θ.Β.Ε. τιμούν τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.	Την 60χρονη πορεία του Κ.Θ.Β.Ε. τιμούν τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.

11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
Τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος kulturosupa επανέρχονται δριμύτερα και ζωντανά σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής Βραβείων, η οποία προγραμματίζεται για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. 
Η βραδιά περιλαμβάνει θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά, ανασκόπηση περιόδου 2020/22, επώνυμες παρουσίες, πολλές βραβεύσεις και εκπλήξεις.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της παρουσίασης των 11ων Θ.Β.Θ. 2022 σας παρουσιάζουμε (με καθημερινές δημοσιεύσεις στην «Κ»δείτε εδώ) όλο το περιεχόμενο του προγράμματος που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι και της 28 Σεπτεμβρίου στην Ε.Μ.Σ. Σας περιμένουμε όλους.

---

Την 60χρονη πορεία του Κ.Θ.Β.Ε. τιμούν τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.
 
Τα 60 χρόνια δημιουργικής πορείας του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος τιμούν τα 11α Θεατρικά Βραβεία σε μια λαμπερή εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη και ώρα 20.00 το βράδυ.


 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κ.Θ.Β.Ε ως φορέας του Πολιτισμού και της Τέχνης δίνει το στίγμα του στα θεατρικά δρώμενα της Πόλης μας από το 1961 με το ανέβασμα παραστάσεων κι έπειτα, το 1962, με τη μόνιμη εγκατάστασή του στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα των Β. Κασσάνδρα και Μπόνη απέναντι από τον Λευκό Πύργο, ξεκινά δυναμικά την διαδρομή του στο Θεατρικό και Πολιτιστικό γίγνεσθαι.
 


Σήμερα το Κ.Θ.Β.Ε αριθμεί 5 σκηνές: στο Φουαγιέ της Ε.Μ.Σ, στο Βασιλικό Θέατρο, δυο σκηνές στη Μονή Λαζαριστών- αυτή της  κεντρικής σκηνής«Σωκράτης Καραντινός» και αυτή του Μικρού Θεάτρου - αλλά και δύο θερινές στο Θέατρο Δάσους και Θέατρο Γης, όπου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Δάσους με ποικίλες παραστάσεις και συναυλίες ελληνικών και ξένων παραγωγών με μεγάλη απήχηση στο θεατρόφιλο κοινό της χώρας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εποπτεύει και επιχορηγεί τις δράσεις του Οργανισμού. Ξεκινώντας από τον πρώτο καλλιτεχνικό του  Διευθυντή Σωκράτη Καραντινό,  όπου και προς τιμήν του το όνομά του δόθηκε στην κεντρική σκηνή του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών, το Κ.Θ.Β.Ε μετρά 19 καλλιτεχνικούς Διευθυντές με τελευταίο τον Αστέριο Πελτέκη που ‘χει από τη φετινή χρονιά αναλάβει τα ηνία της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.
 
 
Το Κ.Θ.Β.Ε αποτελεί φορέα πολλών καλλιτεχνικών δράσεων. Από το 1973 λειτουργεί η Δραματική Σχολή του Κρατικού απ’ όπου έχουν αποφοιτήσει και αναδειχθεί στον χώρο του Θεάτρου πολλοί γνωστοί ηθοποιοί. Σήμερα τελεί υπό τη διεύθυνση Σπουδών του Γιάννη Ρήγα. Παράλληλα, λειτουργούν τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους ενώ σε τακτά διαστήματα πραγματοποιούνται σεμινάρια που απευθύνονται σε παιδαγωγούς κι εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
.
Αξίζει να αναφερθεί πως το Κ.Θ.Β,Ε είναι ένας οργανισμός που ανοίγεται στην κοινωνία έχοντας μεριμνήσει για μειωμένες τιμές εισιτηρίων θέασης των παραστάσεων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και σχολεία καθώς και ανέβασμα των παραστάσεων του σε πολλές δομές όπως νοσοκομεία, σωφρονιστικά Ιδρύματα, οργανισμούς περίθαλψης ατόμων με ειδικές ανάγκες, φορείς κοινωνικής ωφέλειας,  κέντρα απεξάρτησης.  Μ αυτό τον τρόπο όλοι οι πολίτες μπορούν να απολαμβάνουν το Θέατρο ως το μέγιστο πολιτιστικό αγαθό. Σ αυτή την κατεύθυνση κινείται κι η παρουσία του Κ.Θ.Β.Ε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δρώμενά του που ανεβαίνουν σε περίπτερο μέσα στον Εκθεσιακό χώρο, ώστε με προσιτή τιμή εισιτηρίου να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθήσουν μια θεατρική δράση του Οργανισμού. Τέλος, οι θεματικές εκδηλώσεις «big days» με ολοήμερα αφιερώματα σε θεατρικούς συγγραφείς αλλά και οι ξεναγήσεις στο χώρο του θεάτρου σε συνδυασμό με τις διαλέξεις και το θεατρικό παιχνίδι που σε συγκεκριμένες περιόδους πραγματοποιούνται στο Θέατρο συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ενίσχυση της Θεατρικής παιδείας.
 

 
Ως προς το ρεπερτόριό του το Κ.Θ.Β.Ε επιλέγει να ανεβάζει έργα που απευθύνονται σ όλες τις ηλικίες του θεατρόφιλου κοινού γι’ αυτό και διακρίνονται σε παραστάσεις για την προσχολική ηλικία, για παιδιά, για εφήβους και φυσικά για ενήλικες. Τα έργα προέρχονται από την Αρχαία Ελληνική Τραγική Ποίηση και Κωμωδία, από τη Βυζαντινή πεζογραφία, την Αναγεννησιακή θεματογραφία, τη Μοντέρνα Λογοτεχνία αλλά και την Ξένη γενικότερα Λογοτεχνική Παραγωγή τόσο από το πρωτότυπο όσο και με διασκευή πολλών εξ αυτών. Όλα τα έργα αλλά ιδιαίτερα  τα έργα που ανεβαίνουν στην Παιδική Σκηνή συνοδεύονται κι από έντυπο πρόγραμμα των θεατρικών παραγωγών και ανάλογο  υλικό, ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω  η παράσταση από τους εκπαιδευτικούς δημιουργικά στην τάξη. «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου» λόγου χάρη βασισμένο στο βιβλίο της Άλκης Ζέη ή το «το Κύμα» του Τζόουνς Ρον, ή «Το αγόρι με τη Βαλίτσα» του Κένι Μάικ ή το «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σ .Σάιμον είναι ενδεικτικά κάποιες απ’ τις παραστάσεις που παρακολούθησε στο Κρατικό Θέατρο με ιδιαίτερη θέρμη  σχεδόν όλο το μαθητικό δυναμικό της χώρας.
 

 
Η υπέρβαση των γλωσσικών συνόρων, ο σεβασμός της πολυπολιτισμικότητας, των διαφορετικών ταυτοτήτων και το άνοιγμα του Κ.Θ.Β.Ε στην Ευρώπη επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή του Κρατικού από το 1996 στην Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπηςμε έδρα τη Γαλλία.  Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τεχνικοί, ερευνητές, όλοι όσοι δουλεύουν στον χώρο του Θεάτρου, ενώνουν τις δυνάμεις τους και διαμορφώνουν μια κοινή πολιτική στο Θέατρο που ξεπερνά πολλές φορές τον χώρο της Ευρώπης με συνεργασίες και με την Αραβία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη. Ήδη 36 ξένες θεατρικές παραγωγές έχουν παρουσιαστεί στο κοινό μέσα από αυτή τη συμμετοχή του Κρατικού στην Θεατρική Ένωση.
 

 
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί η δυνατότητα που δίνεται στον Θεατή να θαυμάσει,  καθώς εισέρχεται στο Φουαγιέ του Βασιλικού, την έκθεση «Ίχνη του Εφήμερου» όπου σε ειδικά διαμορφωμένες  βιτρίνες εκτίθενται θεατρικά κοστούμια που φόρεσαν σπουδαίοι ηθοποιοί για να υποδυθούν σημαντικούς ρόλους σε παραστάσεις του Κρατικού. Ακόμη,  ο φιλότεχνος θεατής μπορεί να ανατρέξει στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη αλλά και στα τρία βιβλιοπωλεία του Οργανισμού για να αντλήσει πλούσιο υλικό από παραστάσεις, αρχεία, προγράμματα, αφίσες του Κ.Θ.Β.Ε.
 


Το Κ.Θ.Β.Ε,  θέλοντας να συμβαδίζει με την εποχή του και να εξελίσσεται, επιτυγχάνει, μέσα από τις συνεργασίες του με άλλους φορείς του Πολιτισμού όπως Μουσεία, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή σε  Εκδηλώσεις όπως αυτή των Δημητρίων αλλά και με Διεθνείς Περιοδείες που πραγματοποιεί, να είναι απ τους σημαντικότερους δίαυλους  διάδοσης της Τέχνης και του Πολιτισμού στην χώρα μας και με την επιλογή ποιοτικών θεατρικών παραγωγών συνεχώς να κατακτά και να συγκινεί τις καρδιές των θεατών του.

Για τα Θ.Β.Θ. η αποδοχή της πρότασης αποτελεί μεγάλη τιμή, ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ και τον κύριο Α. Πελτέκη. 
Κείμενο: Γιαννακίδου Ελένη.
Φωτογραφίες: ΚΘΒΕ

.
11α ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2022: Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.α. θα προλογίσουν όλο αυτό το διάστημα στην «Κ» ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ 

11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00

Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η

Χρήσιμες δημοσιεύσεις για τη βραδιά:

-Πρόσκληση προς θεατρόφιλουςΓίνε εσύ αυτός που θα απονέμει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 
.

Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
με 0 Σχόλια 2734 Views
Mια σπουδαία καλλιτέχνις με τόλμη, με όραμα, με πάθος για την τέχνη της και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος «γεμάτος» από εμπειρίες, κατασταλαγμένος και ώριμος καλλιτεχνικά σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη