– Συντονιστείτε στην #Κουλτουρόσουπα
Από τη στήλη Η Ιδέα μου είναι; του Κρίτωνα Ζαχαριάδη.
Χαίρετε χαίρετε χαίρετε!
Τι μου κάνετε; Πως μου είστε; Πως τα καλοπερνάτε;
Φαντάζομαι ξεκινήσατε να μπαίνετε χωρίς φόβο στο μετρό της Θεσσαλονίκης αλλά και στο κλίμα των εορταστικών ημερών… Αυτές τις ημέρες γενικότερα, πρωταγωνιστές των ημερών είναι….. οι ίδιες οι ημέρες, οι οποίες περιέχουν δώρα, προετοιμασίες γιορτών, πάρτυ, εξόδους σε club, εστιατόριο, party, κινηματογράφο αλλά και θέατρο.
Για να σας βοηθήσω λοιπόν στην βραδινή θεατρική σας έξοδο, σας έχω δέκα τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να επιλέξετε την παράσταση που θα σας ψυχαγωγήσει…
Ξεκινάω λοιπόν την αντίστροφη μέτρηση όπως κάθε φορά από τον δέκατο τρόπο μέχρι να φτάσω στον πρώτο και…
Πάμε!!!
10) Αν παίζει ένας γνωστός μου ή φίλος μου, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουνηθώ λίγο ώστε να βγω από το σπίτι και να κάνω κάτι διαφορετικό, αν η έξοδο στο θέατρο δεν υπήρχε στην εβδομαδιαία μου ατζέντα. Πιστέψτε με θα του δώσετε μεγάλη χαρά και ίσως καταφέρετε να ανακαλύψετε εκτός από το ταλέντο του φίλου, αν διαθέτει και μια πραγματικά καλή παράσταση που θα σας ξαφνιάσει
9) Δεν είναι κακό να πάτε σε μια παράσταση αν έχετε ακούσει καλά λόγια ή βομβαρδιστήκατε από τα social media. Αυτό θα σας βοηθήσει να πάτε θέατρο που όπως και να έχει, είναι μια εποικοδομητική έξοδος και θα περάσετε όμορφα, διαφορετικά. Ακόμη και να δείτε μία παράσταση που τελικά δε σας ικανοποίησε. Θα ξέρετε τι να αποφεύγετε ή αν σας ενθουσίασε θα καταλάβετε τα γούστα σας, θα γνωρίζετε τι θα επιλέγετε και τι θα αφήνετε πίσω σας. Δε σημαίνει ότι όταν ακούω καλά λόγια πως η παράσταση είναι καλή ή θα αρέσει σε εσάς αλλά και το αντίθετο. Το σημαντικότερο όμως είναι να πάτε θέατρο ώστε να έχετε προσωπική άποψη. Το ίδιο θα σας έλεγα και για την υπερβολική προβολή, η οποία δε συνεπάγεται την ποιότητα μιας παράστασης. Συνήθως προβάλλονται οι παραστάσεις των μεγάλων παραγωγών που έχουν χρήματα για διαφήμιση ή χορηγούμενες ή ό,τι άλλο… και τέλος όσες το ίδιο το mediaκο σύστημα θέλει να προωθήσει ανάλογα των συμπαθειών ή εμμονών του.
8) Αν διάβασα μια καλή κριτική από το μέσο που εμπιστεύομαι οι πολλές καλές κριτικές από διαφορετικά μέσα και συγκλίνουν οι απόψεις νομίζω είναι μια καλή αιτία να παρακολουθήσω μια παράσταση . Και πάλι θα γράψω πως είναι σίγουρα ένα κίνητρο αρκεί να εμπιστευόμαστε δημοσιογράφο, αρθρογράφο ή κριτικό θεάτρου. Το σημαντικότερο όμως είναι να έχετε προσωπικό γούστο, άποψη και κίνητρο. Υπάρχει το υποκειμενικό και το αντικειμενικό στοιχείο σε κάθε μορφή τέχνης. Τώρα αν αυτοί που εμπιστεύεστε σας πείθουν, ακολουθήστε. Σίγουρα μόνο καλό θα σας κάνει η θέαση μιας παράστασης.
7) Αν είχα δει την παράσταση στο παρελθόν από άλλο θίασο, μου άρεσε και θα ήθελα να την ξαναδώ για να συγκρίνω τις παραστάσεις, για να διακρίνω διάφορες για να αναθεωρήσω και να επαναπροσδιορίσω υποκριτικές ή να αντιληφθώ το κείμενο βρίσκοντας και άλλα νοήματα ανάλογα με το που θέλει να εστιάσει ο νέος σκηνοθέτης.
6) Σημαντικό για εμένα όπως και για πολλούς από εμάς νομίζω είναι σε ποιο θέατρο θα δοθεί η παράσταση, η απόσταση απο το σπίτι, η τιμή του εισιτηρίου, η ψυχολογία μας, οι καιρικές συνθήκες που δεν εξαρτώνται από εμάς. Όλα τα παραπάνω για διαφορετικούς λόγους σίγουρα αποτελούν κίνητρο αλλά πολλές φορές και τη βασική δικαιολογία ώστε να μας κρατήσουν πίσω
5) Αν με αγγίζει το θέμα της παράστασης. Αν το βρίσκω ενδιαφέρον, αν γνωρίζω τι πραγματεύεται και ποια θέματα θίγει μπορεί αυτό να αποτελέσει κινητήριο τροχό για να πάρω την απόφαση να πάω να παρακολουθήσω κάτι που πραγματικά με ενδιαφέρει το οποίο θα είναι στα γούστα μου είτε με ενδιαφέρει το δράμα είτε η κωμωδία είτε το είδος αυτών
4) Αν έχει βραβευθεί στο παρελθόν η συγκεκριμένη παραγωγή από κάποιον θεσμό που εκτιμώ Χορν, Κουν, Μερκούρη, Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης από Ενώσεις ή Εταιρείες Ελλήνων Σκηνοθετών η Σεναριογράφων είναι σίγουρα παράγοντας που θα με κάνει δυο και τρεις φορές να το σκεφτώ. Να δω τι έκριναν ως καλό, γιατί βραβεύτηκαν. Και καλώς η κακώς μια βράβευση ανάμεσα σε τόσες άλλες παραγωγές παραστάσεις, προσδίδει ένα κύρος
3) Άλλος παράγοντας για να παρακολουθήσω μια παράσταση είναι αν το συγκεκριμένο έργο είναι από τα αγαπημένα μου. Αν το έχω διαβάσει και με συγκίνησε, με ταξίδεψε, μου δημιούργησε συναισθήματα και εικόνες, αν το διάβασα και συνάδει με τα πιστεύω την παιδεία, κουλτούρα, αγωγή ή αισθητική μου. Αν είσαι ηθοποιός τότε σίγουρα παίζει ρόλο αν όταν είχα διαβάσει το έργο με έκανε να θέλω να υποδυθώ έναν από τους ρόλους. Τότε σίγουρα θα κλείσω εισιτήριο για να πάω σε αυτή την παράσταση ώστε να δω την αισθητική του σκηνοθετεί, πως μου το προτείνει και τι καθοδήγηση έδωσε στους ηθοποιούς
2) Ένας από τους βασικότερους παράγοντες για να πάει κάποιος θέατρο είναι το σύνολο των ηθοποιών. Για τους περισσότερους δυστυχώς κίνητρο είναι η αναγνωρισιμότητα του ηθοποιού, για το αν δηλαδή παίζει σε κάποια τηλεοπτική σειρά η οποία κάνει νούμερα τηλεθέασης ή αν είναι γνωστός από τα social media από τα σοβαρά ή τις σάχλες που θα παρουσιάζει. Για τους λίγο πιο καλλιεργημένους καλλιτεχνικά αποτελεί κίνητρο ο ηθοποιός που θα συμμετάσχει στην παράσταση, αν γνωρίζουν τη θεατρική ή και τηλεοπτική πορεία του και τον εκτιμούν. Για να παρακολουθήσει έναν ηθοποιό που κατά την κρίση του είναι πάντα άρτιος, ψάχνετε, κρίνετε ως σωστός για την πορεία των επιλογών του δίχως να ρίχνει τον αξιακό του πήχη. Για τον ηθοποιό εκείνο που πάντοτε ψάχνει ενδελεχώς το ρόλο του, ο οποίος καταφέρνει και ξεχωρίζει με την υποκριτική του δίχως να απασχολεί για την προσωπική του ζωή αλλά να απασχολεί για την υποκριτική του δεινότητα, την πλαστικότητα της κίνησής του, το χαμαιλεοντισμό – προσαρμοστικότητά του στις απαιτήσεις του ρόλου.
1) Τέλος, σημαντικότερο κριτήριο είναι ο σκηνοθέτης. Ο σκηνοθέτης είναι αυτός που θα ορίσει την αισθητική του όλου, θα προσθέσει την προσωπική του πινελιά εστιάζοντας και φωτίζοντας τις στιγμές που ο ίδιος θεωρεί πιο σημαντικές για την εξέλιξη και κατανόηση του έργου. Ο σκηνοθέτης ευθύνεται ώστε η παράσταση να μην κουράζει, να έχει ρυθμό, να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης ή της ανατροπής, ανεξαρτήτως θεατρικού κειμένου αλλά χάρη των σκηνοθετικών ευρημάτων η παράσταση να αποκτήσει άλλη υπόσταση. Σε συνδυασμό και με την καθοδηγητική διεύθυνση στους ηθοποιούς να μιλάμε για την παράσταση που παρακολουθήσαμε ημέρες μετά στιγματίζοντας τις θεατρικές μας εξόδους. Ο σκηνοθέτης είναι αυτός που συνήθως θα προτείνει και τους υπόλοιπους συντελεστές όπως μουσικούς, τραγουδιστές, σκηνογράφους, φωτογράφους, ενδυματολόγους για να συμβάλουν στο τελικό αποτέλεσμα που οραματίστηκε. Οπότε αν έχετε κάποιον που εκτιμάτε και σέβεστε για τη δουλειά του θα ήταν καλό να παρακολουθείτε κάθε του νέα προσέγγιση.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι αποτελούν προσωπική μου προσέγγιση ώστε να δω μια παράσταση. Για πολλούς, κυρίως καλλιτέχνες, αιτία για θεατρική έξοδο είναι οι δημόσιες σχέσεις, η ματαιοδοξία, οι φωτογραφίες περιοδικών, το δωρεάν εισιτήριο που κερδήθηκε.
Όπως και να έχει, ένα είναι το σίγουρο, μια θεατρική παράσταση σίγουρα μπορεί να σου μάθει…..
Μέχρι την επόμενη φορά… Καλές γιορτές!
Σας φιλώ σας χαιρετώ σας αγαπώ!