Συνταρακτική «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου» και καθηλωτική Χρύσα Παπά. Είδαμε & σχολιάζουμε

11177 Views
Συνταρακτική «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου» και καθηλωτική Χρύσα Παπά. Είδαμε & σχολιάζουμε Συνταρακτική «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου» και καθηλωτική Χρύσα Παπά. Είδαμε & σχολιάζουμε

  Eίδε  και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα

 
 
Στο Θέατρο Αυλαία  πραγματοποιείται δεύτερος κύκλος παραστάσεων του Έργου «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου» έως τέλη Φλεβάρη μετά τις sold out παραστάσεις που έλαβαν χώρα στην ίδια θεατρική σκηνή τον περασμένο  Οκτώβρη με πρωταγωνίστρια την Χρύσα Παπά. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου που κάνει  ο ίδιος τη Θεατρική διασκευή του βιβλίου του, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Σωτήρης Χατζάκης.
 
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στον Πόντο και αναφέρεται στις περιπέτειες  των Ελλήνων του Πόντου από το 1915, έτος  ορόσημο όπου συντελείται η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους,  έως το 1962. Μέσα από την προσωπική ιστορία του Γαληνού Φιλονίδη ξετυλίγεται όλη η νεότερη ιστορία των Ελλήνων σ όλη σχεδόν την περιοχή του Πόντου έχοντας πάντοτε ως σημείο αναφοράς την Τραπεζούντα.
 
.
Στο έργο  που παρακολουθήσαμε στο Θέατρο  Αυλαία,  η θεματική μένει πιστή στο βιβλίο ως προς το βασικό της περιεχόμενο ,άλλωστε η διασκευή, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, για τις ανάγκες της παράστασης γίνεται από τον ίδιο τον συγγραφέα, και στη σκηνή εμφανίζεται η Χρύσα Παπά στο ρόλο της Λεμονιάς να μας αφηγείται τις περιπέτειες του πατέρα της Γαληνού Φιλονίδη, έτσι όπως αυτή τον θυμάται κι έτσι όπως ο ίδιος της αφηγήθηκε τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του. Η ηθοποιός ξεκινώντας στην αρχή ως Γαληνός μας μεταφέρει μπροστά στον Δαφνοπόταμο, εκεί που συντελείται η σφαγή των Αρμενίων κι αμέσως μας εισάγει στην υπόθεση του έργου. Άλλοτε με τριτοπρόσωπη αφήγηση κι άλλοτε σε πρώτο πρόσωπο υποδυόμενη όλα τα πρόσωπα του έργου, χρονιά με τη χρονιά η Χρύσα Παπά μάς ταξιδεύει μέσα από τον ρου της ιστορίας απ την Τραπεζούντα έως και τη Σιβηρία περιγράφοντας μέσα από την Ιστορία του Γαληνού τα βάσανα, τις αντιξοότητες, την πείνα, τον θάνατο, τον εξευτελισμό, την ωμότητα και την εξαθλίωση όλων εκείνων που εκτοπίστηκαν από την πατρίδα τους, βρέθηκαν σε τάγματα εργασίας, σε καθεστώς αιχμαλωσίας απ τους Κεμαλικούς, σε φυλακές και εξορία στη συνέχεια απ το Σταλινικό Καθεστώς, μα κατάφεραν στο τέλος με τη δύναμη της ψυχής να επιζήσουν.
.
.
Η προδοσία, η ζήλια, ο ερωτικός πόθος, ο διχασμός του Γαληνού ανάμεσα σε δυο γυναίκες, την όμορφη Αρμένισσα Ταλίν απ’ τη μια και την γυναίκα του Φιλάνθη απ’ την άλλη, η καταδίωξή του απ’ τον αντίζηλο και διώκτη της Ταλίν Τούρκο Φύλακα Χαβίζ, η προδοσία από ομοεθνείς του, η τύχη και τα παιχνίδια της μοίρας στις ζωές τους, είναι τα νήματα ης υπόθεσης που με μοναδική ικανότητα ξετυλίγει επί σκηνής η Χρύσα Παπά και μας καθηλώνει με το υποκριτικό της ταλέντο.
 
.
Στα θετικά (+) βέβαια και η Σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη που πετυχαίνει εστιάζοντας στους μορφασμούς, στην αλλαγή του ηχοχρώματος της φωνής του  ηθοποιού κάθε φορά που μεταμορφώνεται από το  ένα πρόσωπο σε άλλο, στην λεπτομέρεια των κινήσεων και στις αρμονικές για τη ροή αλλά συνάμα σκληρές σκηνές,  να μεταβαίνει έτσι στα γεγονότα, ώστε να μην  αφήνουν τον θεατή να αφαιρεθεί ούτε δευτερόλεπτο αλλά να παρακολουθεί προσηλωμένος την πλοκή της Ιστορίας. Το πώς μάλιστα 529 σελίδες του βιβλίου γίνονται διάδραση και θεατρική πράξη στη σκηνή  από ένα και μόνο πρόσωπο είναι από μόνο  του στοιχείο συγχαρητηρίων για την πρωταγωνίστρια, τον σκηνοθέτη κι όλους τους συντελεστές.
 
Στα συν της παράστασης επίσης και το απλό σκηνικό που δίνει την άνεση και την ελευθερία των κινήσεων στην ηθοποιό να ξαπλώνει, να αναπολεί, να βασανίζεται, να σπαράζει, να μοιρολογεί, να βιάζεται, να κατατρύχεται ,να παντρεύεται, να κηδεύει, αλλάζοντας πρόσωπα στο έργο και χρησιμοποιώντας μονάχα ένα μπαούλο, δυο καρέκλες, μια κρεμάστρα, ένα ανδρικό παλτό, δυο γυναικείες εσάρπες, στέφανα γάμου και στάχτες …. Στην ίδια λογική και τα κοστούμια, ένα μαύρο μακρύ φόρεμα που γίνεται στη διάρκεια του έργου, γιορτινό για χοροεσπερίδα , κουρέλι στους εκτοπισμούς, φόρεμα νιότης μα και ποντιακή φορεσιά.
 
.
Τη στιγμή αυτή που η ηθοποιός μεταμορφώνεται στον πρωταγωνιστή Γαληνό που φορά την ποντιακή στολή  παίρνει την ευχή της μάνας και χορεύει τη Σέρρα στην κορυφή των βουνών του Πόντου, ίσως είναι η στιγμή που προκαλεί  ρίγη σε όλο το κοινό ανεξαρτήτως ρίζας και καταγωγής γι αυτό και ξεσπά σε δυνατό χειροκρότημα παρόλο που  βρισκόμαστε στη μέση της ροής του έργου.
 
Στα αρνητικά (-) έτσι όπως παρακολουθήσαμε την παράσταση δε βρίσκουμε  κανένα ψεγάδι ίσως όμως, αν υπήρχε ζωντανός ο ήχος της Λύρας που ακούγεται σε τακτά διαστήματα στην εξέλιξη της υπόθεσης καθώς και ζωντανή η αφήγηση  από την ανδρική φωνή  κι όχι από κασετόφωνο που μας περιγράφει τη σημασία του χορού Σέρρα για τους Πόντιους όση ώρα ταυτόχρονα η Χρύσα Παπά ως Γαληνός ντύνεται Πολεμιστής του Πόντου, να προσέδιδε μια επιπλέον συναισθηματική φόρτιση στη σκηνή καθώς όλα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας κι είναι το μοναδικό στοιχείο που ακούγεται από κασέτα.
 
.
Γενικά (=) πρόκειται για μια άκρως αξιόλογη παράσταση που αξίζει ο καθένας μας να την παρακολουθήσει, γιατί πέρα απ’ την ενδιαφέρουσα πλοκή, τα έντονα συναισθήματα και την ικανότητα της ηθοποιού, είναι ένα έργο που διεισδύει βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή και στοχεύει σ αυτό που λέγεται στο τέλος της παράστασης: «Κοιτάς μπροστά, όταν δεν ξεχνάς από που έρχεσαι, δεν πρέπει να σιωπάς, εάν πασχίζεις να φανούν τα κακά για να μην ξαναγίνουν» . Με  το τέλος του έργου φεύγουμε από  το θέατρο Λυτρωμένοι, με τη  λήξη της παράστασης, μετά από τόσες ανατροπές στην πλοκή, επήλθε Η ΚΑΘΑΡΣΗ και εμείς ως θεατές αυτήν την ανταμοιβή την  εισπράξαμε.
 
Βαθμολογία:
7,9/10
.
-k-
 
ΑΥΛΑΙΑ»
«Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου.
Επανάληψη. 
-Είδαμε (2014), βαθμολογήσαμε με 7,9 και σχολιάζουμε εδώ 
Η Λεμονιά παρουσιάζεται στο κοινό για να αφηγηθεί την ιστορία του πατέρα της, του Γαληνού Φιλονίδη. Μια ιστορία που ξεκινάει το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962, στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν. Ο Γαληνός διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, δοκιμάζονται οι ηθικές του αρχές κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, ενώ στο πρόσωπο του και στην πορεία του αντανακλούν τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.
.
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης.
Ερμηνεύουν: Χρύσα Παπά.
Ημερες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 3, 10, 24 Σάββατο 4,11, 25 στις 21:00 & Κυριακή 5, 12, 26 στις 19:00 
 .
 .
-Κ-

Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν έως 14/05/2023 στην Θεσσαλονίκη, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και σε ποιες αίθουσες προβάλλονται, εδώ.
.
-Είδαμε & Σχολιάζουμε:
Θέατρο εδώ Συναυλίες εδώ 
Σινεμά εδώ.
Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.

-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατρική Κουλτουροβραδιά: «Κοιμώμενος Χαλεπάς» με τον Γιώργη Κοντοπόδη στο θέατρο Σοφούλη (info-προσκλήσεις)
Θεατρική Κουλτουροβραδιά: «Κοιμώμενος Χαλεπάς» με τον Γιώργη Κοντοπόδη στο θέατρο Σοφούλη (info-προσκλήσεις)
με 0 Σχόλια 1541 Views
Θεατρική Κουλτουροβραδιά για την παράσταση «Κοιμώμενος Χαλεπάς–ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεα Αλέξανδρου Λιακόπουλου. Τον σπουδαίο γλύπτη ζωντανεύει ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργης Κοντοπόδης.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο