Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Ισλανδία έδωσε στον εκατομμυριούχο κυνηγό φαλαινών Κρίστιαν Λόφτσον άδεια να σφάξει 128 φάλαινες.
Οι πτεροφάλαινες είναι υπέροχα πλάσματα: επικοινωνούν τραγουδώντας και νιώθουν την αγάπη και τη βαθιά θλίψη. Ο Λόφτσον συχνά τις σκοτώνει έγκυες και μια έρευνα έδειξε πως οι ευγενικοί αυτοί γίγαντες μπορεί να χρειαστούν έως και 2 ώρες για να πεθάνουν μετά την καμάκωσή τους.
Μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε αυτή τη φρίκη και να προστατεύσουμε το δεύτερο μεγαλύτερο θηλαστικό της γης (όχι μόνο για αυτή τη σεζόν, αλλά για πάντα) βοηθώντας να αλλάξει ο νόμος και κάνοντας αυτή την άδεια την τελευταία στην Ισλανδία.
Η ισλανδική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Η υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν συμφωνεί με τη φαλαινοθηρία, αλλά λέει ότι ο νόμος την ανάγκασε να χορηγήσει την άδεια. Ορισμένοι νομοθέτες σχεδιάζουν μια προσπάθεια να καταργήσουν τον νόμο αυτό.
Μπορούμε να βοηθήσουμε, όπως και παλιότερα: Ας μετατρέψουμε αυτή τη στιγμή σε εφιάλτη για την εικόνα της ισλανδικής κυβέρνησης κι ας στείλουμε μια έκκληση 2 εκατομμυρίων φωνών για να βάλουν λουκέτο κι οι τελευταίοι φαλαινοθήρες όπως ο Κρίστιαν Λόφτσον. Ο χρόνος τρέχει. Υπόγραψε και διάδωσε την έκκληση παντού!
Επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι οι φάλαινες έχουν εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία επεξεργάζονται πολύπλοκα συναισθήματα, όπως ο έρωτας και το πένθος! Πιστεύαμε ότι αυτά τα κύτταρα υπήρχαν μόνο στους ανθρώπους και τους μεγάλους πιθήκους, αλλά τελικά οι φάλαινες έχουν έως και τρεις φορές περισσότερα απ’ τον άνθρωπο!
Ο Λόφτσον λέει ότι ίσως να μην έχει αρκετό χρόνο αυτή τη σεζόν για να οργανώσει τη σφαγή αυτών των ευγενικών γιγάντων. Αλλά μάλλον δεν θα σταματήσει. Πριν λίγα χρόνια, τουρίστες έμειναν σοκαρισμένοι όταν αντίκρισαν πλοίο του Λόφτσον να πλέει σε αιματοβαμμένα νερά, ρυμουλκώντας ένα κουφάρι. «Απλά πείτε τους να κοιτάνε αλλού. Μπορούν απλά να γυρίσουν και να κοιτάξουν απ’ την άλλη», απάντησε εκείνος. Ας του δείξουμε ότι δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια μέχρι η λαθροθηρία να σταματήσει εντελώς.
Η σεζόν της φαλαινοθηρίας έχει ανοίξει, ο Λόφτσον έχει άδεια κι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει το μακελειό του. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε γρήγορα για να σταματήσει η φαλαινοθηρία! Υπόγραψε και διάδωσε την έκκληση παντού, κι όταν αποκτήσει δυναμική, το Avaaz θα παραδώσει την έκκλησή μας απευθείας στους αρμόδιους στο Ρέικιαβικ!
Μια απ’ τις πρώτες εκστρατείες μετά την ίδρυση του Avaaz, ζητούσε να μπει τέλος στο βάναυσο κυνήγι φαλαινών, κι από τότε το κίνημά μας έχει συσπειρωθεί ξανά και ξανά, έχει ξεμπροστιάσει τις κυβερνήσεις που επιτρέπουν τη σφαγή αυτών των εκπληκτικών πλασμάτων, έχει πείσει τα λιμάνια να μην αφήνουν τα φαλαινοθηρικά να προσδένουν κι έχει κερδίσει σημαντικά προστατευτικά μέτρα. Ο αγώνας συνεχίζεται! Ας ενώσουμε ξανά τις δυνάμεις μας.
Κάντε αυτή την άδεια την τελευταία στην Ισλανδία