Σκέψου πως είναι καιρός να γίνεις χορτοφάγος.

4758 Views
Σκέψου πως είναι καιρός να γίνεις χορτοφάγος. Σκέψου πως είναι καιρός να γίνεις χορτοφάγος.

.

Οι χοτροφάγοι καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά είδη, ενώ υπάρχει ακόμη και η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) και είναι μια ιδιαίτερη μορφή χορτοφαγίας που αποκλείει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι, και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα.

.

Ενα ερώτημα τίθεται από όσους δεν έχουν σχέση με τη χορτοφαγία: πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός την έλλειψη πρωτείνης αφού δεν τρώμε κρέας και ψάρι; Παίρνει αρκετό σίδητο και βιταμίνη Β12 ένας χορτοφάγος; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί κάποιος να τρώει ρεβύθια, κουκιά, μαύρα φασόλια κλπ.

.

Πράγματι, όταν κάποιος συνδιάζει στο ίδιο γεύμα ή στην ίδια ημέρα τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και ένα φρούτο τότε δεν έχει καμία έλλειψη από καμία βιταμίνη.

Οι γιατροί συνιστούν να μην γίνονται τα παιδιά χορτοφάγοι αλλά για τους ενήλικες δεν υπάρχει κανένας φόβος, αντίθετα.

.
Πράγματι, για τους ενήλικες η χορτοφαγία ενίοτε επιβάλλεται.

Οσοι υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα το να σταματήσουν το κρέας ή να το μειώσουν δραστικά ωφελεί τις αρτηρίες. Περισσότερες φυτικές ίνες και λαχανικά προστατεύουν την καρδιά αλλά και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Μελέτες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν 15-20% μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τον μέσο όρο. Τα άτομα αυτά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, πίνουν λιγότερο, δεν καπνίζουν και αθλούνται, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί να κάνουν καλύτερη ζωή.

Ωστόσο, η χορτοφαγία από μόνη της δεν αποτελεί ριζική ασπίδα στον καρκίνο, επισημαίνουν οι γιατροί. Παρότι η χορτοφαγία μειώνει δραστικά τον κίνδυνο καρκίνο του εντέρου και του στήθους, εντούτοις, όταν οι χορτοφάγοι τρώνε πολύ βούτυρο ή κρέμα γάλακτος οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας έρχεται απευθείας από τις ΗΠΑ. Υιοθετήθηκε το 1977 από την χορτοφαγική εταιρεία της βόρειας Αμερικής  NAVS, για να αναπτύξει τη χαρά, την συμπαράσταση και την καλή ζωή.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Μίλερ σε σκην. Γ. Νανούρη, με Π. Δαδακαρίδη & Ι. Παππά στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
«Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Μίλερ σε σκην. Γ. Νανούρη, με Π. Δαδακαρίδη & Ι. Παππά στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
με 0 Σχόλια 4481 Views

Έχοντας ήδη ξεπεράσει τους 45.000 θεατές, η παράσταση «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Γιώργου Νανούρη, με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και την Ιωάννα Παππά συνεχίζει στο Θέατρο Αριστοτέλειον.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή