Διεθνής συνάντηση εργασίας στις Πρέσπες για το πλέον απειλούμενο είδος αιλουροειδούς στην Ευρώπη: τον Βαλκανικό λύγκα

768 Views
Διεθνής συνάντηση εργασίας στις Πρέσπες για το πλέον απειλούμενο είδος αιλουροειδούς στην Ευρώπη: τον Βαλκανικό λύγκα Διεθνής συνάντηση εργασίας στις Πρέσπες για το πλέον απειλούμενο είδος αιλουροειδούς στην Ευρώπη: τον Βαλκανικό λύγκα

Διεθνής συνάντηση εργασίας στις Πρέσπες για το πλέον απειλούμενο είδος αιλουροειδούς στην Ευρώπη: τον Βαλκανικό λύγκα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Πρέσπα η διήμερη (2 & 3 Φεβρουαρίου 2016) διαβαλκανική συνάντηση εργασίας με θέμα το παρόν και το μέλλον του λύγκα στα Νότια Βαλκάνια. Η συνάντηση  συνδιοργανώθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ,  PPNEA  (Αλβανία)  και MES  (πΓΔΜ), και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών,  και των παρακάτω   Φορέων Διαχείρισης:  Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Στενών και Εκβολών Ποταμών Καλαμά-Αχέροντα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συστηματοποιήσουν τη συνεργασία τους με βασικό σκοπό την περαιτέρω έρευνα και με τελικό στρατηγικό στόχο τη συνολική ανάκαμψη του πληθυσμού του Βαλκανικού λύγκα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Ο λύγκας  είναι ένα από πέντε μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά της Ευρώπης 1) και με στόχο την προστασία και ανάκαμψη του πληθυσμού του υλοποιείται από το 2006 διαβαλκανικό πρόγραμμα (Balkan Lynx Recovery Project), στο οποίο συμμετείχαν η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση ΕuroNatur, η ελβετική περιβαλλοντική οργάνωση για τα μεγάλα θηλαστικά ΚΟRΑ, το Νορβηγικό ερευνητικό ινστιτούτο NINA και οι ΜΕS και PPNEA. Δύο από τα βασικότερα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος είναι ότι -βάσει γενετικών αναλύσεων- ο λύγκας στα ΝΔ Βαλκάνια αποτελεί ξεχωριστό υποείδος, τον Βαλκανικό λύγκα (Lynx lynx balcanicus), ενώ ο πληθυσμός του είναι πλέον πάρα πολύ μικρός και φθάνει γύρω στα 28-30 άτομα. Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος του πληθυσμού του τον κατατάσσει πλέον στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» (IUCN Red List of Threatened Species)2)  .

Στις περιοχές της Αλβανίας και της πΓΔΜ η παρουσία του Βαλκανικού λύγκα είναι επιβεβαιωμένη εδώ και αρκετά χρόνια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες και ευρήματα από ανεξάρτητους ερευνητές, η παρουσία του λύγκα δεν έχει ακόμη πλήρως επιβεβαιωθεί. Στο πλαίσιο της συνάντησης, εκπρόσωποι των οργανώσεων MES και PPNEA παρουσίασαν αναλυτικά την κατάσταση του είδους στα Βαλκάνια και τις μεθοδολογίες παρακολούθησης που εφαρμόζουν, ενώ συνεργάτες της Καλλιστώς3) αναφέρθηκαν στα στοιχεία που έχουμε για το λύγκα στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες έγινε διεξοδική συζήτηση για τις μεθόδους παρακολούθησης και καταγραφής του είδους,  ανταλλάχθηκε επιστημονική πληροφορία και τεχνογνωσία και ακολούθησε εφαρμογή των διαφόρων μεθόδων στο πεδίο. Όλοι οι συμμετέχοντες, τόσο από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις όσο και από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συμφώνησαν να συνεχίσουν τον γόνιμο διάλογο για την μελέτη και την διαχείριση του Βαλκανικού λύγκα με τελικό σκοπό  τη συνολική ανάκαμψη του πληθυσμού του.

1) Ο λύγκας είναι ένα από τα πέντε μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά της Ευρώπης (καφέ αρκούδα, λύκος, αδηφάγος, ευρασιατικός λύγκας και ιβηρικός λύγκας). Ανήκει στην οικογένεια των αιλουροειδών (felidae) και περιελάμβανε στην Ευρώπη μέχρι πρόσφατα 2 διακριτά είδη: Τον ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx) και τον άμεσα απειλούμενο ιβηρικό λύγκα (Lynx pardinus). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος έχουμε και τον βαλκανικό λύγκα (Lynx lynx balcanicus), ο οποίος αποτελεί ξεχωριστό υποείδος.
2) Η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN είναι το πρακτικό εργαλείο εύρεσης της κατάστασης των ειδών χλωρίδας και πανίδας σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο επιμελείται η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Η λίστα καταρτίζεται με βάση ακριβή κριτήρια που κατατάσσουν τα χιλιάδες είδη και υποείδη σε συγκεκριμένη κατηγορία διατήρησης και αναλόγως του κινδύνου εξαφάνισης λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή εξαφάνισης ειδών. http://www.iucnredlist.org/
3) H Καλλιστώ συνεργάζεται στενά με τους ερευνητές κ.κ Θ. Κομηνό και Αντ. Γαλανάκη (βιολόγους MSc) οι οποίοι ερευνούν συστηματικά το θέμα της παρουσίας του λύγκα στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
Μια λαμπρή μουσική πορεία «Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο»
με 0 Σχόλια 1350 Views

Μια μοναδική μουσική αναδρομή στο μελωδικό κι ευαίσθητο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Είδε η Μαρία Γρηγοριάδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη