Γιατί τα σκυλιά “συμπάσχουν” με τους ανθρώπους;

603 Views
Γιατί τα σκυλιά “συμπάσχουν” με τους ανθρώπους; Γιατί τα σκυλιά “συμπάσχουν” με τους ανθρώπους;

Γιατί τα σκυλιά “συμπάσχουν” με τους ανθρώπους;

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ιδιοκτητών σκυλιών ότι τα κατοικίδιά τους τους καταλαβαίνουν.
O εγκέφαλος του σκύλου αντιδρά σε φωνές με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο ανθρώπινος εγκέφαλος, διαπίστωσαν ερευνητές από την Ουγγαρία στην πρόσφατη μελέτη τους, δημοσιευμένη στο Current Biology. Συναισθηματικά φορτισμένοι ήχοι, όπως το κλάμα ή το γέλιο, προκάλεσαν επίσης παρόμοιες αντιδράσεις, που πιθανόν εξηγεί γιατί οι σκύλοι “συμπάσχουν” με τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους.
“Πιστεύουμε πως τα σκυλιά και οι άνθρωποι έχουν πολύ παρόμοιους μηχανισμούς επεξεργασίας συναισθηματικών πληροφοριών”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Attila Andics από το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης.
Έντεκα σκύλοι συμμετείχαν στην έρευνα. “Χρησιμοποιήσαμε στρατηγικές θετικής ενίσχυσης, με πολλή επιβράβευση”, διευκρίνισε ο Andics. “Κάναμε 12 συνεδρίες προετοιμασίας, έπειτα επτά συνεδριάσεις στην αίθουσα του μαγνητικού τομογράφου και, στη συνέχεια, τα σκυλιά μπορούσαν να ξαπλώσουν ακίνητα για οκτώ λεπτά. Μόλις είχαν εκπαιδευτεί, ήταν τόσο ευτυχισμένα, αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου, δεν θα το πίστευα”.
Η ομάδα συνέκρινε τη λειτουργία εγκεφάλου των σκύλων με 22 ανθρώπους εθελοντές που εξετάστηκαν στους ίδιους αξονικούς τομογράφους. Οι επιστήμονες έπαιξαν στους ανθρώπους και στα σκυλιά 200 διαφορετικούς ήχους, από τους θορύβους του περιβάλλοντος -όπως οι ήχοι των αυτοκινήτων και οι σφυρίχτρες- μέχρι τους ανθρώπινους ήχους (αλλά όχι λόγια) και φθόγγους σκύλου. Διαπιστώθηκε ότι ένα παρόμοιο σημείο – το πιο πρόσθιο τμήμα του κροταφικού λοβού- ενεργοποιήθηκε τόσο στα ζώα, όσο και στους ανθρώπους, στο άκουσμα ανθρώπινης φωνής.
“Η θέση όπου έγινε αυτή η αντίδραση στον εγκέφαλο του σκύλου βρίσκεται σε πολύ παρόμοιο σημείο με αυτό που βρήκαμε στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ήδη το γεγονός ότι διαπιστώσαμε πως αυτές οι περιοχές υπάρχουν στον εγκέφαλο του σκύλου, είναι για εμάς μια έκπληξη”, είπε ο Andics.
Συναισθηματικοί ήχοι, όπως το κλάμα και το γέλιο, έδειξαν να ακολουθούν επίσης ένα παρόμοιο μοτίβο αντίδρασης, με μια περιοχή κοντά στον πρωτοταγή ακουστικό φλοιό να ανάβει και σε σκύλους και σε ανθρώπους.
Ωστόσο, ενώ ανταποκρίθηκαν στην ανθρώπινη φωνή, οι αντιδράσεις των σκύλων ήταν πολύ ισχυρότερες σε ήχους άλλων σκυλιών.
Επίσης, φάνηκαν λιγότερο ικανοί από τους ανθρώπους να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των ήχων του περιβάλλοντος και φωνητικών θορύβων.
Μετά από αυτή τη μεγάλη διαπίστωση, οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα να συνεχίσουν τις μελέτες, πάνω σε αντιδράσεις σκυλιών σε ανθρώπινα λόγια, αυτή τη φορά.
econews

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Γιάννης Καραμπέλος: «Ποιος Έπνιξε Τον Μπερνιέ;», η συγγραφή και όσα τον ενοχλούν στις μέρες μας | Interview
Γιάννης Καραμπέλος: «Ποιος Έπνιξε Τον Μπερνιέ;», η συγγραφή και όσα τον ενοχλούν στις μέρες μας | Interview
με 0 Σχόλια 1230 Views

Αυθόρμητος και φιλικός, ο Γιάννης Καραμπέλκος μιλάει για την παράσταση που έγραψε, σκηνοθετεί και παίζει «Ποιος Έπνιξε Τον Μπερνιέ;» αλλά και για όλα όσα τον ενοχλούν στην κοινωνία μας σήμερα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή