Η «μάχη» της θέρμανσης: Πώς το φυσικό αέριο έγινε το λιγότερο επιδοτούμενο καύσιμο για τον Νοέμβριο

745 Views
Η «μάχη» της θέρμανσης: Πώς το φυσικό αέριο έγινε το λιγότερο επιδοτούμενο καύσιμο για τον Νοέμβριο Η «μάχη» της θέρμανσης: Πώς το φυσικό αέριο έγινε το λιγότερο επιδοτούμενο καύσιμο για τον Νοέμβριο

 Η επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα από τα 90 ευρώ τον Οκτώβριο ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη των χθεσινών κυβερνητικών ανακοινώσεων σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Νοέμβριο.

Αν και εν πολλοίς αναμενόμενη, η ραγδαία υποχώρηση των επιδοτήσεων του αερίου κατά 72% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα για τους 700.000 δικαιούχους-καταναλωτές αποτελεί από χθες το λιγότερο επιδοτούμενο καύσιμο. Την ώρα μάλιστα που οι κρατικές επιδοτήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της υποχώρησης της θερμοκρασίας και της έναρξης της χειμερινής περιόδου.

Κατόπιν αυτών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επιδοτήσει το φυσικό αέριο με 2,5 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα αντί 9 λεπτών τον Οκτώβριο. Για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων καθοριστικός παράγοντας είναι η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών.

Χθες στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών του ΤΤF, η τιμή του αερίου έκλεισε στα 108,5 ευρώ /ΜWh και προχθές έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα καταγράφοντας μείωση πάνω από 40%.

Ήταν επομένως αναμενόμενο να αναπροσαρμοστούν τα τιμολόγια ώστε η ΔΕΠΑ να περιφρουρήσει και την επιδοματική πολιτική της σε ένα εντελώς αχαρτογράφητο περιβάλλον ενόψει του χειμώνα και να την προσφέρει ξανά στους καταναλωτές όταν οι τιμές θα σκαρφαλώσουν πιο ψηλά.

Κάποιοι ωστόσο δεν αποκλείουν η απόφαση αυτή να συνεπικουρείτε και από την προσπάθεια της κυβέρνησης που αποτελεί και ευρωπαϊκή πολιτική, να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου που είναι το πιο ακριβό καύσιμο.


Η μείωση των επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο ανοίγει ξανά τη συζήτηση σχετικά με το πιο καύσιμο είναι πιο οικονομικό το φετινό χειμώνα. Τον Οκτώβριο το φυσικό αέριο «πάλεψε» στήθος με στήθος με το πετρέλαιο θέρμανσης μετά και την αύξηση της επιδοματικής πολιτικής με την συνδρομή διυλιστηρίων και πρατηρίων που κατέβασαν την τιμή στο 1,35 ευρώ ανά λίτρο (12 με 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Με τις χθεσινές ανακοινώσεις οι καταναλωτές θα χρειαστεί να περιμένουν για λίγες μέρες ακόμη ώστε να ανακοινωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου κάτι που προσδιορίζεται για το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου.

Η τιμή θα καθοριστεί με βάση την μεσοσταθμική τιμή του φυσικού αερίου για όλο τον Οκτώβριο. Οι πρώτες εκτιμήσεις που μένει να επιβεβαιωθούν μιλούν για κόστος κοντά στα σημερινά επίπεδα των τιμών που είναι τα 0,11 λεπτά η κιλοβατώρα. Υπολογίζοντας την τρέχουσα μεσοσταθμική τιμή που είναι 135 ευρώ/MWh μέχρι χθες 27 Οκτωβρίου και αφαιρουμένης της έκπτωσης (2,5 λεπτά) το κόστος παραμένει περίπου το ίδιο.

Σε ότι αφορά την δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά, οι νέες τιμές διαμορφώνουν τις επιδοτήσεις στα 23,8 λεπτά για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες από 43 λεπτά τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν 64 λεπτά τον Σεπτέμβριο. Για το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ, η κιλοβατώρα διαμορφώνεται σε 15,9 λεπτά.

Αντίστοιχα η στήριξη για την κλίμακα από 501 έως 1000 είναι 18,8 λεπτά και σε 9,8 λεπτά για πάνω από 1001 κιλοβατώρες. Για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35KVa και έως τις 2.000KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 λεπτά η κιλοβατώρα. Για όσες ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, σε 5 λεπτά η κιλοβατώρα. Τέλος για τους αγρότες, η επιδότηση είναι στα ίδια επίπεδα με τους οικιακούς καταναλωτές και εφαρμόζεται οριζόντια στα 23,8 λεπτά.

Συνολικά για τον Νοέμβριο υπάρχει ένα γενναίο ψαλίδισμα στις επιδοτήσεις καθώς από το 1,1 δις. του Οκτωβρίου και το 1,9 δις. του Σεπτεμβρίου θα φτάσουν συνολικά τα 430 εκ. ευρώ.

ΠΗΓΗ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2192 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο