Το «πράσινο ρέμα» της Θ. Σοφούλη: 300 κορμοί δέντρων συνθέτουν ένα μοναδικό βοτανικό μονοπάτι, γνωρίστε το. Ασημόλευκες, πλατάνια, κοκορεβυθιές, κορομηλιές, μουριές, σφενδάμια, δάφνες...

868 Views
Το «πράσινο ρέμα» της Θ. Σοφούλη: 300 κορμοί δέντρων συνθέτουν ένα μοναδικό βοτανικό μονοπάτι, γνωρίστε το. Ασημόλευκες, πλατάνια, κοκορεβυθιές, κορομηλιές, μουριές, σφενδάμια, δάφνες... Το «πράσινο ρέμα» της Θ. Σοφούλη: 300 κορμοί δέντρων συνθέτουν ένα μοναδικό βοτανικό μονοπάτι, γνωρίστε το. Ασημόλευκες, πλατάνια, κοκορεβυθιές, κορομηλιές, μουριές, σφενδάμια, δάφνες...

Το «πράσινο ρέμα» της Θ. Σοφούλη: 300 κορμοί δέντρων συνθέτουν ένα μοναδικό βοτανικό μονοπάτι, γνωρίστε το.

Ασημόλευκες, πλατάνια, κοκορεβυθιές, κορομηλιές, μουριές, σφενδάμια, δάφνες, πικροδάφνες και κισσοί: πάνω από 300 κορμοί δέντρων, πολυάριθμοι θάμνοι και αμέτρητα ποώδη φυτά συνθέτουν ένα μοναδικό βοτανικό μονοπάτι στην πυκνοδομημένη ανατολική Θεσσαλονίκη, το ρέμα Θ. Σοφούλη.

Για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού ρέματος, ενός σημαντικού πράσινου «πνεύμονα» του αστικού περιβάλλοντος, η Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, το Σωματείο Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης και ο Τομέας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ διοργανώνουν τη δράση «Βοτανικό μονοπάτι: Το πράσινο στο ρέμα Θ. Σοφούλη έχει ταυτότητα: Ελάτε να το γνωρίσουμε!». Ο χώρος στο ρέμα Θ. Σοφούλη αναμορφώνεται με καθιστικούς πάγκους και οριοθετείται με πινακίδες που θα ενημερώνουν για τη χρησιμότητα του ρέματος. Τα δέντρα και οι θάμνοι στο ρέμα επισημαίνονται με ειδικές πινακίδες ταυτότητας, όπου δίνεται το κοινό και το επιστημονικό τους όνομα, πληροφορίες βιολογικού χαρακτήρα αλλά και στοιχεία που δείχνουν τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.
 
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης,την 10 και 11 Δεκεμβρίου 2014 (9.00 έως 15.00) θα γίνουν εργασίεςπροετοιμασίας και εθελοντικός καθαρισμός του ρέματος, ενώ την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου θα γίνουν δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (πεζόδρομος Νέστορος Τύπα), παρουσίαση του βοτανικού μονοπατιού και ξεναγήσεις. Η συμμετοχή του κοινού θα είναι ελεύθερη.
 
Το ρέμα είναι στοιχείο της φυσικής τοπογραφίας περιοχής που:
είναι βιότοπος στην καρδιά της πόλης, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, λειτουργεί ως «ηχοπέτασμα» στην αστική φασαρία, βελτιώνει το μικροκλίμα, προσφέρει αισθητική ικανοποίηση, συντελεί στην αναβάθμιση της περιοχής, απαλύνει από την
σκληρότητα του δομημένου περιβάλλοντος, είναι χώρος αναψυχής και κοινωνικής συναναστροφής.
 
Διάρκεια δράσης: Μετά τις 10 Δεκεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αυτοξεναγούνται στον χώρο και να βρίσκουν επιπλέον πληροφορίες και υλικό  στον ιστότοπο του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ (http://www.bio.auth.gr/remasofouli).
Συμμετέχοντες: Στη δράση θα συμμετάσχουν εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, το Σωματείο Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, μαθητικές ομάδες και φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ.
Περισσότερες πληροφορίες: http://dim-ekv-thess.thess.sch.gr, mail@dim-ekv-thess.thess.sch.gr και 2310 332930.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη