Έτοιμο το Πάρκο Γειτονιάς της Πρόνοιας Σταυρούπολης

1592 Views
Έτοιμο το Πάρκο Γειτονιάς της Πρόνοιας Σταυρούπολης Έτοιμο το Πάρκο Γειτονιάς της Πρόνοιας Σταυρούπολης

Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα και την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, το Τμήμα Καθημερινότητας και Άμεσης Επέμβασης κάτω από την επίβλεψη του Δημήτρη Αθάνατου και με την αρωγή του Τμήματος Πρασίνου και του Εντεταλμένου Περιβάλλοντος Σάκη Λαζαρίδη, ολοκλήρωσαν τις εργασίες μικρής και μεσαίας κλίμακας στο πρώην φυτώριο-εργοτάξιο της Πρόνοιας Σταυρούπολης, που διαμορφώθηκε σε ένα νέο «Πάρκο Γειτονιάς».

 
Ένα πάρκο τσέπης, μια όαση των 990 τ.μ. μέσα στο πυκνοδομημένο αστικό ιστό που θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης για αναψυχή, κοινωνικοποίηση, επικοινωνία, παιχνίδι των περιοίκων.
 
Την Πέμπτη 24 Μαϊου 2018, Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων (διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης.
 
Κάθε χρόνο, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία), σε μια σεμνή γιορτή που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και μέλη της Διοίκησής του, υποδέχτηκαν τους πρώτους ΄΄επίσημους΄΄ επισκέπτες στο νέο μικρό πάρκο γειτονιάς της Σταυρούπολης., τα παιδιά.
 

48 παιδιά από το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό «Ουράνιο Τόξο» που γειτνιάζει με το πάρκο, υπό την καθοδήγηση των παιδαγωγών και του προσωπικού (Μαρία Δελημάτση, Χριστίνα Βουραζάνη, Ευαγγελία Αποστολίδου, Αγλαϊα Βλάχου, Μαρία Κωστίδου, Μαρία Μπακιρτζή, Καλλιόπη Κατσίνα, Δήμητρα Παπασταυριανού), τραγούδησαν, ακολούθησαν ψυχοκινητικές δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια, ζωγράφισαν σε χαρτί με θέμα ΄΄Προσέχω και κρατώ καθαρό το πάρκο της γειτονιάς μου΄΄ και χόρεψαν με τις δυνατές λέξεις από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου

 
Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος…
Αν όλα τα παιδιά της γης
φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος…
Θα `ρχόνταν τότε τα πουλιά
θα `ρχόνταν τα λουλούδια
θα `ρχότανε κι η άνοιξη
να μπει μες στο χορό
κι ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και τρεις φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ!
 
Τις χαρούμενες στιγμές με τα παιδιά μοιράστηκαν ο Γενικός Γραμματέας Κίμωνας Σαραφίδης, οι Αντιδήμαρχοι Χαρά Αμανατίδου, Στέφανος Βάρφης και οι Εντεταλμένοι Δημήτρης Αθάνατος, Σάκης Λαζαρίδης.
 

Μεταμορφώθηκε ένας εγκαταλελειμμένος χώρος στην καρδιά της Σταυρούπολης

Ο ανεκμετάλλευτος για πολλά χρόνια χώρος, που περιβάλλεται από τις οδούς Πλαστήρα, Ελευθερίου Βενιζέλου και 1η Μαϊου, στην καρδιά της Πρόνοιας, του παλιότερου προσφυγικού πυρήνα της Σταυρούπολης, μεταμορφώθηκε σε έναν ασφαλή, περιφραγμένο, προσεγμένο και πεντακάθαρο χώρο που ενδείκνυται για να περπατήσουν μικροί και μεγάλοι στον περιμετρικό διάδρομο συνολικού μήκους 105 μέτρων, να καθίσουν στα κατά τόπους επτά καθιστικά, να διαβάσουν και να απολαύσουν την ηρεμία ή να διοργανώσουν ένα πικ νικ.
 
Επίσης οι χρήστες του πάρκου θα απολαμβάνουν τη σκίαση και το δροσισμό της υπάρχουσας βλάστησης, με τα 5 επιβλητικά πεύκα ετών, που σπάνια συναντούμε σε αστικό χώρο ανάμεσα σε άλλα υφιστάμενα δέντρα, θάμνους και αναρριχόμενα φυτά που αναπτύσσονται περιμετρικά, ενώ τοποθετήθηκε ήδη γκαζόν και σταδιακά σχεδιάζεται να πυκνώσουν οι φυτεύσεις με εποχιακά ανθοφόρα φυτά, δέντρα και  θάμνους περιμετρικά και στο κέντρο του πάρκου.
 
Το «Πάρκο Γειτονιάς»,θα παραμείνει περιφραγμένο για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και προστασίας του πρασίνου, κυρίως λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου κάθε Παρασκευή με τη λαϊκή αγορά.
 
Για να διατηρηθεί το πάρκο σε καλή κατάσταση και για να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, θα πρέπει πέρα από τη μέριμνα της Δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών, όλοι μας να το διαφυλάξουμε και να το προστατεύσουμε.
 

Πρόνοια Σταυρούπολης: Ο παλιότερος προσφυγικός πυρήνας της Σταυρούπολης

Η Πρόνοια οριοθετείται από τους βασικότατους οδικούς άξονες – αρτηρίες της Λαγκαδά και της Καραολή & Δημητρίου και τη διαμορφωμένη κοίτη του Δενδροποτάμου. Ο παλιότερος προσφυγικός πυρήνας της Σταυρούπολης, έχει σημεία αναφοράς το «Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης», την έκταση με τα ερείπια της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, την παράχθια - παρόδια ζώνη των αυθαιρέτων  του Δενδροποτάμου και την έδρα Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν το Δημαρχείο και το κτίριο Τάσος Αναστασιάδης. Αν και με υψηλό συντελεστή δόμησης, επειδή η Πρόνοια οικοδομήθηκε με βάση ρυμοτομικό σχέδιο (από το 1972), παρουσιάζει ικανοποιητικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά (πλάτος των οδών και των πεζοδρομίων, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους). 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΠάρκοΣταυρούπολη

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Μίλερ σε σκην. Γ. Νανούρη, με Π. Δαδακαρίδη & Ι. Παππά στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
«Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Μίλερ σε σκην. Γ. Νανούρη, με Π. Δαδακαρίδη & Ι. Παππά στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
με 0 Σχόλια 4435 Views

Έχοντας ήδη ξεπεράσει τους 45.000 θεατές, η παράσταση «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Γιώργου Νανούρη, με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και την Ιωάννα Παππά συνεχίζει στο Θέατρο Αριστοτέλειον.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή