Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της “Κ”
Ή αλλιώς… Σεπτέμβρης και κάθε (κατεργάρης) κηπουρός στον πάγκο του!
.
Το ξέρω ότι «πονάει», σε σημείο να βαφτίζουμε το Σεπτέμβρη «μικρό καλοκαιράκι»- και όχι άδικα συνήθως- ωστόσο θα πρέπει σιγά- σιγά και με το μαλακό, να αρχίσουμε να σηκώνουμε μαγιώ και να κατεβάσουμε ζακετούλες, καθότι το… «μικρό φθινοπωράκι» έκανε θεαματική είσοδο με το παραδοσιακό σουξέ του «πρωτοβρόχια», ενίοτε καταρρακτώδη! Εσύ δε φίλε μου φιλανθή,, θα πρέπει μαζί με τις ζακετούλες, να κατεβάσεις από την αποθήκη και τα εργαλεία κηπουρικής, ξεχασμένα και παραπονεμένα ολόκληρο καλοκαίρι, να σηκώσεις τα μανίκια και να πιάσεις δουλειά, μετά από δυο μήνες «τεμπελιάς», αφιερωμένους στις βουτιές… Που βέβαια, όταν με το καλό στρώσει ο καιρός, τίποτα δεν σε εμποδίζει να ρίξεις ενδιάμεσα και τις απολαυστικές τελευταίες.
.
Όμως μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα ΚΑΙ των φυτών- διότι όπως είπαμε, στις μεγάλες ζέστες η ανάπτυξή τους αναστέλλεται εν είδει… «φυτικών διακοπών» – με το που αρχίζει να δροσίζει ο καιρός και να πέφτουν οι πρώτες βροχές, αρχίζουν πάλι να «παίρνουν μπρος» και βέβαια να απαιτούν φροντίδα. Που σημαίνει ότι ως «επίμονος κηπουρός» οφείλεις να βρίσκεσαι στο πόστο σου, γιατί σε περιμένουν πολλά και σημαντικά όπως:
– Θα πρέπει καταρχήν να ρυθμίσεις το πότισμα – με το χέρι ή αυτόματο- ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και να αρχίσεις σταδιακά να το μειώνεις μέχρι την πλήρη διακοπή στα πρώτα κρύα.
– Όπως θα παρατηρήσεις, μετά την καλοκαιρινή «απραξία», αυτό το μήνα και ειδικά με πολλές βροχές και δροσιά, τα φυτά σου αρχίζουν να φουντώνουν, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσεις την νέα τους βλάστηση ρίχνοντας λίπασμα σε όλα τα φυτά και φυσικά στο γκαζόν για να ενισχύσεις κυρίως το ριζικό του σύστημα. Αυτή η φθινοπωρινή λίπανση θα είναι η τελευταία της «σεζόν» και θα επαναληφθεί στις αρχές της άνοιξης, κατά προτίμηση με οργανικό και όχι χημικό λίπασμα.
– Αν ανήκεις στους τυχερούς και μερακλήδες που καλλιεργούν λαχανόκηπο ή οπωροφόρα, εννοείται ότι θα κάνεις τη τελευταία συγκομιδή των καλοκαιρινών λαχανικών σου και θα… τρυγήσεις το αμπέλι σου, μαζεύοντας καθημερινά σταφύλια, το φρούτο- βασιλιά του Σεπτέμβρη… Που αν θέλεις να προφυλάξεις από τα πουλιά, απλά θα σκεπάσεις την κληματαριά με ένα λεπτό δίχτυ.
– Όπως βλέπεις γύρω σου, η φυλλόπτωση έχει ξεκινήσει και σε λίγο τα φθινοπωρινά φύλλα θα στρώνουν χαλιά… όσο ποιητικό κι αν ακούγεται όμως, εσύ οφείλεις να τα μαζεύεις και να μην τα αφήνεις να σαπίζουν επί τόπου, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά γιατί αποτελούν ιδανικό καταφύγιο βλαβερών εντόμων και εστία μολύνσεων για φυτά και γρασίδι.
– Αφού μαζέψεις τα φύλλα από τον κήπο σου, είναι ανόητο να τα πετάς στον κάδο, όταν μπορείς με αυτά σαν βάση να φτιάξεις πολύ απλά το δικό σου, εξαιρετικό οργανικό λίπασμα, το γνωστό κόμποστ. Θα διαλέξεις μια αθέατη γωνιά, θα σκάψεις ελαφρά ένα λάκκο και εκεί θα συγκεντρώνεις φύλλα, κομμένο γκαζόν, ξερά λουλούδια και αγριόχορτα, μικρά κλαδάκια, φλούδες λαχανικών ή φρούτων ( εκτός από εσπεριδοειδών), φροντίζοντας να διατηρείς το σωρό σου υγρό και όσο προχωρά η αποσύνθεση θα σου δώσει σε λίγες βδομάδες ένα πρώτης τάξης λίπασμα. (Για το θέμα «κομποστοποίηση» και τα μυστικά της θα επανέλθω αναλυτικά) Και βέβαια με καλοδιαλεγμένα φθινοπωρινά φύλλα μπορείς να φτιάξεις υπέροχες διακοσμητικές συνθέσεις για το σπίτι.
– Οι καλοκαιρινοί σου βολβοί έχουν ήδη τελειώσει την ανθοφορία τους και αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις τα φύλλα να μαραθούν φυσικά και εν συνεχεία να βγάλεις τους βολβούς, να τους καθαρίσεις, να τους αφήσεις να στεγνώσουν καλά και να τους αποθηκεύσεις σε σκοτεινό μέρος μέχρι το φύτεμά τους την άνοιξη. Κι αυτό για να ελευθερώσεις το χώρο προκειμένου να φυτέψεις μέχρι τον Οκτώβρη με θερμοκρασία γύρω στους 18ο βαθμούς, τους φθινοπωρινούς βολβούς που θα δώσουν θαυμάσια λουλούδια την άνοιξη… τουλίπες, ζουμπούλια, νάρκισσους, φρέζιες, νεραγκούλες. Αν τους έχεις αποθηκευμένους από την προηγούμενη χρονιά, έλεγξε να είναι υγιείς και σκληροί, γιατί αν αρχίζουν να γίνονται κούφιοι, δεν θα βλαστήσουν και πρέπει να πεταχτούν (στο κόμποστ έτσι;)
– Θα χρειαστεί να κάνεις, ανάλογα με την πορεία του καιρού, τα τελευταία κουρέματα στο γκαζόν του κήπου μαζί με καλό καθάρισμα από φύλλα και υπολείμματα και βέβαια ελαφρά κλαδέματα – ψαλιδίσματα σε μπορντούρες και διορθώσεις στο σχήμα των διαμορφωμένων φυτών. Το κανονικό βαθύ κλάδεμα αργεί ακόμη…
– Στον λαχανόκηπο όπου πια τελειώνουν τα καλοκαιρινά λαχανικά, θα κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για να φυτέψεις στο τέλος του μήνα τα χειμωνιάτικα φυλλώδη λαχανικά, δηλαδή μαρούλια, λάχανα, ραδίκια, σπανάκι, για την καλλιέργεια των οποίων θα αναφερθώ προσεχώς.
– Καθώς τα ετήσια καλοκαιρινά λουλούδια τελειώνουν, θα τα αφήσεις να ξεραθούν καλά πάνω στο φυτό και να σποριάσουν, ώστε να μαζέψεις το σπόρο, να τον βάλεις σε σακουλάκια και να τον φυλάξεις σε στεγνό μέρος, για να τον σπείρεις την επόμενη άνοιξη. Στη συνέχεια ξεριζώνεις το ξερά πλέον φυτά και ελευθερώνεις το χώρο, γιατί σειρά έχουν τα εποχιακά ή διετή λουλούδια με χειμωνιάτικη ανθοφορία, σαν τον πανσέ, το γαρύφαλλο, το σκυλάκι, τη μαργαρίτα που μπορείς να φυτέψεις τώρα το φθινόπωρο.
– Φυσικά μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να μεταφέρεις και πάλι μέσα, όσα φυτά εσωτερικού χώρου έβγαλες το καλοκαίρι στο μπαλκόνι, φροντίζοντας για την ομαλή μετάβαση χωρίς έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και αφού τα πλύνεις καλά έξω και τους ρίξεις το απαραίτητο λίπασμα, ενισχυμένο εδώ και με σίδηρο.
– Αν διαθέτεις φυτό ποϊνσέτιας –το γνωστό αλεξανδρινό– και θέλεις να το έχεις ανθισμένο παραδοσιακά τα Χριστούγεννα, πρέπει να ξέρεις ότι για να συμβεί αυτό τη συγκεκριμένη εποχή, θα πρέπει το φυτό για 6 τουλάχιστον βδομάδες να παραμένει 14 ώρες την ημέρα σε… σκοτάδι! Είναι η τεχνική που εφαρμόζεται στα φυτώρια για τα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα αλεξανδρινά, οπότε κανόνισε ανάλογα την πορεία σου…
– Και κάτι τελευταίο που διάβασα κάπου, μου άρεσε πολύ και το μεταφέρω: μέσα στις υπόλοιπες κηπουρικές φροντίδες σου, μη ξεχάσεις τα αποδημητικά πουλιά… αυτά που τώρα ξεκινούν για το μεγάλο ταξίδι τους κι αν η αυλή σου βρίσκεται στο διάβα τους, θυμήσου να τους αφήσεις σε μια γωνίτσα λίγο φαγητό για να το πάρουν μαζί τους…
Ελπίζω φίλε μου να μη σε προσγείωσα απότομα την ώρα που χαζεύεις νοσταλγικά καλοκαιρινές φωτογραφίες… Σκέψου ως αντίδοτο την υπέροχη παρέα των πιστών «πράσινων φίλων» σου και μην ακούς τα περί μελαγχολίας του Σεπτέμβρη… Πιο γλυκός μήνας δεν υπάρχει!
.
ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!!
.
Από την Πίτσα Στασινοπούλου
Φωτογραφικό υλικό