Όσα πρέπει να ξέρεις περί ψεκασμών. Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της «Κ».
Οι καιρικές συνθήκες της εποχής με συνδυασμό ζέστης- βροχής- υγρασίας, ευνοούν δραματικά την ανάπτυξη ασθενειών και εντόμων στα φυτά, οπότε το ψέκασμα είναι πια επιβεβλημένο. Ωστόσο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι σημαντικό: ότι τα φυτά μας… πάνε πακέτο με τους εχθρούς τους και όλα μαζί- φυτά, έντομα, μύκητες, ζιζάνια, ιοί κλπ- αποτελούν ένα σοφά δομημένο οικοσύστημα, είτε μας αρέσει είτε όχι, καθώς το ένα είδος «στηρίζει» το άλλο, διαμορφώνοντας ένα κομμάτι αδιάσπαστης αλυσίδας στην μεγαλύτερη της ζωής. Επομένως η «καταπολέμηση» είναι πολύ σχετική έννοια, καθώς αντιμετωπίζουμε περιοδικά τα συμπτώματα, ωστόσο η φύση θα συνεχίσει να αναπαράγει τις αιτίες κι αλίμονο αν υπάκουε στις κατά καιρούς ανθρώπινες επεμβάσεις με τα ανθρώπινα κριτήρια.
Δείγμα εν προκειμένω της «ανυπακοής» της είναι ότι όσο ο άνθρωπος κάνει κατάχρηση χημικών, τόσο τα παθογόνα ισχυροποιούνται κι αναπτύσσουν ανθεκτικές μορφές και είναι περιττό να πούμε ποιος «νικάει» σ’ αυτόν τον ανόητο αγώνα επικράτησης… Βέβαια μπορεί η φύση να θέτει σε αναγκαστική συνύπαρξη τα φυτά με τους εχθρούς τους, ωστόσο παρέχει ταυτόχρονα μηχανισμούς προστασίας, με κορυφαίο το αμυντικό σύστημα του φυτού. Τη φυσική του ικανότητα να αντιπαλεύει τα «δύσκολα», χάρη στην οποία επιβιώνει από καταβολής κόσμου, όταν δεν υπήρχαν… ψεκαστήρια και χημικά! Που αφότου «εφευρέθηκαν», τα προβλήματα που δημιούργησαν σε σχέση με αυτά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν είναι ασύγκριτα σοβαρότερα και η «πράσινη επανάσταση» των τελευταίων δεκαετιών με την εντατικοποίηση της γεωργίας και την αλόγιστη χρήση χημικών αφάνισε τα πάντα… Έδαφος, νερό, αέρα, οικοσυστήματα, τροφή, ανθρώπινη υγεία…
Όταν λοιπόν με ρωτούν για ένα υγιές φυτό «να ψεκάσω προληπτικά;» η απάντησή μου είναι κάθετη: ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ! Γιατί να επιβαρύνεις άδικα έναν υγιή οργανισμό που μπορεί να ΜΗΝ προσβληθεί; Γιατί να αποδυναμώσεις τη φυσική του άμυνα, όταν μπορεί μόνο του να ανταπεξέλθει; Γιατί να το ευνουχίσεις εθίζοντάς το σε «δεκανίκια»; Όταν εσύ νιώθεις καλά… χαπακώνεσαι προληπτικά μήπως στο απώτερο μέλλον σε πιάσει πονοκέφαλος; Σωστή πρόληψη σημαίνει σωστές συνθήκες διαβίωσης και για το φυτό μας μεταφράζονται σε λογικό πότισμα, κατάλληλο χώμα και τροφή, σωστή θέση, το απαραίτητο κλάδεμα και απομάκρυνση κάθε άρρωστου τμήματος… ένα τρυφερό χάδι και όχι χημικά!
Επειδή όμως είπαμε ότι το οικοσύστημα είναι… πολυδιάστατο και περιλαμβάνει και εχθρούς, παρά την προσεγμένη φροντίδα, κάποια στιγμή θα εκδηλωθούν και προσβολές, όπου η μόνη λύση είναι το ψέκασμα. Θα σε παρακαλούσα θερμά αναγνώστη μου, πριν καταφύγεις στην εύκολη λύση των χημικών, σκέψου καλά… Ξέχνα το περιβάλλον και τις οικολογικές ευαισθησίες και σκέψου εσένα. Ξέρεις πόσα φυτοφάρμακα που έχεις πιθανόν εισπνεύσει, στη συνέχεια αποσύρθηκαν ως καρκινογόνα; Είναι άραγε λίγες ψειρούλες ή μούχλα στην τριανταφυλλιά, σοβαρός λόγος να το ρισκάρεις; Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές λύσεις χωρίς την παραμικρή παρενέργεια ούτε σε σένα, ούτε στο πολύπαθο περιβάλλον, σαν τις εύκολες και ανέξοδες που ακολουθούν με δοκιμασμένα αποτελέσματα :
Θέλεις να καταπολεμήσεις λογής έντομα;
– Το κλασικό διάλυμα με 1 λ νερό + 1 κ. σούπας καθαρό οινόπνευμα + 1 κ σούπας πράσινο τριμμένο σαπούνι
– 100 γρ καπνού που αφήνεις να μουλιάσουν μία μέρα σε 1 λ νερό, σουρώνεις και ψεκάζεις με το διάλυμα.
– Τρίβεις 1 σκόρδο + 1 κρεμμύδι, τα ανακατεύεις με 2 κ σούπας σκόνη καυτερής πιπεριάς και 1 λ νερό, τα αφήνεις να μουλιάσουν για μία ώρα, τα σουρώνεις με τούλι και στο τέλος προσθέτεις 1κ σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι.
– Βράζεις σε 1 λ νερό απεσταγμένο 5-6 φύλλα καρυδιάς και αφού κρυώσει το διάλυμα ψεκάζεις.
– Αφήνεις να μουλιάσουν σε 1 λ νερό για μια μέρα 100 γρ από φύλλα και βλαστούς τσουκνίδας και αφού σουρώσεις ραντίζεις αμέσως, γιατί μετά από 2 ώρες το διάλυμα χάνει την αποτελεσματικότητά του. Αν το επαναλάβεις μία φορά τη βδομάδα επί πέντε φορές, το φυτό σου θα γίνει… άνοσο στη μελίγκρα και δεν θα προσβάλεται πια!
– Το πιο απλό για ψείρες είναι ένα πασπάλισμα με μαγειρική σόδα ή μερικές… πασχαλίτσες!
– Μη σου φανεί παράξενο, αλλά το ράντισμα με στιγμιαίο καφέ διώχνει τα έντομα, οπότε μπορείς να μοιράζεσαι τον φραπέ σου με τη γαρδένια! Μισό πίνεις, μισό… ραντίζεις!
Το πρόβλημά σου είναι οι μύκητες;
– Εξαιρετική δουλειά κάνουν καταρχάς τα ακίνδυνα γαλαζόπετρα και θειάφι, είτε με «σκόνισμα», είτε με ψεκαστικό διάλυμα ως βρέξιμες σκόνες.
– Για ωίδιο, σκωρίωση, περονόσπορο κλπ, 1 λ νερό + 1 κ σούπας ξύδι
– Εναλλακτικά, 4 λ νερό + 1κ σούπας σόδα μαγειρική + 1 κ σούπας σπορέλαιο
– Πολύ καλή δουλειά κάνει το ράντισμα με διάλυμα ίσης ποσότητας νερού – γάλακτος
– Ένα πιο σύνθετο σκεύασμα που θα καταπολεμήσει ταυτόχρονα έντομα και μύκητες ( π.χ. ψείρες και ωίδιο- μούχλα στην τριανταφυλλιά) είναι το εξής: 4 λ νερό + 1 κ σόδα + 1 κ πράσινο τριμμένο σαπούνι + 1 κ σπορέλαιο + 1 κ ξύδι
Έχεις «θεματάκια» με το χώμα σου;
– Άριστο απολυμαντικό, ειδικά όταν σπέρνεις σπόρους ή φυτεύεις φυντάνια (σπορόφυτα) είναι το πότισμα με κοινό ρόφημα χαμομηλιού, όπου βράζεις σε 1 λ νερό 1 κουταλιά άνθη χαμομηλιού και αφού κρυώσει το χρησιμοποιείς για πότισμα.
– Αν εντοπίσεις σκουλήκια ή μαμούνια στο χώμα, 1 κ σούπας σκόνη μουστάρδας ή 2 κ έτοιμη μουστάρδα διαλυμένη σε ½ λ νερό και πότισμα με το διάλυμα, θα σου τα καθαρίσει.
– Αν πάλι το χώμα είναι μολυσμένο με μύκητες, 1-2 κ σούπας σκόνη γάλακτος ή πότισμα με ξινόγαλα, θα δράσουν αποτελεσματικά.
– Κεφάλαιο «ζιζάνια»… Ποτέ των ποτών τα άκρως τοξικά ζιζανιοκτόνα! Σε χώμα που δεν υπάρχουν φυτά και τα ζιζάνια είναι μικρά ή σε αρμούς ανάμεσα σε πλάκες, αρκεί ένα πότισμα με… ζεματιστό νερό! Σε μεγαλύτερες επιφάνειες, καθώς το ξεχορτάριασμα είναι πολύ κουραστικό, αρκεί η κάλυψη για λίγες μέρες με… χαρτόνια ή στρώματα εφημερίδας και τα χόρτα θα σαπίσουν. Τόσο απλά και φυσικά! Διαφορετικά τσάπισμα, αλλά ΠΡΙΝ τα ζιζάνια ανθίσουν και με τον σπόρο τους πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα…
Αυτά που πρέπει να ξέρεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ:
– Επειδή όλα αυτά τα βιολογικά σκευάσματα δρούν στον εχθρό «δια της επαφής» και δεν απορροφώνται από το φυτό όπως η κατηγορία χημικών «διασυστηματικά», είναι απαραίτητο να λούζεται πολύ καλά το φυτό σε όλα τα σημεία του και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.
– Πιθανόν για κάποια ευαίσθητα φυτά να είναι τοξικά ορισμένα σκευάσματα, οπότε πριν τον γενικό ψεκασμό ραντίζουμε δοκιμαστικά ένα μικρό τμήμα και εφόσον σε 1-2 μέρες δεν εκδηλωθούν συμπτώματα τοξικότητας, προχωράμε.
– Καλό είναι κατά τον ψεκασμό να σκεπάζουμε με πλαστικό το χώμα της γλάστρας, καθώς το σαπουνόνερο π.χ. μπορεί να βλάψει τη ρίζα.
– Σε οποιονδήποτε ψεκασμό και πολύ περισσότερο σε χημικό, ακολουθούμε κάποιες απαράβατες αρχές όπως: ΔΕΝ ραντίζουμε με βροχή, αέρα, έντονη ηλιοφάνεια, έντονη ζέστη και ξηρασία. ΔΕΝ ραντίζουμε ανοιχτά λουλούδια και όταν οι πολύτιμες μέλισσες είναι παρούσες γιατί θα τις σκοτώσουμε και… γονιμοποίηση τέλος! ΔΕΝ ραντίζουμε φυτό που υποφέρει από έλλειψη νερού και όταν έχει πάνω στα φύλλα του υγρασία. ΔΕΝ ραντίζουμε με διάλυμα που έμεινε πάνω από μία μέρα. ΔΕΝ ραντίζουμε πίνοντας και καπνίζοντας…
Τελικό συμπέρασμα φίλε μου… για αυθεντική υγεία, βγάλε οτιδήποτε «τοξικό» από τη ζωή σου- κυριολεκτικά και μεταφορικά!
Φωτογραφικό υλικό