Δέλτα Έβρου: Το καταφύγιο των νανοκύκνων

689 Views
Δέλτα Έβρου: Το καταφύγιο των νανοκύκνων Δέλτα Έβρου: Το καταφύγιο των νανοκύκνων

 Δέλτα Έβρου: Το καταφύγιο των νανοκύκνων

 
· Τα τελευταία 15 χρόνια οι πληθυσμοί τουνανόκυκνου στο Δέλτα του Έβρου παρουσιάζουν γεωμετρική αύξηση, αναδεικνύοντας την περιοχή σε μία από τις πιο σημαντικές για το είδος παγκοσμίως.
· Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί του είδους έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί από το 1995 έως σήμερα.
 
Δέλτα Έβρου, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2023
Σε ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια του Νανόκυκνου στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, αναδεικνύεται το Δέλτα του Έβρου, όπου και φέτος ήρθαν να ξεχειμωνιάσουν χιλιάδες πουλιά του είδους και τα οποία πλέον έχουν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής για την αρκτική Τούνδρα. Στις φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών,που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, καταμετρήθηκαν από το προσωπικό της Μονάδας ΔιαχείρισηςΕθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης του ΟΦΥΠΕΚΑ περισσότερα από 9.000 πουλιά.


Στο Δέλτα Έβρου, οι πληθυσμοί του Νανόκυκνου παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια: από τα 30 άτομα που παρατηρήθηκαν το 2005, το είδος παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση χρόνο με το χρόνο. Το 2010 παρατηρήθηκαν 2.200 άτομα, το 2016, 8.400, ενώ τον περσινό χειμώνα καταμετρήθηκαν περί τα 11.000 πουλιά, αριθμός ρεκόργια την περιοχή! Σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, είναι «μετρημένες στα δάχτυλα» οι περιοχές του πλανήτη που φιλοξενούν 11.000 Νανόκυκνους, υπάρχουν ίσως μόνον κάποιες στην Κίνα.

Ανησυχία για τους πληθυσμούς της Ευρώπης
Παρά την σημαντική αύξηση που παρατηρείται στο Δέλτα Έβρου,ο ευρωπαϊκός διαχειμάζων πληθυσμός παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη μείωση την τελευταία εικοσιπενταετία: από 29.000 πουλιά που είχαν καταμετρηθεί το  1995, ο συνολικός αριθμός Νανόκυκνωνπου διαχειμάζουν στην Ευρώπη είναι πλέον μικρότερος από  15.000 άτομα, με το είδος να κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία κινδύνου Τρωτό (Vulnerable).

Ο Νανόκυκνοςείναι ο μικρότερος από τα τρία είδη κύκνων που απαντώνται στην Ευρώπη. Αναπαράγεται κυρίως στην αρκτική Τούνδρα, την οποία εγκαταλείπει το φθινόπωρο για να κατευθυνθεί μια ευρεία περιοχή, από τη Δυτική Ευρώπη έως την Ιαπωνία για να διαχειμάσει.

Οι πρώτοι Νανόκυκνοιφτάνουν στο Δέλτα του Έβρου τον Οκτώβριο, όπου σχηματίζουν μικτέςομάδεςμαζί με τα άλλα δύο είδη κύκνων, που επίσης διαχειμάζουν στην Ελλάδα, τον Αγριόκυκνοκαι τον Βουβόκυκνο. Η κορύφωση των αριθμών τους παρατηρείται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου τα πουλιά έχουν εγκαταλείψει το Δέλτα του Έβρου, για τις περιοχές αναπαραγωγής τους.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι Νανόκυκνοιχρησιμοποιούν και την ελληνική και την τουρκική πλευρά του Δέλτα, καθώς η πρώτη αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, κυρίως για κούρνιασμα, ενώ η δεύτερη μια περιοχή πλούσια σε τροφή, εξαιτίας των μεγάλων εκτάσεων με καλλιέργειες ρυζιού.
 
Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Με 6 βραβεία Θριάμβευσε το «Κάποιος να με προσέχει» στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
 
Α΄ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (θα ακολουθήσουν αναλυτικά ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις βίντεο και φωτογραφίες).
 
Με μεγάλο θριαμβευτή την παράσταση «Κάποιος να με προσέχει» και με την συγκινητική παρουσία του θεατρανθρώπου Κώστα Τσιάνου όπου τιμήθηκε για την μεγάλη καλλιτεχνική του προσφορά ολοκληρώθηκε η Τελετή Απονομής Βραβείων στο θέατρο Αυλαία τα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος Κουλτουρόσουπα.
 
Μια γιορτινή βραδιά με μεγάλο νικητή το θέατρο, με πολλούς επώνυμους καλεσμένους από το χώρο της Τέχνης και πλήθος κόσμου που κατέκλισε κυριολεκτικά το θέατρο μέσα κι έξω. Όμως το μεγάλο φαβορί επιβεβαίωσε και τις προβλέψεις.
Η παράσταση «Κάποιος να με προσέχει» του Φρανκ Μακ Γκίνες όπως δυναμικά ξεκίνησε, αρχές φθινοπώρου και συνέχισε με αλλεπάλληλες παρατάσεις στο θέατρο Αυλαία, κατέκτησε έξι βραβεία: Καλύτερη παράσταση 2023, Καλύτερη Σκηνοθεσία Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Α’ Ανδρικού ρόλου Αντίνοος Αλμπάνης, Ερμηνευτικού συνόλου και Καλύτερα Φώτα Λευτέρης Παυλόπουλος. Η δυναμική της ήταν τέτοια που κέρδισε και το Α’ Βραβείο Κοινού. Για την παραλαβή των επάθλων παραβρέθηκαν σκηνοθέτις, παραγωγός και φωτιστής. Δυστυχώς ο Α. Αλμπάνης δεν κατάφερε να είναι κοντά μας καθώς βρισκόταν για γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας. Όμως μέσω βίντεο που απέστειλε ευχαρίστησε συγκινημένος για την κατάκτηση της καλύτερης Ερμηνείας της χρονιάς.
 
.
Μεγάλη στιγμή στη βραδιά η παρουσία της Ράνιας Σχίζα που βαθιά συγκινημένη παρέλαβε από την ηθοποιό Βάσια Παναγοπούλου καταχειροκροτούμενη το βραβείο Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία της χρονιάς για την συγκλονιστική της απόδοση στην παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή». Η παράσταση κέρδισε και το άκρως σημαντικό Β’ Βραβείο Κοινού που παρέλαβε ένας  εκ των παραγωγών του θεάτρου Vault, Μάνος Αντωνιάδης.
.
 
Ο Τζώνη Θεοδωρίδης ήταν ο νικητής του Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία –οδοστρωτήρας στην παράσταση «Ο Φονιάς» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Αμαλία. Ο καλός ηθοποιός, για τους παλιούς,  αξέχαστος στην «Λάμψη», έχει επιστρέψει στο θέατρο και αυτή η νίκη επιβεβαιώνει τη μεγάλη ερμηνευτική του γκάμα σε έργα ρεπερτορίου. Παραλαμβάνοντας το έπαθλο από τον συμπρωταγωνιστή του Γιώργο Χριστοδούλου δεν πίστευε στη νίκη του… Το ίδιο χαρούμενη ήταν και η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Λουκία Βασιλείου που εντυπωσίασε στην «Πράγα» κατακτώντας το Β΄ Γυναικείου Ρόλου.
 
 
Στις τεχνικές βραβεύσεις μεγάλος νικητής ήταν η παράσταση «O Λούκυ Λουκ κι ο Λευκός Ιππότης» (παρουσιάστηκε στο θέατρο Κολοσσαίον), κατακτώντας και τις δυο υποψηφιότητες που είχε προταθεί: Κοστούμια, Πένυ Ντάνη και Σκηνικά, για τον Αθανάσιο  Κολαλά, το οποίο ήταν και το δεύτερο που κατακτούσε στα ΘΒΘ μετά την παράσταση του 2017 «Stringλα».
 
 
Για την καλύτερη μουσική της χρονιάς, μια κατηγορία με έντονο ανταγωνισμό, μεγάλος νικητής ήταν ο μαέστρος επί σκηνής της Τελετής Απονομής Μιχαήλ Χατζηαναστασίου για τις εξαίρετες συνθέσεις του στην παράσταση «Φαίδρας Άτοπος» (παρουσιάστηκε στο θέατρο Αθήναιον), ενώ καλύτερη παιδική παράσταση της χρονιάς αναδείχτηκε το μιούζικαλ «Γκάρης» σε παραγωγή του ΚΘΒΕ και σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη. Το έπαθλο παρέλαβε ο φωτιστής Στέλιος Τζολόπουλος.
 
.
Από τις τοπικές βραβεύσεις με απονεμήτρια την Πρόεδρο και καλλιτεχνική διευθύντρια Κέντρου πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, μεγάλη νικήτρια υπήρξε το Θέατρο του Άλλοτε που με την παράσταση «Οι Μάγισσες του Βάρντε» κατέκτησε το βραβείο Καλύτερου Τοπικού θιάσου. Με αυτό τους το βραβείο στα ΘΒΘ φτάνουν συνολικά τις 7 καταλαμβάνοντας μια θέση στους πολυβραβευμένους του θεσμού!
.
.
Το ελπιδοφόρο βραβείο Νέου Προσώπου κέρδισε ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός Γιάννης Σύριος που όσοι τον είδαν στον «Επιθεωρητή» καθηλώθηκαν από την ερμηνευτική του δεινότητα.
.
.
Τέλος, το Βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας κέρδισε η Ομάδα Κωμοδύνη για την παράσταση «Τα κορίτσια της Οδού Ασπασίας» καθώς και το Γ’ Βραβείο Κοινού.
 
Μεγάλη στιγμή υπήρξε η παρουσία του θεατρανθρώπου Κώστα Τσιάνου.
.
.
Ο ίδιος βαθιά συγκινημένος χάρηκε την απόδοση τιμής, το βίντεο έκπληξη προς το πρόσωπό του από καθιερωμένους σήμερα ηθοποιούς ενώ όρθιο το θέατρο τον καταχειροκρότησε. Για τη μακρά και σπουδαία του πορεία στο θέατρο μίλησαν η παραγωγοί και φίλοι του Νινέτα και η Νταίζη Λεμπέση θυμίζοντας τον τις αλησμόνητες –μεταξύ άλλων- συνεργασίες που είχε με τον εμβληματικό παραγωγό Γιώργο Λεμπέση. Η μεγάλη του όμως έκπληξη ήταν όταν ανακοινώθηκε πως αυτός ήταν ο νικητής του βραβείο Καλύτερου Κειμένου για την παράσταση «Ζωή… χαρισάμενη»...
.
Έχοντας με σταθερότητα, συνέπεια και πίστη κατακτήσει μέσα από την εξαιρετικά αξιόλογη δουλειά τους τις καρδιές των δημοτών και όχι μόνο εδώ και 36 συνεχή χρόνια, τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης τίμησαν και βράβευσαν το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς. Το έπαθλο απέδωσε και μίλησε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Δαρδαμανέλης στην σκηνοθέτιδα  Αγγελική Σαπάτρα και συνεργάτες της.
 
 
Διανθισμένη από πολλή μουσική η βραδιά, η εμβληματική Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου ενθουσίασε το κοινό με τραγούδια Queen, L.Cohen,  Δ. Μαραμή,  Β.Παπαθανασίου,  Μ.Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλου, ενώ ο βραβευμένος πλέον Μιχαήλ Χατζηαναστασίου προκάλεσε αίσθηση από τη παρουσία του καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς. Σημαντική νότα και οι χορευτικές φιγούρες αναπαριστώντας το «πνεύμα του θεάτρου» που συνόδευαν τα βίντεο κατηγοριών αλλά και το ...φάκελο του νικητή.
 
Ακολούθησε πάρτι στο φουαγιέ του θεάτρου με την ευχή για καλό αντάμωμα στα 13α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2024.
 
ΝΙΚΗΤΕΣ
.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2023
«Κάποιος να με προσέχει». Παραγωγή: Θέατρο Αυλαία.
Απονεμητής: Κώστας Τσιάνος, σκηνοθέτης.
.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Αθανασία Καραγιαννοπούλου, «Κάποιος να με προσέχει»
Απονεμητής: Κώστας Τσιάνος, σκηνοθέτης.
 
ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Αντίνοος Αλμπάνης, «Κάποιος να με προσέχει»
Απονεμήτρια: Βάσια Παναγοπούλου, ηθοποιός.
 
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Ράνια Σχίζα, «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή»
Απονεμήτρια: Βάσια Παναγοπούλου, ηθοποιός.
 
ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ
Τζώνη Θεοδωρίδης«Ο Φονιάς»
Απονεμητής: Γιώργος Χριστοδούλου, ηθοποιός.
 
ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ
Λουκία Βασιλείου, «Πράγα» 
Απονεμητής: Γιώργος Χριστοδούλου, ηθοποιός.
 
ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
«Κάποιος να με προσέχει»
Απονεμήτρια: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, σκηνοθέτις.
 
ΣΚΗΝΙΚΑ
Αθανάσιος  Κολαλάς, «O Λούκυ Λουκ κι ο Λευκός Ιππότης».
Απονεμητές: Δέσποινα Αυγερίδου Ραδιοφωνική παραγωγός, δημοσιογράφος & Χάρης Αρβανιτίδης, Προιστάμενος Ειδήσεων και εκπομπών ΕΡΤ3
 
ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ
Πένυ Ντάνη, «O Λούκυ Λουκ κι ο Λευκός Ιππότης».  
Απονεμητές: Δέσποινα Αυγερίδου Ραδιοφωνική παραγωγός, δημοσιογράφος & Χάρης Αρβανιτίδης, Προιστάμενος Ειδήσεων και εκπομπών ΕΡΤ3
 
ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Κώστας Τσιάνος, «Ζωή… χαρισάμενη» (πρωτότυπο)
Απονεμητής: Παύλος Παλάκας, παραγωγός.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
Μιχαήλ Χατζηαναστασίου, «Φαίδρας Άτοπος»
Απονεμήτρια: Μαίρη Κωνσταντινίδου, μαέστρος.
 
ΦΩΤΙΣΜΩΝ
Λευτέρης Παυλόπουλος, «Κάποιος να με προσέχει».
Απονεμητές: Δέσποινα Αυγερίδου Ραδιοφωνική παραγωγός, δημοσιογράφος & Χάρης Αρβανιτίδης, Προιστάμενος Ειδήσεων και εκπομπών ΕΡΤ3
Το έπαθλο απέδωσε τιμής ένεκεν, ο φωτιστής Στέλιος Τζολόπουλος.
.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Γκάρης το μιούζικαλ». Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης.
Απονεμητής: Πρόδρομος Κοφσανίδης, Διευθύνων Σύμβουλο του GRDiscovery
 
ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ    
Γιάννης Σύριος ηθοποιός,   Ο «Επιθεωρητής».
Απονεμήτρια: Άννα Μυκωνίου, Πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια Κέντρου πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ
Ομάδα Κωμοδύνη,  «Τα κορίτσια της Οδού Ασπασίας».
Απονεμήτρια: Άννα Μυκωνίου, Πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια Κέντρου πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
ΤΟΠΙΚΟΥ ΘΙΑΣΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Θέατρο του Άλλοτε, «Οι Μάγισσες του Βάρντε». 
Απονεμήτρια: Άννα Μυκωνίου, Πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια Κέντρου πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ:
Κώστας Τσιάνος
Απονεμήτριες: Νινέτα και Νταίζη Λεμπέση.

Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας στον Δήμο Καλαμαριάς
Απονεμητής: Γιάννης Δαρδαμανέλης, Δήμαρχος Καλαμαριάς.
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ:
Συντονισμός: Αρθρογράφοι kulurosupa.gr Βένια Αδαμάκου & Γιώργος Μπαστουνάς.
Εκπρόσωπος κοινού: Ρία Ξανθοπούλου.

Α’: «Κάποιος να με προσέχει» του Φρανκ Μακγκίνες. Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου.
Β’ «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης.
Γ’: «Τα κορίτσια της Οδού Ασπασίας» του Βασίλη Παπά. Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπάς. Ομάδα «Κωμοδύνη».
 
Τα βραβεία σε αριθμούς:
«Κάποιος να με προσέχει»: 6
  1. Καλύτερη παράσταση 2023 (Παραγωγή: Θέατρο Αυλαία)
  2. Σκηνοθεσία, Αθανασία Καραγιαννοπούλου.
  3. Α’ Ανδρικός, Αντίνοος Αλμπάνης.
  4. Ερμηνευτικού συνόλου.
  5. Φώτα,  Λευτέρης Παυλόπουλος
  6. Α’ Βραβείο Κοινού
«Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή»: 2
  1. Α’ Γυναικείου, Ράνια Σχίζα.
  2. Β’ Βραβείο Κοινού
«Τα κορίτσια της Οδού Ασπασίας»:  2

Πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα, Ομάδα Κωμοδύνη, 

Γ’ Βραβείο Κοινού.

«O Λούκυ Λουκ κι ο Λευκός Ιππότης»: 2
Σκηνικά, Αθανάσιος  Κολαλάς.
Κοστούμια, Πένυ Ντάνη.
.
«Οι Μάγισσες του Βάρντε»: 1
Τοπικού θιάσου, (Θέατρο του Άλλοτε)
 
 «Ο Φονιάς»: 1
Τζώνη Θεοδωρίδης, Β’ Ανδρικού
«Πράγα»: 1
Λουκία Βασιλείου, (Β’ Γυναικείου)
 
«Φαίδρας Άτοπος»: 1
Μουσική (Μιχαήλ Χατζηαναστασίου)
 
«Ζωή… χαρισάμενη»: 1
 Κώστας Τσιάνος Κειμένου (πρωτότυπο),.
 
«Γκάρης το μιούζικαλ»:
Καλύτερη παιδική παράσταση 2023
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης.
 
 «Επιθεωρητής»:
Νέου Προσώπου (Γιάννης Σύριος)
 
«Φαίδρας Άτοπος»: 1
Μιχαήλ Χατζηαναστασίου (Μουσική)
 
 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Δέλτα Έβρου Νανοκύκνοι

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
με 0 Σχόλια 1330 Views

Eνα πορτρέτο μιας αληθινά ελεύθερης γυναίκας που παλεύει για την οικογένειά της, αλλά και για τη δικιά της χειραφέτηση σε μια νέα πατρίδα 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή