Φουρόγατος, ο άγριος. Πού χάθηκε ο κρητικός αγριόγατος;

1599 Views
Φουρόγατος, ο άγριος. Πού χάθηκε ο κρητικός αγριόγατος; Φουρόγατος, ο άγριος. Πού χάθηκε ο κρητικός αγριόγατος;

Φουρόγατος, ο άγριος. Πού χάθηκε ο κρητικός αγριόγατος;

 Ο σπάνιος κρητικός αγριόγατος, μοναδικό στην Ελλάδα υποείδος του ευρωπαϊκού αγριόγατου έχει χρόνια να εμφανιστεί στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, αναφέρουν κτηνοτρόφοι του νομού Ρεθύμνης.

Ο  κρητικός αγριόγατος, ή φουρόγατος, καταγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα μόλις το 1953. Ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για το ενδημικό αιλουροειδές μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Περούτζα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αιχμαλώτισαν ένα άτομο στα Πλατάνια Αμαρίου και το μελέτησαν πριν το απελευθερώσουν.

Κίνδυνος εξαφάνισης

Το ακριβοθώρητο θηλαστικό είναι τώρα άφαντο στη συγκεκριμένη περιοχή. «Έχω να τον δω δυο-τρία χρόνια και δεν ξέρω τι συμβαίνει» λέει στο MadeInCreta.gr ο 74χρονος κτηνοτρόφος Μύρων Λίτινας, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στον Ψηλορείτη.

«Γεγονός είναι πως πάει για εξαφάνιση, ενώ όταν ήμουν 20, 30 και 40 χρονών έβλεπα και δέκα και δεκαπέντε αγριόγατους στην Πάνα και τα Χάλαβρα» διαβεβαιώνει, αναφερόμενος σε δύο ορεινές περιοχές του Αμαρίου.

Άλλοι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως, από τότε που ανοίχτηκε ο δρόμος για το βουνό Πάνας, «το είδος μειώνεται δραματικά».

«Δεν παρουσιάζεται ούτε όταν γεννούν τα πρόβατα και οι κατσίκες για να τραφεί με τα νεογέννητα όπως έκανε πάντα» λένε οι ίδιες πηγές. «Μπορεί να υπάρχει, αλλά σε πληθυσμό μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού».

Φουρόγατος, ο άγριος

Ο μεγαλόσωμος φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι υποείδος της αγριόγατας (Felis silvestris) που απαντάται σε Ευρώπη, Αφρική και μεγάλο τμήμα της Ασίας. Δεν είναι στενός συγγενής της μκρότερης οικόσιτης γάτας (Felis catus), μπορεί όμως να διασταυρώνεται μαζί της, κάτι που απειλεί τη γενετική ποικιλότητά του.

Λόγω των επιθέσεών του σε νεογέννητα εκτρεφόμενα ζώα, το κρητικό αιλουροειδές κυνηγήθηκε ανελέητα από τους κτηνοτρόφους τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως παραδέχεται και ο κ. Λίτινας. Οι φόλες ήταν ίσως ο βασικότερος παράγοντας για την παρακμή του κρητικού ζώου.

Τα Πλατάνια Αμαρίου είναι -ή τουλάχιστον ήταν- μια από τις ελάχιστες περιοχές όπου επιζεί το υποείδος. Μικροί πληθυσμοί εκτιμάται ότι επιβιώνουν στα Λευκά Όρη και το φαράγγι της Σαμαριάς.

Πηγή: Το Βήμα


Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κωνσταντίνος Αβράμης: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
Κωνσταντίνος Αβράμης: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
με 0 Σχόλια 2419 Views

Έχει προταθεί για τη συγγραφική βάση του έργου «Noigandres, Ιστορίες σεξισμένης παιδικότητας» από την Εταιρεία Θεάτρου Πρόταση στον Πολυχώρο Ένεκεν. Συνέντευξη στη Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα


 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη