Παγκόσμια ανησυχία για το κλίμα: Η Ανταρκτική έχασε ένα... Μεξικό σε πάγο μέσα σε 3 χρόνια

1808 Views
Παγκόσμια ανησυχία για το κλίμα: Η Ανταρκτική έχασε ένα... Μεξικό σε πάγο μέσα σε 3 χρόνια Παγκόσμια ανησυχία για το κλίμα: Η Ανταρκτική έχασε ένα... Μεξικό σε πάγο μέσα σε 3 χρόνια

 


Από τα 4,9 εκατ. στρέμματα το 2014, στα 4,1 εκατ. στρέμματα το 2017 - Ακόμη χαμηλότερες οι μετρήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019

Κλιματική αλλαγή... Οι πάγοι λιώνουν... Φαινόμενο του Θερμοκηπίου... Ερημοποίηση... Ελ Νίνιο... Ακραία καιρικά φαινόμενα... Καύσωνες... Άνοδος της στάθμης των θαλασσών... Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε ολοένα και περισσότερες μελέτες και εκθέσεις για το περιβάλλον. Ακτιβιστές διεκδικούν βραβεία Νόμπελ και ένα παγκόσμιο μαθητικό κίνημα έδινε ραντεβού έξώ από τα σχολεία κάθε Παρασκευή, βαδίζοντας στο μονοπάτι που χάραξε η Σουηδή έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ. Είναι άραγε δικαιολογημένος όλος αυτός ο κουρνιαχτός; Μήπως είναι υπερβολές ή μία ανάγκη αυτοπροβολής; Θα μπορούσαν να είναι όλα ψέματα, ένα κακόγουστο αστείο, μία κινδυνολογία. Όμως δεν είναι. Νέα στοιχεία της NASA από την Ανταρκτική έρχονται όχι απλώς να ενισχύσουν τους φόβους της επιστημονικής κοινότητας, αλλά να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, αυτή τη φορά συνοδευόμενο από κραυγή αγωνίας. Η Ανταρκτική, μέσα σε τρία χρόνια, απώλεσε ένα...Μεξικό σε πάγο, παρουσιάζοντας μία εξωφρενικά ραγδαία αρνητική εξέλιξη.

Το 2014, η επιφάνεια των πάγων που κάλυπταν τη θάλασσα στην Ανταρκτική, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους, ήτοι τα 4,9 εκατ. στρέμματα. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, το 2017, οι μετρήσεις που έγιναν φανέρωσαν μία αδιανόητη κατάσταση, μία κατάσταση για την οποία οι επιστήμονες δεν διαθέτουν ένα μοντέλο υπολογισμού για τις βραχυπρόθεσμες, πολύ δε περισσότερο για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το 2017, λοιπόν, η επιφάνεια των πάγων που καλύπτουν τη θάλασσα της Ανταρκτικής, έπεσε σε ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα στα 4,1 εκατ. στρέμματα. 

Τα στοιχεία που μελέτησαν οι επιστήμονες της NASA προήλθαν από δορυφόρους που καταγράφουν συγκεκριμένα ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίματος. Η απώλεια τόσο μεγάλης έκτασης πάγων στην Ανταρκτική, χαρακτηρίστηκε «παγκόσμιο φαινόμενο» και δη με απρόβλεπτες συνέπειες για το κλίμα.

Η Ανταρκτική δεν έχει επηρεαστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως η Αρκτική. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η μείωση του πάγου της Ανταρκτικής είναι φυσική εξέλιξη ή σημάδι ότι η μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη επιτεύχθηκε τελικά στον Νότιο Πόλο. «Το γεγονός ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να συμβεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι η Γη έχει τη δυνατότητα για σημαντική και ταχεία αλλαγή», δήλωσε ο Waleed Abdalati, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.


Το ανησυχητικό είναι ότι το φαινόμενο εξακολουθεί να εξελίσσεται. Στις μετρήσεις που έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους (2019), οι πάγοι στην Ανταρκτική είχαν μειωθεί ακόμη περισσότερο, «σπάζοντας» ακόμη και εκείνο το χαμηλότερο ρεκόρ των 4,1 εκατ. στρεμμάτων του 2017. Δίχως ανάλυση, ωστόσο, οι επιστήμονες της NASA δεν σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν τα συμπεράσματά τους, καθώς φαίνεται ότι ο πλανήτης, άρα και η ανθρωπότητα, έχουν εισέλθει σε μία περίοδο που οι εξελίξεις στο κλίμα του πλανήτη μοιάζουν να «τρέχουν» σε ακαθόριστο ρυθμό και να είναι μη αναστρέψιμες.
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή