Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα

2301 Views
Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα

 Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Oλοένα και περισσότερο αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκεται η Ευρώπη, όπως έντονες και συχνές πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες και έντονα κύματα καύσωνα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όπως επισημαίνει σε έκθεση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μελέτης, σχετικά με τις τελευταίες τάσεις και προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε όλη την Ευρώπη την οποία εκδίδει ανά τετραετία, οι παρατηρούμενες αλλαγές στο κλίμα ήδη έχουν ευρύτατες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, την οικονομία, την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία στην Ευρώπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν στοιχίσει στην Ευρώπη περισσότερα από 300 δισ. ευρώ, ενώ έχουν χαθεί περισσότερες από 85.000 ζωές.

Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα

«Θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες ακόμα» η αλλαγή του κλίματος όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Hans Bruyninckx, προσθέτοντας ότι η κλίμακα των επιπτώσεών της θα εξαρτηθεί «από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής παγκόσμιων συμφωνιών μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι να διατηρήσει το στόχο για ετήσιες επενδύσεις 20 δις. ευρώ, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το τραπεζικό ίδρυμα.

Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η ΕΤΕπ, αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο μη κερδοσκοπικό τραπεζικό ίδρυμα μακροπρόθεσμων επενδύσεων, και μέτοχοι του είναι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχετικές με τη κλιματική αλλαγή δανειοδοτήσεις αποτελούν ήδη, το ένα τέταρτο του συνόλου των δανείων της τράπεζας, φτάνοντας τα 19 από τα συνολικά 83,8 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να οδηγήσουμε τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον σκεπτικισμό για την σπουδαιότητα της κλιματικής αλλαγής» είπε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ.

Αν και δεν έγινε άμεση αναφορά στον Τραμπ, είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τους παραγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου, και άνθρακα, εν μέρει περιορίζοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Έχει προτείνει την απομάκρυνση των ΗΠΑ, από τη συνθήκη για τη κλιματική αλλαγή, που υπογράφτηκε στο Παρίσι το 2015, αποκαλώντας τη, «υπερβολικά ακριβή» για την αμερικανική βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοινώνει ότι το 2016 η μέση θερμοκρασία έφτασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε ιστορικό υψηλό.

Ο Hoyer είπε, ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τους φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: «Σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις ύψους 100 δις. ευρώ, τη μεγαλύτερη σχετική συνεισφορά από οποιοδήποτε ίδρυμα παγκοσμίως».

Σεισμικές δονήσεις
Ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται και με γεωλογικά φαινόμενα. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών Επιστημών της Ταϊπέι που δημοσιεύτηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες, που εμφανίζονται ακόμα συχνότερα και ακόμα πιο ισχυρά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, μπορεί να προκαλέσουν μικρές σεισμικές δονήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τσι Τσινγκ Λιού, επικεντρώθηκαν στην περίπτωση της Ταϊβάν, όπου παρατηρήθηκε ότι η μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση που παρατηρείται κατά την διάρκεια των τυφώνων που κάνουν το πέρασμά τους από την περιοχή, είναι αρκετή για να κάνει ευκολότερη την κίνηση των ρηγμάτων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περισσότεροι σεισμοί. Την ίδια στιγμή βέβαια, η έντονη βροχόπτωση λειτουργεί προστατευτικά ώστε οι σεισμοί είναι λιγότεροι ισχυροί από ότι θα περίμενε κανείς. Μετά το πέρας τους όμως, οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς.

Είναι πιθανό οι πλημμύρες να μειώνουν το βάρος που «σηκώνει» κάποιο ρήγμα, με αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να κινηθεί ευκολότερα, προκαλώντας και πάλι σεισμούς. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο οποίος εξηγεί ότι οι μεγάλοι σεισμοί τείνουν να έπονται ενός τυφώνα ή ανεμοστρόβιλου. Σαν παράδειγμα φέρνει μάλιστα τον σεισμό που χτύπησε την Αϊτή το 2010, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 220.000 άνθρωποι.

Μέσα σε αυτή την αλυσίδα φυσικών καταστροφών, τα ηφαίστεια δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν ανεπηρέαστα. Επί παραδείγματι, έχει παρατηρηθεί ότι στη νήσο του Μοντσερράτ στην Καραϊβική, οι έντονες βροχοπτώσεις ακολουθούνται από εκρήξεις ηφαιστείων. Αυτό συμβαίνει γιατί η στάθμη του νερού τείνει να ανεβαίνει, με αποτέλεσμα η λάβα να πιέζεται προς τα έξω, όπως ακριβώς η οδοντόπαστα βγαίνει από την συσκευασία της.

Δημόσια Υγεία
Ήδη και ο ανθρώπινος πληθυσμός βιώνει σοβαρότατες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακραία καιρικά φαινόμενα, καύσωνες, πλημμύρες και ξηρασίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν, όμως, και σημαντικοί έμμεσοι κίνδυνοι, τον οποίων η εξέλιξη δεν γίνεται εμφανής με την πρώτη ματιά. Αυτοί σχετίζονται με αλλαγές σε λοιμώδη χαρακτηριστικά διαφόρων ασθενειών, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, απειλές στην επισιτιστική ασφάλεια και μετακινήσεις πληθυσμών.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται μία από τις χειρότερες επιπτώσεις της εξόρυξης και καύσης ορυκτών καυσίμων, και είναι αλληλένδετη με μία σειρά προβλημάτων υγείας. Λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, οι περισσότερες πόλεις του κόσμου υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, μικροσωματιδίων και όζοντος. Υπολογίζεται ότι το 90% των πολιτών της ΕΕ εκτίθενται σε άκρως επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε επίπεδα που κρίνονται επικίνδυνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο Πεκίνο, η ποιότητα του αέρα θεωρείται «ανθυγιεινή» ή χειρότερη, για περισσότερες από 200 ημέρες το χρόνο.

Αυτοί οι ρύποι είναι πολύ επικίνδυνοι για το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, και ευθύνονται για πρόωρους θανάτους με μεγαλύτερη επίδραση στις πλέον ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά, οι έγκυοι και οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, οι υψηλότερες θερμοκρασίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, αυξάνουν την συχνότητα των ημερών με ανθυγιεινά επίπεδα όζοντος στο επίπεδο του εδάφους. Αυτός ο επιβλαβής ρύπος μπορεί να βλάψει τον πνευμονικό ιστό, να μειώσει την αναπνευστική λειτουργία και να επιδεινώσει κρούσματα άσθματος και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής παρέχει μία παγκόσμια ευκαιρία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ιδιαίτερα στις φτωχότερες και πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται σκληρότερα από τις επιπτώσεις της. Η έγκαιρη δράση θα έχει άμεσα οφέλη για την υγεία, καθώς η μείωση των ρύπων από τα ορυκτά καύσιμα θα μειώσει τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Εδώ είναι σημαντική η δράση που καλούνται να λάβουν οι Δήμοι σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, μέσα από την σθεναρή προώθηση ενεργών τρόπων μεταφοράς μέσα στις πόλεις, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία. Καθώς και την προώθηση τοπικών διατροφικών πολιτικών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών και το ανθρακικό αποτύπωμα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή