Ο αφρικανικός γορίλας στην «Κόκκινη Λίστα» με τα πιο απειλούμενα είδη

466 Views
Ο αφρικανικός γορίλας στην «Κόκκινη Λίστα» με τα πιο απειλούμενα είδη Ο αφρικανικός γορίλας στην «Κόκκινη Λίστα» με τα πιο απειλούμενα είδη

 Ο αφρικανικός γορίλας στην «Κόκκινη Λίστα» με τα πιο απειλούμενα είδη

Το γιγάντιο πάντα δεν βρίσκεται πια στον κατάλογο των περισσότερο απειλούμενων ειδών, μετά από τις προσπάθειες της Κίνας να το προστατεύσει, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Αντίθετα, στην «Κόκκινη Λίστα» με τα πιο απειλούμενα είδη εντάχθηκε ο γορίλας της ανατολικής Αφρικής, το μεγαλύτερο πρωτεύον στον κόσμο, ο οποίος έχει πέσει θύμα των λαθροκυνηγών.

Τέσσερα από τα έξι είδη μεγάλων πιθήκων (ανατολικοαφρικανικός και δυτικοαφρικανικός γορίλας, ουρακοτάγκοι της Βόρνεο και της Σουμάτρα) βρίσκονται πλέον στον κατάλογο με τα είδη που αντιμετωπίζουν κρίσιμη απειλή και απέχουν μόλις ένα βήμα από την εξαφάνισή τους, ενώ και τα άλλα δύο είδη (χιμπατζής και μπονόμπο) αντιμετωπίζουν κινδύνους, όπως έγινε γνωστό στο διεθνές συνέδριο της IUCN στη Χαβάη.

Το πάντα «υποβιβάσθηκε» (πράγμα που αποτελεί καλή είδηση σε αυτή την περίπτωση) από «απειλούμενο» σε «ευάλωτο» είδος, καθώς ο πληθυσμός του εμφανίζει ανάκαμψη, επειδή η Κίνα έχει πάρει ζεστά την υπόθεση. Ο πληθυσμός των γιγάντιων πάντα υπολογίζεται πλέον σε περίπου 2.060 (από τα οποία 1.864 είναι ενήλικα ζώα).

Όμως η IUCN προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή, επειδή η κλιματική αλλαγή, προβλέπεται να εξαφανίσει έως το τέλος του αιώνα μας πάνω από το ένα τρίτο των εκτάσεων με μπαμπού όπου ζουν τα πάντα.

Από την άλλη, ο γιγάντιος ανατολικοαφρικανικός γορίλας φθίνει συνεχώς, καθώς καμία κυβέρνηση δεν έχει πάρει εξίσου ζεστά τη σωτηρία του. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά πλέον τους 5.000 και εμφανίζει μείωση πάνω από 70% κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

 Η «κόκκινη λίστα» της IUCN περιλαμβάνει 82.954 είδη, τόσο ζώα όσο και φυτά. Σχεδόν το ένα τρίτο (τα 23.928) απειλούνται με εξαφάνιση. Από αυτά, τα 5.107 αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη (κρίσιμη) απειλή, τα 7.602 θεωρούνται απλώς απειλούμενα, τα 11.219 ευάλωτα και τα 5.323 σχεδόν απειλούμενα.

Περίπου 39.000 είδη, δηλαδή σχεδόν τα μισά της λίστας, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα απειλής, ενώ για περίπου 13.500 δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να αξιολογηθεί η κατάστασή τους. Σε κάθε περίπτωση, η λίστα της IUCN δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των ειδών στη Γη, παρόλα αυτά θεωρείται μια αντιπροσωπευτική ένδειξη για τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη μας, γι' αυτό λέγεται και «βαρόμετρο της ζωής».

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη